Pytanie 1
Wysoka ilość błonnika w diecie zwierząt produkcyjnych, w największym stopniu ogranicza przyswajalność paszy w żywieniu
Wynik: 30/40 punktów (75,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Wysoka ilość błonnika w diecie zwierząt produkcyjnych, w największym stopniu ogranicza przyswajalność paszy w żywieniu
Jaką chorobę u bydła zwalcza się z urzędowego nakazu?
Podaj nazwę rośliny uprawnej, która ma żółte kwiaty, a jej nasiona zawierają około 50% tłuszczu oraz około 15% białka?
Do której klasy EUROP zostanie zaklasyfikowana tusza barania o wadze 80 kg, w której zawartość chudego mięsa wynosi 40 kg?
| Klasy określające procentową zawartość chudego mięsa w tuszy wg EUROP | |
|---|---|
| Klasa tuszy | Zawartość mięsa (%) |
| S | 60% lub więcej |
| E | 55% lub więcej, ale mniej niż 60% |
| U | 50% lub więcej, ale mniej niż 55% |
| R | 45% lub więcej, ale mniej niż 50% |
| O | 40% lub więcej, ale mniej niż 45% |
| P | mniej niż 40% |
| Klasa = zawartość chudego mięsa w tuszy/masa tuszy x 100% | |
Oblicz, na podstawie danych z tabeli, zapotrzebowanie tucznika o masie 53á75 kg na energię metaboliczną i białko ogólno strawne w ciągu 30 dni tuczu.
| Normy żywienia tuczników (tucz mięsny intensywny) | ||
|---|---|---|
| Orientacyjna masa ciała [kg] | Energia metaboliczna [MJ] | Białko strawne [g] |
| 25÷31 | 16,0 | 180 |
| 31÷53 | 21,5 | 240 |
| 53÷75 | 27,0 | 300 |
| 75÷96 | 32,0 | 360 |
Jakie rośliny powinny być zestawione ze sobą w trójpolowym systemie zmianowania?
Wskaż działania dotyczące poprawy funkcjonowania urządzeń wodociągowych, które należy podjąć w hali udojowej, jeżeli na podstawie badania próbki wody stwierdzono jej twardość 20°.
| Stopnie twardości wody | |
|---|---|
| Klasa twardości wody | Stopnie (°) |
| Bardzo miękka | < 4 |
| Miękka | 4 – 8 |
| Średnio twarda | 8 – 16 |
| Twarda | 16 – 28 |
| Bardzo twarda | > 28 |
W uprawie rzepaku ozimego, w nawożeniu należy używać nawozów
Farma specjalizuje się w uprawie kukurydzy na ziarno, a co roku obsiewa 7 500 ha kukurydzy. Gdzie najlepiej sprzedać ziarno?
Co należy zrobić w przypadku poronienia u krowy w drugiej części ciąży?
Aby zapobiec anemii fizjologicznej u prosiąt, konieczne jest podanie preparatu w 3 i 14 dniu ich życia?
Podczas długotrwałego przechowywania ziemniaków konsumpcyjnych minimalna temperatura i maksymalna wilgotność powinny wynosić odpowiednio:
| Wymagania termiczne i wilgotnościowe bulw o długotrwałym etapie przechowywania i kierunku użytkowania ziemniaka | ||
|---|---|---|
| Rodzaj użytkowania | Temperatura (°C) | Wilgotność względna powietrza (%) |
| Sadzeniaki | 2-6 | 90-95 |
| Jadalne | 4-6 | 90-95 |
| Do przerobu na produkty spożywcze oraz paszowe | 6-8 | 90-95 |
| Przemysł skrobiowy i gorzelniczy | do 4 | 90-95 |
Jaja przeznaczone do spożycia, które będą sprzedawane, powinny być przechowywane w następujących warunkach:
Wyznacz koszt wytworzenia 1 tony pszenicy, przy założeniu, że:
- koszty zmienne wynoszą 35 000 zł,
- koszty stałe wynoszą 5 000 zł,
- całkowita produkcja to 500 ton.
Naturalne nawozy płynne nie powinny być stosowane na glebach pozbawionych roślinnej osłony, usytuowanych na stokach o nachyleniu większym niż
Jaką wartość netto osiąga środek trwały amortyzowany przy użyciu metody liniowej, mając roczną stopę amortyzacji wynoszącą 10% po pięciu latach użytkowania, przy założeniu, że wartość początkowa wynosiła 28 000 zł?
Podczas nabywania towarów w sklepie oceniamy ich jakość za pomocą zmysłów: wzroku, węchu, smaku oraz dotyku. Taki sposób weryfikacji produktu to ocena
Producent zaprezentował na rynku innowacyjny ciągnik sadowniczy z systemami opryskowymi, który planuje sprzedawać w bardzo wysokiej cenie. Taka strategia może sugerować
Sianokiszonkę z traw w balotach, zebraną w dniu 1 czerwca, można wykorzystać do karmienia zwierząt
Tabela przedstawia wielkość uzyskanych plonów pszenicy w pewnym przedsiębiorstwie rolnym w latach 2004 - 2008. Ujemna dynamika plonów pszenicy w porównaniu z rokiem ubiegłym w tym przedsiębiorstwie wystąpiła w roku
| Rok | Wielkość plonu(w tonach z hektara ) |
|---|---|
| 2004 | 3,98 |
| 2005 | 4,12 |
| 2006 | 4,03 |
| 2007 | 4,10 |
| 2008 | 4,10 |
Aby zminimalizować straty ziemniaków spowodowane chorobami w czasie przechowywania, należy
Po użyciu pestycydów w uprawach roślinnych należy przestrzegać okresu karencji, aby
Podstawowym składnikiem odżywczym w zbożu są
Jaką objętość powinien mieć silos, aby pomieścić 6000 dt, jeżeli 1 m3 kiszonki ma masę mniej więcej 650 kg?
Który zestaw nawozów mineralnych można wykorzystywać w ekologicznej produkcji rolnej?
Maszyna wskazana na zdjęciu - to

Zwiększenie przyczepności kół napędowych traktora można uzyskać poprzez
Osoba zatrudniona w chłodni przy mrożeniu owoców i warzyw ma prawo do otrzymania od swojego pracodawcy odpowiedniej odzieży ochronnej oraz gorącego posiłku. Skąd to wynika?
Jakie czynniki wpływają na wartość technologiczną ziarna browarnego jęczmienia?
Wiosną, aby przyspieszyć proces wegetacji ozimin, najkorzystniej jest zastosować nawożenie azotowe w formie
Koszty produkcji, które nie ulegają zmianie w zależności od wielkości produkcji, to koszty
Oblicz koszty bezpośrednie w uprawie kukurydzy na ziarno.
| Wyszczególnienie | Wartość [zł] |
|---|---|
| 1. Przygotowanie pola i siew | 1380 |
| 2. Pielęgnacja plantacji | 244 |
| 3. Zbiór i dosuszanie ziarna | 922 |
| 4. Dotacja UE | 500 |
W roku obrotowym zakład przetwórstwa mięsnego uzyskał zysk wynoszący 150 000 zł. Przetwórnia rozlicza się z Urzędem Skarbowym, płacąc podatek dochodowy od osób prawnych w wysokości 19%. Jaką kwotę podatku uiści za rok obrotowy?
Proces, podczas którego przed siewem łączy się nasiona roślin z substancją chemiczną, nosi nazwę
Uszeregowane zboża według kryterium, od najwyższych do najniższych wymagań glebowych, przedstawia wariant
| Wariant I | Wariant II | Wariant III | Wariant IV |
| 1. Jęczmień | 1. Pszenica | 1. Pszenica | 1. Pszenica |
| 2. Pszenica | 2. Jęczmień | 2. Jęczmień | 2. Pszenżyto |
| 3. Pszenżyto | 3. Żyto | 3. Pszenżyto | 3. Jęczmień |
| 4. Żyto | 4. Pszenżyto | 4. Żyto | 4. Żyto |
Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii dotyczy pasztetów drobiowych, których termin minimalnej trwałości upływa dnia
| Komunikat prasowy Głównego Lekarza Weterynarii nr 16 w związku z otrzymaniem pierwszych wyników badań wieprzowiny pochodzącej z Irlandii w kierunku dioksyn. |
| (Wyciąg) |
| Informuję, że do godziny 15-ej dnia 23 grudnia 2008 roku, Główny Lekarz Weterynarii otrzymał kolejne listy produktów, które muszą zostać wycofane z rynku. |
| Produkty te były wyprodukowane w zakładzie Wytwórnia Żywności, 00-000 Warszawa ul. Rozszerzona 3. |
| Dotyczy to produktów znajdujących się w handlu i wytworzonych między: |
| 18.10.08 a 06.11.08, z datą minimalnej trwałości od 18.10.10 do 06.11.10: pasztet z drobiu z papryką (131 g), pasztet z drobiu firmowy (131 g i 250 g), pasztet z drobiu z zielonym pieprzem (131 g), pasztet z drobiu z pomidorami (131 g i 250 g), pasztet z drobiu z pieczarkami (131 g i 250 g), pasztet z drobiu z majerankiem (131 g); |
Wskaźnik udziału kapitałów obcych w finansowaniu aktywów firmy wynosi 90%. Co to oznacza?
Pionową konfigurację różnorodnych warstw glebowych określamy mianem
Jaką czynność należy wykonać jako pierwszą w sytuacji porażenia prądem elektrycznym?
Blokowanie mechanizmu różnicowego w systemie napędowym ciągnika nie powinno być stosowane podczas