Pytanie 1
Jakie towary powinny być zamawiane w oparciu o system zapasu jednookresowego?
Wynik: 35/40 punktów (87,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie towary powinny być zamawiane w oparciu o system zapasu jednookresowego?
Jaka jest poprawna sekwencja kroków w procesie dystrybucji?
Jaką wartość netto osiągną 10-paletowe jednostki ładunkowe, gdy jednostkowa cena brutto wynosi 6,15 zł, a stawka VAT wynosi 23%?
Które urządzenie nie służy bezpośrednio do identyfikacji towarów, a jest jedynie urządzeniem wspomagającym automatyczną identyfikację?
Układ różnorodnych jasnych i ciemnych linii ustawionych w sposób liniowy zgodnie z określonymi zasadami nazywamy
Która zasada organizacji procesu wytwarzania polega na wytwarzaniu tej samej liczby produktów w jednakowych odstępach czasowych?
Do podstawowych środków używanych do tworzenia pakietowych jednostek ładunkowych nie wchodzą
W trakcie załadunku środków ochrony roślin doszło do uszkodzenia opakowania. Szkodliwa substancja dostała się do oka pracownika. Jak powinna wyglądać pierwsza pomoc w tej sytuacji?
Wskaźnik, który informuje, ile razy przeciętny stan zapasów w magazynie uległ zmianie w określonym czasie, to
Dobro naturalne, które ma być poddane obróbce, określamy mianem
Wózek widłowy z przeciwwagą potrzebuje przejazdu o szerokości
Wśród 30 dostaw przedsiębiorstwa zrealizowanych 3.12.2012 roku, 5 było niewłaściwych, a 2 dostawy dotarły po terminie ustalonym w umowie. Jaki był wskaźnik niezawodności dostaw (w %)?
Oblicz wskaźnik jakości obsługi klienta, jeśli w magazynie ustalono, że całkowita liczba wydań wyniosła 35 000 sztuk, z czego: właściwa liczba wydań to 31 000 sztuk, a błędna liczba wydań wyniosła 4 000 sztuk?
Na którym rysunku przedstawiono stojak do składowania towaru w beczkach?
Jaki jest koszt uzupełnienia zapasów w analizowanym okresie, jeżeli zapotrzebowanie w tym czasie wynosi 500 kg, a jedna dostawa to 50 kg, przy koszcie jej realizacji równym 70,00 zł?
Firmy zajmujące się dystrybucją towarów w hurtowniach oraz sklepach magazynują zapasy w swoich magazynach?
Ile, zgodnie z przedstawionym zestawieniem potrzeb materiałowych, należy wydać płyt HDF do produkcji brakujących drzwi, jeżeli wszystkie zostały wydane jednorazowo?
Ilościowo-wartościowe zestawienie potrzeb materiałowych | |||||
---|---|---|---|---|---|
Wyszczególnienie | Zapotrzebowanie brutto | Zapas magazynowy [szt.] | Zapotrzebowanie netto | ||
Liczba [szt.] | Wartość [zł] | Liczba [szt.] | Wartość [zł] | ||
Drzwi (produkt) | 3 200 | 50 | 3 150 | ||
Zawias | 9 450 | 20 790,00 | 10 000 | 0 | 0,00 |
Zamek | 3 150 | 45 675,00 | 2 000 szt. | 1 150 | 16 675,00 |
Skrzydło (półprodukt) | 3 150 | 1 100 szt. | 2 050 | ||
Ramiak | 10 250 | 430 500,00 | 8 600 | 1 650 | 69 300,00 |
Płyta otworowa | 2 050 | 77 900,00 | 3 500 | 0 | 0,00 |
Płyta HDF | 4 100 | 270 600,00 | 4 000 | 100 | 6 600,00 |
RAZEM | 3114,00 zł | 54,00 zł |
W jakich procesach technologicznych udział człowieka, ze względu na wysiłek fizyczny, jest najmniejszy?
Podstawową zasadą w zarządzaniu zapasami jest
Na etapie końcowym dystrybucji występuje
Koszty, które nie zmieniają się niezależnie od wzrostu czy spadku wielkości produkcji, określamy jako koszty
W magazynowaniu analiza ABC służy do organizacji rozmieszczenia produktów w strefie składowania. Jakie są udziały poszczególnych grup?
Obszar rachunkowości, który zajmuje się analizowaniem oraz dostarczaniem informacji kierownictwu firmy w kontekście organizacji pracy i realizacji działań gospodarczych, określamy mianem
Stolarnia otrzymała zamówienie na 20 stołów. Stolarnia posiada następujące zapasy: stół - 5, noga - 12 szt., blat - 6 szt. Ile nóg i blatów trzeba wytworzyć w celu realizacji zamówienia?
Co to jest planowanie operacyjne?
Roczny wskaźnik kosztu przechowywania w magazynie wynosi 900,00 zł/pjł. Na nadchodzący rok przewiduje się zwiększenie wskaźnika o 10%. Jaka będzie wartość wskaźnika dla 1 pjł w nowym roku?
Za usługę co-packingu magazyn nalicza stawkę 24,50 zł netto za jedną paletową jednostkę ładunkową (pjł). Jaki jest koszt brutto całkowitej usługi pakowania 34 pjł, przy założeniu, że usługa podlega 23% VAT?
Posiadanie zbyt dużego zapasu w magazynie zakładu produkcyjnego może prowadzić do
Poprawnie wypełniony druk zamówień w oparciu o zamieszczoną fakturę powinien zawierać informacje w pozycji
Aby wyprodukować zamówione 5 000 sztuk skrzyń, potrzebne jest 2 500 m2 płyty. W magazynie jest dostępnych 1 000 m2, a w trakcie produkcji znajduje się jeszcze 800 m2. Ile należy zamówić płyty, aby zrealizować planowaną produkcję?
Które towary zostały dostarczone niezgodnie z przedstawionym fragmentem wewnętrznej instrukcji przyjmowania towarów spożywczych do magazynu?
Fragment wewnętrznej instrukcji przyjmowania towarów spożywczych do magazynu | ||||
INSTRUKCJA PRZYJMOWANIA TOWARÓW SPOŻYWCZYCH DO MAGAZYNU Podczas dostawy towarów należy skontrolować:
Po sprawdzeniu wszystkich warunków należy wypełnić kartę przyjęcia towaru. | ||||
Nazwa towaru | Prawidłowe oznakowanie produktu* | Temperatura panująca w środku transportu | Rodzaj opakowania | Stan opakowania |
Lody | TAK/NIE | -20°C | karton | zamknięte i nieuszkodzone |
Jabłka | TAK/NIE | +3,5°C | skrzynia | nieuszkodzone |
Jogurty | TAK/NIE | -2,5°C | karton | zamknięte i nieuszkodzone |
Marmolada | TAK/NIE | +14°C | zgrzewka | nieuszkodzone |
* niepotrzebne skreślić |
Termin dostarczenia zamówienia ustalono na 10 dzień miesiąca. W którym dniu powinno się złożyć zamówienie, jeśli czas realizacji dostawy wynosi 4 dni?
Na którym rysunku przedstawiono urządzenie odczytujące kody kreskowe?
Firma złożyła zamówienie na 24 600 kg cukru w hurtowni. W dniu dostawy do magazynu przywieziono 33 paletowe jednostki ładunkowe (pjł) tego cukru. Cukier był pakowany w workach po 25 kg. Na każdej palecie worki z cukrem były ułożone w 8 warstwach, a w każdej warstwie znajdowały się 4 worki. Po przeprowadzeniu kontroli ilościowej magazynier zauważył,
W magazynach możemy wyróżnić dwa typy składowania: rzędowe oraz blokowe. Charakterystyczną cechą składowania blokowego jest
Korzystając z informacji zawartych w tabeli, wskaż maksymalną temperaturę przechowywania mięsa jagnięcego.
Warunki przechowywania wybranych rodzajów mięsa wg wytycznych Międzynarodowego Instytutu Chłodnictwa | |||
---|---|---|---|
Produkt | Temperatura [°C] | Wilgotność względna [%] | Czas przechowywania |
Wołowina | -1,5 ÷ -1,0 | 90 ÷ 95 | 9 tygodni |
Mięso jagnięce | -1,0 ÷ 0 | 90 ÷ 95 | 10 ÷ 15 dni |
Wieprzowina | -1,5 ÷ 0 | 90 ÷ 95 | 1 ÷ 2 tygodnie |
Bekon wędzony | -3,0 ÷ -1,0 | 80 ÷ 90 | 1 miesiąc |
Metoda Just In Time opiera się na koncepcji zarządzania Kaizen, która polega na
Na początku miesiąca w magazynie znajdowało się 1 000 szt. W trakcie miesiąca zakupiono dodatkowe 3 000 szt. Jeśli minimalny zapas potrzebny do utrzymania ciągłości produkcji wynosi 3 000 szt., to w magazynie wystąpił
W tabeli przedstawiono koszty związane z funkcjonowaniem magazynu z podziałem na grupę kosztów zależnych od liczby realizowanych usług oraz koszty ponoszone przez przedsiębiorstwo niezależnie od wykonanych usług. Dokonana klasyfikacja dotyczy kosztów
Koszty niezależne od liczby wykonanych usług | Koszty zależne od liczby wykonanych usług |
---|---|
- amortyzacja - opłaty czynszu - podatek od nieruchomości - składka ubezpieczenia majątkowego | - eksploatacja - serwis - zużycie materiałów - szkolenia personalu |
W firmie istnieje zapotrzebowanie brutto na 1500 szt. elementu X, który jest częścią produkowanego wyrobu. Stwierdzono, że w magazynie firmy odnotowano 100 szt. tego elementu, a firma oczekuje na dostawę 250 szt. elementu X. Jakie jest pozostałe zapotrzebowanie netto na element X?