Pytanie 1
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Wynik: 30/40 punktów (75,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Która z diet wegetariańskich pozwala na jedzenie mleka oraz jego produktów?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz zawartość witaminy A w 1 porcji mizerii.
| Normatyw surowcowy na 1 porcję mizerii | ||
|---|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość [g] | Zawartość witaminy A w 100 g surowca [μg] |
| Ogórek świeży | 110 | 28 |
| Śmietana | 20 | 150 |
| Koper | 2 | 350 |
Na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli oceń typ otyłości kobiety, której obwód talii wynosi 85 cm, obwód bioder 100 cm.
| Ocena rozmieszczenia tkanki tłuszczowej na podstawie wskaźnika WHR | ||
|---|---|---|
| Wskaźnik WHR = obwód talii / obwód bioder. | ||
| Płeć | WHR dla typu gynoidalnego (gruszka) | WHR dla typu androidalnego (jabłko) |
| Kobieta | <0,8 | >0,8 |
| Mężczyzna | <1,0 | >1,0 |
Jaką ilość białka można znaleźć w 110 g pieczeni cielęcej, jeśli w 100 g tego dania znajduje się 20,10 g białka?
System, w którym klient samodzielnie wybiera sałatki i desery w bufecie, a pozostałe dania i napoje są serwowane przez kelnera, nazywa się
Co oznacza usługa room service?
Dozownik przedstawiony na ilustracji należy zastosować do

Kelner powinien serwować potrawy oraz napoje gościom siedzącym przy stole, podchodząc w odpowiedniej kolejności
Białko, które pełni rolę w budowie oraz odbudowie komórek i tkanek, to
Jakie dania należy uwzględnić w ofercie bufetu na śniadanie i obiad?
Oblicz wartość netto gastronomiczną 100 ml wermutu, przy założeniu, że cena detaliczna butelki wina o pojemności 1,5 l wynosi 90,00 zł, a marża wynosi 200%?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Oblicz wartość brutto kanapki w gastronomii, gdy koszt surowców wynosi 1,50 zł, marża wynosi 200% a stawka VAT to 8%?
Jaką kwotę zniżki uzyska klient posiadający kartę lojalnościową z rabatem wynoszącym 15%, jeśli suma jego wydatków osiągnęła 600,00 zł?
Jakie potrawy powinny się znaleźć na śniadanie w diecie, która jest łatwa do strawienia?
Jak nazywa się technika, która polega na zastosowaniu słoniny do nawilżenia chudego mięsa przed jego pieczeniem?
Właściciel lokalu gastronomicznego, który z okazji Dnia Dziecka zorganizował pokazy i degustacje potraw pod hasłem "Smaki dzieciństwa", działał w ramach
Przygotowując standardową kartę menu w restauracji, listę dostępnych dań powinno się rozpocząć od pozycji z kategorii
Zasada FIFO, czyli "first in, first out", odnosi się do sposobu
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Na podstawie danych zawartych w tabeli, oblicz maksymalną wartość energetyczną kolacji dla osoby spożywającej pięć posiłków w ciągu dnia i stosującej dietę "1 000 kalorii".
| Nazwa posiłku | Udział posiłków w pokryciu dziennego zapotrzebowania energetycznego | ||
|---|---|---|---|
| 3 posiłki dziennie | 4 posiłki dziennie | 5 posiłków dziennie | |
| I śniadanie | 30-35% | 25-30% | 25-30% |
| II śniadanie | - | 5-10% | 5-10% |
| Obiad | 35-40% | 35-40% | 30-35% |
| Podwieczorek | - | - | 5-10% |
| Kolacja | 25-30% | 25-30% | 15-20% |
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Wydatki na przygotowanie 1,0 kg frytek wynoszą 10,00 zł, a marża w gastronomii to 100%. Jaką cenę netto ma porcja frytek o wadze 100 g?
Jaką kwotę zapłaci pracownik z 20% zniżką, jeśli cena zestawu obiadowego wynosi 20,00 zł?
Widelec przedstawiony na rysunku służy do serwowania

W technologii cook-freeze dania po obróbce cieplnej są zamrażane
Wprowadzenie do asortymentu restauracji dodatkowych usług cateringowych stanowi przykład zastosowania strategii
Na obiad serwowany zaplanowano podanie: wina czerwonego, czystej wódki, koniaku oraz wody. Jakie naczynia do napojów powinny być przygotowane do nakrycia stołu na obiad?
Tematyczne dania, na przykład: "Grzybowe przysmaki jesieni", powinny być umieszczane w karcie
Świadczenie usług kulinarnych dla klientów stanowi działalność gastronomiczną
Jaką ilość wywaru trzeba przygotować, aby uzyskać 50 porcji zupy jarzynowej, biorąc pod uwagę, że na 10 porcji wymagana jest ilość 2,5 l wywaru?
Mięso z kością jest niemożliwe do zastąpienia
Jakie narzędzie służy do analizy mocnych i słabych punktów przedsiębiorstwa gastronomicznego oraz identyfikacji szans i zagrożeń płynących z otoczenia?
Jaką wartość energetyczną ma 100 g chudego twarogu, który zawiera 19,8 g białka, 4,7 g tłuszczu oraz 3,7 g węglowodanów?
Jaką zupę powinno się serwować w głębokim talerzu?
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile żelaza i witaminy C dostarczą organizmowi człowieka produkty spożyte na śniadanie.
| Śniadanie: nazwa produktu | Ilość (g) | Zawartość składników pokarmowych w 100 g produktu | |
|---|---|---|---|
| Żelazo (mg) | Wit. C (mg) | ||
| pieczywo | 100 | 1,2 | 0,0 |
| masło | 10 | 0,1 | 0,0 |
| szynka drobiowa | 40 | 0,5 | 0,0 |
| pomidor | 50 | 0,5 | 23,0 |
Jaką cenę gastronomiczną brutto będzie miało 100 ml wina, jeśli cena zakupu butelki wina o pojemności 0,75l wyniosła 135,00 zł, a lokal stosuje marżę gastronomiczną równą 200%? Na alkohol nałożono 23% stawkę VAT.