Pytanie 1
Kury rasy, które są typem użytkowym nieśnym, to
Wynik: 21/40 punktów (52,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Kury rasy, które są typem użytkowym nieśnym, to
Ilustracja przedstawia owcę rasy

Jakie są rasy bydła mlecznego?
Selekcja zwierząt do hodowli, które posiadają pożądane cechy, przeprowadzona na podstawie oceny ich wartości użytkowej, to
Aby zwiększyć jakość wołowiny pozyskiwanej z stad krów mlecznych, przeprowadza się krzyżowanie między tymi krowami a buhajami ras mięsnych. W tym procesie wykorzystuje się buhaja rasy
Opis dotyczy selekcji
| W hodowli bydła mlecznego selekcja ta pozwala na identyfikację dużej liczby najlepszych zwierząt w bardzo młodym wieku, pozwala na zastosowanie ostrzejszej selekcji, skrócenie odstępu między pokoleniami i prawie dwukrotnie większy postęp hodowlany. |
Cechy takie jak delikatny szkielet, słabo rozwinięte mięśnie, cienka skóra oraz niewielka ilość owłosienia charakteryzują konia o typie konstytucji
Zjawisko heterozji (wzrost wydajności mieszańców) jest wynikiem krzyżowania
„Rasa bydła mięsnego wywodząca się z Włoch. Masa ciała dorosłego buhaja 900 do 1000 kg, krowy – 600 kg, wysokość w kłębie 145 – 140 cm. Umaszczenie krów jest siwo-białe, czasami jasnobeżowe z ciemną pigmentacją śluzawicy, uszu, rogów i racic. Umaszczenie buhajów jest ciemniejsze z czarnym podpalaniem na głowie i rogach. Stosunkowo niewielka głowa, zwarty tułów, cienki kościec i doskonałe umięśnienie zadu. Rasa średnio wcześnie dojrzewająca; pierwsze krycie jałówek w wieku 16-18 miesięcy. Krowy produkują w okresie laktacji ok. 2000 kg mleka o wysokiej zawartości białka ogólnego, które wykorzystywane jest do produkcji sera – parmezanu.”
Opis dotyczy rasy
O wartości hodowlanej buhajów w sposób najbardziej obiektywny i porównywalny informuje indeks selekcyjny. W Polsce dla bydła mlecznego obowiązuje indeks
Rasą owiec w typie użytkowym mięsnym, używaną na całym świecie jako rasa ojcowska do produkcji jagniąt rzeźnych metodą krzyżowania towarowego, jest
W przypadku krzyżowania dwurasowego wstecznego, knura rasy należy wykorzystać do pokrycia loszki będącej mieszańcem PBZ x WBP
Kolczyk przedstawiony na ilustracji służy do identyfikacji

Na zdjęciu przedstawiono

Na zdjęciu przedstawiono psa rasy

W gospodarstwie, które dysponuje znacznymi nadwyżkami pracy oraz dużym obszarem trwałych użytków zielonych, są sprzyjające okoliczności do rozwoju produkcji
Proces tworzenia dokładnych kopii organizmu macierzystego, czyli tworzenie osobników zawierających identyczną informację genetyczną, to
Na jakie części dzieli się księga hodowlana?
Eliminacja zwierząt z populacji bez ingerencji człowieka nazywana jest selekcją
Pies do towarzystwa, który dobrze pełni rolę obrońcy. Wysokość w kłębie psa wynosi 55-61 cm, a suki 50-58 cm. Oczy: średniej wielkości, okrągłe, preferowane jak najciemniejsze, szczególnie u psów biało-czarnych, natomiast u psów biało-brązowych akceptowalne są jaśniejsze. Włos: krótki, prosty, sztywny. Szczenięta rodzą się białe. Cętki zaczynają się pojawiać u około dwutygodniowych szczeniąt, a dorosłe psy na białym tle mają czarne lub brązowe plamki. Ogon sięga do stawu skokowego i nie powinien być zakręcony ani opadnięty.
Opis ten odnosi się do psa rasy
Gdy zauważamy, że na rogu krowy znajdują się cztery obrączki, to przewidywany jej wiek, podany w latach, wynosi
Maść konia przedstawiona na zdjęciu jest

Koń przedstawiony na ilustracji jest maści

Rysunek przedstawia krowę należącą do typu użytkowego

Zdjęcie przedstawia świnię rasy

Opis dotyczy rasy
| Rasa bydła mięsnego wywodząca się z Włoch. Masa ciała dorosłego buhaja 900 do 1000 kg, krowy – 600 kg, wysokość w kłębie 145 – 140 cm. Umaszczenie krów jest siwo-białe, czasami jasnobeżowe z ciemną pigmentacją śluzawicy, uszu, rogów i racic. Umaszczenie buhajów jest ciemniejsze z czarnym podpaleniem na głowie i rogach. Stosunkowo niewielka głowa, zwarte tuby, cienki kościec i doskonałe umięśnienie zadu. Rasa średnio wcześnie dojrzewająca; pierwsze krycie jałówek w wieku 16-18 miesięcy. Krowy produkują w okresie laktacji ok. 2000 kg mleka o wysokiej zawartości białka ogólnego, które wykorzystywane jest do produkcji sera – parmezanu. |
W hodowli bydła mlecznego ta metoda umożliwia identyfikację licznych najlepszych zwierząt już w bardzo wczesnym etapie życia, co sprzyja intensyfikacji selekcji, skracaniu interwałów między pokoleniami oraz osiąganiu niemal dwukrotnie większego postępu hodowlanego.
Opisuje to selekcję
Rasą mleczną bydła jest
Gdzie można spotkać nerki pobrużdżone?
Krzyżowanie różnych ras zwierząt ma na celu uzyskanie efektu
W dokumencie "Zgłoszenie owiec do rejestru" jagnię, którego matka należy do rasy merynos polski, a ojciec do rasy texel, zostanie oznaczone kodem
Na zdjęciu przedstawiono bydło rasy

Jakie są kategorie uznawanych ras psów w Polsce?
Wskaż poprawną sekwencję etapów pracy hodowlanej?
Która z ras powinna być zastosowana do hodowli jagniąt rzeźnych w metodzie krzyżowania towarowego?
Kury rasy Leghorn mają grzebień
W intensywnym chowie stosuje się przycinanie dziobów.
W dokumencie „Zgłoszenie owiec do rejestru” jagnię, którego matka jest rasy merynos polski, a ojciec rasy texel, otrzyma oznaczenie kodem
Ilustracja przedstawia kozę rasy

Knury rasy białej powinny być wykorzystywane do hodowli, gdy osiągną wiek około 10 miesięcy oraz adekwatną masę ciała