Pytanie 1
Jakie zimne danie powinno się dodać do menu uroczystego obiadu, który obejmuje: barszcz czerwony z pasztecikami, pieczonego indyka, jabłka z borówkami, frytki, sałatę zieloną po francusku, tort makowy oraz kawę naturalną?
Wynik: 27/40 punktów (67,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie zimne danie powinno się dodać do menu uroczystego obiadu, który obejmuje: barszcz czerwony z pasztecikami, pieczonego indyka, jabłka z borówkami, frytki, sałatę zieloną po francusku, tort makowy oraz kawę naturalną?
Jakie produkty znajdują się w grupie zakwaszającej organizm?
Aby rozdrobnić 50 kg marchwi na surówkę, którą maszynę należy zastosować?
Jeżeli koszt surowców (pomijając przyprawy) do przygotowania 100 zestawów obiadowych wynosi 500 zł, a ryczałt na przyprawy to 3%, to koszt jednego zestawu obiadowego z przyprawami wynosi
Jak można zniszczyć bakterie Salmonelli znajdujące się wewnątrz jaja?
Na podstawie danych w tabeli wskaż środek spożywczy, który zawiera najmniej węglowodanów. 
| Skład chemiczny 100 g różnych rodzajów kasz | ||||||
|---|---|---|---|---|---|---|
| Lp. | Rodzaj kaszy | Białko (g) | Skrobia (g) | Błonnik (g) | Popiół (g) | Tłuszcz (g) | 
| 1. | manna | 8,7 | 74,0 | 2,5 | 0,3 | 1,0 | 
| 2. | jaglana | 10,5 | 55,0 | 3,2 | 1,0 | 3,5 | 
| 3. | pęczak | 8,4 | 68,2 | 5,4 | 1,1 | 2,0 | 
| 4. | gryczana | 12,6 | 60,5 | 5,9 | 2,0 | 1,9 | 
Magazyn dla produktów suchych powinien spełniać następujące wymagania:
Korzystając z zamieszczonego normatywu surowcowego, należy sporządzić 
| Normatyw surowcowy na 5 porcji | |
|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość | 
| Wołowina bez kości | 700 g | 
| Mąka | 10 g | 
| Smalec | 50 g | 
| Masło | 20 g | 
Zgodnie z zamieszczonym sposobem wykonania należy sporządzać 
| Sposób wykonania | |
|---|---|
| 1. | Mięso (udziec wołowy) natrzeć przyprawami, odstawić w chłodne miejsce. | 
| 2. | Słoninę pokroić w słupki. | 
| 3. | Mięso naszpikować słoniną, oprószyć mąką, obsmażyć, podlać płynem i dusić. | 
Jaką czynność w procesie mycia naczyń stołowych realizuje się na końcu?
Jakie powinny być warunki temperaturowe w komorach chłodniczych przeznaczonych do składowania żywności?
Podczas przyrządzania potrawy kawałek jedzenia dostał się do dróg oddechowych kucharza, co spowodowało atak kaszlu i nagłe duszenie. Poszkodowany potrafi wykonywać wdechy i wydechy. Jaką pomoc powinno się mu udzielić?
Ciasto parzone powinno być wykonane z mąki pszennej, jajek, soli oraz
Jakie zmiany w żywności, która była wielokrotnie rozmrażana i zamrażana, mogą stwarzać zagrożenie dla zdrowia?
Wpływ światła na przechowywaną żywność
Aby przygotować ciasto biszkoptowe, potrzebne jest 2 kg jaj. Ile jaj o masie 50 gramów powinno być uwzględnionych w tym przepisie?
Z 1 kg schabu, 0,015 kg mąki oraz 0,05 kg tłuszczu przygotowano 5 porcji kotletów saute. Jakie składniki będą potrzebne do sporządzenia 30 porcji?
Wskaż metodę usuwania resztek pokarmowych zalecaną w zmywalniach naczyń stołowych, która nie wymaga montażu dodatkowych urządzeń.
W restauracji typu zamkniętego, próbki potraw powinny być przechowywane w temperaturze od 0 °C do +4 °C przez
Zakażenie włośniami może wystąpić po zjedzeniu surowego mięsa, które nie było przebadane weterynaryjnie
Który produkt spożywczy ma w 100 g największą zawartość błonnika pokarmowego?
Boeuf Strogonow to danie przyrządzone z mięsa
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli określ, ile wynosi koszt produkcji 10 porcji bitej śmietany z jagodami. 
| Nazwa potrawy: Bita śmietana z jagodami | |||
|---|---|---|---|
| Lp | Nazwa produktu | Ilość na 5 porcji [g] | Cena 1kg [zł] | 
| 1. | Śmietanka 30% | 250 | 10,00 | 
| 2. | Cukier puder | 50 | 2,00 | 
| 3. | Jagody | 300 | 15,00 | 
Jaka metoda polega na krojeniu upieczonych tuszek drobiowych?
Które urządzenie stosowane w zakładach do oczyszczania ścieków mieli odpady z gastronomii, umożliwiając ich bezpośrednie wprowadzenie do kanalizacji?
Który z podanych surowców powinien być przechowywany w najniższej temperaturze?
Jakie potrawy powinny być podawane z vol-au-vent?
W celu opiekania produktów, należy używać
Jakie desery schładzane na zimno można wymienić?
Aby przygotować 1 kg ryżu w wersji sypkiej, potrzebne jest 2,10 dm3 wody. Jaką ilość wody należy zastosować do przygotowania 200 porcji ryżu, jeśli na jedną porcję przypada 50 g ryżu?
Jak nazywa się zupa pochodząca z Włoch?
W jakiej sekwencji powinny zostać przygotowane składniki do panierowania kotletów?
Czyste zupy, takie jak barszcz czerwony, podaje się w
Podczas przygotowywania potrawy metodą sous-vide, jaki jest podstawowy czynnik kontrolujący proces gotowania?
Ile jest białka pochodzenia zwierzęcego w posiłku? 
| Skład II śniadania: bułka pszenna 40 g, masło 10 g, ser topiony 20 g, pomidory 50 g | |||
|---|---|---|---|
| Produkt | Zawartość w 100 g produktu | ||
| białko (g) | tłuszcz (g) | węglowodany (g) | |
| bułka pszenna | 7,3 | 1,5 | 58 | 
| masło | 0,7 | 82,5 | 0,7 | 
| ser topiony | 13,5 | 27,0 | 1,2 | 
| pomidor | 0,9 | 0,2 | 3,6 | 
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Ser gouda, który został osuszony i nie wykazuje zmian mikrobiologicznych, powinien być użyty
Jak długo w maksymalnym czasie można przechowywać przygotowane potrawy schłodzone do temperatury 3°C w ciągu 90 minut?
Aby zminimalizować straty składników odżywczych w trakcie krojenia owoców, należy podjąć działania w celu ochrony rozdrobnionych surowców
Który z produktów powstał w wyniku chemicznej metody konserwacji?