Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Wykonywanie kompozycji florys…

Aby wydłużyć świeżość ciętych kwiatów w kwiaciarni, należy unikać

A. systematycznego usuwania więdnących kwiatów
B. codziennej wymiany wody w wazonach z kwiatami
C. używania pożywek, które wspomagają pobieranie i transport wody
D. dodawania nowych kwiatów do wazonów ze starzejącymi się kwiatami
Wykonywanie kompozycji florys…

W jaki sposób należy przygotować cięte kwiaty gloriozy do transportu na dużą odległość?

A. w plastikowych torbach napełnionych powietrzem o zmienionym składzie
B. w kartonowych opakowaniach wyłożonych folią
C. w małych wazonach z materiału nieprzepuszczającego wody
D. w pojemnikach wykonanych z tworzyw sztucznych
Wykonywanie kompozycji florys…

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli wskaż, kiedy przerywa się spoczynek kłączy konwalii w temperaturze 3°C

Charakterystyka agrotechniczna pędzenia konwalii w różnych terminach
ZabiegiTerminy i warunki zabiegów w poszczególnych okresach pędzenia
bardzo wczesne
(IX – X)
wczesne
(XI – XII)
późne
(I – IV)
1. Przerywanie spoczynku kłączymrożenie kłączy od jesieni poprzedniego roku w temp. -2°Cchłodzenie kłączy przez 2 – 4 tyg. w temp. od 0°C do 2°Cdołowanie kłączy do czasu wysadzenia w temp. od 0°C do 5°C
2. Sadzenie kłączyod końca VIIIod końca Xod końca XII
3. Pędzenie w ciemności— — —10 – 14 dni
25 – 30°C
8 – 10 dni
20 – 25°C
4. Pędzenie na świetle14 -18 dni
20°C
18 – 20 dni
25°C
8 – 18 dni
20 – 24°C
5. Hartowanie8 – 12 °C8 – 12 °C8 – 12 °C
6. Liczba dni od początku pędzenia do zakwitania14 – 1828 – 3416 – 28

A. W listopadzie.
B. W październiku.
C. W styczniu.
D. W grudniu.
Wykonywanie kompozycji florys…

Podaj metodę, która zapewni najdłuższą trwałość ozdób komunijnych z chryzantemy gałązkowej, przechowywanych w warunkach domowych.

A. Umieszczenie w suchym pomieszczeniu, w którym nie dociera światło.
B. Przechowywanie w lodówce w temperaturze około 10 - 12oC i owinięcie folią.
C. Przechowywanie w lodówce w temperaturze około 4 - 6oC i owinięcie wilgotną bibułą.
D. Umieszczenie na talerzu z wodą.