Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Świadczenie usług opiekuńczyc…

Mleko matki produkowane przez zdrową, prawidłowo odżywioną kobietę w pełni zaspokaja potrzeby niemowlęcia na wszystkie niezbędne substancje odżywcze przez pierwsze

A. siedem miesięcy życia
B. osiem miesięcy życia
C. cztery miesiące życia
D. sześć miesięcy życia
Świadczenie usług opiekuńczyc…

Zgodnie z zasadami żywienia zdrowych dzieci, mleko krowie nie powinno być głównym napojem przed osiągnięciem przez dziecko

A. 6 miesiąca życia
B. 12 miesiąca życia
C. 9 miesiąca życia
D. 8 miesiąca życia
SPO.04 Pytanie 6
Świadczenie usług opiekuńczyc…

Osoba prowadząca zajęcia z zakresu edukacji zdrowotnej powinna informować dzieci oraz ich opiekunów o negatywnych skutkach spożywania takich napojów, jak

A. soki owocowe
B. woda przegotowana
C. woda mineralna
D. napoje gazowane
SPO.04 Pytanie 7
Świadczenie usług opiekuńczyc…

Eliminacja produktów bogatych w białko jest kluczową zasadą w diecie dziecka cierpiącego na

A. celiakię
B. chondrakalcynozę
C. toksoplazmozę
D. fenyloketonurię
Świadczenie usług opiekuńczyc…

Rozszerzanie diety małego dziecka, które nie akceptuje nowych smaków pokarmów, powinno opierać się na zasadzie

A. wielokrotnego oferowania pokarmu o nowym smaku bez rezygnacji
B. jednorazowego podania pokarmu o nowym smaku i rezygnacji
C. dwukrotnego podania pokarmu o nowym smaku i rezygnacji
D. podawania nowego smaku jako ostatniej opcji w ciągu dnia
SPO.04 Pytanie 10
Świadczenie usług opiekuńczyc…

Zgodnie z wytycznymi dotyczącymi żywienia niemowląt w 1. roku życia, opracowanymi przez Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, posiłki z mięsem można włączyć do jadłospisu zdrowego dziecka

A. w siódmym miesiącu życia
B. w piątym miesiącu życia
C. w jedenastym miesiącu życia
D. w dziewiątym miesiącu życia
SPO.04 Pytanie 11
Świadczenie usług opiekuńczyc…

Która z witamin jest kluczowa dla prawidłowego rozwoju układu kostnego oraz pełni istotną rolę w metabolizmie wapnia i fosforu?

A. Witamina D
B. Witamina A
C. Witamina K
D. Witamina C
SPO.04 Pytanie 12
Świadczenie usług opiekuńczyc…

Według wytycznych dotyczących żywienia zdrowych niemowląt opracowanych przez Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dziecka, podroby można wprowadzać do diety prawidłowo rozwijającego się malucha po osiągnięciu przez niego

A. 36. miesiąca życia
B. 18. miesiąca życia
C. 12. miesiąca życia
D. 24. miesiąca życia
SPO.04 Pytanie 13
Świadczenie usług opiekuńczyc…

W jadłospisie malucha w wieku 3 lat z cukrzycą powinno się ograniczyć

A. białko pochodzenia zwierzęcego
B. proste węglowodany
C. tłuszcze pochodzenia roślinnego
D. złożone węglowodany
SPO.04 Pytanie 14
Świadczenie usług opiekuńczyc…

Według wytycznych Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, dziecko ma przeciwwskazanie do karmienia piersią, gdy występuje

A. galaktozemia
B. cytomegalia
C. infekcja wirusowa
D. żółtaczka
SPO.04 Pytanie 16
Świadczenie usług opiekuńczyc…

Zasada rozszerzenia diety małego dziecka, które nie akceptuje pokarmu o nowym smaku, powinna opierać się na

A. podawaniu pokarmu o nowym smaku jako ostatniej potrawy danego dnia.
B. wielokrotnym serwowaniu pokarmu o nowym smaku bez wycofywania się.
C. dwa razy podaniu pokarmu o nowym smaku i wycofaniu się.
D. jednoznacznym podaniu pokarmu o nowym smaku i wycofaniu się.
SPO.04 Pytanie 17
Świadczenie usług opiekuńczyc…

Cukrzyca typu 1 rozwija się w wyniku

A. niedoboru lub braku laktazy
B. przesadnej ilości spożywanych cukrów złożonych
C. niedoboru lub całkowitego braku endogennej insuliny
D. zbyt dużej produkcji insuliny
SPO.04 Pytanie 18
Świadczenie usług opiekuńczyc…

W zupach jarzynowych dla dzieci poniżej trzeciego roku życia nie powinno się stosować jako składnika tłuszczowego

A. oliwa z oliwek
B. olej rzepakowy bezerukowy
C. olej z pestek winogron
D. masło
SPO.04 Pytanie 21
Świadczenie usług opiekuńczyc…

Masa ciała zdrowo rozwijającego się niemowlęcia do 6. miesiąca życia w porównaniu do ciężaru tuż po porodzie

A. zwiększa się o 1 kg
B. zwiększa się o 2 kg
C. potraja się
D. podwaja się
SPO.04 Pytanie 24
Świadczenie usług opiekuńczyc…

Zalecany przez Instytut Matki i Dziecka czas, przez który świeże mleko matki powinno być przechowywane w lodówce (+4°C), wynosi maksymalnie

A. 96 godzin
B. 6 godzin
C. 1 dzień
D. 7 dni
Świadczenie usług opiekuńczyc…

Zgodnie z wytycznymi żywieniowymi Instytutu Matki i Dziecka, drobno pokrojone potrawy oraz delikatne produkty, które można podać do rąk, mogą być wprowadzone do diety prawidłowo rozwijającego się niemowlęcia w wieku

A. 10 miesięcy
B. 11 miesięcy
C. 6 miesięcy
D. 7 miesięcy
SPO.04 Pytanie 27
Świadczenie usług opiekuńczyc…

Jaki minerał jest kluczowy w diecie dla prawidłowego rozwoju i mineralizacji kości oraz zębów u dzieci?

A. Żelazo
B. Potas
C. Magnez
D. Wapń
Świadczenie usług opiekuńczyc…

Wprowadzanie innych niż mleko modyfikowane składników do diety niemowlęcia karmionego sztucznie powinno rozpocząć się po tym, jak maluch ukończy

A. drugi miesiąc życia
B. szósty miesiąc życia
C. pierwszy miesiąc życia
D. czwarty miesiąc życia
SPO.04 Pytanie 30
Świadczenie usług opiekuńczyc…

Masa ciała 4-letniego chłopca plasuje się na 10. centylu, natomiast jego wzrost osiąga 90. centyl. Jaką proporcję masy ciała do wysokości to wskazuje?

A. nadwagę
B. niedowagę
C. wagę prawidłową
D. otyłość
SPO.04 Pytanie 31
Świadczenie usług opiekuńczyc…

Przeciętne roczne przyrosty masy ciała zdrowego dziecka w wieku przedszkolnym wynoszą mniej więcej

A. 2-2,5 kg
B. 1-1,5 kg
C. 4-4,5 kg
D. 3-3,5 kg
SPO.04 Pytanie 33
Świadczenie usług opiekuńczyc…

Aby uniknąć anemii u zdrowo rozwijającego się dziecka w II półroczu życia, co należy dodać do jego diety?

A. jaja, mięso, warzywa
B. jogurty, pieczywo, fasolę
C. serki, makarony, soki
D. kasze, ryby, owoce
SPO.04 Pytanie 34
Świadczenie usług opiekuńczyc…

Dziecku na diecie eliminacyjnej bezglutenowejnie wolno podawać produktów wykonanych na bazie

A. pszenicy i jęczmienia
B. ryżu i gryki
C. kukurydzy i soi
D. fasoli i orzechów
SPO.04 Pytanie 35
Świadczenie usług opiekuńczyc…

Aby zapobiec anemii u zdrowo rozwijającego się niemowlęcia w II półroczu życia, konieczne jest wzbogacenie jego jadłospisu

A. o serki, makarony, soki
B. o jaja, mięso, warzywa
C. o jogurt, pieczywo, fasolę
D. o kasze, ryby, owoce
SPO.04 Pytanie 38
Świadczenie usług opiekuńczyc…

Według obowiązujących zasad żywienia zdrowych niemowląt, od którego miesiąca życia niemowlę karmione sztucznie powinno mieć ograniczoną liczbę posiłków mlecznych do czterech?

A. Od siódmego.
B. Od piątego.
C. Od dziewiątego.
D. Od trzeciego
Świadczenie usług opiekuńczyc…

Zgodnie z wytycznymi Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii oraz Żywienia Dzieci z 2014 roku, użycie mleka modyfikowanego z dodatkiem substancji zagęszczających jest wskazane jedynie w przypadku niemowląt

A. z częstym ulewaniem
B. z uciążliwą czkawką
C. z chorobą refluksową
D. z chorobą wrzodową
SPO.04 Pytanie 40
Świadczenie usług opiekuńczyc…

Od którego miesiąca życia dziecka można wprowadzać do jego jadłospisu fasolkę szparagową oraz kapustę?

A. Od 8-go miesiąca
B. Od 7-go miesiąca
C. Od 10-go miesiąca
D. Od 9-go miesiąca