Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Prowadzenie produkcji pszczel…

W celu ułatwienia odnalezienia wejścia do ula pszczoły oznaczają pobliże ula wydzieliną. W którym gruczole powstaje ta wydzielina?

A. Kieszonkowym.
B. Żuwaczkowym.
C. Zapachowym.
D. Rektalnym.
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na podstawie przedstawionej normy spożycia pokarmów przez jedną rodzinę pszczelą w ciągu roku oblicz, ile kilogramów pokarmu pyłkowego potrzebuje rodzina pszczela w okresie od początku lutego do końca czerwca w danym roku.

ProduktMiesiące rokuRazem
123456789101112
Miód, kg113815201513832190
Pyłek, kg-0,31,83,66,68,15,43,60,6---30

A. 20,4 kg
B. 18,3 kg
C. 10,2 kg
D. 12,0 kg
ROL.03 Pytanie 10
Prowadzenie produkcji pszczel…

Przy zakupie rodzin pszczelich ważne jest, aby

A. matka miała maksymalnie 2 lata.
B. pszczoły były żądliwe.
C. plastry miały dużo komórek trutowych.
D. plastry w ulu były ciemne.
ROL.03 Pytanie 11
Prowadzenie produkcji pszczel…

Miód z plastrów nadstawkowych można wirować, jeżeli komórki zasklepione są

A. na całej powierzchni plastra.
B. na połowie powierzchni plastra.
C. przynajmniej na 2/3 powierzchni plastra.
D. przynajmniej na 3/4 powierzchni plastra.
ROL.03 Pytanie 19
Prowadzenie produkcji pszczel…

O czym świadczy tworzony "stożek" spływającego miodu z miodarki?

Ilustracja do pytania 19
A. O początkach krystalizacji.
B. O braku zanieczyszczeń.
C. O wysokiej zawartości wody.
D. O dojrzałości miodu.
ROL.03 Pytanie 22
Prowadzenie produkcji pszczel…

Plaster z jednodniowymi larwami należy podać rodzinie, gdy stwierdzono w niej

A. brak czerwiu otwartego.
B. mateczniki ratunkowe.
C. brak czerwiu krytego.
D. mateczniki rojowe.
ROL.03 Pytanie 24
Prowadzenie produkcji pszczel…

Oblicz ile kilogramów miodu na dobę zużyje podczas karmienia czerwiu rodzina ważący 2 kg, jeżeli rodzina o wadze 1 kg zużywa do tego celu 0,09 kg na dobę.

A. 0,09 kg
B. 0,18 kg
C. 1,00 kg
D. 2,00 kg
ROL.03 Pytanie 25
Prowadzenie produkcji pszczel…

Co wpływa na wybór larw do przekładania?

A. Data złożenia jajeczka przez matkę.
B. Obfitość pierzgi wokół komórek z larwami.
C. Obfitość zapasów miodu wokół komórek z larwami.
D. Wielkość i kształt larwy.
ROL.03 Pytanie 28
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na postawie zamieszczonych danych oblicz w jednostkach miodowych wartość produkcji z pasieki, w której wyprodukowano 1000 kg miodu wielokwiatowego, 20 kg wosku i 2 kg mleczka pszczelego.

Przeliczniki:
1 kg miodu wielokwiatowy = 1 jednostka miodowa
1 kg wosku = 3,5 jednostki miodowej
1 kg mleczka pszczelego = 100 jednostek miodowych

A. 1 270 jednostek miodowych
B. 1 200 jednostek miodowych
C. 1 300 jednostek miodowych
D. 1 070 jednostek miodowych
Prowadzenie produkcji pszczel…

Przewóz pasieki wędrownej należy zorganizować tak, aby na miejsce pożytku dojechać

A. do południa.
B. o zachodzie słońca.
C. o wschodzie słońca.
D. po południu.
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na podstawie danych podanych w tabeli wskaż wysokość nadwyżki bezpośredniej z jednej rodziny pszczelej, produkującej 20 kg miodu.

Przychody/kosztyCena za 1 kg lub szt.Wartość zł
Przychody
Miód20 kg30,00600,00
Wosk0,3 kg20,006,00
Inne produkty25% wartości miodu150,00
Razem przychody756,00
Koszty
Cukier15 kg2,0030,00
Węza0,3 kg30,009,00
Matka pszczela½ szt.30,0015,00
Lekirównowartość ceny
hurtowej 1 kg miodu
15,0015,00
Inne kosztyrównowartość ceny
handlowej 1 kg miodu
30,0030,00
Razem koszty99,00

A. 198,00 zł
B. 855,00 zł
C. 756,00 zł
D. 657,00 zł
Prowadzenie produkcji pszczel…

W jakiej formie należy zastosować lek widoczny na ilustracji?

Ilustracja do pytania 33
A. Wprowadzić tlącą się tabletkę przez wylot.
B. Podać tabletkę rozpuszczoną w syropie.
C. Zawiesić tabletkę między plastrami z czerwiem.
D. Ułożyć tabletkę na powałce ula.
Prowadzenie produkcji pszczel…

Po stwierdzeniu której choroby stosuje się zabieg podwójnego przesiedlenia rodziny?

A. Zatrucia nektarem.
B. Choroby sporowcowej.
C. Zaziębienia czerwiu.
D. Zgnilca złośliwego.
ROL.03 Pytanie 36
Prowadzenie produkcji pszczel…

Podczas głównego przeglądu jesiennego w gnieździe rodziny pszczelej stwierdzono ok. 2 kg miodu.
Ilość pokarmu w tym okresie powinna wynosić minimum 6 kg. Z ilu kg cukru pszczelarz musi zrobić syrop cukrowy (o proporcjach 3:2), aby uzupełnić brakujący "żelazny zapas"?

A. 1 kg
B. 2 kg
C. 4 kg
D. 3 kg
Prowadzenie produkcji pszczel…

Koniczyna biała, gorczyca polna, mlecz polny są pożytkami

A. okresu późnoletniego.
B. występującymi w pełni lata.
C. występującymi w pełni wiosny.
D. okresu wczesnowiosennego.
ROL.03 Pytanie 40
Prowadzenie produkcji pszczel…

Ograniczenie matek w czerwieniu wykonuje się poprzez

A. zastosowanie kraty odgrodowej.
B. odsklepienie plastrów.
C. podkarmienie stymulacyjne.
D. przestawienie czerwiu.