Filtrowanie pytań
Podczas doboru środków chemicznych zwalczających owady należy zwrócić szczególną uwagę na
W jakim czasie po udoju należy schłodzić mleko?
Jaką maksymalną temperaturę może mieć śmietana surowa podczas transportu trwającego ok. 3 godziny?
§ 10.1.Temperatura przechowywanych lub transportowanych produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej nie może być wyższa niż: 1) 4°C - dla tuszek drobiowych, zajęczaków i drobnej zwierzyny łownej niewypatroszonej; 2) 3°C - dla narządów wewnętrznych grubej zwierzyny łownej nieoskórowanej; 3) 7°C - dla tusz grubej zwierzyny łownej nieoskórowanej; 4) 6°C - dla mleka surowego i surowej śmietany; 5) 2°C - dla produktów rybołówstwa, z wyłączeniem żywych produktów rybołówstwa. 2. Produkty pochodzenia zwierzęcego przeznaczone do sprzedaży bezpośredniej schładza się niezwłocznie, jeżeli jest to konieczne dla zapewnienia ich bezpieczeństwa. 3. Temperatury, o których mowa w ust. 1 pkt 1-4, mogą być wyższe o 2°C podczas transportu do miejsc prowadzenia sprzedaży bezpośredniej lub zakładu prowadzącego handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego, jeżeli transport ten nie trwa dłużej niż 2 godziny, a po jego zakończeniu produkty zostaną schłodzone do temperatury określonej w ust. 1 pkt 1-4. |
Na podstawie zamieszczonego fragmentu rozporządzenia określ, z jakiego okresu rolnik prowadzący działalność w zakresie produkcji jaj pozyskanych od drobiu i trudniący się ich sprzedażą bezpośrednią, powinien prowadzić dokumentację, zawierającą informacje o ilości sprzedanych jaj.
§ 39. 1. Podmiot prowadzący działalność w zakresie produkcji jaj przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej prowadzi i przechowuje dokumentację, zawierającą informacje o: 1) ilości sprzedanych produktów w danym: a) tygodniu – w przypadku jaj pozyskanych od drobiu, b) miesiącu – w przypadku jaj pozyskanych od ptaków bezgrzebieniowych; 2) wynikach czynności sprawdzających, o których mowa w § 18. 2. Dokumentację, o której mowa w ust. 1, przechowuje się przez rok następujący po roku, w którym została sporządzona, i udostępnia się na żądanie właściwego powiatowego lekarza weterynarii. |
Oznakowanie świń zgodnie z zasadami identyfikacji i rejestracji oraz obrotu zwierzętami gospodarskimi polega na
Których nawozów mineralnych nie można stosować w gospodarstwie ekologicznym?
Do poprawnego i bezpiecznego przywiązania konia podczas jego czyszczenia są potrzebne
Ile razy w roku do Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa podaje się stan stada, jeżeli jego liczebność nie uległa zmianie?
W pasiece prowadzonej metodami ekologicznymi można
W jakiej minimalnej odległości od głównej arterii komunikacyjnej pszczelarz może usytuować pasiekę?
Jakie jest maksymalne dopuszczalne stężenie dwutlenku węgla w oborze?
Herbicydy są to pestycydy zwalczające
Która z wymienionych osób ma obowiązek zarejestrowania sprzedaży bezpośredniej produktów pszczelich w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii?
O którą z wymienionych informacji należy uzupełnić pokazaną na rysunku etykietę, aby była zgodna z przepisami dotyczącymi oznakowania środków spożywczych?

Który preparat stosuje się do odkażania pomieszczeń inwentarskich?
Który z wymienionych warunków musi być spełniony przy wysyłce matki pszczelej pocztą?
Która grupa zwierząt gospodarskich nie podlega kolczykowaniu?
Którego z wymienionych kosztów w pasiece nie zalicza się do kosztów bezpośrednich?
Oznakowanie bydła, zgodnie z przepisami w zakresie identyfikacji i rejestracji zwierząt, polega na
Na których z wymienionych pól zabrania się stosowania nawozów naturalnych, zgodnie z zaleceniami Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej?
Podczas postępowania po stwierdzeniu wystąpienia choroby zakaźnej zwierząt w gospodarstwie, należy się stosować do poleceń
Jaką maksymalną zawartość wody może mieć produkt przedstawiony na ilustracji, oferowany do sprzedaży?

- ‹
- 1
- ›