Filtrowanie pytań
Prowadzenie produkcji rolnicz…
A. erozja wodna i wietrzna
B. materiał organiczny
C. nawilżanie i suszenie
D. zamarznięcie i rozmrożenie
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wiosną, gdy żyto zostanie zaatakowane przez pleśń śniegową, co należy zrobić?
A. przeprowadzić oprysk właściwym herbicydem
B. wykonać bronowanie pola
C. wykorzystać nawozy wapniowe
D. zwiększyć ilość nawozów azotowych
ROL.04 Pytanie 363
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W gospodarstwie hodowanych jest 60 krów. Jedna krowa w ciągu roku wytwarza 10 t obornika. Na jaką powierzchnię działek rolnych można wykorzystać obornik, jeśli zaplanowana norma wynosi 30 t/ha?
A. 2 ha
B. 20 ha
C. 90 ha
D. 180 ha
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Aby zredukować opory gleby podczas orki w przypadku gleb ciężkich i zlewnych, wykorzystuje się pług z odkładnicą
A. cylindryczną
B. śrubową
C. ażurową
D. kulturalną
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Która z poniższych roślin jest typowym przykładem poplonu ozimego?
A. Żyto
B. Słonecznik
C. Kukurydza
D. Fasola
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wzdęcia u bydła pojawiają się w wyniku podawania
A. zbyt dużej ilości sianokiszonki z traw.
B. zbyt dużej ilości kiszonki z liści buraków.
C. pasz pełnoporcjowych w systemie TMR.
D. młodej i wilgotnej zielonki z lucerny.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Oblicz minimalną pojemność silosu potrzebnego do składowania 30 ton ziarna, gdy gęstość 1 m3 pszenicy wynosi 750 kg?
A. 50 m3
B. 30 m3
C. 60 m3
D. 40 m3
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Częste i niskie koszenie tąk wpływa na
A. zanikanie traw niskich w runi
B. zwiększenie wartościowych roślin w runi
C. ustępowanie z runi traw wysokich
D. szybki wzrost runi
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Korzystając z danych w tabeli, określ zapotrzebowanie loch prośnych na wapń i fosfor w 105 dniu prośności.
| Okres ciążności [dni] | Termin odsadzania prosiąt w wieku [dni] | Energii metabolicznej [MJ] | Jedn. ows. | Białka ogólnego strawnego [g] | Ca [g] | P [g] | NaCl [g] |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 1—100 | 28 42 56 | 25 + (43) | 2,3 + (0,4) | 285 | 23 | 18 | 7 |
| 27 + (4,3) | 2,5 + (0,4) | 320 | 25 | 20 | 8 | ||
| 30 + (4,3) | 2,8 + (0,4) | 345 | 27 | 21 | 9 | ||
| 101—111 111 - 114 | 43 — | 4,0 — | 500 | 36 | 28 | 12 | |
| 21 — | 2,0 — | 250 | 18 | 14 | 6 |
A. 27 g i 21 g
B. 25 g i 20 g
C. 36 g i 28 g
D. 18 g i 14 g
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Do siewu nasion buraków cukrowych wykorzystuje się siewnik
A. rzutowy
B. talerzowy
C. punktowy
D. redlicowy
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie rośliny powinny być zestawione ze sobą w trójpolowym systemie zmianowania?
A. rzepak, ziemniaki, kukurydza
B. ziemniaki, pszenica jara, owies
C. kukurydza, rzepak, ziemniaki
D. kukurydza, ziemniaki, pszenica jara
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Optymalna temperatura oraz wilgotność dla przechowywania jaj wylęgowych powinna wynosić
A. 10 - 15 stopni C i 70%
B. 17 - 20 stopni C i 70%
C. 4 - 8 stopni C i 65%
D. 21 - 25 stopni C i 75%
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką ilość mocznika (46%) należy użyć na 5 ha pola, aby wprowadzić do gleby 92 kg N/ha?
A. 500 kg
B. 1500 kg
C. 1000 kg
D. 2000 kg
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie rośliny zalicza się do chwastów jednoliściennych?
A. owies głuchy
B. komosa biała
C. łoboda rozłożysta
D. ostrożeń polny
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podczas inwentaryzacji w magazynie pasz odnotowano zapasy kukurydzy wynoszące 2 200 kg oraz jęczmienia 1 800 kg. Zgodnie z kartotekami magazynowymi zapasy są następujące: kukurydza 2 000 kg i jęczmień 2 000 kg. W arkuszu inwentaryzacyjnym zauważono
A. niedobór kukurydzy oraz jęczmienia
B. nadwyżkę kukurydzy oraz niedobór jęczmienia
C. niedobór kukurydzy oraz nadwyżkę jęczmienia
D. nadwyżkę kukurydzy oraz jęczmienia
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Czyszczenie dna rowów w celu zachowania odpowiedniej głębokości oraz zapewnienia odpływu wody z wylotów drenarskich powinno być realizowane minimum
A. dwa razy w roku
B. raz w roku
C. raz na kwartał
D. raz na miesiąc
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Z danych zamieszczonych w poniższej tabeli wynika, że buhajek o wadze 500 kg, przyrastający 1000 g dziennie zużywa:
| Zapotrzebowanie dzienne na składniki pokarmowe w zależności od masy ciała | ||||||
|---|---|---|---|---|---|---|
| Masa ciała [kg] | Sucha masa [kg] | Dzienne przyrosty masy ciała | Białko ogólne [g] | |||
| 800 g | 1000 g | 1200 g | ||||
| Energia metaboliczna [MJ] | ||||||
| 450 | 8 – 10 | 42,6 | 45,5 | 50,3 | 700 | |
| 500 | 9 – 10 | 45,5 | 49,1 | 55,0 | 780 | |
| 550 | 9 – 10 | 49,1 | 53,2 | 59,2 | 780 | |
| 600 | 9 – 11 | 52,1 | 57,4 | 63,3 | 780 | |
A. 45,5 MJ energii metabolicznej i 700 g b.o.
B. 55,0 MJ energii metabolicznej i 780 g b.o.
C. 49,1 MJ energii metabolicznej i 780 g b.o.
D. 42,6 MJ energii metabolicznej i 700 g b.o.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na podstawie analizy danych z tabeli określ dawkę azotu zalecaną w uprawie pszenicy ozimej odmiany intensywnej, na glebie kompleksu żytniego dobrego, przy założonym plonie ziarna 6,5 t/ha.
| Dawki azotu dla pszenicy ozimej w zależności od kompleksu glebowego (w kg/ha) | ||
|---|---|---|
| Przewidywany plon ziarna (t/ha) | Kompleks glebowy | |
| Pszenny bardzo dobry i dobry | Żytni bardzo dobry i dobry | |
| Odmiany pszenicy średnio intensywne | ||
| 3,0 – 5,5 | 60 – 80 kg/ha | 80 – 100 kg/ha |
| 6,5 i więcej | 80 – 90 kg/ha | 100 – 120 kg/ha |
| Odmiany pszenicy intensywne | ||
| 3,0 – 5,5 | 80 – 100 kg/ha | 90 – 120 kg/ha |
| 6,5 i więcej | 100 – 120 kg/ha | 110 – 150 kg/ha |
A. 100 - 120 kg N/ha
B. 80 - 90 kg N/ha
C. 80 - 100 kg N/ha
D. 110 - 150 kg N/ha
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie produkty uboczne pochodzące z przemysłu cukrowniczego są wykorzystywane jako źródła energii w dietach bydła?
A. śruty poekstrakcyjne i drożdże
B. makuchy i młóto
C. wysłodki i melasa
D. kiełki słodowe i otręby
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Obecność na liściach buraków deformacji w postaci powyginanych i skędzierzawionych kształtów, z nieregularnymi plamkami w odcieniach jasno i ciemnozielonym, sugeruje występowanie
A. mozaiki buraka
B. parcha pierścieniowego
C. żółtaczki buraka
D. mączniaka właściwego buraka
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Oblicz nadwyżkę bezpośrednią (w zł/ha) w uprawie pszenicy ozimej, korzystając z poniższych założeń:
- koszty materiału siewnego - 312 zł/ha,
- koszty nawozów mineralnych - 1064 zł/ha,
- środki ochrony roślin - 382 zł/ha,
- koszty maszyn/usług - 991 zł/ha,
- wartość ziarna pszenicy - 2835 zł/ha,
- dopłata bezpośrednia - 608 zł/ha?
A. 1006 zł/ha
B. 608 zł/ha
C. 694 zł/ha
D. 1771 zł/ha
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W tabeli przedstawiono dane dotyczące kosztów bezpośrednich i pośrednich uprawy ziemniaków w zależności od rozmiarów powierzchni uprawy. Kosztami stałymi, niezależnymi od zmiany wielkości powierzchni uprawy ziemniaków są koszty
| Rodzaj kosztów | Koszt produkcji ziemniaków dla różnej powierzchni uprawy | ||
|---|---|---|---|
| dla powierzchni 10 ha | dla powierzchni 20 ha | dla powierzchni 40 ha | |
| 1. Koszty zużytych materiałów | 20 000 zł | 40 000 zł | 80 000 zł |
| 2. Koszty robocizny bezpośredniej | 15 000 zł | 25 000 zł | 40 000 zł |
| 3. Koszty amortyzacji sprzętu | 5 000 zł | 9 000 zł | 13 000 zł |
| 4. Koszty ogólnego zarządu | 8 000 zł | 8 000 zł | 8 000 zł |
| Razem | 48 000 zł | 88 000 zł | 168 000 zł |
A. ogólnego zarządu.
B. robocizny bezpośredniej.
C. zużytych materiałów.
D. amortyzacji sprzętu.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Aby zminimalizować straty ziemniaków spowodowane chorobami w czasie przechowywania, należy
A. bezpośrednio po zbiorze zakrywać przesortowane bulwy folią oraz ziemią
B. zbiór wykonywać w warunkach suchych oraz przy temperaturze powyżej 10oC
C. uprawiać ziemniaki na glebach gliniastych i zwięzłych
D. okrywać kopce warstwą słomy o grubości około 10 cm i 5 cm warstwą ziemi
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Siew rzepaku w rzędy o rozstawie 35 cm ma na celu
A. umożliwienie przejazdu traktora podczas stosowania oprysków w trakcie wegetacji
B. zmniejszenie obecności szkodników
C. zapewnienie mechanicznej pielęgnacji międzyrzędzi
D. powiększenie plonu z 1 ha
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W uprawach intensywnie obsadzonych zbożami, funkcję fitosanitarnego przerywacza pełni
A. owies
B. żyto
C. pszenica
D. jęczmień
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Rośliną poplonową na ściernisku, charakteryzującą się długim czasem wegetacji i stosowaną w sytuacji braku paszy dla bydła, jest
A. rzodkiew.
B. kapusta pastewna.
C. żyto.
D. mieszanka zbóż.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Powodem niewłaściwego funkcjonowania systemu odwadniającego poprzez rowy otwarte może być
A. siew skarp rowów nasionami traw i roślin motylkowatych.
B. zarośnięcie dna rowów oraz skarp roślinnością.
C. użycie urządzeń piętrzących oraz przepustów w rowach.
D. umacnianie brzegów rowów.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie jest optymalne nawilżenie przechowywanego ziarna?
A. 14%
B. 18%
C. 20%
D. 16%
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zielonkę z traw do zakiszania w cylindrycznych belach zbiera się w okresie
A. pod koniec kwitnienia dominujących gatunków traw
B. w pełni kwitnienia dominujących gatunków traw
C. na początku kłoszenia dominujących gatunków traw
D. po zawiązaniu nasion dominujących gatunków traw
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie kryterium jest najbardziej odpowiednie przy podejmowaniu decyzji o zastosowaniu pestycydów w produkcyjnej uprawie zbóż?
A. Pojawienie się pierwszych symptomów choroby
B. Etap rozwoju rośliny objętej ochroną
C. Próg ekonomicznej szkodliwości
D. Typ wystąpienia uszkodzeń
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podaj minerały, które najczęściej wykorzystuje się do nawożenia dolistnego roślin uprawnych?
A. Fosfor oraz bor
B. Azot i magnez
C. Wapń oraz siarka
D. Potas z manganem
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Która roślina jest najbardziej tolerancyjna na niskie pH gleby?
| Optymalny zakres pH dla roślin | |
|---|---|
| Roślina | pH gleby |
| Lucerna | 6,2-7,8 |
| Owies | 5,0-7,5 |
| Pszenica | 5,5-7,5 |
| Żyto | 5,0-7,0 |
| Kukurydza | 5,5-7,5 |
| Ziemniaki | 4,8-6,5 |
A. Ziemniaki.
B. Owies.
C. Lucerna.
D. Kukurydza.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podstawowym składnikiem odżywczym w zbożu są
A. węglowodany
B. białka
C. tłuszcze
D. witaminy
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką objętość powinien mieć silos, aby pomieścić 6000 dt, jeżeli 1 m3 kiszonki ma masę mniej więcej 650 kg?
A. około 650 m3
B. około 600 m3
C. około 923 m3
D. około 1083 m3
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na zboczach górskich zaleca się prowadzenie orki w kierunku stoku z uwagi na
A. erozję wodną
B. ochronę krokusów
C. ochronę powietrza
D. erozję wietrzną
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Minimalna temperatura podłoża, przy której zachodzi kiełkowanie nasion buraka cukrowego, wynosi
A. 5 - 7°C
B. 3 - 4°C
C. 1 - 2°C
D. 8 - 10°C
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wymień grupę roślin, które są szczególnie wrażliwe na kwaśny odczyn gleby?
A. Burak cukrowy, jęczmień, pszenica
B. Seradela, peluszka, owies
C. Żyto, ziemniaki, kukurydza
D. Owies, len, łubin żółty
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wykorzystując dane z zamieszczonej tabeii, wskaż które z niżej wymienionych roślin uprawnych mogą ulec zniszczeniu, jeżeli po wschodach roślin wystąpi przymrozek około -5 °C
| Orientacyjne terminy siewu wybranych roślin uprawnych | |||
|---|---|---|---|
| marzec – kwiecień | kwiecień | kwiecień – maj | maj |
| bobik groch jęczmień jary pszenica jara | koniczyna czerwona lucerna siewna | ziemniak | gryka |
A. Gryka i ziemniak.
B. Groch i bobik.
C. Lucerna siewna i koniczyna czerwona.
D. Pszenica jara i jęczmień jary.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Możliwością rozwoju dla producenta owoców i warzyw, który prowadzi dużą produkcję, jest
A. posiadanie nowoczesnych urządzeń do zbioru owoców i warzyw
B. wzrost kosztów środków ochrony roślin używanych w produkcji
C. wysoka wydajność oraz dobra jakość uprawianych owoców i warzyw
D. wzrost zapotrzebowania na owoce i warzywa
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na podstawie analizy fragmentów Ustawy o nawozach i nawożeniu wskaż, w uprawach których roślin nie można stosować nawozów naturalnych w postaci płynnej w czasie wegetacji.
| Stosowanie nawozów naturalnych i środków wspomagających uprawę roślin | |
| Art. 20 | |
| (...)Zabrania się stosowania nawozów: | |
| 1. | na glebach zalanych wodą, przykrytych śniegiem, zamarzniętych do głębokości 30 cm oraz podczas opadów deszczu; |
| 2. | naturalnych: |
| - | w postaci płynnej i azotowych – na glebach bez okrywy roślinnej, położonych na stokach o nachyleniu większym niż 10%, |
| - | w postaci płynnej – podczas wegetacji roślin przeznaczonych w krótkim czasie do bezpośredniego spożycia przez ludzi. |
A. Bobik.
B. Pszenica.
C. Marchew do bezpośredniego spożycia.
D. Buraki cukrowe.