Filtrowanie pytań
Prowadzenie produkcji rolnicz…
A. od 10 do 20 kwietnia, kiedy gleba osiągnie temperaturę 6°C
B. od 1 do 20 maja, kiedy gleba osiągnie temperaturę 15°C
C. od 20 kwietnia do 10 maja, kiedy gleba osiągnie temperaturę 10°C
D. od 20 kwietnia do 1 maja, kiedy gleba osiągnie temperaturę 6°C
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Przechowywanie nawozów azotowych w uszkodzonych opakowaniach na polu stwarza zagrożenie dla środowiska przez
A. skażenie wód gruntowych
B. pogorszenie stanu nawozów
C. nieprzyjemny zapach
D. wzrost populacji drobnoustrojów
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wiosenną opiekę nad użytkami zielonymi usytuowanymi na glebach organicznych oraz mocno próchnicznych należy zacząć od
A. włókowania i nawożenia obornikiem
B. włókowania i wałowania
C. bronowania i wapnowania
D. bronowania i nawożenia fosforowo-potasowego
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie urządzenie należy wykorzystać do obróbki gleby tuż przed siewem rzepaku ozimego?
A. orę siewną z wałem Campbella
B. glebogryzarkę
C. agregat uprawowy
D. wał gładki
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Mieszanka pełnoporcjowa dla loch karmiących zawiera 12 MJ energii metabolicznej w 1 kg. Ustal wymaganą zawartość lizyny w tej mieszance
| Wymagana zawartość lizyny i białka w gramach na 1MJ energii metabolicznej | ||||
|---|---|---|---|---|
| Faza cyklu | Lizyna | Białko ogólne | Białko strawne | Wapń |
| Ciąża do 90 dnia | 0,45 | 11,0 | 8,7 | 0,60 |
| Laktacja | 0,65 | 13,0 | 10,0 | 0,62 |
A. 0,65 g
B. 7,80 g
C. 78,00 g
D. 6,50 g
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie są produktami ubocznymi powstającymi z obróbki buraków cukrowych, które wykorzystuje się jako paszę dla zwierząt?
A. wysłodki buraczane i melasa
B. młóto oraz wysłodki buraczane
C. kiełki słodowe oraz otręby
D. kiełki słodowe i wysłodki buraczane
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najlepszym momentem na zastosowanie wapna nawozowego w uprawie bobiku po pszenicy jarej jest przeprowadzenie zabiegu w czasie zespołu uprawek
A. jesiennych prac przedsiewnych
B. przy zabiegach pielęgnacyjnych
C. wiosennych prac przedsiewnych
D. pożniwnych
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zanim przystąpimy do pobierania gnojowicy ze zbiornika, powinniśmy ją
A. rozcieńczyć
B. oczyścić z części stałych
C. ujednorodnić
D. napowietrzyć
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wskaż kategorię roślin, która ze względu na krótki czas wegetacji nadaje się do uprawy w międzyplonie ścierniskowym?
A. Kukurydza i ziemniaki
B. Facelia i gorczyca biała
C. Jęczmień jary i pszenica jara
D. Koniczyna czerwona i lucerna
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Do jakiego celu wykorzystuje się bronę talerzową?
A. w celu przykrycia nawozów zielonych
B. w celu przykrycia nasion po ich siewie
C. w celu przerzedzenia wschodów roślin
D. w celu ścięcia grzbietów skib
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Buraki cukrowe zbierane w październiku nie są odpowiednie jako przedplon dla pszenicy ozimej, ponieważ
A. powodują wzrost chwastów w glebie
B. osuszają glebę
C. wpływają na zakwaszenie gleby
D. zostają zbyt długo na polu
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wyrównanie powierzchni gruntu wczesną wiosną oraz zminimalizowanie parowania wody z głębszych warstw gleby, zwłaszcza na glebach ciężkich, można osiągnąć dzięki
A. orce
B. włókowaniu
C. kultywatorowaniu z wałowaniem
D. bronowaniu z wałowaniem
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Kiszonki powinny być podawane tylko
A. z koniczyny i zielonki z żyta
B. z liści buraka cukrowego
C. z ziemniaków i wyki
D. z kukurydzy i lucerny
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Przygotowując do sprzedaży nasiona rzepaku, które po zbiorach wykazują zawartość wody 12%, należy je
| Wymagania nasion przeznaczonych do sprzedaży pod względem wilgotności | |
|---|---|
| gorczyca | maks. 8% |
| rzepak | maks. 5 – 7% |
| wyka | maks. 12% |
| żyto | maks. 14.5% |
A. dosuszyć na słońcu.
B. oczyścić za pomocą wialni.
C. przetrzymać w silosach.
D. dosuszyć w suszarniach.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W uprawie pożniwnej można zrealizować zastępstwo dla podorywki
A. bronowaniem
B. wałowaniem
C. włókowaniem
D. gruberowaniem
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W sezonie jesiennym do uprawy ziemniaków wykorzystuje się nawozy
A. fosforowe, potasowe i azotowe
B. potasowe oraz fosforowe
C. potasowe, fosforowe i obornik
D. azotowe oraz obornik
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie czynniki wpływają na wartość technologiczną ziarna browarnego jęczmienia?
A. niska zawartość białka oraz wysoka zdolność kiełkowania
B. niska zawartość węglowodanów oraz niska zdolność do kiełkowania
C. duża zawartość białka oraz duża zawartość mikroelementów
D. wysoka zawartość węglowodanów oraz niska masa 1000 ziaren
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zaburzenia w plonach ziemniaków są wynikiem
A. braku wody w czasie formowania bulw
B. przerwy w uprawie na danym obszarze trwającej dłużej niż 3-4 lata
C. uprawiania na glebach o średniej zwięzłości
D. stymulowaniem bulw w celu skrócenia czasu wschodów
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką wartość użytkową mają nasiona jęczmienia przy czystości 95 % oraz zdolności kiełkowania na poziomie 99 %?
A. 93,60 %
B. 93,01 %
C. 94,05 %
D. 95,00 %
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie są całkowite wydatki na wyprodukowanie 1 tony ziemniaków, jeśli koszt jednostkowy zmienny wynosi 24 zł/tonę, a koszt jednostkowy stały to 8 zł/tonę?
A. 32 zł
B. 3 zł
C. 8 zł
D. 24 zł
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W uprawie pszenicy jarej nawozy azotowe są stosowane w dwóch terminach. Na początku zastosowano 120 kg/ha saletry amonowej (34% N). Oblicz, jaką ilość mocznika (46% N) należy użyć w drugiej aplikacji, jeśli zapotrzebowanie nawozowe pszenicy wynosi 110 kg N/ha?
A. Około 150 kg/ha
B. Około 239 kg/ha
C. Około 204 kg/ha
D. Około 120 kg/ha
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Nadmierne nawożenie ziemniaków potasem zwiększa zagrożenie wystąpienia chorób bulw
A. rdzą żółtą
B. parchem srebrzystym
C. kiłą kapusty
D. bakteriozą pierścieniową
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Który z poniższych produktów został zakonserwowany przy użyciu metody biologicznej?
A. Kiszona kapusta
B. Suszone śliwki
C. Mrożony brokuł
D. Owocowy kompot
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką szerokość powinny mieć międzyrzędzia podczas uprawy buraków cukrowych?
A. 42 - 50 cm
B. 7 - 10 cm
C. 15 - 18 cm
D. 28 - 32 cm
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na podstawie tabeli, określ wymaganą zawartość skrobi w ziemniakach przeznaczonych na frytki.
| Wymagania jakościowe dla ziemniaków | |||
|---|---|---|---|
| Cechy określające jakość | Jadalne | Frytki | Chipsy |
| Wielkość bulw (mm) | 40-60 | > 50 | 40-60 |
| Kształt bulw* | Regularny | Owalne do podłużnych owalnych | Okrągłe do okrągło- wanych |
| Typ kulinarny | Od średnio zwięzłego do mączystego | Średnio zwięzły | mączysty |
| Zawartość suchej masy (%) | 18-22 | 20-24 | 22-24 |
| Zawar. cukrów redukując. (%) | < 0,5 | < 0,5 | 0,2-0,3 |
| Zawartość skrobi (%) | 12-16 | 14-18 | 15-19 |
| Ciemnienie miąższu surowego w skali 1-9 (9-nie ciemnieje, 1-ciemnieje) | > 7 | > 6,5 | > 6,5 |
| Ciemnienie miąższu po ugotowaniu w skali 1-9 (9-nie ciemnieje, 1-ciemnieje) | > 8 | > 7,5 | > 7,5 |
| Wady wewnętrzne | dopuszczalna ilość wad do 2% | ||
| * dla wszystkich wymienionych kierunków bulwy powinny mieć gładką skórkę i płytkie oczka, aby w procesie technologicznym straty z tytułu obierania były jak najmniejsze | |||
A. 12% do 16%
B. 15% do 19%
C. 14% do 18%
D. 16% do 19%
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Aby usunąć podeszwy płużne, które powstały na polu przeznaczonym do uprawy buraków, należy przeprowadzić zabieg
A. wałowania
B. kultywatorowania
C. bronowania
D. głęboszowania
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W celu zwalczania chwastów wykorzystuje się
A. fungicydy
B. insektycydy
C. herbicydy
D. zoocydy
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Czy uprawa żyta po innych zbożach i po samej sobie jest możliwa, ponieważ
A. uzyskuje się wysokie plony
B. polepsza strukturę gleby
C. wzbogaca glebę w próchnicę
D. jest ono odporne na choroby podstawy źdźbła
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najniższe straty jakościowe podczas produkcji i przechowywania kiszonki powstają w silosach
| Straty jakościowe i ilościowe kiszonki (%) w zależności od rodzaju silosu | |||
|---|---|---|---|
| Rodzaj silosu | Straty białka | Straty skrobi | Straty ilościowe |
| Wieżowy gazoszczelny | 2,0 | 3,0 | 5 – 8 |
| Wieżowy otwarty | 9,6 | 8,2 | 10 – 15 |
| Przejazdowy | 9,7 | 8,6 | 25 |
| Komorowy | 7,8 | 7.3 | 15 - 20 |
A. komorowych.
B. przejazdowych.
C. wieżowych gazoszczelnych.
D. wieżowych otwartych.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W przypadku wykę kosmatą, przeznaczoną na nasiona, orkę siewną należy przeprowadzić
A. latem, bezpośrednio po zbiorze przedplonu, na głębokość 8 + 15 cm
B. w połowie sierpnia, na głębokość 15 + 20 cm
C. późną jesienią, na głębokość 20 + 25 cm
D. wiosną, na głębokość 15 + 20 cm
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Roślina, która wymaga co najmniej czteroletniej przerwy w uprawie na danym polu, to
A. burak pastewny
B. kukurydza
C. żyto
D. pszenica ozima
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wybierz grupę roślin odpowiednich do uprawy na glebach żytnich, zarówno wysokiej, jak i niskiej jakości?
A. Ziemniaki, owies, żyto
B. Pszenica, buraki cukrowe, jęczmień jary
C. Buraki cukrowe, jęczmień jary, koniczyna czerwona
D. Pszenżyto, ziemniaki wczesne, rzepak ozimy
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zwiększając ilość młodych zielonek dla krów mlecznych, ważne jest, aby pamiętać o stosowaniu dodatków paszowych
A. mineralnych
B. zawierających antybiotyki
C. wysokoenergetycznych
D. wzbogaconych w tłuszcze
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najwięcej substancji antyżywieniowych występuje w zbożu
A. owsie
B. jęczmieniu
C. życie
D. pszenicy
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najlepszy czas na siew kukurydzy wypada w okresie
A. 20 kwietnia - 10 maja, kiedy gleba nagrzeje się do 10 °C.
B. 1-20 maja, kiedy temperatura gleby osiąga 15 °C.
C. 20 kwietnia - 1 maja, gdy gleba osiągnie temperaturę 6 °C.
D. 10-20 kwietnia, gdy temperatura gleby wynosi 6 °C.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W gospodarstwie zwiększyła się liczba bydła. Aby zapewnić zwierzętom odpowiednią paszę, konieczne jest powiększenie powierzchni upraw.
A. rzepaku
B. pszenicy
C. koniczyny z trawami
D. kukurydzy z owsem
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Rzepak ozimy zaliczany jest do roślin przemysłowych, ponieważ
A. łodyga jest wykorzystywana w przemyśle włókienniczym
B. łuszczynę przerabia się na śrutę
C. stanowi surowiec do produkcji etanolu
D. nasiona zawierają 50% tłuszczu
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Oblicz ilość suchej masy w dawce pokarmowej dla krowy o masie ciała 600 kg, której dzienna wydajność wynosi 25 kg mleka.
| Sucha masa (kg) = (0,025 × mc) + (0,1 × y) mc = masa ciała (kg) y = dzienna produkcja mleka (kg) |
A. 15,00 kg
B. 17,50 kg
C. 2,50 kg
D. 25,00 kg
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na jaką powierzchnię użytków rolnych może być użyty obornik przechowywany na płycie o wymiarach 50 m x 20 m x 1,5 m, jeżeli przewidziana dawka wynosi 30 t/ha, a 1 m3 nawozu waży 900 kg?
A. 30 ha
B. 45 ha
C. 50 ha
D. 15 ha
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Tabela przedstawia wielkość uzyskanych plonów pszenicy w pewnym przedsiębiorstwie rolnym w latach 2004 - 2008. Ujemna dynamika plonów pszenicy w porównaniu z rokiem ubiegłym w tym przedsiębiorstwie wystąpiła w roku
| Rok | Wielkość plonu(w tonach z hektara ) |
|---|---|
| 2004 | 3,98 |
| 2005 | 4,12 |
| 2006 | 4,03 |
| 2007 | 4,10 |
| 2008 | 4,10 |
A. 2007
B. 2006
C. 2008
D. 2005