Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.04 Pytanie 681
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Części podstawowe uzyskane z półtuszy, takie jak: łopatka, karkówka, rozbratel, antrykot, szponder, są typowe dla półtuszy

A. końskiej
B. wieprzowej
C. baraniej
D. wołowej
ROL.04 Pytanie 682
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W oborach, gdzie zwierzęta mają swobodny dostęp, aby uniknąć wzajemnego zranienia, przeprowadza się czynność

A. dezynfekcji
B. odrobaczania
C. dekoronizacji
D. korygowania racic
ROL.04 Pytanie 683
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wprowadzając nowy produkt na rynek z relatywnie niską ceną początkową, firma ma na celu zniechęcenie potencjalnych rywali poprzez stosowanie cen

A. zróżnicowanych
B. zwyczajowych
C. penetracyjnych
D. psychologicznych
ROL.04 Pytanie 684
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Która roślina jest odpowiednia do siewu w życie, na lekkich glebach?

A. koniczyna białoróżowa
B. lucerna chmielowa
C. esparceta
D. seradela
ROL.04 Pytanie 685
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie źródło ekonomiczne jest zasobem nieodnawialnym?

A. Kapitał finansowy
B. Surowiec mineralny
C. Praca ludzka
D. Kapitał rzeczowy
ROL.04 Pytanie 686
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najbardziej bezpieczną metodą dojenia krów jest dój

A. przez piąstkowanie.
B. robotem udojowym
C. w hali udojowej.
D. mechaniczny na miejscach.
ROL.04 Pytanie 687
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W gospodarstwie zwiększyła się liczba bydła. Aby zapewnić zwierzętom odpowiednią paszę, konieczne jest powiększenie powierzchni upraw.

A. kukurydzy z owsem
B. koniczyny z trawami
C. rzepaku
D. pszenicy
ROL.04 Pytanie 688
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Aby zredukować skutki stresu u odsadzonych prosiąt, należy

A. najpierw odsadzić najsilniejsze prosięta, a po kilku dniach pozostałe
B. usunąć lochę z kojca i pozostawić w nim prosięta przez 10 do 14 dni
C. od razu zabrać cały miot od lochy
D. najpierw odłączyć najcięższe prosięta, później średnie, a na końcu najlżejsze
ROL.04 Pytanie 689
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zbiór pierwszego pokosu lucerny użytkowanej w systemie 3-kośnym, przeznaczonej na zielonkę, powinien być przeprowadzony

A. w fazie pąkowania
B. po zakończeniu kwitnienia
C. w pełnym rozkwicie
D. w czasie zawiązywania strąków
ROL.04 Pytanie 690
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W trakcie prac w polu doszło do wypadku z udziałem traktorzysty. Od czego należy zacząć udzielanie pierwszej pomocy?

A. ochrony przestrzeni wypadku do przybycia medyka
B. ochrony przestrzeni wypadku do przybycia policji
C. oceny kondycji zdrowotnej poszkodowanego
D. umiejscowienia poszkodowanego w pozycji bocznej
ROL.04 Pytanie 691
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Aby zlikwidować skorupę glebową, która powstała po siewie buraków, należy użyć wału

A. kolczatkę
B. strunowego
C. wgłębnego
D. gładkiego
ROL.04 Pytanie 692
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na kompleksie żytnim o bardzo niskiej jakości można uprawiać

A. łubin biały
B. słonecznik
C. łubin żółty
D. peluszka
ROL.04 Pytanie 693
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Przechowywanie akt osobowych pracownika odbywa się przez okres

A. 25 lat
B. 50 lat
C. 15 lat
D. 5 lat
ROL.04 Pytanie 694
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką ilość mocznika (46%) należy użyć na 5 ha pola, aby wprowadzić do gleby 92 kg N/ha?

A. 500 kg
B. 1500 kg
C. 1000 kg
D. 2000 kg
ROL.04 Pytanie 695
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Aby wzbogacić dietę w minerały oraz witaminy, konieczne jest zastosowanie

A. probiotyków
B. premiksów
C. antybiotyków
D. enzymów
ROL.04 Pytanie 696
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zgodnie z regulacjami zawartymi w Ustawie o nawozach i nawożeniu, ilość azotu w nawozach naturalnych stosowanych na gruntach rolnych nie powinna przekraczać w ciągu roku (w przeliczeniu na czysty składnik)?

A. 170 kg/ha
B. 120 kg/ha
C. 90 kg/ha
D. 100 kg/ha
ROL.04 Pytanie 697
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Kiedy należy przeprowadzać skracanie ogonków u prosiąt?

A. po odsadzeniu od matki
B. przed upływem 7 dnia życia
C. po przetransportowaniu miotu do kojca zbiorczego
D. po zakończeniu 3 tygodnia życia
ROL.04 Pytanie 698
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Obniżenie temperatury poniżej - 20°C, w przypadku braku pokrywy śnieżnej, prowadzi w uprawach rzepaku ozimego do strat na skutek

A. wymakania
B. wymarzania
C. wyprzenia
D. wysmalania
ROL.04 Pytanie 699
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Co oznacza termin tolerancja?

A. najniższa ilość preparatu chemicznego, która jest bezpieczna dla zdrowia w produktach spożywczych
B. minimalny czas, jaki powinien upłynąć od użycia środka chemicznego do zbioru i spożycia
C. taki stopień nasilenia choroby roślin, przy którym nie doświadczamy strat finansowych
D. najwyższa ilość preparatu chemicznego, która jest nieszkodliwa dla zdrowia w produktach spożywczych
ROL.04 Pytanie 700
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Dokument, który definiuje zasady zakupu płodów rolnych oraz zobowiązanie do przestrzegania technologicznych wymagań ich produkcji, to dokument

A. kontraktacyjna
B. dzierżawy
C. sprzedaży
D. zlecenie
ROL.04 Pytanie 701
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Opas wyróżnia się najlepszymi wynikami w produkcji

A. na białe mięso
B. intensywny
C. ekstensywny
D. półintensywny
ROL.04 Pytanie 702
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie substancje chemiczne są wykorzystywane do ochrony roślin przed infekcjami grzybowymi?

A. moluskocydy
B. zoocydy
C. herbicydy
D. fungicydy
ROL.04 Pytanie 703
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Pionową konfigurację różnorodnych warstw glebowych określamy mianem

A. struktury glebowej
B. układu warstw glebowych
C. profili glebowych
D. składu fizycznego gleby
ROL.04 Pytanie 704
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Która rasa bydła najlepiej nadaje się do wytwarzania opasów?

A. Nizinna czarno-biała.
B. Limousine.
C. Holsztyńsko-fryzyjska.
D. Jersey.
ROL.04 Pytanie 705
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Powierzchnia zbiornika chłodzenia, która styka się bezpośrednio z mlekiem pochodzącym z udoju, powinna być wykonana

A. z żeliwa
B. ze stali nierdzewnej
C. z mosiądzu
D. z pianki poliuretanowej
ROL.04 Pytanie 706
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W krajach rozwiniętych ostatnimi czasy powstała grupa klientów, którzy nabywają ekologiczną żywność oraz zwracają uwagę na tzw. zdrowe artykuły. W odpowiedzi na potrzeby tej grupy powstają sklepy oferujące zdrową żywność oraz gospodarstwa zajmujące się jej produkcją. Jakie to zjawisko?

A. reklamy konsumenckiej
B. sprzedaży osobistej
C. promocji sprzedaży
D. segmentacji rynku
ROL.04 Pytanie 707
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Kiszonka z całych roślin kukurydzy stanowi paszę

A. suchą objętościową
B. białkową treściwą
C. węglowodanową treściwą
D. soczystą objętościową
ROL.04 Pytanie 708
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Kiedy należy zasiać ziemniaki?

A. Gdy temperatura gleby osiągnie 1-3 °C na głębokości 5 cm
B. Gdy gleba osiągnie temperaturę 6-8 °C na głębokości 10 cm
C. W trakcie kwitnienia mniszka lekarskiego oraz stokrotki polnej
D. Przed 15 marca w południowo - zachodnim regionie kraju
ROL.04 Pytanie 709
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W kosiarkach rotacyjnych bębnowych dostosowanie wysokości koszenia, z mniejszej na większą, można osiągnąć przez

A. zmianę prędkości obrotowej bębnów
B. regulację przestrzeni pomiędzy talerzami
C. wyjęcie pierścieni dystansowych
D. założenie dodatkowych pierścieni dystansowych
ROL.04 Pytanie 710
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Państwowa Inspekcja Pracy wykryła brak okresowych badań zdrowotnych u kilku pracowników zakładu przetwórstwa warzyw i nakazała ich przeprowadzenie. Kto jest zobowiązany do realizacji badań lekarskich dla pracowników?

A. zatrudnione na zasadach wolontariatu
B. świadczenie pracy na podstawie umowy o dzieło
C. świadczenie pracy na podstawie umowy zlecenia
D. zatrudnione na podstawie umowy o pracę
ROL.04 Pytanie 711
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W źle wentylowanych pryzmach ziemniaków, podwyższona temperatura oraz wilgotność powietrza, a także zwiększone stężenie CO2 w otoczeniu mogą sprzyjać wystąpieniu w przechowywanych bulwach rozwoju

A. mokrej zgnilizny
B. czarnej nóżki
C. rizoktoniozy
D. parcha zwykłego
ROL.04 Pytanie 712
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jak dużo godzin będzie potrzebować rolnik, aby przygotować pole o powierzchni 16 ha do siewu, mając agregat uprawowy o szerokości 4,2 m, który ma wydajność wynoszącą 3,2 ha/godzinę?

A. 5 godzin
B. 8 godzin
C. 7 godzin
D. 16 godzin
ROL.04 Pytanie 713
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Największe ryzyko zatrutymi podczas niewłaściwego użycia insektycydów w czasie kwitnienia roślin uprawnych dotyczą

A. zwierzyny leśnej oraz łownych
B. pożytecznych mikroorganizmów glebowych
C. pszczół oraz owadów zapylających
D. ryb oraz organizmów wodnych
ROL.04 Pytanie 714
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Czym jest laktacja?

A. ilość mleka wytworzonego w ciągu roku
B. wydzielanie mleka podczas dojenia
C. ilość mleka produkowana od porodu do porodu
D. wydzielanie mleka przez samice
ROL.04 Pytanie 715
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Marketing mix to zbiór działań dotyczących

A. produktu, jego akwizycji, dystrybucji oraz promocji
B. ceny produktu, jego dystrybucji i public relations
C. produktu, jego ceną, sponsoringiem oraz dystrybucją
D. produktu, jego ceną, dystrybucją oraz promocją
ROL.04 Pytanie 716
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najlepszy czas na siew kukurydzy przypada na okres

A. od 10 do 20 kwietnia, kiedy gleba osiągnie temperaturę 6°C
B. od 20 kwietnia do 10 maja, kiedy gleba osiągnie temperaturę 10°C
C. od 20 kwietnia do 1 maja, kiedy gleba osiągnie temperaturę 6°C
D. od 1 do 20 maja, kiedy gleba osiągnie temperaturę 15°C
ROL.04 Pytanie 717
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do żywienia tuczników zaleca się stosowanie paszy w formie papki

A. autokarmidła z poidłem zraszającym
B. autokarmidła wyposażone w poidło smoczkowe
C. wielosekcyjne karmidła z pojemnikiem na paszę
D. rurowe porcjowniki z miską rozsypową
ROL.04 Pytanie 718
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakim systemem utrzymuje się kury w ekologicznych gospodarstwach?

A. klatkowym
B. bateryjnym
C. ściółkowym
D. bezściółkowym
ROL.04 Pytanie 719
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Realizacja sprzedaży bezpośredniej produktów pochodzenia zwierzęcego jest możliwa po uzyskaniu odpowiedniej zgody?

A. Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
B. Powiatowego Lekarza Weterynarii
C. Agencji Rynku Rolnego
D. Instytutu Żywności i Żywienia
ROL.04 Pytanie 720
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na właściwości struktury gruzełkowatej gleby wpływ mają czynniki negatywne

A. zamarznięcie i rozmrożenie
B. nawilżanie i suszenie
C. materiał organiczny
D. erozja wodna i wietrzna