Filtrowanie pytań
Prowadzenie produkcji rolnicz…
A. zgłoszeniu uboju do ARiMR
B. schłodzeniu do temperatury 4°C
C. upływie 24 godzin od momentu uboju
D. przebadaniu mięsa w kierunku włośnicy
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Czyszczenie dna rowów w celu zachowania odpowiedniej głębokości oraz zapewnienia odpływu wody z wylotów drenarskich powinno być realizowane minimum
A. raz na kwartał
B. raz na miesiąc
C. raz w roku
D. dwa razy w roku
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Z danych zamieszczonych w poniższej tabeli wynika, że buhajek o wadze 500 kg, przyrastający 1000 g dziennie zużywa:
| Zapotrzebowanie dzienne na składniki pokarmowe w zależności od masy ciała | ||||||
|---|---|---|---|---|---|---|
| Masa ciała [kg] | Sucha masa [kg] | Dzienne przyrosty masy ciała | Białko ogólne [g] | |||
| 800 g | 1000 g | 1200 g | ||||
| Energia metaboliczna [MJ] | ||||||
| 450 | 8 – 10 | 42,6 | 45,5 | 50,3 | 700 | |
| 500 | 9 – 10 | 45,5 | 49,1 | 55,0 | 780 | |
| 550 | 9 – 10 | 49,1 | 53,2 | 59,2 | 780 | |
| 600 | 9 – 11 | 52,1 | 57,4 | 63,3 | 780 | |
A. 55,0 MJ energii metabolicznej i 780 g b.o.
B. 42,6 MJ energii metabolicznej i 700 g b.o.
C. 49,1 MJ energii metabolicznej i 780 g b.o.
D. 45,5 MJ energii metabolicznej i 700 g b.o.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Firma mleczarska planuje wprowadzenie na rynek innowacyjnych serków o różnych smakach. Z uwagi na dużą konkurencję w tej branży, na początku zamierza oferować te produkty w cenie o 20% niższej niż u rywali. Tego typu działanie jest przykładem strategii marketingu
A. zróżnicowanego
B. skoncentrowanego
C. masowego
D. penetracyjnego
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Czym różni się jajo kurze przeznaczone do konsumpcji od jaja wylęgowego?
A. zawartością odżywczą
B. stanem tarczki zarodkowej
C. kolorem skorupy
D. wagą
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na podstawie analizy danych z tabeli określ dawkę azotu zalecaną w uprawie pszenicy ozimej odmiany intensywnej, na glebie kompleksu żytniego dobrego, przy założonym plonie ziarna 6,5 t/ha.
| Dawki azotu dla pszenicy ozimej w zależności od kompleksu glebowego (w kg/ha) | ||
|---|---|---|
| Przewidywany plon ziarna (t/ha) | Kompleks glebowy | |
| Pszenny bardzo dobry i dobry | Żytni bardzo dobry i dobry | |
| Odmiany pszenicy średnio intensywne | ||
| 3,0 – 5,5 | 60 – 80 kg/ha | 80 – 100 kg/ha |
| 6,5 i więcej | 80 – 90 kg/ha | 100 – 120 kg/ha |
| Odmiany pszenicy intensywne | ||
| 3,0 – 5,5 | 80 – 100 kg/ha | 90 – 120 kg/ha |
| 6,5 i więcej | 100 – 120 kg/ha | 110 – 150 kg/ha |
A. 110 - 150 kg N/ha
B. 80 - 90 kg N/ha
C. 100 - 120 kg N/ha
D. 80 - 100 kg N/ha
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie produkty uboczne pochodzące z przemysłu cukrowniczego są wykorzystywane jako źródła energii w dietach bydła?
A. makuchy i młóto
B. śruty poekstrakcyjne i drożdże
C. wysłodki i melasa
D. kiełki słodowe i otręby
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Obecność na liściach buraków deformacji w postaci powyginanych i skędzierzawionych kształtów, z nieregularnymi plamkami w odcieniach jasno i ciemnozielonym, sugeruje występowanie
A. mączniaka właściwego buraka
B. parcha pierścieniowego
C. mozaiki buraka
D. żółtaczki buraka
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Aby urządzenia do melioracji wód działały efektywnie, przynajmniej raz w roku konieczne jest
A. odmulać dno rowów
B. wykaszanie skarp rowów
C. sprawdzanie i czyszczenie studzienek
D. udrażnianie sieci drenarskiej
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Początkowa masa bukata w określonej grupie wiekowej oraz produkcyjnej wynosi 85 kg. Masa końcowa osiąga 450 kg. Średni okres opasu tego typu trwa 12 miesięcy. Wyznacz dobowe przyrosty masy ciała?
A. 800 g
B. 600 g
C. 750 g
D. 1 000 g
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Oblicz nadwyżkę bezpośrednią (w zł/ha) w uprawie pszenicy ozimej, korzystając z poniższych założeń:
- koszty materiału siewnego - 312 zł/ha,
- koszty nawozów mineralnych - 1064 zł/ha,
- środki ochrony roślin - 382 zł/ha,
- koszty maszyn/usług - 991 zł/ha,
- wartość ziarna pszenicy - 2835 zł/ha,
- dopłata bezpośrednia - 608 zł/ha?
A. 608 zł/ha
B. 1771 zł/ha
C. 1006 zł/ha
D. 694 zł/ha
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wyznacz koszt wytworzenia 1 tony pszenicy, przy założeniu, że:
- koszty zmienne wynoszą 35 000 zł,
- koszty stałe wynoszą 5 000 zł,
- całkowita produkcja to 500 ton.
A. 10 zł/tonę
B. 80 zł/tonę
C. 60 zł/tonę
D. 70 zł/tonę
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W pomieszczeniach dla zwierząt w największej ilości występuje
A. CO2
B. H2S
C. NH3
D. SO2
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Poidła kropelkowe wykorzystywane są w obiektach inwentarskich do nawadniania
A. prosiąt
B. jagniąt
C. kur
D. cieląt
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W tabeli przedstawiono dane dotyczące kosztów bezpośrednich i pośrednich uprawy ziemniaków w zależności od rozmiarów powierzchni uprawy. Kosztami stałymi, niezależnymi od zmiany wielkości powierzchni uprawy ziemniaków są koszty
| Rodzaj kosztów | Koszt produkcji ziemniaków dla różnej powierzchni uprawy | ||
|---|---|---|---|
| dla powierzchni 10 ha | dla powierzchni 20 ha | dla powierzchni 40 ha | |
| 1. Koszty zużytych materiałów | 20 000 zł | 40 000 zł | 80 000 zł |
| 2. Koszty robocizny bezpośredniej | 15 000 zł | 25 000 zł | 40 000 zł |
| 3. Koszty amortyzacji sprzętu | 5 000 zł | 9 000 zł | 13 000 zł |
| 4. Koszty ogólnego zarządu | 8 000 zł | 8 000 zł | 8 000 zł |
| Razem | 48 000 zł | 88 000 zł | 168 000 zł |
A. robocizny bezpośredniej.
B. zużytych materiałów.
C. amortyzacji sprzętu.
D. ogólnego zarządu.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie są optymalne wartości temperatury i wilgotności w kojcach dla prosiąt w ich pierwszych dniach życia?
A. 32°C i 75%
B. 32°C i 60%
C. 24°C i 50%
D. 24°C i 75%
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Aby zminimalizować straty ziemniaków spowodowane chorobami w czasie przechowywania, należy
A. bezpośrednio po zbiorze zakrywać przesortowane bulwy folią oraz ziemią
B. zbiór wykonywać w warunkach suchych oraz przy temperaturze powyżej 10oC
C. okrywać kopce warstwą słomy o grubości około 10 cm i 5 cm warstwą ziemi
D. uprawiać ziemniaki na glebach gliniastych i zwięzłych
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką nazwę nosi rasa bydła, która jest wykorzystywana do produkcji mięsa?
A. jersey
B. czerwono-biała
C. charolaise
D. czarno-biała
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W wyniku pożaru zniszczeniu uległa jedna z hal produkcyjnych. Finansowe konsekwencje tego incydentu zostaną zaksięgowane na konto
A. kosztów działalności operacyjnej
B. wydatków operacyjnych
C. nadzwyczajnych strat
D. nadzwyczajnych zysków
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Siew rzepaku w rzędy o rozstawie 35 cm ma na celu
A. umożliwienie przejazdu traktora podczas stosowania oprysków w trakcie wegetacji
B. zmniejszenie obecności szkodników
C. zapewnienie mechanicznej pielęgnacji międzyrzędzi
D. powiększenie plonu z 1 ha
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W uprawach intensywnie obsadzonych zbożami, funkcję fitosanitarnego przerywacza pełni
A. pszenica
B. owies
C. żyto
D. jęczmień
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Rośliną poplonową na ściernisku, charakteryzującą się długim czasem wegetacji i stosowaną w sytuacji braku paszy dla bydła, jest
A. żyto.
B. rzodkiew.
C. mieszanka zbóż.
D. kapusta pastewna.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jak długo po przygotowaniu kiszonki można ją najwcześniej podać do skarmiania?
A. Po 5 miesiącach
B. Po 3 miesiącach
C. Po 6 tygodniach
D. Po 2 tygodniach
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Przed każdym zasiedleniem kojca dla cieląt przeprowadza się dezynfekcję pomieszczenia, aby
A. wyeliminować gryzonie.
B. zniszczyć mikroorganizmy chorobotwórcze.
C. zmniejszyć poziom szkodliwych gazów.
D. zlikwidować szkodliwe owady.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Powodem niewłaściwego funkcjonowania systemu odwadniającego poprzez rowy otwarte może być
A. umacnianie brzegów rowów.
B. siew skarp rowów nasionami traw i roślin motylkowatych.
C. zarośnięcie dna rowów oraz skarp roślinnością.
D. użycie urządzeń piętrzących oraz przepustów w rowach.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie jest optymalne nawilżenie przechowywanego ziarna?
A. 20%
B. 16%
C. 14%
D. 18%
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podstawową operacją konserwacyjną studzienek drenarskich jest
A. sprawdzanie drożności zbieraczy
B. usuwanie osadów z dna studzienki
C. zdejmowanie pokryw na okres zimowy
D. uszczelnianie wnętrza studzienki
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zielonkę z traw do zakiszania w cylindrycznych belach zbiera się w okresie
A. pod koniec kwitnienia dominujących gatunków traw
B. po zawiązaniu nasion dominujących gatunków traw
C. na początku kłoszenia dominujących gatunków traw
D. w pełni kwitnienia dominujących gatunków traw
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie kryterium jest najbardziej odpowiednie przy podejmowaniu decyzji o zastosowaniu pestycydów w produkcyjnej uprawie zbóż?
A. Pojawienie się pierwszych symptomów choroby
B. Próg ekonomicznej szkodliwości
C. Etap rozwoju rośliny objętej ochroną
D. Typ wystąpienia uszkodzeń
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Widoczne zwiększenie objętości brzucha, wypełnienie dołów głodowych (szczególnie po lewej stronie), apatia, brak łaknienia, zwierzę porusza się z oporem, stoi z rozstawionymi nogami. W poważniejszych sytuacjach napięte powłoki brzucha, twarde doły głodowe pod uciskiem, stękanie, ryczenie, wyciągnięta szyja i wysunięty język, zasinienie błon śluzowych, duszność, bezwładne oddawanie kału. czy te objawy mogą świadczyć o wystąpieniu u krowy
A. tężyczki pastwiskowej
B. wzdęcia
C. brucelozy
D. zatrucia
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podaj minerały, które najczęściej wykorzystuje się do nawożenia dolistnego roślin uprawnych?
A. Fosfor oraz bor
B. Azot i magnez
C. Potas z manganem
D. Wapń oraz siarka
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Która roślina jest najbardziej tolerancyjna na niskie pH gleby?
| Optymalny zakres pH dla roślin | |
|---|---|
| Roślina | pH gleby |
| Lucerna | 6,2-7,8 |
| Owies | 5,0-7,5 |
| Pszenica | 5,5-7,5 |
| Żyto | 5,0-7,0 |
| Kukurydza | 5,5-7,5 |
| Ziemniaki | 4,8-6,5 |
A. Ziemniaki.
B. Owies.
C. Kukurydza.
D. Lucerna.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podstawowym składnikiem odżywczym w zbożu są
A. węglowodany
B. białka
C. tłuszcze
D. witaminy
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką objętość powinien mieć silos, aby pomieścić 6000 dt, jeżeli 1 m3 kiszonki ma masę mniej więcej 650 kg?
A. około 650 m3
B. około 600 m3
C. około 1083 m3
D. około 923 m3
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na zboczach górskich zaleca się prowadzenie orki w kierunku stoku z uwagi na
A. ochronę krokusów
B. erozję wodną
C. ochronę powietrza
D. erozję wietrzną
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W trakcie prac w polu doszło do wypadku z udziałem traktorzysty. Od czego należy zacząć udzielanie pierwszej pomocy?
A. umiejscowienia poszkodowanego w pozycji bocznej
B. ochrony przestrzeni wypadku do przybycia policji
C. oceny kondycji zdrowotnej poszkodowanego
D. ochrony przestrzeni wypadku do przybycia medyka
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Minimalna temperatura podłoża, przy której zachodzi kiełkowanie nasion buraka cukrowego, wynosi
A. 5 - 7°C
B. 8 - 10°C
C. 3 - 4°C
D. 1 - 2°C
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wymień grupę roślin, które są szczególnie wrażliwe na kwaśny odczyn gleby?
A. Burak cukrowy, jęczmień, pszenica
B. Żyto, ziemniaki, kukurydza
C. Seradela, peluszka, owies
D. Owies, len, łubin żółty
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Elementami kapitału własnego firmy są
A. zysk netto oraz kredyt bankowy
B. krótkoterminowe zobowiązania i kapitał powierzony
C. kapitał powierzony i zysk netto
D. zysk netto i zobowiązania krótkoterminowe
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Cielętom optymalnie serwować mleko oraz preparaty zastępujące mleko
A. schłodzone, w wiadrosmokach umieszczonych na wysokości mniej więcej 100 cm nad podłożem
B. w wiadrosmokach, na bieżąco uzupełnianych świeżym pójłem
C. świeże, o temperaturze około 35 °C, w czystych wiadrosmokach, ustawionych na wysokości 50 - 60 cm nad podłożem
D. świeże, w czystych naczyniach umieszczonych na czas pojenia na posadzce