Filtrowanie pytań
ROL.04 Pytanie 881
Prowadzenie produkcji rolnicz…
A. selektywnej
B. intensywnej
C. ekskluzywnej
D. wyłącznej
ROL.04 Pytanie 882
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką metodę w zwalczaniu szkodliwych organizmów powinno się zastosować po osiągnięciu progów ekonomicznej szkodliwości?
A. Agrotechniczną
B. Fizyczną
C. Chemiczną
D. Biologiczną
ROL.04 Pytanie 883
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Planowanie upraw roślin na ustaloną ilość lat i obszarów oraz dla konkretnego gospodarstwa określa się jako
A. monokultura
B. przedplon
C. płodozmian
D. następstwo
ROL.04 Pytanie 884
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na podstawie Założeń produkcyjnych tuczu mlecznego koźląt oblicz zapotrzebowanie na mleko dla grupy 30 koźląt w tuczu mlecznym.
Założenia produkcyjne tuczu mlecznego koźląt | |
---|---|
Ilość koźląt tuczonych w grupie | 30 szt. |
Przyrost masy ciała koźlęcia w okresie tuczu | 15 kg |
Zużycie mleka na 1 kilogram przyrostu | 8 litrów |
Czas trwania tuczu | 60 dni |
A. 14 400 litrów.
B. 3 600 litrów.
C. 1 800 litrów.
D. 7 200 litrów.
ROL.04 Pytanie 885
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Obsada zwierząt w gospodarstwach ekologicznych nie powinna przekraczać 2 SD/1 ha. Określ, które gospodarstwo spełnia wymagania obsady zwierząt dla gospodarstw ekologicznych?
Numer gospodarstwa | Liczba zwierząt (szt.) | Średnia masa ciała zwierząt (kg) | Powierzchnia gospodarstwa (ha) |
---|---|---|---|
I | 40 | 500 | 12 |
II | 20 | 500 | 15 |
III | 20 | 450 | 8 |
IV | 40 | 450 | 12 |
A. Gospodarstwo III.
B. Gospodarstwo IV.
C. Gospodarstwo I.
D. Gospodarstwo II.
ROL.04 Pytanie 886
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W którym z wymienionych w tabeli nawozów azotowych najtańszy jest 1 kg azotu?
Rodzaj nawozu | Cena 1 tony nawozu |
---|---|
Mocznik 46% N | 927 zł |
Saletrzak 25% N | 697 zł |
Saletra amonowa 34% N | 758 zł |
Saletrzak magnezowy 28% N | 846 zł |
A. Saletra amonowa
B. Mocznik
C. Saletrzak magnezowy
D. Saletrzak
ROL.04 Pytanie 887
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie urządzenia są wykorzystywane do suchego czyszczenia roślin okopowych przeznaczonych na paszę?
A. płuczki bębnowe
B. otrząsaczo-siekacze
C. rozdrabniacze bijakowe
D. kolumny parnikowe
ROL.04 Pytanie 888
Prowadzenie produkcji rolnicz…
CCM - to pasza przygotowywana z
A. nasion i łodyg słonecznika
B. koniczyny czerwonej zebranej po zakończeniu kwitnienia
C. kolb kukurydzy
D. zielonki żyta zbieranej w końcowym etapie strzelania w źdźbło
ROL.04 Pytanie 889
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Bydło rasy jersey klasyfikowane jest w kategorii użytkowej
A. mleczno-mięsnego
B. mlecznego
C. mięsno-mlecznego
D. mięsnego
ROL.04 Pytanie 890
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Co oznacza erozja gleb?
A. spłukiwanie cząstek gleby przez wody deszczowe
B. wzrost ilości próchnicy w glebie
C. formowanie się w glebie warstwy, która nie przepuszcza wody
D. usuwanie zastoisk wody
ROL.04 Pytanie 891
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Orkę na użytkach zielonych należy przeprowadzać pługiem z odkładnicą?
A. cylindryczną
B. kulturalną
C. śrubową
D. półśrubową
ROL.04 Pytanie 892
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Znana firma zajmująca się przetwarzaniem mleka planuje wprowadzenie nowych smaków jogurtów. W wyniku przeprowadzonych badań rynkowych ustalono, że nowe produkty wzbudzą duże zainteresowanie klientów. Jaką strategię dystrybucji należy zastosować dla jogurtów?
A. Intensywna
B. Ekskluzywna
C. Wyłączna
D. Selektywna
ROL.04 Pytanie 893
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie urządzenie mechaniczne jest używane do walki z chwastami w uprawach ziemniaków?
A. rozdrabniacz łęcin
B. opryskiwacz zawieszany
C. wał pierścieniowy
D. wielorak ciągnikowy
ROL.04 Pytanie 894
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najbardziej problematycznym chwastem w uprawach zbóż ozimych jest
A. miotła zbożowa
B. tasznik pospolity
C. perz właściwy
D. komosa biała
ROL.04 Pytanie 895
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na podstawie analizy danych w tabeli można stwierdzić, ze największą zimotrwałość wśród roślin zbożowych wykazuje
Zboże | Temperatura kiełkowania [°C] | Minimalna temperatura rozwoju [°C] | Optymalna temperatura rozwoju [°C] | Wytrzymałość na spadek temperatury bez okrywy śnieżnej do [°C] |
---|---|---|---|---|
Jęczmień ozimy | 3 – 4 | 14 | 20 – 24 | -15 |
Pszenica ozima | 2 – 3 | 12 – 15 | 16 – 20 | -20 |
Pszenżyto ozime | 2 | 10 -15 | 16 – 25 | -25 |
Żyto | 1 | 2 | 15 – 18 | -30 |
A. pszenica ozima.
B. żyto.
C. jęczmień ozimy.
D. pszenżyto ozime.
ROL.04 Pytanie 896
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Sianokiszonkę z traw, która została owinięta w baloty pierwszego czerwca, można wykorzystać do karmienia zwierząt?
A. około 6 tygodni po jej przygotowaniu
B. po upływie dwóch tygodni od sporządzenia
C. zaraz po owinięciu folią
D. tylko w czasie żywienia zimowego
ROL.04 Pytanie 897
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W uprawie rzepaku ozimego, w nawożeniu należy używać nawozów
A. wapniowych
B. potasowych
C. azotowych
D. fosforowych
ROL.04 Pytanie 898
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Która rasa kur należy do typu nieśnego?
A. new hampshire
B. sussex
C. rhode island red
D. leghorn
ROL.04 Pytanie 899
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Który wskaźnik rentowności umożliwia stwierdzenie, że piekarnia efektywnie produkuje i sprzedaje swoje artykuły?
A. Aktywów
B. Kapitału własnego
C. Produkcji
D. Sprzedaży
ROL.04 Pytanie 900
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najlepsze efekty w hodowli uzyskuje się przy użyciu rasy
A. duńska czerwona
B. jersey
C. czarno - biała
D. charolais
ROL.04 Pytanie 901
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na glebach kompleksu żytniego słabego dopuszczalne jest uprawianie
A. łubinu, owsa, seradeli
B. pszenicy, jęczmienia, łubinu
C. pszenicy, buraków cukrowych, seradeli
D. rzepaku, owsa, lucerny
ROL.04 Pytanie 902
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najwyższą wartość wypiekową ze względu na zawartość glutenu uzyskuje się z ziaren
A. żyta
B. kukurydzy
C. pszenicy
D. pszenżyta
ROL.04 Pytanie 903
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na podstawie danych zawartych w tabeli określ w jakiej temperaturze maksymalnej powinno być przechowywane mleko surowe.
Maksymalna temperatura przechowywania lub transportu produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej | |
---|---|
Rodzaj produktu | Temperatura w °C |
tuszki drobiowe, drobna zwierzyna łowna niewypatroszona; | 4 |
tusze grubej zwierzyny łownej nieoskórowanej; | 7 |
mleko surowe i surowa śmietana; | 6 |
produkty rybołówstwa, z wyłączeniem żywych produktów rybołówstwa | 2 |
A. 2°C
B. 8°C
C. 6°C
D. 4°C
ROL.04 Pytanie 904
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Cechy działalności gospodarczej jednostki opisują wskaźniki
A. rentowności
B. efektywności działania
C. poziomu zadłużenia
D. zdolności płatniczej
ROL.04 Pytanie 905
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najważniejszym źródłem przeciwciał dla organizmu cielęcia tuż po narodzinach jest
A. siara.
B. preparat zastępujący mleko.
C. preparat witaminowy.
D. prefiks.
ROL.04 Pytanie 906
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Badanie ekonomiczne i finansowe przedsiębiorstwa ujawniło, że jego wskaźnik płynności generalnej wynosi 4,5. Taki stan rzeczy oznacza, że firma
A. powinna zmienić organizację produkcji
B. napotyka problemy z płatnościami
C. jest w niebezpieczeństwie bankructwa
D. przechowuje nadmierne zasoby obrotowe
ROL.04 Pytanie 907
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Które z wymienionych upraw wymaga najniższej wartości dawki początkowej azotu?
A. kukurydzę na zielonkę
B. ziemniaki skrobiowe
C. pszenicę ozimą
D. rośliny strączkowe
ROL.04 Pytanie 908
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Do kategorii spółek kapitałowych należy spółka
A. akcyjna i cywilna.
B. partnerska i akcyjna.
C. akcyjna oraz spółka z o.o.
D. jawna i akcyjna.
ROL.04 Pytanie 909
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W kojcach dla prosiąt montuje się promienniki podczerwieni w celu
A. zapewnienia właściwej temperatury
B. dezynfekcji przestrzeni
C. zapobiegania krzywicy u prosiąt
D. zapewnienia odpowiedniego oświetlenia
ROL.04 Pytanie 910
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Po przeprowadzeniu uboju trzody chlewnej, według obowiązujących przepisów, mięso wieprzowe musi być obligatoryjnie badane pod kątem
A. pryszczycy
B. brucelozy
C. włośnicy
D. osy
ROL.04 Pytanie 911
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką ilość mocznika (46%) należy użyć na 5 ha pola, aby wprowadzić do gleby 92 kg N/ha?
A. 2000 kg
B. 1000 kg
C. 500 kg
D. 1500 kg
ROL.04 Pytanie 912
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W uprawach intensywnie obsadzonych zbożami, funkcję fitosanitarnego przerywacza pełni
A. jęczmień
B. pszenica
C. żyto
D. owies
ROL.04 Pytanie 913
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Rolnik do nawożenia pszenicy zastosował 200 kg Polifoski 8:24:24 (N:P:K). Jaką ilość azotu w kilogramach użył?
A. 8 kg
B. 16 kg
C. 24 kg
D. 48 kg
ROL.04 Pytanie 914
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W fermach charakteryzujących się dużym udziałem trwałych użytków zielonych, główną paszą wykorzystywaną w opasie bydła jest
A. kiszonka GPS
B. sianokiszonka z traw
C. kiszonka z prasowanych wysłodków buraczanych
D. kiszonka z kukurydzy
ROL.04 Pytanie 915
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Mięso wieprzowe uzyskane z własnego (gospodarskiego) uboju można spożywać po
A. schłodzeniu do temperatury 4°C
B. przebadaniu mięsa w kierunku włośnicy
C. upływie 24 godzin od momentu uboju
D. zgłoszeniu uboju do ARiMR
ROL.04 Pytanie 916
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Według zasad Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej, stosowanie chemicznych środków ochrony roślin jest dozwolone w odległości od publicznych dróg nie mniejszej niż
A. 10 m
B. 20 m
C. 5 m
D. 50 m
ROL.04 Pytanie 917
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W oborach, gdzie zwierzęta mają swobodny dostęp, aby uniknąć wzajemnego zranienia, przeprowadza się czynność
A. dezynfekcji
B. dekoronizacji
C. odrobaczania
D. korygowania racic
ROL.04 Pytanie 918
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Znaki definiujące w zakresie wymiarowania to
A. liczby pomocnicze
B. wartości wymiarowe
C. groty lub linie
D. wymiary długości
ROL.04 Pytanie 919
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Rośliny, na których przeprowadzono zabiegi chemicznej ochrony, mogą być zbierane oraz używane jako pasza dopiero po upływie jakiego okresu?
A. po czasie prewencji
B. następnego dnia
C. po okresie karencji
D. po tygodniu
ROL.04 Pytanie 920
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W oborach z głęboką ściółką, gdzie stosuje się system wolnostanowiskowy, do usuwania obornika wykorzystywane są
A. przenośniki o ruchu ciągłym
B. ładowarki czołowe
C. przenośniki o ruchu postępowo-zwrotnym
D. szufle mechaniczne