Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.04 Pytanie 1001
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Koszty produkcji, które nie ulegają zmianie w zależności od wielkości produkcji, to koszty

A. krańcowe
B. zmienne
C. całkowite
D. stałe
ROL.04 Pytanie 1002
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wprowadzając nowy produkt na rynek z relatywnie niską ceną początkową, firma ma na celu zniechęcenie potencjalnych rywali poprzez stosowanie cen

A. zwyczajowych
B. psychologicznych
C. zróżnicowanych
D. penetracyjnych
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Gospodarstwo rolne prowadzi działalność w zakresie szczególnej produkcji rolniczej - uprawy w szkłach i pod foliami. Rozlicza się z Urzędem Skarbowym na podstawie zapisów w podatkowej księdze przychodów i rozchodów. Jaki jest zysk netto tego gospodarstwa przy 19% stawce podatku liniowego, jeżeli na koniec roku zapisy w księdze były następujące:
- łączna suma przychodów 70 000 zł,
- łączna suma kosztów 40 000 zł,
- zysk brutto 30 000 zł?

A. 24 300 zł
B. 7 600 zł
C. 13 300 zł
D. 5 700 zł
ROL.04 Pytanie 1005
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Kozy rasy burskiej hoduje się w celu

A. produkcji mleka
B. pozyskania wełny
C. uzyskania mięsa
D. zbierania puchu
ROL.04 Pytanie 1006
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Czarny chrząszcz o podłużnie owalnym kształcie (do 2,5 mm), który mieni się na zielono i niebiesko oraz uszkadza pąki rzepaku, to

A. słodyszek rzepakowy
B. gnatarz rzepakowiec
C. chowacz brukwiaczek
D. mszyca kapuściana
ROL.04 Pytanie 1007
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką wartość netto osiąga środek trwały amortyzowany przy użyciu metody liniowej, mając roczną stopę amortyzacji wynoszącą 10% po pięciu latach użytkowania, przy założeniu, że wartość początkowa wynosiła 28 000 zł?

A. 1 400 zł
B. 14 000 zł
C. 2 800 zł
D. 28 000 zł
ROL.04 Pytanie 1008
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wskaź chorobę u koni, która charakteryzuje się następującymi symptomami: koń przestaje jeść, wykazuje niepokój, rozgląda się, ciężko oddycha, poci się oraz kładzie się lub przysiada na zadzie.

A. Kulawizna
B. Ochwat
C. Morzysko
D. Zagwożdżenie
ROL.04 Pytanie 1009
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najlepszy czas na siew kukurydzy przypada na okres

A. od 20 kwietnia do 10 maja, kiedy gleba osiągnie temperaturę 10°C
B. od 20 kwietnia do 1 maja, kiedy gleba osiągnie temperaturę 6°C
C. od 10 do 20 kwietnia, kiedy gleba osiągnie temperaturę 6°C
D. od 1 do 20 maja, kiedy gleba osiągnie temperaturę 15°C
ROL.04 Pytanie 1010
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W systemie oborowo-pastwiskowym, korekcję racic przeprowadza się

A. co trzy miesiące (cztery razy w roku)
B. raz w roku, po zakończeniu sezonu pastwiskowego
C. raz w roku, na dwa miesiące przed wypuszczeniem krów na pastwisko
D. dwa razy w roku, przed i po sezonie pastwiskowym
ROL.04 Pytanie 1011
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką czynność należy wykonać jako pierwszą w sytuacji porażenia prądem elektrycznym?

A. zgłoszenie do pogotowia energetycznego
B. wyłączenie zasilania
C. powiadomienie pogotowia ratunkowego
D. kontrola akcji serca
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Przechowywanie nawozów azotowych w uszkodzonych opakowaniach na polu stwarza zagrożenie dla środowiska przez

A. wzrost populacji drobnoustrojów
B. nieprzyjemny zapach
C. skażenie wód gruntowych
D. pogorszenie stanu nawozów
ROL.04 Pytanie 1013
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wiosenną opiekę nad użytkami zielonymi usytuowanymi na glebach organicznych oraz mocno próchnicznych należy zacząć od

A. włókowania i wałowania
B. bronowania i nawożenia fosforowo-potasowego
C. włókowania i nawożenia obornikiem
D. bronowania i wapnowania
ROL.04 Pytanie 1014
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W mieszankach paszowych dla trzody chlewnej, jako dodatków poprawiających efektywność wykorzystania paszy nie można stosować

A. antybiotyków
B. ziołowych dodatków
C. enzymów
D. probiotyków
ROL.04 Pytanie 1015
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie są dobowe ilości mleka produkowanego przez kozy oraz czas trwania laktacji?

A. 10 - 12 litrów; do 300 dni
B. 1 - 3 litry; do 150 dni
C. 7 - 10 litrów; do 100 dni
D. 1 - 6 litrów; do 300 dni
ROL.04 Pytanie 1017
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Mieszanka pełnoporcjowa dla loch karmiących zawiera 12 MJ energii metabolicznej w 1 kg. Ustal wymaganą zawartość lizyny w tej mieszance

Wymagana zawartość lizyny i białka w gramach na 1MJ energii metabolicznej
Faza cykluLizynaBiałko ogólneBiałko strawneWapń
Ciąża do 90 dnia0,4511,08,70,60
Laktacja0,6513,010,00,62

A. 0,65 g
B. 6,50 g
C. 7,80 g
D. 78,00 g
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Producent zaprezentował na rynku innowacyjny ciągnik sadowniczy z systemami opryskowymi, który planuje sprzedawać w bardzo wysokiej cenie. Taka strategia może sugerować

A. spadek liczby nabywców
B. identyfikację luki rynkowej
C. przewyższenie oferty konkurencji
D. wzrost liczby kupujących
ROL.04 Pytanie 1019
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie są produktami ubocznymi powstającymi z obróbki buraków cukrowych, które wykorzystuje się jako paszę dla zwierząt?

A. kiełki słodowe oraz otręby
B. kiełki słodowe i wysłodki buraczane
C. wysłodki buraczane i melasa
D. młóto oraz wysłodki buraczane
ROL.04 Pytanie 1020
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najlepszym momentem na zastosowanie wapna nawozowego w uprawie bobiku po pszenicy jarej jest przeprowadzenie zabiegu w czasie zespołu uprawek

A. przy zabiegach pielęgnacyjnych
B. pożniwnych
C. jesiennych prac przedsiewnych
D. wiosennych prac przedsiewnych
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Przed rozpoczęciem wykonywania zabiegów uprawowych z użyciem ciągnika, należy zadbać o bezpieczeństwo i

A. sprawdzić i uzupełnić paliwo, a także wyregulować wałek odbioru mocy (WOM)
B. zweryfikować stan techniczny maszyny
C. przeprowadzać pracę tylko w parach (po dwie osoby)
D. uczestniczyć w dwugodzinnym szkoleniu dotyczącemu BHP w rolnictwie
ROL.04 Pytanie 1023
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wskaż kategorię roślin, która ze względu na krótki czas wegetacji nadaje się do uprawy w międzyplonie ścierniskowym?

A. Kukurydza i ziemniaki
B. Jęczmień jary i pszenica jara
C. Koniczyna czerwona i lucerna
D. Facelia i gorczyca biała
ROL.04 Pytanie 1024
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie metody stosuje się do oznaczania ras w rejestrze bydła?

A. skróty nazw ras z uwzględnieniem angielskiej ortografii
B. kody literowe ustalone w przepisach dotyczących identyfikacji i rejestracji zwierząt
C. skrócone formy polskich nazw ras
D. pełne polskie nazwy ras
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do jakiego celu wykorzystuje się bronę talerzową?

A. w celu przykrycia nasion po ich siewie
B. w celu przykrycia nawozów zielonych
C. w celu przerzedzenia wschodów roślin
D. w celu ścięcia grzbietów skib
ROL.04 Pytanie 1026
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką stroną "wystawową" określamy jałówkę podczas wstępnej oceny?

A. zad
B. lewa strona
C. prawa strona
D. przód
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Buraki cukrowe zbierane w październiku nie są odpowiednie jako przedplon dla pszenicy ozimej, ponieważ

A. powodują wzrost chwastów w glebie
B. osuszają glebę
C. wpływają na zakwaszenie gleby
D. zostają zbyt długo na polu
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wyrównanie powierzchni gruntu wczesną wiosną oraz zminimalizowanie parowania wody z głębszych warstw gleby, zwłaszcza na glebach ciężkich, można osiągnąć dzięki

A. orce
B. kultywatorowaniu z wałowaniem
C. włókowaniu
D. bronowaniu z wałowaniem
ROL.04 Pytanie 1029
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Proces rozdrabniania pasz i przekształcanie ich chemicznych składników odżywczych na prostsze związki, które mogą wnikać do krwi, nazywamy

A. wchłanianie
B. trawienie
C. przeżuwanie
D. utlenianie
ROL.04 Pytanie 1031
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zdjęcie przedstawia krowę rasy

Ilustracja do pytania 31
A. Holsztyńsko-fryzyjskiej.
B. Jersey.
C. Polskiej czerwonej.
D. Limousin.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W oborach z głęboką ściółką, gdzie stosuje się system wolnostanowiskowy, do usuwania obornika wykorzystywane są

A. przenośniki o ruchu postępowo-zwrotnym
B. ładowarki czołowe
C. przenośniki o ruchu ciągłym
D. szufle mechaniczne
ROL.04 Pytanie 1033
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Przygotowując do sprzedaży nasiona rzepaku, które po zbiorach wykazują zawartość wody 12%, należy je

Wymagania nasion przeznaczonych do sprzedaży pod względem wilgotności
gorczycamaks. 8%
rzepakmaks. 5 – 7%
wykamaks. 12%
żytomaks. 14.5%

A. przetrzymać w silosach.
B. oczyścić za pomocą wialni.
C. dosuszyć w suszarniach.
D. dosuszyć na słońcu.
ROL.04 Pytanie 1034
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Firma wystawiła swojemu klientowi fakturę VAT na sprzedaż wyrobów o wartości brutto 1 220 zł. Sprzedaż tych wyrobów jest objęta 22% stawką VAT. Jaką wartość netto ma ta faktura?

A. 1 440 zł
B. 1 000 zł
C. 220 zł
D. 440 zł
ROL.04 Pytanie 1036
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W sezonie jesiennym do uprawy ziemniaków wykorzystuje się nawozy

A. fosforowe, potasowe i azotowe
B. potasowe, fosforowe i obornik
C. potasowe oraz fosforowe
D. azotowe oraz obornik
ROL.04 Pytanie 1037
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie czynniki wpływają na wartość technologiczną ziarna browarnego jęczmienia?

A. niska zawartość białka oraz wysoka zdolność kiełkowania
B. niska zawartość węglowodanów oraz niska zdolność do kiełkowania
C. duża zawartość białka oraz duża zawartość mikroelementów
D. wysoka zawartość węglowodanów oraz niska masa 1000 ziaren
ROL.04 Pytanie 1038
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Nie zalicza się do promocji w sprzedaży bezpośredniej

A. kanały dystrybucji
B. zniżki cenowe
C. premie dodatkowe
D. rabaty ilościowe
ROL.04 Pytanie 1039
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Ziarno owsa powinno być podawane zdrowym, dorosłym koniom

A. rozgniecione.
B. namoczone przez 3-4 dni.
C. w postaci całej.
D. po zmieleniu.
ROL.04 Pytanie 1040
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zaburzenia w plonach ziemniaków są wynikiem

A. przerwy w uprawie na danym obszarze trwającej dłużej niż 3-4 lata
B. stymulowaniem bulw w celu skrócenia czasu wschodów
C. uprawiania na glebach o średniej zwięzłości
D. braku wody w czasie formowania bulw