Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.04 Pytanie 1 041
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najkrótszy okres wegetacji, spośród odmian kukurydzy wymienionych w tabeli, wykazuje mieszaniec o liczbie FAO

Klasy wczesności kukurydzy:
wczesne (do 220 FAO)
średniowczesne (230 – 250 FAO)
średniopóźne (260 – 290 FAO)
późne (300 – 350 FAO)

A. 290
B. 250
C. 350
D. 220
ROL.04 Pytanie 1 042
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podaj nazwę rośliny uprawnej, która ma żółte kwiaty, a jej nasiona zawierają około 50% tłuszczu oraz około 15% białka?

A. Kukurydza
B. Gorczyca
C. Rzepak
D. Łubin żółty
ROL.04 Pytanie 1 043
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najkorzystniejszym sposobem sprzedaży dla rolnika, który każdego dnia produkuje 900 kg żywca wołowego, jest sprzedaż

A. na bazarze
B. hurtowa
C. wysyłkowa
D. z ubojni
ROL.04 Pytanie 1 044
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jak nazywa się metoda hodowli świń, w której zwierzęta przez cały czas przebywają w pomieszczeniach (w kojcach) wyposażonych w automaty do karmienia oraz automatyczne poidła?

A. Okólnikowy
B. Wolnowybiegowy
C. Klatkowy
D. Alkierzowy
ROL.04 Pytanie 1 045
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Naturalne nawozy płynne nie powinny być stosowane na glebach pozbawionych roślinnej osłony, usytuowanych na stokach o nachyleniu większym niż

A. 20%
B. 10%
C. 5%
D. 15%
ROL.04 Pytanie 1 046
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Czym jest laktacja?

A. wydzielanie mleka podczas dojenia
B. ilość mleka produkowana od porodu do porodu
C. wydzielanie mleka przez samice
D. ilość mleka wytworzonego w ciągu roku
ROL.04 Pytanie 1 047
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podawanie pełnoporcjowych mieszanek zwierzętom hodowlanym stanowi formę żywienia

A. klasycznym
B. różnorodnym
C. pełnodawkowym
D. mieszanym
ROL.04 Pytanie 1 048
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W celu zapewnienia odpowiednich potrzeb paszowych dla bydła w gospodarstwie dysponującym ograniczoną powierzchnią użytków zielonych, korzystne może być wprowadzenie do struktury zasiewów płodozmianu paszowego z przewagą uprawy

A. kukurydzy na nasiona
B. roślin strączkowych na nasiona
C. mieszanki roślin motylkowych z trawami
D. zbóż
ROL.04 Pytanie 1 049
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Możliwością rozwoju dla producenta owoców i warzyw, który prowadzi dużą produkcję, jest

A. wysoka wydajność oraz dobra jakość uprawianych owoców i warzyw
B. posiadanie nowoczesnych urządzeń do zbioru owoców i warzyw
C. wzrost zapotrzebowania na owoce i warzywa
D. wzrost kosztów środków ochrony roślin używanych w produkcji
ROL.04 Pytanie 1 050
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Obniżenie temperatury poniżej - 20°C, w przypadku braku pokrywy śnieżnej, prowadzi w uprawach rzepaku ozimego do strat na skutek

A. wymarzania
B. wyprzenia
C. wysmalania
D. wymakania
ROL.04 Pytanie 1 051
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Obsługa gniotownika do owsa z luźną osłoną jest niewskazana ze względu na

A. ryzyko powstania iskry oraz wystąpienia pożaru
B. ryzyko niewystarczającego rozdrobnienia ziarna
C. możliwość zanieczyszczenia ziarna podczas procesu rozdrabniania
D. zagrożenie urazami mechanicznymi osób pracujących z urządzeniem
ROL.04 Pytanie 1 052
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Przepływ wody w poidłach dla prosiąt po odsadzeniu, przy prawidłowo wyregulowanej instalacji wodnej, powinien wynosić

Grupa zwierzątPrędkość przepływu wody (l/min)
Prosięta ssące
Warchlaki
Tuczniki
Lochy luźne i prośne
Lochy karmiące
< 0,5
0,5 ÷ 0,8
0,9 ÷ 1,2
1,5 ÷ 2
>4

A. > 4 l/min
B. < 0,5 l/min
C. 0,5 ÷ 0,8 l/min
D. 0,9 ÷ 1,2 l/min
ROL.04 Pytanie 1 053
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Rolnik zajmujący się hodowlą świń zauważył u kilku osobników chorobę - pomór świń. W takiej sytuacji powinien

A. niezwłocznie poinformować najbliższy zakład weterynaryjny
B. przeprowadzić szczepienia ochronne przeciwko tej chorobie
C. natychmiast wzbogacić paszę o mieszanki witaminowo-mineralne
D. od razu sprzedać chore zwierzęta na ubój
ROL.04 Pytanie 1 054
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podczas oceny organoleptycznej mięsa ze zwierząt rzeźnych, jakie czynniki należy wziąć pod uwagę?

A. zapach oraz zawartość popiołu
B. barwę oraz teksturę
C. zawartość wody oraz pH
D. temperaturę oraz smak
ROL.04 Pytanie 1 055
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Maksymalna liczba komórek somatycznych w 1 ml mleka krowiego klasy ekstra nie powinna przekraczać

A. 40 tys.
B. 100 tys.
C. 400 tys.
D. 4 tys.
ROL.04 Pytanie 1 056
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Nie zalicza się do promocji w sprzedaży bezpośredniej

A. premie dodatkowe
B. zniżki cenowe
C. kanały dystrybucji
D. rabaty ilościowe
ROL.04 Pytanie 1 057
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Rolnik nie przestrzegał wskazówek podanych w instrukcji na opakowaniu fungicydu. Jakie mogą być tego konsekwencje?

A. zatrucie pszczół, ryb i dzikich zwierząt
B. nadmiar nawożenia roślin uprawnych fosforem, potasem i azotem
C. wydłużenie okresu wegetacji zbóż oraz roślin okopowych
D. pojawienie się chorób odzwierzęcych u ludzi pracujących w oborze oraz chlewni
ROL.04 Pytanie 1 058
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie tabeli, określ wymaganą zawartość skrobi w ziemniakach przeznaczonych na frytki.

Wymagania jakościowe dla ziemniaków
Cechy określające jakośćJadalneFrytkiChipsy
Wielkość bulw (mm)40-60> 5040-60
Kształt bulw*RegularnyOwalne
do podłużnych
owalnych
Okrągłe
do okrągło-
wanych
Typ kulinarnyOd średnio
zwięzłego do mączystego
Średnio
zwięzły
mączysty
Zawartość suchej masy (%)18-2220-2422-24
Zawar. cukrów redukując. (%)< 0,5< 0,50,2-0,3
Zawartość skrobi (%)12-1614-1815-19
Ciemnienie miąższu surowego
w skali 1-9 (9-nie ciemnieje,
1-ciemnieje)
> 7> 6,5> 6,5
Ciemnienie miąższu
po ugotowaniu w skali 1-9
(9-nie ciemnieje, 1-ciemnieje)
> 8> 7,5> 7,5
Wady wewnętrznedopuszczalna ilość wad do 2%
* dla wszystkich wymienionych kierunków bulwy powinny mieć gładką skórkę i płytkie oczka, aby w procesie technologicznym straty z tytułu obierania były jak najmniejsze

A. 15% do 19%
B. 12% do 16%
C. 16% do 19%
D. 14% do 18%
ROL.04 Pytanie 1 059
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Po zebraniu rzepaku ozimego należy przeprowadzić zespół prac agrotechnicznych

A. przedwysiewnych
B. pożniwnych
C. zimowych
D. wiosennych
ROL.04 Pytanie 1 060
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Ziemniaki, które powinny charakteryzować się najwyższą zawartością skrobi, są przeznaczone do produkcji jakiego produktu?

A. frytek
B. suszu ziemniaczanego
C. krochmalu ziemniaczanego
D. chipsów
ROL.04 Pytanie 1 061
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką ilość ton kiszonki z kukurydzy można przechować w silosie o wymiarach 2 m x 10 m x 36 m, jeżeli 1 m3 kiszonki z kukurydzy ma masę 0,6 tony?

A. 432 t
B. 1200 t
C. 600 t
D. 720 t
ROL.04 Pytanie 1 062
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wybierz najbardziej optymalny czas nawożenia obornikiem dla ziemniaków i buraków.

A. Późną jesienią przed zimową orką
B. Wiosną dla buraków, a jesienią dla ziemniaków
C. Najwcześniej wiosną
D. Jesienią dla buraków, a wiosną dla ziemniaków
ROL.04 Pytanie 1 063
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W gospodarstwach usytuowanych na glebach o małej ciężkości i lekko kwaśnych, gdzie odbywa się produkcja miodu, rośliną odpowiednią do uprawy jest

A. gryka
B. rzepak
C. lucerna
D. bobik
ROL.04 Pytanie 1 064
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najlepszym przedplonem dla kukurydzy uprawianej jako plon wtórny jest

A. rzepak ozimy
B. żyto poplonowe
C. pszenica ozima
D. jęczmień jary
ROL.04 Pytanie 1 065
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Ilość błonnika w diecie krowy mlecznej wpływa na

A. tempo oddawania mleka
B. czas trwania rui
C. przyswajalność wapnia w organizmie
D. procent tłuszczu w mleku
ROL.04 Pytanie 1 066
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką temperaturę powinno mieć mleko przeznaczone do sprzedaży w momencie odbioru z gospodarstwa?

A. do 6 h od udoju - do 20 °C
B. raz na dobę - do 10 °C
C. do 12 h od udoju - do 15 °C
D. co dwa dni - do 6 °C
ROL.04 Pytanie 1 067
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Farma specjalizuje się w uprawie kukurydzy na ziarno, a co roku obsiewa 7 500 ha kukurydzy. Gdzie najlepiej sprzedać ziarno?

A. na giełdzie.
B. na licytacji.
C. do zakładu paszowego.
D. na rynku.
ROL.04 Pytanie 1 068
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do produkcji bele prostopadłościennej z podsuszonej zielonki wykorzystuje się

A. przyczepy do zbierania
B. prasy stałokomorowe do zwijania
C. prasy kostkujące
D. prasy zmiennokomorowe do zwijania
ROL.04 Pytanie 1 069
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Rolnik planujący sprzedaż produktów zwierzęcych z własnego gospodarstwa dla konsumentów poza granicami powiatu powinien o tym zawiadomić

A. odpowiedniego Powiatowego Inspektora Pracy, w ciągu 14 dni przed rozpoczęciem tej sprzedaży
B. odpowiedni urząd skarbowy, w ciągu 7 dni przed rozpoczęciem tej sprzedaży
C. odpowiedni urząd skarbowy, w ciągu 14 dni przed rozpoczęciem tej sprzedaży
D. odpowiedniego Powiatowego Lekarza Weterynarii, w ciągu 7 dni przed rozpoczęciem tej sprzedaży
ROL.04 Pytanie 1 070
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakim dodatkiem do paliwa w ciągnikach o wysokiej mocy spełniających normę emisji EURO IIIB jest?

A. WD 40
B. AdBlue
C. biodiesel
D. benzyna
ROL.04 Pytanie 1 071
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Bydło rasy mlecznej charakteryzuje się typem użytkowym

A. jersey
B. polskiej czerwonej
C. limusine
D. polskiej czerwono-białej
ROL.04 Pytanie 1 072
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najdogodniejszy czas na zasiew kukurydzy w uprawie podstawowej to

A. 15 marca - 15 kwietnia
B. koniec maja
C. koniec marca
D. 20 kwietnia - 5 maja
ROL.04 Pytanie 1 073
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Aby oddzielić poślady pszenicy (ziarna o średnicy mniejszej niż 2 mm), należy je poddać

A. czyszczeniu w strumieniu powietrza
B. sortowaniu na sitach o okrągłych otworach
C. czyszczeniu w cyklonie osadczym
D. sortowaniu na sitach o prostokątnych otworach
ROL.04 Pytanie 1 074
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wyznacz maksymalną ilość mocznika paszowego w diecie dla krowy o wadze 600 kg, jeżeli dzienne dozwolone spożycie mocznika przez krowę wynosi 1 g na każde 4 kg wagi ciała?

A. 1 200 g
B. 600 g
C. 150 g
D. 40 g
ROL.04 Pytanie 1 075
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Czas trwania nieprzerwanego wydzielania mleka - od narodzin do zasuszenia - to

A. mleczność.
B. produkcja.
C. użytkowość.
D. laktacja.
ROL.04 Pytanie 1 076
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wskaż zestaw nawozów, które są wykorzystywane do odkwaszania gleby?

A. Wapno tlenkowe i saletra amonowa
B. Saletrzak i wapno węglanowe
C. Polifoska i kainit magnezowy
D. Wapno wodorotlenkowe i tlenkowe