Najkrótszy okres wegetacji, spośród odmian kukurydzy wymienionych w tabeli, wykazuje mieszaniec o liczbie FAO
Klasy wczesności kukurydzy: |
wczesne (do 220 FAO) |
średniowczesne (230 – 250 FAO) |
średniopóźne (260 – 290 FAO) |
późne (300 – 350 FAO) |
Klasy wczesności kukurydzy: |
wczesne (do 220 FAO) |
średniowczesne (230 – 250 FAO) |
średniopóźne (260 – 290 FAO) |
późne (300 – 350 FAO) |
Grupa zwierząt | Prędkość przepływu wody (l/min) |
---|---|
Prosięta ssące Warchlaki Tuczniki Lochy luźne i prośne Lochy karmiące | < 0,5 0,5 ÷ 0,8 0,9 ÷ 1,2 1,5 ÷ 2 >4 |
Wymagania jakościowe dla ziemniaków | |||
---|---|---|---|
Cechy określające jakość | Jadalne | Frytki | Chipsy |
Wielkość bulw (mm) | 40-60 | > 50 | 40-60 |
Kształt bulw* | Regularny | Owalne do podłużnych owalnych | Okrągłe do okrągło- wanych |
Typ kulinarny | Od średnio zwięzłego do mączystego | Średnio zwięzły | mączysty |
Zawartość suchej masy (%) | 18-22 | 20-24 | 22-24 |
Zawar. cukrów redukując. (%) | < 0,5 | < 0,5 | 0,2-0,3 |
Zawartość skrobi (%) | 12-16 | 14-18 | 15-19 |
Ciemnienie miąższu surowego w skali 1-9 (9-nie ciemnieje, 1-ciemnieje) | > 7 | > 6,5 | > 6,5 |
Ciemnienie miąższu po ugotowaniu w skali 1-9 (9-nie ciemnieje, 1-ciemnieje) | > 8 | > 7,5 | > 7,5 |
Wady wewnętrzne | dopuszczalna ilość wad do 2% | ||
* dla wszystkich wymienionych kierunków bulwy powinny mieć gładką skórkę i płytkie oczka, aby w procesie technologicznym straty z tytułu obierania były jak najmniejsze |