Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na właściwości struktury gruzełkowatej gleby wpływ mają czynniki negatywne

A. erozja wodna i wietrzna
B. nawilżanie i suszenie
C. materiał organiczny
D. zamarznięcie i rozmrożenie
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Czyszczenie dna rowów w celu zachowania odpowiedniej głębokości oraz zapewnienia odpływu wody z wylotów drenarskich powinno być realizowane minimum

A. raz na miesiąc
B. raz na kwartał
C. raz w roku
D. dwa razy w roku
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Powodem niewłaściwego funkcjonowania systemu odwadniającego poprzez rowy otwarte może być

A. siew skarp rowów nasionami traw i roślin motylkowatych.
B. użycie urządzeń piętrzących oraz przepustów w rowach.
C. umacnianie brzegów rowów.
D. zarośnięcie dna rowów oraz skarp roślinnością.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Która roślina jest najbardziej tolerancyjna na niskie pH gleby?

Optymalny zakres pH dla roślin
RoślinapH gleby
Lucerna6,2-7,8
Owies5,0-7,5
Pszenica5,5-7,5
Żyto5,0-7,0
Kukurydza5,5-7,5
Ziemniaki4,8-6,5

A. Ziemniaki.
B. Kukurydza.
C. Owies.
D. Lucerna.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W okresie wiosennym na łąkach kośnych, które znajdują się na glebach torfowych, aby usunąć nadmiar powietrza z gleby i 1 poprawić kondycję systemów korzeniowych traw, konieczne jest przeprowadzenie

A. orki wiosennej
B. włókowania
C. orki melioracyjnej
D. wałowania
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Obowiązkowe oznaczenia na powierzchni jaj konsumpcyjnych obejmują: kod metody chowu, kod kraju pochodzenia oraz numer identyfikacyjny weterynaryjny. Cyfra "0" wskazuje na chów

A. z wolnym wybiegiem
B. ekologiczny
C. klatkowy
D. ściółkowy
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zmianowanie: ziemniaki - owies - łubin żółty - żyto, jest przypisane do gleb kompleksu

A. pszennego słabego
B. pszennego bardzo dobrego
C. żytniego słabego
D. żytniego bardzo dobrego
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podwyższona zawartość azotanów w jadalnych częściach roślin, wynikająca z nadmiernego nawożenia, może prowadzić u ludzi do wystąpienia chorób

A. wirusowych
B. reumatycznych
C. bakteryjnych
D. nowotworowych
ROL.04 Pytanie 97
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Obszary w Polsce charakteryzujące się najwyższą roczną sumą opadów atmosferycznych - to

A. Nizina Śląska
B. Pojezierze Pomorskie
C. Kujawy
D. Wyżyna Lubelska
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Który zestaw nawozów mineralnych może być stosowany w rolnictwie ekologicznym?

− kainit
− dolomit
− siarczan potasu
− mączka fosforytowa
− margiel
− karnalit
− polifoska
− superfosfat pylisty
− polifoska
− siarczan potasu
− saletra amonowa
− mączka fosforytowa
− mocznik
− siarczan potasu
− kizeryt granulowany
− superfosfat granulowany
A.B.C.D.

A. A.
B. D.
C. C.
D. B.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie czynniki naturalne mają kluczowe znaczenie dla upraw roślinnych?

A. wilgotność powietrza i nawożenie.
B. temperatura atmosferyczna i opady.
C. ciśnienie atmosferyczne i osady.
D. wietrzenie i termin siewu.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zagrożenie erozją gleby na stokach może wystąpić przy

A. nieprawidłowym kierunku uprawy.
B. nieprawidłowym stosunku N:K w zastosowanej dawce nawozu.
C. zbyt intensywnej obsadzie roślin na m2.
D. uprawie roślin o głębokim systemie korzeniowym.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Niedobór wody w glebie może skutkować

A. wydłużeniem wegetacji i opóźnieniem dojrzewania
B. wyrastaniem ziarna w kłosach
C. niedostatecznym wypełnieniem ziarna
D. wyleganiem roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W ekologicznej uprawie pszenicy wykorzystuje się ścieżki technologiczne w celu

A. umożliwienia wjazdu agregatu podczas nawożenia pogłównego
B. inspekcji plantacji oraz eliminacji uciążliwych chwastów
C. przeprowadzenia oprysków na chwasty dwuliścienne
D. hodowli rzadkich gatunków ptaków
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Gleba może ulec wyjałowieniu, gdy wystąpią

A. nadmierne stosowanie obornika
B. długotrwałe użytkowanie terenów zielonych
C. intensywne i częste opady deszczu
D. niewłaściwe zmiany w uprawach
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W krajach rozwiniętych ostatnimi czasy powstała grupa klientów, którzy nabywają ekologiczną żywność oraz zwracają uwagę na tzw. zdrowe artykuły. W odpowiedzi na potrzeby tej grupy powstają sklepy oferujące zdrową żywność oraz gospodarstwa zajmujące się jej produkcją. Jakie to zjawisko?

A. promocji sprzedaży
B. segmentacji rynku
C. reklamy konsumenckiej
D. sprzedaży osobistej
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Główne przeznaczenie folii do owijania balotów z półsuchej zielonki polega przede wszystkim na

A. skutecznym ugnieceniu zielonki
B. ochronie przed dostępem światła
C. stworzeniu warunków beztlenowych do zakiszania
D. redukcji kosztów zakiszania
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W okresie wiosennym na łąkach kośnych, znajdujących się na glebach torfowych, aby pozbyć się nadmiaru powietrza z gleby i wspomóc regenerację korzeni traw, należy przeprowadzić

A. orę wiosenną
B. włókowanie
C. orę melioracyjną
D. wałowanie
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zagrożenia zdrowotne związane z używaniem nawozów mineralnych mogą wynikać z

A. pylistości nawozów fosforowych
B. higroskopijnością nawozów krystalicznych
C. eutrofizacji wód powierzchniowych i gruntowych
D. wybuchowości nawozów saletrzanych
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Który zestaw nawozów mineralnych można wykorzystywać w ekologicznej produkcji rolnej?

A. Polifoska, siarczan potasu, saletra amonowa, mączka fosforytowa
B. Kainit, dolomit, siarczan potasu, mączka fosforytowa
C. Margiel, karnalit, polifoska, superfosfat pylisty
D. Mocznik, siarczan potasu, kizeryt granulowany, superfosfat granulowany
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W jakim okresie najlepiej przeprowadzać analizę gleby w gospodarstwie rolnym?

A. Przed siewem, aby dostosować nawożenie
B. W trakcie wegetacji, aby sprawdzić wzrost
C. Podczas siewu, aby monitorować postęp
D. Po zbiorach, aby ocenić plony
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W ekologicznej produkcji rolniczej zabronione jest zapobieganie chorobom zwierząt poprzez

A. wprowadzenie wentylacji mechanicznej w pomieszczeniach inwentarskich.
B. profilaktyczne podawanie antybiotyków.
C. selekcję odpowiednich ras i odmian.
D. redukcję liczby zwierząt.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Przechowywanie nawozów azotowych w uszkodzonych opakowaniach na polu stwarza zagrożenie dla środowiska przez

A. wzrost populacji drobnoustrojów
B. skażenie wód gruntowych
C. nieprzyjemny zapach
D. pogorszenie stanu nawozów
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Buraki cukrowe zbierane w październiku nie są odpowiednie jako przedplon dla pszenicy ozimej, ponieważ

A. powodują wzrost chwastów w glebie
B. wpływają na zakwaszenie gleby
C. osuszają glebę
D. zostają zbyt długo na polu
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wyrównanie powierzchni gruntu wczesną wiosną oraz zminimalizowanie parowania wody z głębszych warstw gleby, zwłaszcza na glebach ciężkich, można osiągnąć dzięki

A. orce
B. bronowaniu z wałowaniem
C. włókowaniu
D. kultywatorowaniu z wałowaniem