Zawód: Technik agrobiznesu
Kategorie: Rachunkowość i finanse Technologia produkcji
Koszty bezpośrednie produkcji to takie wydatki, które możemy łatwo przypisać do produkcji danego produktu. Dla kapusty kiszonej, mamy całkowity koszt produkcji na poziomie 2000 zł, ale z tego 500 zł to koszty pośrednie. Żeby policzyć koszty bezpośrednie, trzeba od całkowitych kosztów odjąć te pośrednie: 2000 zł minus 500 zł, wychodzi 1500 zł. A skoro jedna tona kapusty kiszonej to 1000 kg, to koszty na 1 kg wynoszą 1500 zł podzielone przez 1000 kg, czyli 1,50 zł. Takie wyliczenia są super ważne, jeśli chcemy ustalić ceny produktów i zobaczyć, jak opłacalna jest produkcja. W branży spożywczej, wiedza o strukturze kosztów jest niezbędna, żeby dobrze zarządzać produkcją i optymalizować procesy. To może naprawdę pomóc w zwiększeniu konkurencyjności na rynku.