Filtrowanie pytań
ROL.05 Pytanie 401
Organizacja i prowadzenie prz…
A. 1 200 zł
B. 1 500 zł
C. 1 300 zł
D. 2 000 zł
ROL.05 Pytanie 402
Organizacja i prowadzenie prz…
Osoba prowadząca działalność gospodarczą, będąca płatnikiem podatku dochodowego od osób fizycznych, zobowiązana jest do zgłoszenia zmiany metody opodatkowania?
A. przed początkiem roku podatkowego
B. do 10 stycznia roku podatkowego
C. do końca roku podatkowego
D. do 20 stycznia roku podatkowego
ROL.05 Pytanie 403
Organizacja i prowadzenie prz…
Bochenek chleba żytniego o wadze 1,0 kg składa się w 50% z mąki. Koszt mąki wynosi 1 500 zł/t, a pozostałe wydatki na produkcję chleba wynoszą 1,75 zł. Jakie są wydatki na wyprodukowanie tego bochenka chleba?
A. 2,25 zł
B. 2,00 zł
C. 1,75 zł
D. 2,50 zł
ROL.05 Pytanie 404
Organizacja i prowadzenie prz…
Jeśli obroty debetowe aktywnego konta wynoszą 1 000,00 zł, a obroty kredytowe osiągają wartość 800,00 zł, to jakie jest saldo końcowe?
A. kredytowe wynosi 1 000,00 zł
B. kredytowe wynosi 800,00 zł
C. debetowe wynosi 200,00 zł
D. debetowe wynosi 1 800,00 zł
ROL.05 Pytanie 405
Organizacja i prowadzenie prz…
Styl zarządzania oparty na demokracji zakłada, że
A. pracownicy mają prawo do uczestnictwa w procesie podejmowania decyzji, a menedżer ustala jedynie cel działania
B. wyłącznie menedżer ma prawo do uczestnictwa w procesie podejmowania decyzji
C. wyłącznie pracownicy podejmują wszystkie decyzje strategiczne
D. pracownicy nie mają prawa do uczestnictwa w procesie podejmowania decyzji, a menedżer ustala jedynie cel działania
ROL.05 Pytanie 406
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorstwo zobowiązane do rejestracji sprzedaży poprzez kasę fiskalną powinno wystawić paragon
A. bezpośrednio po zrealizowaniu sprzedaży
B. tydzień po zrealizowaniu sprzedaży
C. miesiąc po zrealizowaniu sprzedaży
D. wyłącznie na prośbę klienta
ROL.05 Pytanie 407
Organizacja i prowadzenie prz…
Ilu pracowników powinno być zatrudnionych do zbioru jabłek, jeśli wydajność jednego pracownika przy ręcznym zbiorze wynosi 200 kg/godz., pracownicy pracują przez 8 godzin dziennie, powierzchnia sadu to 4 ha, średni plon jabłek to 40 t/ha, a zbiór ma trwać 10 dni roboczych?
A. 10 pracowników
B. 20 pracowników
C. 8 pracowników
D. 40 pracowników
ROL.05 Pytanie 408
Organizacja i prowadzenie prz…
O kredyt inwestycyjny w rolnictwie z dofinansowaniem ARiMR na zakup działek rolnych mogą się starać
A. dyrektor firmy państwowej
B. właściciel gospodarstwa rolnego
C. przedsiębiorca posiadający osobowość prawną
D. pracownik spółdzielni ogrodniczej i pszczelarskiej
ROL.05 Pytanie 409
Organizacja i prowadzenie prz…
Kowalski postanowił samodzielnie rozpocząć działalność gospodarczą. W tym celu uzupełnił formularz o wpis do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej (CEIDG), a następnie dostarczył go oraz podpisał w Urzędzie Miasta. Jaką formę organizacyjno-prawną ma ta firma?
A. Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
B. Spółka akcyjna
C. Przedsiębiorstwo jednoosobowe
D. Spółka komandytowa
ROL.05 Pytanie 410
Organizacja i prowadzenie prz…
Producent frytek sprzedaje swoje wyroby w opakowaniach o wadze 1 kg i pakuje je po 10 sztuk w jeden karton. Ile kartonów powinien zakupić, aby zrealizować miesięczną produkcję wynoszącą 20 ton frytek?
A. 200 szt.
B. 20 000 szt.
C. 200 000 szt.
D. 2 000 szt.
ROL.05 Pytanie 411
Organizacja i prowadzenie prz…
Firma zajmująca się usługami w rolnictwie planuje poszerzyć swoją ofertę o usługi rachunkowe. W związku z tym powinna zatrudnić
A. prawnika
B. technologa
C. księgowego
D. ekonomistę
ROL.05 Pytanie 412
Organizacja i prowadzenie prz…
Dokument, który powinien być wydany każdemu pracownikowi opuszczającemu firmę, to
A. świadectwo pracy
B. umowa o pracę
C. opinie o pracowniku (referencje)
D. karta zdrowia
ROL.05 Pytanie 413
Organizacja i prowadzenie prz…
Aby zmierzyć wagę produktów sypkich przy użyciu wagi elektronicznej bez pojemnika, należy umieścić pojemnik na wadze i nacisnąć przycisk z napisem
A. ON
B. OFF
C. TARA
D. STORE
ROL.05 Pytanie 414
Organizacja i prowadzenie prz…
Do uproszczonych form dokumentacji stosowanych przez osoby fizyczne w celu rozliczenia się z urzędem skarbowym z tytułu podatku dochodowego od osób fizycznych (w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą) zalicza się
A. podatkową książkę przychodów i rozchodów
B. rejestr zakupu VAT oraz rejestr sprzedaży VAT
C. księgi szczegółowe
D. księgę główną
ROL.05 Pytanie 415
Organizacja i prowadzenie prz…
Pasteryzatory są wykorzystywane w procesie wytwarzania
A. wędlin i sałatek owocowych
B. mleka do picia oraz soków owocowych
C. serów żółtych i kaszy
D. kiełbas i sałat warzywnych
ROL.05 Pytanie 416
Organizacja i prowadzenie prz…
Właściciel firmy wystawił fakturę sprzedaży. Kopia tego dokumentu powinna być dostarczona
A. firmie transportowej przewożącej towar
B. Urzędowi Skarbowemu
C. księgowej w firmie wystawcy
D. odbiorcy towaru
ROL.05 Pytanie 417
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaką wartość ma stawka liniowego podatku dochodowego w Polsce?
A. 19%
B. 32%
C. 38%
D. 18%
ROL.05 Pytanie 418
Organizacja i prowadzenie prz…
Ubytki, które są efektem procesów biologicznych zachodzących podczas przechowywania towarów, określa się mianem niedoborów
A. naturalnymi
B. systematycznymi
C. zawinionymi
D. niezawinionymi
ROL.05 Pytanie 419
Organizacja i prowadzenie prz…
Aktywne konta bilansowe mają saldo początkowe
A. po stronie Credit (Ma)
B. po każdej stronie
C. po stronie Debet (Winien)
D. po stronie Debet (Winien) oraz po stronie Credit (Ma)
ROL.05 Pytanie 420
Organizacja i prowadzenie prz…
Firma świadczy usługi. Nabycie papieru do drukarki traktuje się jako wydatki na zakup
A. towarów inwestycyjnych
B. wyposażenia firmy
C. materiałów eksploatacyjnych
D. towarów handlowych
ROL.05 Pytanie 421
Organizacja i prowadzenie prz…
Technika dyfuzyjna wykorzystywana do odsalania różnorodnych materiałów i zmiany składu mineralnego wielu wyrobów lub ich pochodnych w procesach biotechnologicznych, na przykład przy oczyszczaniu serwatki, to
A. nanofiltracja
B. liofilizacja
C. ultrafiltracja
D. mikrofiltracja
ROL.05 Pytanie 422
Organizacja i prowadzenie prz…
Innym określeniem "zestawienia obrotów oraz sald" jest bilans
A. porównawczy
B. próbny
C. operacyjny
D. kalkulacyjny
ROL.05 Pytanie 423
Organizacja i prowadzenie prz…
W prasie pojawiło się ogłoszenie dotyczące wolnego miejsca pracy, które zawiera następujące wymagania: wykształcenie wyższe, pięcioletnie doświadczenie zawodowe, wysoka motywacja oraz nastawienie na realizację wyznaczonych celów, zdolność do budowania odpowiednich relacji interpersonalnych, kreatywność, dynamika. Na jakie stanowisko wskazują wymagania dotyczące konkursu?
A. kierownika referatu logistyki
B. głównego księgowego
C. dyrektora działu produkcji
D. dyrektora działu marketingu
ROL.05 Pytanie 424
Organizacja i prowadzenie prz…
W prasie zamieszczono ogłoszenie z propozycją pracy.
Na podstawie zamieszczonego w prasie ogłoszenia z propozycją pracy można stwierdzić, że firma poszukuje
Znana firma produkcyjna zatrudni na pełen etat osobę z wykształceniem wyższym rolniczym lub ekonomicznym, wymagana dobra znajomość pakietu Microsoft Office oraz prawo jazdy kategorii B, dyspozycyjność oraz doświadczenie w branży środków do produkcji rolniczej. Do obowiązków pracownika będzie należało utrzymywanie stałego kontaktu z odbiorcami hurtowymi, tworzenie sieci sprzedaży oraz promocja produktów wśród odbiorców. |
A. sprzedawcy.
B. przedstawiciela handlowego.
C. technologa.
D. doradcy klienta.
ROL.05 Pytanie 425
Organizacja i prowadzenie prz…
W tabeli przedstawiono dane z rachunku zysków i strat. Wartość zysku
Wyszczególnienie | Wartość w zł |
---|---|
Przychód ze sprzedaży | 36 000 |
Koszt sprzedanych produktów | 25 000 |
Pozostałe przychody operacyjne | 19 000 |
Przychody finansowe | 20 000 |
Koszty finansowe | 16 000 |
A. z działalności operacyjnej wynosi 19 000 zł.
B. brutto wynosi 34 000 zł.
C. netto wynosi 30 000 zł.
D. ze sprzedaży wynosi 36 000 zł.
ROL.05 Pytanie 426
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorca ma obowiązek zrealizować inwentaryzację na dzień
A. 31 grudnia
B. 1 lipca
C. 30 czerwca
D. 1 stycznia
ROL.05 Pytanie 427
Organizacja i prowadzenie prz…
Wskaż transakcję, która nie wpływa na bilans ogólny.
A. Nabycie maszyny finansowanej kredytem
B. Zakup towaru za gotówkę
C. Spłata długów z konta bieżącego
D. Nabycie towaru z odroczonym terminem zapłaty
ROL.05 Pytanie 428
Organizacja i prowadzenie prz…
Główna maszyna używana do produkcji kapusty kiszonej to
A. szatkownica
B. kuter
C. pasteryzator
D. mixer
ROL.05 Pytanie 429
Organizacja i prowadzenie prz…
W trakcie wytwarzania kaszy oddzielenie bielma od zewnętrznych warstw ziarna zachodzi w wyniku
A. mielenia
B. obłuskiwania
C. otaczania
D. szlifowania
ROL.05 Pytanie 430
Organizacja i prowadzenie prz…
Niematerialne oraz prawne elementy majątku firmy to
A. środki zgromadzone na koncie bankowym
B. licencje i koncesje
C. krótkoterminowe papiery wartościowe
D. pożyczki oraz kredyty
ROL.05 Pytanie 431
Organizacja i prowadzenie prz…
Koszt wytworzenia 1 kg surówki warzywnej wynosi 2,50 zł. Przeciętny koszt opakowań na 1 kg to 0,50 zł. Jaka jest całkowita wartość wyprodukowania 1 500 kg surówki razem z opakowaniem?
A. 4 000,00 zł
B. 4 500,00 zł
C. 5 000,00 zł
D. 5 500,00 zł
ROL.05 Pytanie 432
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaką wartość ma roczna stopa amortyzacji budynku, którego przewidywany czas eksploatacji to 25 lat?
A. 6%
B. 8%
C. 2%
D. 4%
ROL.05 Pytanie 433
Organizacja i prowadzenie prz…
W kurniku codziennie produkuje się 1 000 jaj. 60% z nich pakowanych jest w wkładki na 30 jaj. Pozostałe jaja są umieszczane w opakowaniach na 10 jaj. Ile opakowań na 30 i 10 jaj należy zamówić na okres 30 dni?
A. 600 szt., 1 200 szt.
B. 500 szt., 1 000 szt.
C. 800 szt., 1 600 szt.
D. 700 szt., 1 400 szt.
ROL.05 Pytanie 434
Organizacja i prowadzenie prz…
W zakładach zajmujących się produkcją żywności, jakie są wymagania dotyczące badań sanitarno-epidemiologicznych?
A. nie są konieczne dla pracowników
B. są obowiązkowe jedynie dla kadry zarządzającej
C. są wymagane od wszystkich pracowników
D. są obowiązkowe dla osób mających kontakt z żywnością
ROL.05 Pytanie 435
Organizacja i prowadzenie prz…
Osmoaktywną metodą konserwacji żywności jest
A. kiszenie
B. pasteryzowanie
C. solenie
D. wędzenie
ROL.05 Pytanie 436
Organizacja i prowadzenie prz…
Firmie zależy na zwiększeniu produkcji. Przejściowy wzrost potrzeby na kapitał przedsiębiorca powinien zaspokoić za pomocą kredytu
A. hipotecznego
B. ratalnego
C. długoterminowego
D. krótkoterminowego
ROL.05 Pytanie 437
Organizacja i prowadzenie prz…
Substancje takie jak ksylitol, aspartam i sorbitol dodawane do produktów spożywczych umożliwiają osiągnięcie smaku
A. słonego
B. kwaśnego
C. ostrego
D. słodkiego
ROL.05 Pytanie 438
Organizacja i prowadzenie prz…
Zgodnie z ustalonym u pracodawcy regulaminem wynagrodzeń pracownik co miesiąc otrzymuje:
- wynagrodzenie podstawowe – 4 200,00 zł,
- dodatek funkcyjny – 500,00 zł,
- dodatek za znajomość języków obcych – 5% wynagrodzenia podstawowego.
Jakie jest miesięczne wynagrodzenie brutto pracownika?
A. 4 935,00 zł
B. 4 700,00 zł
C. 4 910,00 zł
D. 4 410,00 zł
ROL.05 Pytanie 439
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie urządzenie wykorzystuje się do mielenia, emulgowania mięsa, tłuszczu oraz dodatków smakowych?
A. kuter
B. pasteryzator
C. prasa
D. wirówka
ROL.05 Pytanie 440
Organizacja i prowadzenie prz…
Firma zamierza wyprodukować surówkę na poziomie 3 ton w trakcie jednej zmiany. Pracownik średnio w ciągu zmiany wytwarza 500 kg produktu. Ilu pracowników należy zatrudnić w systemie dwuzmianowym, aby osiągnąć planowaną produkcję?
A. 12 pracowników
B. 10 pracowników
C. 14 pracowników
D. 8 pracowników