Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.05 Pytanie 401
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma rozpoczęła drugą zmianę, w której zatrudniono 10 pracowników. Aby zabezpieczyć finansowanie zwiększonych wydatków na wynagrodzenia, konieczne jest zgromadzenie środków finansowych miesięcznie w wysokości:
- wynagrodzenie brutto pracowników 25 000,00 zł,
- składki na ZUS pracowników 4 600,00 zł,
- dodatkowe wydatki związane z zatrudnieniem 2 400,00 zł.

Aby pokryć roczne wydatki na zatrudnienie pracowników drugiej zmiany, należy zgromadzić fundusze w kwocie

A. 384 000,00 zł
B. 352 000,00 zł
C. 416 000,00 zł
D. 320 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 402
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca prowadzi działalność w systemie dwuzmianowym z zatrudnieniem 30 pracowników. Z powodu zwiększenia liczby zamówień planuje wprowadzenie systemu trójzmianowego. O ile osób firma musi zwiększyć liczbę zatrudnionych?

A. O 20 osób
B. O 25 osób
C. O 10 osób
D. O 15 osób
ROL.05 Pytanie 403
Organizacja i prowadzenie prz…

Gdy przedsiębiorstwo nabyło nieruchomość biurową w celu podnajmu, jak zostanie ona sklasyfikowana w bilansie majątkowym?

A. aktywach obrotowych
B. kapitałach własnych
C. aktywach trwałych
D. kapitałach obcych
ROL.05 Pytanie 404
Organizacja i prowadzenie prz…

Metoda umożliwiająca oddzielenie etanolu od zacieru to

A. osmoza
B. pasteryzacja
C. koagulacja
D. destylacja
ROL.05 Pytanie 405
Organizacja i prowadzenie prz…

Aby wdrożyć program finansowo-księgowy w przedsiębiorstwie, konieczne jest

A. posiadanie licencji na zakup programu
B. ukończenie kursu dotyczącego obsługi programu
C. zgłoszenie tego zdarzenia w urzędzie skarbowym
D. uzyskanie akceptacji od organu rejestrującego firmę
ROL.05 Pytanie 406
Organizacja i prowadzenie prz…

Czynność gospodarcza, która doprowadziła do zmniejszenia stanu środków na rachunku bankowym oraz obniżenia zobowiązań wobec dostawców, to czynność

A. aktywna
B. aktywno-pasywna zwiększająca sumę bilansową
C. pasywna
D. aktywno-pasywna zmniejszająca sumę bilansową
ROL.05 Pytanie 407
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma, która zakończyła swoją działalność, powinna zająć się dokumentacją pracowniczą w sposób

A. wysłać do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych
B. przekazać do Archiwum Państwowego
C. zdeponować w Urzędzie Skarbowym
D. przekazać pracownikom
ROL.05 Pytanie 408
Organizacja i prowadzenie prz…

W przedsiębiorstwie często pojawiają się chwilowe braki kapitału. Najskuteczniejszym rozwiązaniem do ograniczenia tego problemu będzie kredyt

A. ratalny
B. hipoteczny
C. obrotowy w rachunku kredytowym
D. obrotowy w rachunku bieżącym
ROL.05 Pytanie 409
Organizacja i prowadzenie prz…

Osoba korzystająca z programu księgowego do rejestrowania zdarzeń gospodarczych powinna na zakończenie każdego dnia roboczego przeprowadzić

A. podsumowanie transakcji
B. archiwizację danych
C. dzienny raport zysków i strat
D. bilans aktywów
ROL.05 Pytanie 410
Organizacja i prowadzenie prz…

Analizując sumę przychodów i wydatków za określony okres sprawozdawczy w rachunku zysków i strat, można ustalić

A. należności od klientów
B. sprzedaż produktów
C. zobowiązania przedsiębiorstwa
D. wynik finansowy
ROL.05 Pytanie 411
Organizacja i prowadzenie prz…

W bilansie majątkowym, budynek przeznaczony na warsztat kwalifikuje się jako

A. kapitały obce
B. aktywa trwałe
C. aktywa obrotowe
D. kapitały własne
ROL.05 Pytanie 412
Organizacja i prowadzenie prz…

Zakład zajmujący się przetwórstwem mięsnym uruchomił sieć własnych sklepów sprzedających swoje produkty. Jaką formę działalności to reprezentuje?

A. handlową
B. logistyczną
C. usługową
D. produkcyjną
ROL.05 Pytanie 413
Organizacja i prowadzenie prz…

Dokumentem potwierdzającym przyjęcie towaru, surowca lub wyrobu gotowego do magazynu z zewnętrznych źródeł będzie sporządzony dowód księgowy

A. Zw
B. Mm
C. Wz
D. Pz
ROL.05 Pytanie 414
Organizacja i prowadzenie prz…

Początkowa wartość środka trwałego wynosi 200 000 zł. Ile wyniesie wartość tego środka po 8 latach eksploatacji, jeśli jego okres amortyzacji trwa 10 lat?

A. 40 000 zł
B. 20 000 zł
C. 30 000 zł
D. 50 000 zł
ROL.05 Pytanie 415
Organizacja i prowadzenie prz…

Jak uzyskuje się mleko UHT?

A. pasteryzacji
B. tyndalizacji
C. homogenizacji
D. sterylizacji
ROL.05 Pytanie 416
Organizacja i prowadzenie prz…

Procedura systemowa, mająca na celu rozpoznawanie oraz ocenę stopnia zagrożeń związanych z żywnością na wszystkich etapach produkcji i dystrybucji, jest powszechnie znana jako

A. BCR
B. ISO
C. GMO
D. HACCP
ROL.05 Pytanie 417
Organizacja i prowadzenie prz…

Udział firmy w branżowych targach jest formą działalności

A. usługową
B. produkcyjną
C. marketingową
D. handlową
ROL.05 Pytanie 418
Organizacja i prowadzenie prz…

Który dokument księgowy stanowi podstawę do ujęcia operacji kasowej?

A. KP
B. PK
C. Wz
D. Rw
ROL.05 Pytanie 419
Organizacja i prowadzenie prz…

Gdzie występują fundusze udziałowe oraz zasobowe?

A. w spółce komandytowej
B. w spółce z o.o.
C. w przedsiębiorstwie państwowym
D. w spółdzielni
ROL.05 Pytanie 420
Organizacja i prowadzenie prz…

Jakie urządzenie służy do oddzielania tłuszczu od mleka?

A. kuter
B. prasa
C. wirówka
D. pasteryzator
ROL.05 Pytanie 421
Organizacja i prowadzenie prz…

Głównym procesem stosowanym w celu zwiększenia trwałości mleka konsumcyjnego jest

A. pasteryzacja
B. koagulacja
C. osmoza
D. destylacja
ROL.05 Pytanie 422
Organizacja i prowadzenie prz…

Najistotniejszym zagrożeniem dla zdrowia ludzi w kontekście żywności jest

A. napromieniowanie
B. przenawożenie
C. pozostałość antybiotyków
D. skażenie mikrobiologiczne
ROL.05 Pytanie 423
Organizacja i prowadzenie prz…

Jakie urządzenie jest wykorzystywane do wyciskania oleju z nasion roślin oleistych?

A. pasteryzator
B. kuter
C. wirowka
D. prasa
ROL.05 Pytanie 424
Organizacja i prowadzenie prz…

Jak długo będzie trwał efektywny czas pracy zespołu pracującego z kombajnem ziemniaczanym o wydajności 0,20 ha/h, zbierając ziemniaki z areału wynoszącego 5 ha?

A. 15 godzin
B. 10 godzin
C. 25 godzin
D. 20 godzin
ROL.05 Pytanie 425
Organizacja i prowadzenie prz…

W zakładach zajmujących się produkcją żywności, jakie są wymagania dotyczące badań sanitarno-epidemiologicznych?

A. są wymagane od wszystkich pracowników
B. nie są konieczne dla pracowników
C. są obowiązkowe dla osób mających kontakt z żywnością
D. są obowiązkowe jedynie dla kadry zarządzającej
ROL.05 Pytanie 426
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma została wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego. Kapitał zakładowy przy rejestracji wynosił 5 000 zł. Karol Nowak oraz Adam Nowak dysponują równymi udziałami. Jaką formę organizacyjno-prawną ma ta firma?

A. Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
B. Spółka akcyjna
C. Spółka komandytowa
D. Przedsiębiorstwo jednoosobowe
ROL.05 Pytanie 427
Organizacja i prowadzenie prz…

Kluczowymi składnikami rachunku zysków i strat są

A. przychody i koszty
B. wydatki i należności
C. wydatki i zobowiązania
D. przychody i zapasy
ROL.05 Pytanie 428
Organizacja i prowadzenie prz…

Początkowa wartość środka trwałego wynosi 60 000 zł. Jaką kwotę osiągnie ten środek po 10 latach używania, jeżeli jego okres amortyzacji trwa 15 lat?

A. 30 000 zł
B. 50 000 zł
C. 40 000 zł
D. 20 000 zł
ROL.05 Pytanie 429
Organizacja i prowadzenie prz…

Który z wymienionych sektorów przetwórstwa żywnościowego wykazuje najwyższy poziom sezonowości?

A. Cukrowy
B. Jajczarski
C. Mięsny
D. Mleczny
ROL.05 Pytanie 430
Organizacja i prowadzenie prz…

Jakie składniki zaliczamy do kapitałów własnych?

A. kredyt na inwestycje
B. kredyt na długi okres
C. kapitał akcyjny
D. zobowiązania wobec dostawców
ROL.05 Pytanie 431
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaki jest minimalny czas, przez który należy przechowywać księgi rachunkowe?

A. 5 lat
B. 10 lat
C. 1 rok
D. 15 lat
ROL.05 Pytanie 432
Organizacja i prowadzenie prz…

Podczas weryfikacji poprzez zestawienie danych z ksiąg rachunkowych z informacjami z innych dokumentów inwentaryzuje się

A. produkty gotowe
B. fundusze na koncie bankowym
C. grunty
D. obligacje skarbowe w formie materialnej
ROL.05 Pytanie 433
Organizacja i prowadzenie prz…

Margaryna zawiera 80% tłuszczów. Oblicz, jaką ilość tego składnika należy przygotować, aby uzyskać 1 500 kg margaryny?

A. 1 200 kg
B. 1 000 kg
C. 2 400 kg
D. 2 500 kg
ROL.05 Pytanie 434
Organizacja i prowadzenie prz…

Produkcja kefiru ma miejsce w wyniku poddania mleka krowiego

A. fermentacji
B. zagęszczaniu
C. ekstrakcji
D. dyfuzji
ROL.05 Pytanie 435
Organizacja i prowadzenie prz…

Jakie są produkty końcowe procesu wirowania mleka?

A. mleko odtłuszczone i śmietanka
B. białko i mleko
C. laktoza i śmietana
D. mleko pasteryzowane i śmietanka
ROL.05 Pytanie 436
Organizacja i prowadzenie prz…

Głównym produktem ubocznym, który wymaga przetworzenia przy wytwarzaniu biodiesla z oleju rzepakowego, jest

A. makuchy
B. gliceryna
C. glukoza
D. woda
ROL.05 Pytanie 437
Organizacja i prowadzenie prz…

Osoba biorąca udział w przetargu zobowiązana jest do wniesienia

A. udział.
B. akcept.
C. poręczenie.
D. wadium.
ROL.05 Pytanie 438
Organizacja i prowadzenie prz…

Całkowite wydatki na produkcję 1 tony pszenicy ozimej w danym gospodarstwie wynoszą 500 zł. Koszty stałe stanowią 10% tych wydatków. Jakie są koszty stałe produkcji 100 ton pszenicy?

A. 4 000 zł
B. 6 000 zł
C. 5 000 zł
D. 3 000 zł
ROL.05 Pytanie 439
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaka jest roczna stopa amortyzacji urządzenia, którego czas eksploatacji oszacowano na 8 lat?

A. 11,5%
B. 12,5%
C. 13,5%
D. 10,5%
ROL.05 Pytanie 440
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaki jest minimalny czas, przez który należy przechowywać dokumenty osobowe pracownika?

A. 10 lat
B. 50 lat
C. 25 lat
D. 75 lat