Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.05 Pytanie 401
Organizacja i prowadzenie prz…

Jakie aktywo trwałe nie podlega procesowi amortyzacji?

A. obora
B. wgórze
C. urządzenie produkcyjne
D. grunt orny
Organizacja i prowadzenie prz…

Czynność gospodarcza, która doprowadziła do zmniejszenia stanu środków na rachunku bankowym oraz obniżenia zobowiązań wobec dostawców, to czynność

A. aktywno-pasywna zwiększająca sumę bilansową
B. aktywno-pasywna zmniejszająca sumę bilansową
C. pasywna
D. aktywna
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca tworzy kampanię promocyjną dla swoich produktów na podstawie modelu AIDA, według którego powinien

A. wywołać w odbiorcy pragnienie posiadania produktu i zrealizować transakcję zakupu
B. zainteresować klienta, wzbudzić pragnienie posiadania, zmotywować do zakupu
C. zainteresować klienta produktem, zmotywować do zakupu, sfinalizować transakcję, potwierdzić słuszność decyzji klienta
D. przyciągnąć uwagę klienta, zaangażować go produktem, wzbudzić chęć jego nabycia, zmotywować do zakupu
ROL.05 Pytanie 404
Organizacja i prowadzenie prz…

Jakie jest uboczne wytwórstwo przy procesie produkcji mąki?

A. kasze
B. łuski
C. otręby
D. mączki
Organizacja i prowadzenie prz…

Zamieszczone zestawienie przedstawia wymagania szczegółowe dla poszczególnych klas mleka. Określ klasę mleka o parametrach: ciężar właściwy 1,030 g/ml, komórek somatycznych około 490 000 w 1 ml, nie stwierdzono zawartości antybiotyków oraz aflatoksyny.

CECHYKlasa ekstraKlasa IKlasa II
Gęstość, g/ml, nie mniej niż1,0280
Zafałszowanie – rozwodnienieniedopuszczalne; punkt zamarzania nie wyższy niż –0,512
Ogólna liczba drobnoustrojów w 1ml≤ 100 000≤ 400 000≤ 1 000 000
Komórki somatyczne
– liczba w 1 ml lub
– wynik próby Whiteside'a
400 000
– (minus)
500 000
– (minus)
1 000 000
+/– (plus, minus)
Obecność antybiotyków i innych substancji hamującychniedopuszczalna
Zawartość pestycydówpodano w odpowiednich przepisach
Zawartość metali szkodliwych dla zdrowiapodano w odpowiednich przepisach
Obecność aflatoksyny M₁niedopuszczalna

A. Klasa II
B. Pozaklasowe
C. Klasa ekstra
D. Klasa I
ROL.05 Pytanie 406
Organizacja i prowadzenie prz…

Kowalski postanowił samodzielnie rozpocząć działalność gospodarczą. W tym celu uzupełnił formularz o wpis do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej (CEIDG), a następnie dostarczył go oraz podpisał w Urzędzie Miasta. Jaką formę organizacyjno-prawną ma ta firma?

A. Przedsiębiorstwo jednoosobowe
B. Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
C. Spółka akcyjna
D. Spółka komandytowa
Organizacja i prowadzenie prz…

Fakturę VAT-RR wystawia przedsiębiorstwo, które jest podatnikiem VAT i nabywa dobra rolne od rolnika

A. niebędącego podatnikiem VAT
B. płatnika VAT na zasadach ogólnych
C. sprzedającego dobra jako rolnicza sprzedaż bezpośrednia
D. płatnika VAT w formie zryczałtowanej
ROL.05 Pytanie 410
Organizacja i prowadzenie prz…

Proces usuwania wody z zamrożonego artykułu za pomocą sublimacji odbywa się w warunkach ciśnienia
40–130 Pa oraz temperatury od −35 do −25°C. Produkt po takiej obróbce może być długo przechowywany, pod warunkiem, że jest szczelnie zapakowany. Jak nazywa się ta metoda konserwacji?

A. mrożenie
B. pasteryzacja
C. liofilizacja
D. sterylizacja
Organizacja i prowadzenie prz…

Na podstawie kosztorysu, cena zakupu oraz montażu nowej maszyny wynosi 550 000,00 zł. Firma dysponuje 35% własnych środków na pokrycie kosztów inwestycji, a pozostała suma potrzebna do realizacji zakupu ma być sfinansowana z kredytu, którego wysokość powinna wynosić?

A. 477 000,00 zł
B. 177 000,00 zł
C. 357 500,00 zł
D. 275 500,00 zł
ROL.05 Pytanie 412
Organizacja i prowadzenie prz…

Udział firmy w branżowych targach jest formą działalności

A. produkcyjną
B. marketingową
C. usługową
D. handlową
ROL.05 Pytanie 413
Organizacja i prowadzenie prz…

Główna maszyna używana do produkcji kapusty kiszonej to

A. kuter
B. pasteryzator
C. mixer
D. szatkownica
ROL.05 Pytanie 414
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaką formę prawną powinni wybrać właściciele firmy produkcyjnej, aby chronić swój majątek osobisty?

A. Spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością
B. Spółkę jawną
C. Przedsiębiorstwo jednoosobowe
D. Spółkę partnerską
ROL.05 Pytanie 415
Organizacja i prowadzenie prz…

Odpowiedni sposób zarządzania w firmie agrobiznesowej, która zajmuje się sprzedażą sprzętu do produkcji zwierzęcej i w której pracownicy mają prawo uczestniczyć w podejmowaniu decyzji, a menedżer wyznacza jedynie cele działań, to styl

A. nienażerujący
B. liberalny
C. demokratyczny
D. autorytarny
Organizacja i prowadzenie prz…

Oblicz koszt jednostkowy przetworzenia 1 tony żyta, biorąc pod uwagę:
- stałe wydatki miesięczne wynoszą: 10 000 zł,
- zmienne wydatki miesięczne 5 000 zł,
- produkcja miesięczna 100 000 kg.

A. 150 zł
B. 15 zł
C. 15 000 zł
D. 150 000 zł
ROL.05 Pytanie 417
Organizacja i prowadzenie prz…

Substancja, która zapobiega jełczeniu tłuszczów, to

A. przeciwutleniacz
B. stabilizator
C. regulator kwasowości
D. barwnik
ROL.05 Pytanie 420
Organizacja i prowadzenie prz…

Styl zarządzania oparty na demokracji zakłada, że

A. pracownicy nie mają prawa do uczestnictwa w procesie podejmowania decyzji, a menedżer ustala jedynie cel działania
B. pracownicy mają prawo do uczestnictwa w procesie podejmowania decyzji, a menedżer ustala jedynie cel działania
C. wyłącznie pracownicy podejmują wszystkie decyzje strategiczne
D. wyłącznie menedżer ma prawo do uczestnictwa w procesie podejmowania decyzji
ROL.05 Pytanie 421
Organizacja i prowadzenie prz…

Która technika utrwalania mięsa drobiowego polega na schłodzeniu go do około -4°C, aby woda w zewnętrznych warstwach mięsa mogła się skryształować?

A. Zamrażanie
B. Liofilizacja
C. Odmrażanie
D. Podmrażanie
Organizacja i prowadzenie prz…

Na podstawie przedstawionego fragmentu faktury ustal, którą kwotę zapłaci rolnik za towary.

L.p.Nazwa towaruJ.m.IlośćCena jednostkowa bez podatku netto w złWartość bez podatku netto w złStawka VATKwota VAT w złWartość z podatkiem brutto w zł
1.Lemieszszt.1100,0023%
2.Smarszt.250,0023%
Do zapłaty

A. 246 zł
B. 369 zł
C. 492 zł
D. 123 zł
Organizacja i prowadzenie prz…

Producent mrożonej surówki z marchwi przetwarza co miesiąc 100 ton marchwi. Proces produkcji trwa przez 8 miesięcy w roku. Jaką ilość surowca należy nabyć, aby zapewnić nieprzerwaną produkcję?

A. 800 t
B. 600 t
C. 1 000 t
D. 400 t
ROL.05 Pytanie 427
Organizacja i prowadzenie prz…

Zabieg, który polega na wydobyciu około 30% wody z soków owocowych, to

A. pasteryzacja
B. suszenie
C. liofilizacja
D. zagęszczanie
Organizacja i prowadzenie prz…

Jakie są obowiązki kadry zarządzającej w firmie?

A. negocjacja cen, reklamowanie, reprezentowanie, kontrolowanie magazynu
B. reklamowanie, organizowanie, zakupy towarów, kształcenie pracowników
C. rekrutacja pracowników, sprzedaż produktów, nadzór nad maszynami
D. planowanie, organizowanie, nadzorowanie, kontrola
ROL.05 Pytanie 429
Organizacja i prowadzenie prz…

Korzystając z danych przedstawionych w tabeli oblicz wielkość kosztów bezpośrednich w tej firmie.

Miesięczne koszty firmy
Rodzaj kosztówWielkość kosztów
[zł]
Koszty wynagrodzeń pracowników produkcyjnych15 000,00
Koszty wynagrodzeń pracowników biurowych i zarządu7 000,00
Koszty materiałów i surowców10 000,00
Koszty paliw i energii wykorzystanej w produkcji3 000,00
Koszty paliw i energii wykorzystanej w biurach600,00
Koszty usług obcych – naprawa maszyn produkcyjnych3 000,00

A. 41 000,00 zł
B. 31 000,00 zł
C. 21 000,00 zł
D. 11 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 432
Organizacja i prowadzenie prz…

Pasteryzacja to technika wydłużania okresu przydatności produktów w temperaturze

A. powyżej 100°C
B. powyżej 50°C
C. maksymalnie do 100°C
D. maksymalnie do 50°C
ROL.05 Pytanie 433
Organizacja i prowadzenie prz…

W trakcie wytwarzania kaszy oddzielenie bielma od zewnętrznych warstw ziarna zachodzi w wyniku

A. szlifowania
B. otaczania
C. obłuskiwania
D. mielenia
ROL.05 Pytanie 434
Organizacja i prowadzenie prz…

Kluczowymi składnikami rachunku zysków i strat są

A. wydatki i należności
B. wydatki i zobowiązania
C. przychody i koszty
D. przychody i zapasy
ROL.05 Pytanie 435
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaką biologiczną metodę stosuje się do konserwacji żywności?

A. kiszenie
B. wędzenie
C. solenie
D. zamrażanie
ROL.05 Pytanie 436
Organizacja i prowadzenie prz…

W firmie menedżerowie na wyższych poziomach przejmują zadania, kompetencje, podejmowanie decyzji oraz odpowiedzialność, przenosząc je na niższe szczeble w strukturze organizacyjnej. Wskazuje to na zastosowanie w przedsiębiorstwie metody zarządzania przez

A. motywowanie
B. udział w podejmowaniu decyzji
C. cele
D. delegowanie uprawnień
Organizacja i prowadzenie prz…

Marchew można przechowywać w temperaturze 0 °C i wilgotności powietrza 92% do

Czas i warunki przechowywania wybranych surowców
Nazwa surowcówTemperatura w °CWilgotność względna w %Czas przechowywania
Warzywa
Kapustne
Cebulowe
Korzeniowe
Owocowe-psiankowate
0
+1 do -3
+2 do -0,5
+10 do -8
85 – 90
75 – 80
90 – 95
85 – 95
Do 4 miesięcy
Do 8 miesięcy
Do 4 miesięcy
Do 10 dni
Owoce
Ziarnkowe
Pestkowe
Cytrusowe
+4 do +0,5
0 do -0,5
+10 do +1
88 – 92
85 – 90
85 – 95
Do 6 miesięcy
Do 4 tygodni
Do 8 tygodni

A. 4 miesięcy.
B. 8 miesięcy.
C. 6 miesięcy.
D. 2 miesięcy.