Zawód: Technik agrobiznesu
Kategorie: Technologia produkcji
Kiszenie to fajny sposób na konserwację żywności, który polega na fermentacji z użyciem bakterii kwasu mlekowego. Te bakterie przekształcają cukry w warzywach, na przykład w kapuście czy ogórkach, na kwas mlekowy. Dzięki temu jedzenie dłużej się trzyma i smakuje całkiem nieźle. Poza tym, kwas mlekowy obniża pH, co zatrzymuje rozwój bakterii, a więc nasze kiszonki pozostają świeże. W Polsce kiszona kapusta to klasyka, ale i w innych krajach jest to popularne. Kiszone warzywa mają też probiotyki, które są super dla jelit i odporności. Jak się to robi, ważne jest, żeby trzymać się zasad sanitarnych i stosować sprawdzone przepisy, żeby wszystko było bezpieczne i smaczne. No i oczywiście, w zgodzie z zasadami HACCP, trzeba pilnować każdego etapu fermentacji, żeby nie było żadnych problemów z mikroorganizmami.