Kwalifikacja: ROL.05 - Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie
W której temperaturze należy przechowywać truskawki od zbioru do sprzedaży (około 3 dni)?
| Optymalne warunki i okres przechowywania wybranych owoców | |||
|---|---|---|---|
| Produkt | Zakres temp. °C | Wilgotność względna powietrza w % | Okres przechowywania |
| Brzoskwinie | -1 do 0 | 90-95 | 2-6 tygodni |
| Czereśnie | -1 do 0 | 90-95 | 2-3 tygodnie |
| Gruszki | -1,5 do 0,5 | 90-95 | 2-7 tygodni |
| Jabłka Idared | 3,5-4,5 | 90-95 | 5 miesięcy |
| Jabłka Golden D. | 1,5-2 | 90-95 | 4-6 miesięcy |
| Śliwki | -0,5 do 0 | 90-95 | 2-5 tygodni |
| Truskawki | 0 | 90-95 | 2-7 dni |
| Winogrona | -1 do 0 | 90-95 | 1-6 miesięcy |
| Wiśnie | 0 | 90-95 | 3-7 dni |