Filtrowanie pytań
ROL.05 Pytanie 1
Organizacja i prowadzenie prz…
A. regulatory kwasowości
B. przeciwutleniacze
C. emulgatory
D. substancje żelujące
ROL.04 Pytanie 2
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najkorzystniejsze warunki dla dobrostanu krów mlecznych stwarza obora
A. z uwięziami i bez ściółki
B. stanowiskowa z płytką ściółką
C. wolnostanowiskowa bez ściółki
D. wolnostanowiskowa z głęboką ściółką
ROL.04 Pytanie 3
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Praca w warunkach niskich temperatur może prowadzić do wystąpienia schorzeń
A. zakaźnych
B. alergicznych
C. reumatycznych
D. odzwierzęcych
ROL.05 Pytanie 4
Organizacja i prowadzenie prz…
Wzrost produkcji spowodował podniesienie kosztów bezpośrednich o 30%. Poprzednie koszty bezpośrednie wyniosły 50 000,00 zł miesięcznie. Oblicz, jaką dodatkową kwotę należy przeznaczyć na pokrycie wzrostu miesięcznych kosztów bezpośrednich?
A. 15 000,00 zł
B. 10 000,00 zł
C. 20 000,00 zł
D. 25 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 5
Organizacja i prowadzenie prz…
Ocena ryzyka oraz monitorowanie kluczowych punktów w procesie produkcji i dystrybucji żywności, mające na celu zapewnienie wysokiej klasy końcowego produktu, to
A. HACCP
B. GMP
C. GMI
D. ISO
ROL.05 Pytanie 6
Organizacja i prowadzenie prz…
Kowalski i Kamiński utworzyli firmę. W nazwie przedsiębiorstwa wskazano rodzaj działalności (handlowa) oraz nazwiska założycieli. Przedsiębiorstwo zostało zarejestrowane w Krajowym Rejestrze Sądowym. Ta dwuosobowa firma dysponuje kapitałem wniesionym przez wspólników w wysokości 4 000,00 zł. Jaką spółkę założyli ci przedsiębiorcy?
A. Cywilną
B. Jawną
C. Z ograniczoną odpowiedzialnością
D. Partnerską
ROL.04 Pytanie 7
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Rośliny, które w systemie zmianowania pozostawiają korzystne warunki dla roślin następnych oraz charakteryzują się dużymi wymaganiami agrotechnicznymi, to
A. zboża zimowe
B. warzywa okopowe
C. jednoroczne rośliny pastewne
D. zboża siewne
ROL.04 Pytanie 8
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Lokalny młyn przeprowadził analizę SWOT. Na podstawie tej analizy ustalono, że największą szansą na rozwój jest
A. wykwalifikowana kadra
B. stały odbiorca
C. brak konkurencji
D. nowoczesna technologia
ROL.05 Pytanie 9
Organizacja i prowadzenie prz…
Najmniej wymagającą formą w zakresie obowiązków związanych z ewidencją podatkową oraz księgową jest
A. ryczałt ewidencjonowany
B. księga podatkowa
C. karta podatkowa
D. księga inwentarzowa
ROL.04 Pytanie 10
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zapisane na wekslu zobowiązanie do uregulowania kwoty wekslowej to
A. trasat
B. awal
C. remitent
D. trasant
ROL.04 Pytanie 11
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na podstawie przedstawionego schematu organizacji żywienia koni, oblicz ile kilogramów siana należy podać sześciu koniom na ostatni odpas, jeśli dzienna dawka siana wynosi 30 kg/szt.
Organizacja żywienia koni | |
---|---|
Godzina | Czynność |
4.00 - 6.00 | Pojenie, zadanie z całodziennej dawki ¼ obroku, 1/5 siana lub zielonki |
8.00 - 8.30 | Zadanie 1/4 obroku, 1/5 siana lub zielonki |
12.00 - 13.30 | Pojenie, zadanie 1/4 obroku, 1/5 siana lub zielonki |
16.30 - 17.00 | Zadanie 1/5 siana lub zielonki |
19.00 | Pojenie, zadanie 1/2 obroku, 1/5 siana lub zielonki oraz ściółka ze słomy |
A. 6 kg
B. 30 kg
C. 36 kg
D. 5 kg
ROL.04 Pytanie 12
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie są końcowe produkty rozkładu białek w jelicie cienkim u zwierząt monogastrycznych?
A. aminokwasy
B. cukry proste
C. kwasy tłuszczowe
D. polipeptydy
ROL.04 Pytanie 13
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Aby przyorać resztki roślinne lub nawóz przez ich wrzucenie na dno bruzdy, należy wykorzystać pług zaopatrzony
A. w ścinacze
B. w pogłębiacze
C. w kroje
D. w przedpłużki
ROL.04 Pytanie 14
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Ilość błonnika w diecie krowy mlecznej wpływa na
A. czas trwania rui
B. przyswajalność wapnia w organizmie
C. procent tłuszczu w mleku
D. tempo oddawania mleka
ROL.05 Pytanie 15
Organizacja i prowadzenie prz…
Metoda, w której produkt jest krótko podgrzewany do temperatury nieprzekraczającej 100 °C w celu zniszczenia mikroorganizmów to
A. sterylizacja
B. dezaktywacja
C. pasteryzacja
D. stabilizacja
ROL.05 Pytanie 16
Organizacja i prowadzenie prz…
Początkowa wartość środka trwałego wynosi 60 000 zł. Jaką wartość osiągnie ten środek po 5 latach użytkowania, jeśli jego okres amortyzacji trwa 10 lat?
A. 40 000 zł
B. 30 000 zł
C. 50 000 zł
D. 20 000 zł
ROL.05 Pytanie 17
Organizacja i prowadzenie prz…
Z danych w tabeli wynika, że twaróg zapakowany próżniowo można maksymalnie przechowywać w lodówce
Wpływ sposobu pakowania na trwałość produktów przechowywanych w lodówce | ||
---|---|---|
Artykuły spożywcze w lodówce (+5°C / +2°C) | Trwałość produktów niezapakowanych próżniowo | Trwałość produktów zapakowanych próżniowo |
dziczyzna | 2-3 dni | 30-40 dni |
wołowina | 3-4 dni | 30-40 dni |
drób | 2-3 dni | 6-9 dni |
Cała ryba | 1-3 dni | 4-5 dni |
Twardy ser | 15-20 dni | 40-60 dni |
Twaróg | 5-7 dni | 13-15 dni |
Surowe warzywa | 5 dni | 18-20 dni |
Świeże zioła | 2-3 dni | 7-14 dni |
Świeże owoce | 3-7 dni | 8-25 dni |
Desery | 5 dni | 10-18 dni |
Ugotowane makarony | 2-3 dni | 8-12 dni |
Ugotowane zupy | 2-3 dni | 8-12 dni |
Ugotowane risotto | 2-3 dni | 8-12 dni |
Pieczone mięso | 2-3 dni | 8-12 dni |
A. 5-7 dni.
B. 8-12 dni.
C. 4-5 dni.
D. 13-15 dni.
ROL.04 Pytanie 18
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Przed przystąpieniem do pracy w zbiorniku na gnojowicę należy
A. osuszyć zbiornik
B. oświetlić zbiornik lampą fluorescencyjną
C. wyposażyć wchodzącego w środki ochrony osobistej i zabezpieczyć iiną
D. wyposażyć wchodzącego w aparat do oddychania
ROL.04 Pytanie 19
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Rolnik zajmujący się hodowlą świń zauważył u kilku osobników chorobę - pomór świń. W takiej sytuacji powinien
A. od razu sprzedać chore zwierzęta na ubój
B. przeprowadzić szczepienia ochronne przeciwko tej chorobie
C. natychmiast wzbogacić paszę o mieszanki witaminowo-mineralne
D. niezwłocznie poinformować najbliższy zakład weterynaryjny
ROL.05 Pytanie 20
Organizacja i prowadzenie prz…
Frytki wyprodukowano i zamrożono w dniu 01.10.2016 r. W chłodni panuje stała temperatura -18°C. Mogą one być przechowywane do
Okres przechowywania frytek w zależności od temperatury | |
---|---|
Temperatura w °C | Długość przechowywania w miesiącach |
-12 | 9 |
-18 | 18 |
poniżej -18 | do 24 |
A. 31.03.2017 r.
B. 31.09.2017 r.
C. 31.09.2018 r.
D. 31.03.2018 r.
ROL.04 Pytanie 21
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W gospodarstwie realizowane jest czteropolowe zmianowanie. Wskaż, do której grupy roślin powinno się wprowadzić nawożenie organiczne?
A. 3. Rośliny motylkowe
B. 4. Zboża ozime
C. 2. Zboża jare
D. 1. Rośliny okopowe
ROL.04 Pytanie 22
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Która kategoria nawozów mineralnych ma największy wpływ na rozwój roślin oraz na czas ich dojrzewania?
A. Wapniowe
B. Potasowe
C. Azotowe
D. Fosforowe
ROL.04 Pytanie 23
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaki jest najlepszy odczyn gleby dla uprawy pomidorów oraz wczesnych ziemniaków?
A. poniżej 4,5 pH
B. powyżej 7,2 pH
C. 6,5-7,0 pH
D. 5,0-6,5 pH
ROL.04 Pytanie 24
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podczas inwentaryzacji w magazynie pasz odnotowano zapasy kukurydzy wynoszące 2 200 kg oraz jęczmienia 1 800 kg. Zgodnie z kartotekami magazynowymi zapasy są następujące: kukurydza 2 000 kg i jęczmień 2 000 kg. W arkuszu inwentaryzacyjnym zauważono
A. nadwyżkę kukurydzy oraz jęczmienia
B. niedobór kukurydzy oraz nadwyżkę jęczmienia
C. niedobór kukurydzy oraz jęczmienia
D. nadwyżkę kukurydzy oraz niedobór jęczmienia
ROL.05 Pytanie 25
Organizacja i prowadzenie prz…
Margaryna zawiera 80% tłuszczów. Oblicz, jaką ilość tego składnika należy przygotować, aby uzyskać 1 500 kg margaryny?
A. 2 400 kg
B. 1 000 kg
C. 2 500 kg
D. 1 200 kg
ROL.04 Pytanie 26
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Przewód w kształcie rury łączący krtań z płucami to
A. gardło
B. nagłośnia
C. przełyk
D. tchawica
ROL.04 Pytanie 27
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W jakich uprawach najczęściej można spotkać miotłę zbożową?
A. żyta ozimego
B. pszenicy jarej
C. owsa
D. jęczmienia jarego
ROL.04 Pytanie 28
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Kiedy należy kastrować knurki hodowlane, które są wybrakowane?
A. 7 - 10 tygodni
B. 9 - 11 tygodni
C. 3 - 4 tygodnie
D. 5 - 8 tygodni
ROL.05 Pytanie 29
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaką wartość ma stawka liniowego podatku dochodowego w Polsce?
A. 18%
B. 38%
C. 19%
D. 32%
ROL.04 Pytanie 30
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podwyższona zawartość azotanów w jadalnych częściach roślin, wynikająca z nadmiernego nawożenia, może prowadzić u ludzi do wystąpienia chorób
A. reumatycznych
B. wirusowych
C. nowotworowych
D. bakteryjnych
ROL.05 Pytanie 31
Organizacja i prowadzenie prz…
Kluczowym dokumentem technologicznym w procesie produkcji pieczywa oraz wyrobów cukierniczych jest
A. szacunek kosztów
B. harmonogram produkcji
C. instrukcja obsługi piekarnika
D. receptura
ROL.04 Pytanie 32
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na działce pszenicy o powierzchni 2 ha użyto saletry amonowej w ilości 3 dt/ha. Jaki będzie koszt tego nawozu, jeśli 1 dt kosztuje 76 zł?
A. 470 zł
B. 432 zł
C. 456 zł
D. 400 zł
ROL.05 Pytanie 33
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorstwo produkuje konserwy mięsne. Cena opakowania wynosi 0,50 zł, co stanowi 10% całości kosztów wyprodukowania konserwy. Całkowity koszt wyprodukowania jednej sztuki wynosi?
A. 4 zł
B. 6 zł
C. 5 zł
D. 3 zł
ROL.05 Pytanie 34
Organizacja i prowadzenie prz…
Marchew można przechowywać w temperaturze 0 °C i wilgotności powietrza 92% do
Czas i warunki przechowywania wybranych surowców | |||
---|---|---|---|
Nazwa surowców | Temperatura w °C | Wilgotność względna w % | Czas przechowywania |
Warzywa Kapustne Cebulowe Korzeniowe Owocowe-psiankowate | 0 +1 do -3 +2 do -0,5 +10 do -8 | 85 – 90 75 – 80 90 – 95 85 – 95 | Do 4 miesięcy Do 8 miesięcy Do 4 miesięcy Do 10 dni |
Owoce Ziarnkowe Pestkowe Cytrusowe | +4 do +0,5 0 do -0,5 +10 do +1 | 88 – 92 85 – 90 85 – 95 | Do 6 miesięcy Do 4 tygodni Do 8 tygodni |
A. 4 miesięcy.
B. 6 miesięcy.
C. 2 miesięcy.
D. 8 miesięcy.
ROL.05 Pytanie 35
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie są kapitały własne, jeśli w bilansie majątkowym firmy całkowita wartość aktywów wynosi 240 000,00 zł, a zobowiązania to 80 000,00 zł?
A. 320 000,00 zł
B. 160 000,00 zł
C. 80 000,00 zł
D. 240 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 36
Organizacja i prowadzenie prz…
Gorzelnia przetwarza miesięcznie 80 ton żyta. Produkcja ma miejsce przez 9 miesięcy w roku. Ile ton surowca należy zakupić, aby produkcja mogła trwać bez przerwy?
A. 620 ton
B. 720 ton
C. 520 ton
D. 820 ton
ROL.04 Pytanie 37
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaki rodzaj użytkowy krowy wyróżnia się elegancką i delikatną konstrukcją, cienką, ale mocną kość, długimi nogami oraz płasko ożebrowaną i stosunkowo płytką klatką piersiową?
A. Mięsny
B. Mleczny
C. Roboczy
D. Hybrydowy
ROL.05 Pytanie 38
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorca ma podejrzenia, że pracownicy mogli popełnić kradzież. Aby oszacować straty, powinien zrealizować inwentaryzację
A. systematyczną
B. cykliczną
C. wyrywkową
D. doraźną
ROL.05 Pytanie 39
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorstwo specjalizuje się w wytwarzaniu soku jabłkowego. Zakup owoców jabłoni do produkcji soku stanowi koszt
A. działalności podstawowej
B. działalności pomocniczej
C. zarządu
D. finansowy
ROL.05 Pytanie 40
Organizacja i prowadzenie prz…
Konta bilansowe aktywne mają saldo początkowe po stronie
A. stronie winien (debet).
B. stronie winien (debet) oraz stronie ma (credit).
C. wszystkich stron.
D. stronie ma (credit).