Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.04 Pytanie 1
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Czas trwania nieprzerwanego wydzielania mleka - od narodzin do zasuszenia - to

A. użytkowość.
B. produkcja.
C. laktacja.
D. mleczność.
ROL.04 Pytanie 2
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Planowanie upraw roślin na wyznaczone pola w gospodarstwie na kilka lat - co to jest?

A. płodozmian
B. następstwo
C. monokultura
D. rotacja
ROL.04 Pytanie 3
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaka jest minimalna temperatura potrzebna do kiełkowania kukurydzy?

A. 11 - 14 stopni C
B. 5 - 7 stopni C
C. 1 - 4 stopni C
D. 8 - 10 stopni C
ROL.04 Pytanie 4
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zimny wiatr, w przypadku braku pokrywy śnieżnej, prowadzi zimą na uprawach roślin ozimych do

A. wysmalania
B. wyprzenia
C. wymakania
D. wymarzania
ROL.04 Pytanie 5
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Obszary w Polsce charakteryzujące się najwyższą roczną sumą opadów atmosferycznych - to

A. Pojezierze Pomorskie
B. Nizina Śląska
C. Kujawy
D. Wyżyna Lubelska
ROL.04 Pytanie 6
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W odniesieniu do budynków mieszkalnych, gdzie powinny być zlokalizowane budynki inwentarskie?

A. od szczytu budynku mieszkalnego
B. od strony południowej
C. w kierunku przeciwnym do dominującego wiatru
D. od strony północnej
ROL.04 Pytanie 7
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Optymalna temperatura w porodówce dla krów powinna wynosić

A. 8 - 16 stopni C
B. 15 - 18 stopni C
C. 16 - 20 stopni C
D. 10 - 18 stopni C
ROL.04 Pytanie 8
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Polifoska to rodzaj nawozu

A. fosforowy
B. potasowy
C. jednoskładnikowy
D. wieloskładnikowy
ROL.04 Pytanie 9
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Który z nawozów można aplikować dolistnie w postaci roztworu wodnego?

A. Mocznik
B. Saletra amonowa
C. Saletrzak
D. Siarczan amonu
ROL.04 Pytanie 10
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Gdy bobik dojrzewa nierównomiernie lub z opóźnieniem przed zbiorami kombajnem, należy użyć

A. defoliantów
B. repelentów
C. desykantów
D. deflorantów
ROL.04 Pytanie 11
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podawanie pełnoporcjowych mieszanek zwierzętom hodowlanym stanowi formę żywienia

A. klasycznym
B. różnorodnym
C. mieszanym
D. pełnodawkowym
ROL.04 Pytanie 12
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wielkość sieczki z słomy, potrzebnej do przygotowania paszy dla koni, powinna wynosić

A. 5 cm
B. 8 cm
C. 10 cm
D. 3 cm
ROL.04 Pytanie 13
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Niedobór magnezu u roślin zbożowych w okresie ich wzrostu stanowi oznakę schorzenia określanego jako

A. paciorkowatością
B. suchą zgnilizną
C. pleśnią śniegową
D. chorobą nowin
ROL.04 Pytanie 14
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Pęcherze znajdujące się na koronie i piętkach racic oraz podwyższona temperatura ciała wynosząca 40,5 stopni C - jakie objawy są typowe dla tej sytuacji?

A. brucelozy
B. grypy
C. pomoru klasycznego
D. pryszczycy
ROL.04 Pytanie 15
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Brodawki w odcieniach żółtego lub pomarańczowego, zwykle ułożone w pasy wzdłuż nerwów liści pszenicy oraz pszenżyta, są symptomami rdzy

A. żółtej
B. brunatnej
C. koronowej
D. źdźbłowej
ROL.04 Pytanie 16
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Produkcja jakich roślin wymaga największego wysiłku pracy na jednostkę powierzchni?

A. buraków cukrowych
B. traw nasiennych
C. rzepaku
D. zbóż
ROL.04 Pytanie 17
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Buraki cukrowe zbierane w październiku nie są odpowiednie jako przedplon dla pszenicy ozimej, ponieważ

A. osuszają glebę
B. zostają zbyt długo na polu
C. wpływają na zakwaszenie gleby
D. powodują wzrost chwastów w glebie
ROL.04 Pytanie 18
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Która rasa jest najbardziej odpowiednia do hodowli brojlerów kurzych?

A. Sussex
B. Dominant White Cornish
C. Leghorn
D. Zielononóżka kuropatwiana
ROL.04 Pytanie 19
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zespół prac przygotowawczych do siewu realizowanych w jesieni zaczyna się od

A. talerzowania
B. bronowania
C. orki siewnej
D. włókowania
ROL.04 Pytanie 20
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Aby zapobiec wzajemnym zranieniom zwierząt oraz zredukować ryzyko dla personelu, w systemie utrzymywania bydła w wolnostanowiskowym trybie wykonuje się zabieg

A. dekoronizacji
B. tatuowania
C. kolczykowania
D. korekcji racic
ROL.04 Pytanie 21
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Liczba drobnoustrojów w 1 ml mleka surowego klasy ekstra nie powinna być wyższa niż

A. 200 tys.
B. 300 tys.
C. 400 tys.
D. 100 tys.
ROL.04 Pytanie 22
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie kryterium jest najbardziej odpowiednie przy podejmowaniu decyzji o zastosowaniu pestycydów w produkcyjnej uprawie zbóż?

A. Pojawienie się pierwszych symptomów choroby
B. Próg ekonomicznej szkodliwości
C. Etap rozwoju rośliny objętej ochroną
D. Typ wystąpienia uszkodzeń
ROL.04 Pytanie 23
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do zbioru kukurydzy, która ma być przeznaczona na kiszonkę, należy zastosować

A. samobieżnej sieczkarni polowej
B. przetrząsaczo - zgrabiarki
C. prasy zwijającej
D. kosiarki rotacyjnej
ROL.04 Pytanie 24
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Urządzenie, które spłaszcza glebę, rozbija skorupę ziemi oraz kruszy duże kawałki ziemi - to

A. wał wgłębny
B. wał gładki
C. brona
D. pług
ROL.04 Pytanie 25
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Obcinanie ogonków u jagniąt powinno się przeprowadzić w jakim wieku?

A. do końca 2-go tygodnia
B. 3-4 tygodnie
C. po 2 miesiącach
D. zaraz po urodzeniu
ROL.04 Pytanie 26
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na ilość wody zgromadzonej w glebie w czasie zimowym korzystnie wpływa

A. kultywatorowanie
B. orka wiosenna
C. orka przedzimowa
D. włókowanie
ROL.04 Pytanie 27
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Słodyszek rzepakowy jest szkodnikiem?

A. rzepaku ozimego
B. buraka cukrowego
C. ziemniaków
D. pszenicy jarej
ROL.04 Pytanie 28
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Która rasa bydła jest najbardziej odpowiednia do produkcji opasów?

A. nizinna czarno-biała
B. limousine
C. jersey
D. holsztyńsko-fryzyjska
ROL.04 Pytanie 29
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie składniki należy wykorzystywać do przygotowania pełnoporcjowych mieszanek dla tuczników mięsnych, uwzględniając własne śruty zbożowe?

A. koncentraty białkowe
B. serwatkę
C. ziemniaki gotowane na parze
D. kiszonkę z kukurydzy na CCM
ROL.04 Pytanie 30
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką ilość zaprawy nasiennej należy użyć do zaprawienia 1,5 t ziarna zbóż, jeśli instrukcja dotycząca zaprawy wskazuje, że do 100 kg ziarna potrzeba 200 g zaprawy?

A. 1500 g
B. 3000 g
C. 1000 g
D. 300 g
ROL.04 Pytanie 31
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Dokumentacja zwierzęcia, które zostało ubite w rzeźni, powinna być

A. przechowywana w domu do wglądu
B. trzymana w biurze rzeźni
C. dostarczona do odpowiedniego Biura Powiatowego ARiMR
D. złożona w odpowiednim Urzędzie Gminy
ROL.04 Pytanie 32
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Niebezpieczną chorobą zawodową rolników, która jest przenoszona przez kleszcze, jest

A. bruceloza
B. borelioza
C. toksoplazmoza
D. wścieklizna
ROL.04 Pytanie 33
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Optymalna temperatura oraz wilgotność dla przechowywania jaj wylęgowych powinna wynosić

A. 21 - 25 stopni C i 75%
B. 4 - 8 stopni C i 65%
C. 17 - 20 stopni C i 70%
D. 10 - 15 stopni C i 70%
ROL.04 Pytanie 34
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zbiorniki przeznaczone na płynne odchody zwierząt powinny być wyposażone w

A. nieprzepuszczalne ściany oraz przepuszczalne dno
B. przepuszczalne dno i ściany
C. nieprzepuszczalne dno oraz przepuszczalne ściany
D. nieprzepuszczalne dno i ściany
ROL.04 Pytanie 35
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W przypadku ryzyka wystąpienia choroby zakaźnej wśród zwierząt, właściciel zwierząt oraz osoby mające z nimi kontakt mają obowiązek

A. natychmiast zawiadomić sołtysa o podejrzeniu wystąpienia choroby
B. odizolować podejrzane zwierzęta od reszty stada, trzymając je w oddzielnym pomieszczeniu
C. niezwłocznie poinformować o podejrzeniu choroby Państwową Inspekcję Weterynaryjną lub najbliższą lecznicę dla zwierząt
D. powiadomić sąsiadów o możliwości wystąpienia choroby zakaźnej
ROL.04 Pytanie 36
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Często występująca na terenach wiejskich choroba - alergiczne zapalenie pęcherzyków płucnych, znane jako płuco rolnika - jest spowodowana przez

A. bakterię rozwijającą się w spleśniałych samozagrzanych paszach
B. tasiemca
C. włośnię spiralnego
D. wirusy przenoszone przez gryzonie
ROL.04 Pytanie 37
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Gdy koń zapadnie na ochwat, co należy zrobić przed przybyciem weterynarza?

A. okryć konia derką i dać mu siano
B. masować koronki
C. rozgrzać nogi konia za pomocą ciepłych okładów
D. ochłodzić nogi konia przez zastosowanie zimnych okładów
ROL.04 Pytanie 38
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Pionową konfigurację różnorodnych warstw glebowych określamy mianem

A. układu warstw glebowych
B. struktury glebowej
C. składu fizycznego gleby
D. profili glebowych
ROL.04 Pytanie 39
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie parametry temperatury i wilgotności względnej są optymalne w chlewni dla karmiących loch?

A. temperatura 23 stopnie C, wilgotność 60%
B. temperatura 20 stopni C, wilgotność 70%
C. temperatura 15 stopni C, wilgotność 75%
D. temperatura 18 stopni C, wilgotność 86%
ROL.04 Pytanie 40
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Kiedy najlepiej wprowadzać nawozy wapniowe?

A. jesienią razem z obornikiem pod orkę przykrywającą obornik
B. późną jesienią pod orkę przedzimową
C. po żniwach pod podorywkę
D. pod wiosenne zabiegi uprawowe