Filtrowanie pytań
Prowadzenie produkcji rolnicz…
A. głęboszowanie
B. bronowanie
C. talerzowanie
D. włókowanie
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W którym z wymienionych w tabeli nawozów azotowych najtańszy jest 1 kg azotu?
| Rodzaj nawozu | Cena 1 tony nawozu |
|---|---|
| Mocznik 46% N | 927 zł |
| Saletrzak 25% N | 697 zł |
| Saletra amonowa 34% N | 758 zł |
| Saletrzak magnezowy 28% N | 846 zł |
A. Saletra amonowa
B. Mocznik
C. Saletrzak magnezowy
D. Saletrzak
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Gleby klasyfikowane jako V klasa bonitacyjna są odpowiednie do hodowli
A. łubinu oraz rzepaku
B. koniczyny i pszenicy
C. warzyw oraz buraków cukrowych
D. seradeli i żyta
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie jest główne zadanie otoczkowania nasion buraków cukrowych?
A. przyspieszenie czasu realizacji przerywki.
B. spowolnienie wschodów.
C. możliwość zastosowania siewu precyzyjnego.
D. zwiększenie ilości pestycydów stosowanych w glebie.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Melasa jest wytwarzana jako produkt uboczny w trakcie produkcji
A. mąki
B. oleju
C. masła
D. cukru
Organizacja i prowadzenie prz…
Wskaż transakcję gospodarczą, która prowadzi do obniżenia sumy bilansowej?
A. Zakup towaru z odroczoną płatnością
B. Spłata kredytu z konta bankowego
C. Sprzedaż towaru za gotówkę
D. Sprzedaż towaru z odroczoną płatnością
Organizacja i prowadzenie prz…
Producent znanej marki jogurtów postanowił zbadać przyczyny spadku sprzedaży swoich produktów. Zespół osób obserwował i rejestrował, które jogurty wybierali klienci oraz jak były one ułożone na półce ekspozycyjnej. Ta metoda analizy rynku nazywa się
A. eksperymentem
B. ankieta
C. obserwacja
D. wywiad grupowy
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Termin określający, jaka część z 100 czystych nasion wysianych na polu ma szansę wykiełkować w optymalnych warunkach, to
A. czystością materiału siewnego
B. zdrowotnością nasion
C. zdolnością kiełkowania
D. energiją kiełkowania
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Listki o zaokrąglonym kształcie, z białym, spodkowatym rysunkiem na górnej powierzchni, z ząbkowanymi brzegami, nie pokryte włoskami, a spodnia strona błyszcząca są cechą charakterystyczną koniczyny
A. inkarnatki
B. białej
C. czerwonej
D. szwedzkiej
Organizacja i prowadzenie prz…
Operacja gospodarcza, która nie wpływa na bilans, to
A. sprzedaż towarów za gotówkę
B. uzyskanie krótkoterminowego kredytu
C. spłata kredytu w gotówce
D. spłata zobowiązań przelewem z konta bieżącego
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Obsada zwierząt w gospodarstwach ekologicznych nie powinna przekraczać 2 SD/1 ha. Określ, które gospodarstwo spełnia wymagania obsady zwierząt dla gospodarstw ekologicznych?
| Numer gospodarstwa | Liczba zwierząt (szt.) | Średnia masa ciała zwierząt (kg) | Powierzchnia gospodarstwa (ha) |
|---|---|---|---|
| I | 40 | 500 | 12 |
| II | 20 | 500 | 15 |
| III | 20 | 450 | 8 |
| IV | 40 | 450 | 12 |
A. Gospodarstwo II.
B. Gospodarstwo I.
C. Gospodarstwo III.
D. Gospodarstwo IV.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Firma produkuje każdego dnia 1 000 litrów soków owocowych, ponosząc łączne dzienne koszty ich wytworzenia na poziomie 2 000 zł. Cena sprzedaży soków ustalona przez firmę wynosi 2,20 zł/l. Zysk, jaki firma uzyskuje na sprzedaży jednego litra tych soków, wynosi
A. 0,50 zł/l
B. 1,00 zł/l
C. 0,20 zł/l
D. 2,00 zł/l
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Przepływ wody w poidłach dla prosiąt po odsadzeniu, przy prawidłowo wyregulowanej instalacji wodnej, powinien wynosić
| Grupa zwierząt | Prędkość przepływu wody (l/min) |
|---|---|
| Prosięta ssące Warchlaki Tuczniki Lochy luźne i prośne Lochy karmiące | < 0,5 0,5 ÷ 0,8 0,9 ÷ 1,2 1,5 ÷ 2 >4 |
A. > 4 l/min
B. 0,5 ÷ 0,8 l/min
C. 0,9 ÷ 1,2 l/min
D. < 0,5 l/min
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie saldo początkowe mają konta bilansowe pasywne po stronie?
A. Ma (Ct)
B. Ma (Ct) lub Wn (Dt)
C. Wn (Dt)
D. Ma (Ct) i Wn (Dt)
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorca ma podejrzenia, że pracownicy mogli popełnić kradzież. Aby oszacować straty, powinien zrealizować inwentaryzację
A. systematyczną
B. wyrywkową
C. doraźną
D. cykliczną
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wysokość belki opryskiwacza nad obszarem, który ma być opryskany, jest uzależniona od
A. liczby dysz, które wypryskują ciecz
B. ilości krążków wytryskowych
C. kąta strumienia cieczy rozpylanej
D. szerokości roboczej belki
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Ilość substancji mineralnych, które roślina uprawna czerpie z gleby podczas sezonu wegetacyjnego w celu uzyskania plonu, to
A. potrzeby pokarmowe
B. ilości nawozów
C. wskaźnik żywieniowy
D. potrzeby nawozowe
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podczas oznaczania bydła kolczykami należy
A. część męską kolczyka umieścić po wewnętrznej stronie małżowiny usznej
B. założyć po jednym kolczyku z tym samym numerem identyfikacyjnym na każdej małżowinie usznej
C. założyć kolczyk na brzegu prawej małżowiny usznej
D. założyć kolczyk z numerem stada, w którym urodziło się zwierzę, na lewą małżowinę uszną
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Typ mięsno-tłuszczowy reprezentują świnie rasy
A. hampshire
B. duroc
C. wielka biała polska
D. puławska
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wybierz mieszankę nasion nadającą się do założenia pastwiska.
| 60% trawy wysokie 25% trawy niskie 5% trawy średnie 10% motylkowe A. | 55% trawy wysokie 25% trawy niskie 10% trawy średnie 10% motylkowe B. | 55% trawy wysokie 35% trawy niskie 10% motylkowe C. | 55% trawy niskie 35% trawy wysokie 10% motylkowe D. |
A. D.
B. A.
C. C.
D. B.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaki jest najlepszy odczyn gleby dla uprawy pomidorów oraz wczesnych ziemniaków?
A. 6,5-7,0 pH
B. powyżej 7,2 pH
C. 5,0-6,5 pH
D. poniżej 4,5 pH
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Warzywa konserwowane w zalewie słodko-kwaśnej z użyciem kwasu octowego to
A. soki
B. przeciery
C. marynaty
D. koncentraty
Organizacja i prowadzenie prz…
Przechowywanie w roztworze wapnia oraz w niskotemperaturowych warunkach to sposoby na wydłużenie świeżości
A. ryb.
B. mięsa.
C. sera.
D. jaj.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Litery WP w nazwie substancji chemicznej wskazują, że forma użytkowa pestycydu to
A. proszek do przygotowania zawiesiny wodnej
B. koncentrat zawiesinowy rozcieńczony olejem
C. granulat gotowy do użycia
D. proszek do zaprawiania
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Brak witaminy D w diecie zwierząt rosnących skutkuje
A. obniżeniem sprawności widzenia
B. krzywicą
C. opóźnieniem krzepnięcia krwi
D. kanibalizmem
Organizacja i prowadzenie prz…
W Polsce wynagrodzenie pracownika powinno być co najmniej równe
A. średniej pensji w kraju
B. prawnie określonej płacy minimalnej
C. średniej pensji w danej dziedzinie
D. połowie średniego wynagrodzenia w kraju
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Dlaczego warto stosować płodozmian w gospodarstwie rolnym?
A. Aby zwiększyć plony każdej uprawy
B. Aby uprościć zarządzanie gospodarstwem
C. Aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób i szkodników
D. Aby uniknąć konieczności nawożenia
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie środki chemiczne wykorzystuje się do eliminacji perzu?
A. herbicydy
B. środki grzybobójcze
C. środki odstraszające
D. środki fumigacyjne
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Kluczowym czynnikiem przy wyborze towaru w czasach rosnącej świadomości konsumentów jest
A. koszt opakowania
B. opakowanie zbiorcze
C. opakowanie ekologiczne
D. koszt transportu
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Głównym działaniem w konserwacji rowów melioracyjnych jest
A. koszenie skarp i odmulanie dna
B. odmulanie studzienek drenarskich
C. usuwanie roślin wodnych
D. naprawa urządzeń piętrzących
Organizacja i prowadzenie prz…
W zakładach zajmujących się produkcją żywności, jakie są wymagania dotyczące badań sanitarno-epidemiologicznych?
A. są wymagane od wszystkich pracowników
B. są obowiązkowe jedynie dla kadry zarządzającej
C. nie są konieczne dla pracowników
D. są obowiązkowe dla osób mających kontakt z żywnością
Organizacja i prowadzenie prz…
Osoba opodatkowana na podstawie karty podatkowej ma obowiązek
A. rejestrować przychody
B. wystawić rachunek na życzenie klienta
C. prowadzić księgę przychodów i rozchodów
D. dokonywać amortyzacji środków trwałych
Organizacja i prowadzenie prz…
Jak wysoka jest roczna stopa amortyzacji samochodu dostawczego, którego przewidywany czas eksploatacji wynosi 10 lat?
A. 15%
B. 20%
C. 5%
D. 10%
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Dlaczego regularne usuwanie chwastów jest istotne w produkcji roślinnej?
A. Aby zmniejszyć konkurencję o wodę i składniki odżywcze
B. Aby zwiększyć estetykę upraw
C. Aby poprawić warunki wzrostu roślin poprzez lepsze nasłonecznienie
D. Aby przyciągnąć zapylacze do kwitnących roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zgodnie z wytycznymi Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej, stosowanie nawozów naturalnych jest zabronione na glebach
A. lekkich
B. organicznych
C. zalanych wodą
D. porośniętych roślinnością wieloletnią
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Chwościk buraka, zauważany po uszkodzeniach liści rośliny, stanowi
A. owada żerującego
B. chorobę bakteryjną
C. chorobę wirusową
D. chorobę grzybową
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Aby wzbogacić dietę w minerały oraz witaminy, konieczne jest zastosowanie
A. probiotyków
B. antybiotyków
C. enzymów
D. premiksów
Organizacja i prowadzenie prz…
Wzrost produkcji spowodował podniesienie kosztów bezpośrednich o 30%. Poprzednie koszty bezpośrednie wyniosły 50 000,00 zł miesięcznie. Oblicz, jaką dodatkową kwotę należy przeznaczyć na pokrycie wzrostu miesięcznych kosztów bezpośrednich?
A. 20 000,00 zł
B. 15 000,00 zł
C. 25 000,00 zł
D. 10 000,00 zł
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Co oznacza erozja gleb?
A. spłukiwanie cząstek gleby przez wody deszczowe
B. wzrost ilości próchnicy w glebie
C. formowanie się w glebie warstwy, która nie przepuszcza wody
D. usuwanie zastoisk wody
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Siew nasion zbóż na glebach o dużej ciężkości, w przypadku nadmiaru wilgoci w glebie, może prowadzić do
A. powstania zbyt wielu korzeni zarodkowych
B. wzrostu liczby roślin
C. rozwoju zgorzeli siewek
D. skrócenia czasu wschodów