Filtrowanie pytań
Organizacja i prowadzenie prz…
A. VAT – UE
B. VAT – 7
C. VAT – Z
D. JPK_VAT
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na podstawie analizy danych zawartych w tabeli wskaż, w jakim przedziale pH należy zwapnować glebę pod uprawę pszenicy ozimej.
| Podział gleb w zależności od odczynu pH | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| wartość pH | pH<3 ,5< th> | 3,6 - 4,5 | 4,6-5,5 | 5,6-6,5 | 6,6-7,2 | 7,3-8,0 | pH>8,1 | |
| Rodzaj gleby | bardzo silnie kwaśne | silnie kwaśne | kwaśne | słabo kwaśne | obojętne | słabo alkaliczne | alkaliczne | |
| Wyszczególnienie | Wartość nakładu na 1 ha (zł) |
|---|---|
| sadzeniak | 400 |
| nawożenie | 533 |
| uprawa | 900 |
| zbiór | 1167 |
A. 100 zł
B. 3000 zł
C. 533 zł
D. 331 zł
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Przygotowując ciągnik do prac polowych, który wcześniej był użytkowany w transporcie, należy go wyposażyć w
A. szerokie opony i obniżyć ciśnienie
B. wąskie opony i podwyższyć ciśnienie
C. szerokie opony i podwyższyć ciśnienie
D. wąskie opony i obniżyć ciśnienie
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Oblicz użyteczność nasion jęczmienia o czystości 95% oraz zdolności kiełkowania wynoszącej 99%?
A. 93,60
B. 93,01
C. 95,00
D. 94,05
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wybierz grupę roślin odpowiednich do uprawy na glebach żytnich, zarówno wysokiej, jak i niskiej jakości?
A. Pszenżyto, ziemniaki wczesne, rzepak ozimy
B. Ziemniaki, owies, żyto
C. Buraki cukrowe, jęczmień jary, koniczyna czerwona
D. Pszenica, buraki cukrowe, jęczmień jary
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Bydło rasy jersey klasyfikowane jest w kategorii użytkowej
A. mlecznego
B. mleczno-mięsnego
C. mięsno-mlecznego
D. mięsnego
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W celu zwiększenia wchłaniania wody i przyspieszenia procesu kiełkowania płytko zasianych nasion, jakie urządzenie można zastosować?
A. wały gładkie
B. włóki polowe
C. wały strunowe
D. brony zębowe
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najważniejszym źródłem przeciwciał dla organizmu cielęcia tuż po narodzinach jest
A. preparat zastępujący mleko.
B. siara.
C. preparat witaminowy.
D. prefiks.
Organizacja i prowadzenie prz…
Ubytki, które powstają w wyniku procesów biologicznych zachodzących podczas przechowywania produktów, określamy jako niedobory
A. systematycznymi
B. zawinionymi
C. naturalnymi
D. losowymi
Organizacja i prowadzenie prz…
Sadownik dysponuje sadem o powierzchni 10 ha, z którego średnio zbiera 30 ton jabłek z hektara. Pracownik zbiera przeciętnie 1 tonę jabłek dziennie, a zbiór musi zakończyć się w ciągu 20 dni. Ilu pracowników należy zatrudnić, aby zbiór jabłek został zrealizowany w wyznaczonym czasie?
A. 20
B. 15
C. 10
D. 25
Organizacja i prowadzenie prz…
Osoby zarządzające spółką z ograniczoną odpowiedzialnością, które zamierzają w przyszłości wprowadzić swoje przedsiębiorstwo na giełdę papierów wartościowych, muszą przekształcić formę organizacyjną na spółkę
A. cywilną
B. partnerską
C. akcyjną
D. komandytową
Organizacja i prowadzenie prz…
Nie należy do źródeł kapitału własnego przedsiębiorstwa działającego jako gospodarstwo rolne?
A. spadek po rodzicach właściciela gospodarstwa
B. kredyt krótkoterminowy
C. dofinansowanie z funduszy unijnych dla działalności
D. przychód ze sprzedaży dóbr wyprodukowanych w firmie
Organizacja i prowadzenie prz…
Mały sklep wiejski jest zobowiązany do przeprowadzenia inwentaryzacji towarów na koniec roku. Która metoda inwentaryzacji będzie najodpowiedniejsza?
A. Spis z natury
B. Uproszczona pośrednia.
C. Potwierdzenie sald.
D. Weryfikacja.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Do prac w polu wykorzystano agregat uprawowy o wydajności 2 ha/h. Koszt godziny pracy agregatu wynosi 80 zł. Jaki jest koszt pracy agregatu uprawowego na działce o powierzchni 5 ha?
A. 80 zł
B. 240 zł
C. 160 zł
D. 200 zł
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Dokumentacja, która jest najdłużej przechowywana w jednostce gospodarczej, to
A. dokumenty magazynowe oraz kasowe
B. dokumenty zakupu oraz sprzedaży towarów
C. dokumenty dotyczące reklamacji i napraw gwarancyjnych
D. dokumenty kadrowe oraz sprawozdania finansowe
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Efektywnym sposobem na zmniejszenie liczby komórek somatycznych w mleku krów jest
A. przeprowadzanie dezynfekcji strzyków bezpośrednio po doju
B. przechowywanie mleka po udoju w hermetycznie zamkniętych zbiornikach
C. stosowanie metody natychmiastowego zasuszania krów bez zastosowania antybiotyków
D. schłodzenie mleka do temperatury 3-5°C w ciągu dwóch godzin po zakończeniu doju
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Hurtownia produktów spożywczych nabyła artykuły za kwotę 366 zł brutto (300 zł wartość netto oraz 66 zł podatek VAT w wysokości 22%). Po uwzględnieniu marży w wysokości 30% naliczonej od ceny zakupu netto, jaka będzie cena sprzedaży brutto?
A. 109,80 zł
B. 390,00 zł
C. 475,80 zł
D. 456,00 zł
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Która rasa jest najbardziej odpowiednia do hodowli brojlerów kurzych?
A. Zielononóżka kuropatwiana
B. Sussex
C. Leghorn
D. Dominant White Cornish