Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
ROL.05 Pytanie 1 361
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma wprowadziła na rynek nowe opakowania produkowanych przez siebie napojów mlecznych. Takie działanie to strategia

A. rozwoju.
B. finansowa.
C. dywersyfikacji.
D. marketingowa.
ROL.05 Pytanie 1 362
Organizacja i prowadzenie prz…

Analiza zagrożeń i kontrola punktów krytycznych podczas produkcji i obrotu żywnością, stosowana w celu zapewnienia wysokiej jakości gotowego produktu, to

A. HACCP.
B. GMI.
C. ISO.
D. GMP.
ROL.05 Pytanie 1 363
Organizacja i prowadzenie prz…

Produktami, które mogą być spożywane w stanie nieprzetworzonym, są

A. ziemniaki.
B. ryby.
C. owoce.
D. jaja.
ROL.05 Pytanie 1 364
Organizacja i prowadzenie prz…

Podstawowym procesem termicznym, dzięki któremu oddziela się spirytus od zacieru, jest

A. krystalizacja.
B. ekstrakcja.
C. destylacja.
D. rektyfikacja.
ROL.05 Pytanie 1 365
Organizacja i prowadzenie prz…

Surowcami pomocniczymi dodawanymi do dżemu są

A. fruktoza i pektyna.
B. karoten i glukoza.
C. cukier i karoten.
D. cukier i pektyna.
ROL.05 Pytanie 1 366
Organizacja i prowadzenie prz…

W przemyśle mleczarskim wirówki używa się do oddzielania

A. maślanki od masła.
B. białka z mleka pełnego.
C. tłuszczu z mleka pełnego.
D. sera od serwatki.
ROL.05 Pytanie 1 367
Organizacja i prowadzenie prz…

Przetwórstwo pierwotne zbóż polega na

A. warzeniu piwa.
B. obróbce młynarskiej.
C. rafinacji olejów.
D. produkcji spirytusu.
ROL.05 Pytanie 1 368
Organizacja i prowadzenie prz…

Mleko UHT otrzymuje się w wyniku

A. homogenizacji.
B. sterylizacji.
C. pasteryzacji.
D. tyndalizacji.
ROL.05 Pytanie 1 369
Organizacja i prowadzenie prz…

Margaryna składa się w 80% z tłuszczów. Oblicz, ile należy przygotować tego surowca, aby wyprodukować 1 500 kg margaryny.

A. 1 000 kg
B. 2 400 kg
C. 2 500 kg
D. 1 200 kg
ROL.05 Pytanie 1 370
Organizacja i prowadzenie prz…

Do pakowania towarów sypkich, pylistych wykorzystuje się

A. schładzalniki otwarte.
B. grysowniki.
C. dozowniki ślimakowe.
D. wialnie.
ROL.05 Pytanie 1 371
Organizacja i prowadzenie prz…

Metodą, która wykorzystuje do konserwacji fermentację mlekową, jest

A. kiszenie.
B. mrożenie.
C. marynowanie.
D. blanszowanie.
ROL.05 Pytanie 1 372
Organizacja i prowadzenie prz…

Do rozdrabniania mięsa w masarni stosuje się

A. wilki.
B. miksery.
C. szarpaki.
D. blendery.
ROL.05 Pytanie 1 373
Organizacja i prowadzenie prz…

Okres składowania jaj w chłodni w temperaturze 0-1 °C nie powinien przekraczać

A. 4-6 miesięcy.
B. 30 dni.
C. 10 tygodni.
D. 10-12 miesięcy.
ROL.05 Pytanie 1 374
Organizacja i prowadzenie prz…

Wytłaczanie oleju z nasion w sposób ciągły następuje przy użyciu prasy

A. śrubowej.
B. korbowej.
C. mimośrodowej.
D. hydraulicznej.
ROL.05 Pytanie 1 375
Organizacja i prowadzenie prz…

Największą bazą surowcową dla kwaszarni są

A. marchew i pietruszka.
B. ogórki i kapusta.
C. seler i por.
D. ziemniaki i buraki.
ROL.05 Pytanie 1 376
Organizacja i prowadzenie prz…

Produktem ubocznym, powstającym w wyniku wytwarzania cukru z buraków cukrowych, są

A. wysłodki.
B. otręby.
C. makuchy.
D. wyparki.
ROL.05 Pytanie 1 377
Organizacja i prowadzenie prz…

Mleko normalizowane to produkt o ustalonej i zagwarantowanej zawartości

A. tłuszczu.
B. białka.
C. laktozy.
D. sodu.
ROL.05 Pytanie 1 378
Organizacja i prowadzenie prz…

Największym zagrożeniem dla zdrowia człowieka dotyczącym żywności jest

A. przenawożenie.
B. napromieniowanie.
C. skażenie mikrobiologiczne.
D. pozostałość antybiotyków.
ROL.05 Pytanie 1 379
Organizacja i prowadzenie prz…

W bilansie po stronie pasywów należy zapisać

A. kapitały własne.
B. należności długoterminowe.
C. środki trwałe.
D. środki obrotowe.
ROL.05 Pytanie 1 380
Organizacja i prowadzenie prz…

Osobą odpowiedzialną za prawidłowe przeprowadzenie inwentaryzacji w przedsiębiorstwie jest

A. brygadzista.
B. magazynier.
C. księgowy.
D. dyrektor.
ROL.05 Pytanie 1 381
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaka będzie wartość niedoboru, jeżeli spis z natury wykazał różnice inwentaryzacyjne w magazynach I i II w porównaniu z ewidencją księgową przedstawione w tabeli?

Ilustracja do pytania 21
A. 550,00 zł
B. 350,00 zł
C. 250,00 zł
D. 450,00 zł
ROL.05 Pytanie 1 382
Organizacja i prowadzenie prz…

Ile wynosi stopa amortyzacji dla ciągnika o wartości 100 000 zł użytkowanego przez okres 8 lat?

A. 10%
B. 5%
C. 12,5%
D. 14,5%
ROL.05 Pytanie 1 383
Organizacja i prowadzenie prz…

Sprawozdania finansowe za rok obrotowy sporządza się na dzień

A. 02 stycznia.
B. 30 stycznia.
C. 31 grudnia.
D. 31 marca.
ROL.05 Pytanie 1 384
Organizacja i prowadzenie prz…

Ile wynosi dochód gospodarstwa rolniczego, jeżeli
- wartość produkcji - 100 000 zł,
- koszty bezpośrednie - 50 000 zł,
- koszty pośrednie stanowią 20% kosztów bezpośrednich?

A. 50 000 zł
B. 30 000 zł
C. 40 000 zł
D. 20 000 zł
ROL.05 Pytanie 1 385
Organizacja i prowadzenie prz…

Ustalony na podstawie zapisów na koncie księgowym wynik finansowy firmy wynosi

Ilustracja do pytania 25
A. 7 000 zł (zysk).
B. 7 000 zł (strata).
C. 5 000 zł (strata).
D. 5 000 zł (zysk).
ROL.05 Pytanie 1 386
Organizacja i prowadzenie prz…

Ile wynosi koszt produkcji 1 dt pszenicy przy założeniu, że plon z 1 ha to 40 dt, a koszty poniesione na produkcję są następujące:
- eksploatacja sprzętu - 450 zł,
- zakup nasion - 250 zł,
- nawożenie - 600 zł,
- zakup środków ochrony roślin - 250,00 zł,
- zbiór kombajnem zbożowym - 450,00 zł,
- zbiór słomy - 200,00 zł?

A. 55 zł/dt
B. 65 zł/dt
C. 85 zł/dt
D. 75 zł/dt
ROL.05 Pytanie 1 387
Organizacja i prowadzenie prz…

Chleb żytni o wadze 1,0 kg składa się w 50% z mąki. Cena mąki wynosi 1 500 zł/t, a pozostałe koszty wyprodukowania chleba 1,75 zł. Ile kosztuje produkcja bochenka chleba?

A. 2,00 zł
B. 2,25 zł
C. 1,75 zł
D. 2,50 zł
ROL.05 Pytanie 1 388
Organizacja i prowadzenie prz…

Oblicz wynagrodzenie brutto pracownika, jeżeli jego płaca zasadnicza wynosi 2 000,00 zł, a dodatek motywacyjny 20% płacy zasadniczej.

A. 2 300,00 zł
B. 2 400,00 zł
C. 2 500,00 zł
D. 2 100,00 zł
ROL.05 Pytanie 1 389
Organizacja i prowadzenie prz…

Ile wynosi składka na ubezpieczenie emerytalne finansowana przez pracownika i pracodawcę, którą należy odprowadzić do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z tytułu zatrudnienia pracownika z wynagrodzeniem brutto 4 000,00 zł?

A. 548,40 zł
B. 390,40 zł
C. 780,80 zł
D. 260,00 zł
ROL.05 Pytanie 1 390
Organizacja i prowadzenie prz…

Ile wynosi podstawa wyliczenia składki ubezpieczenia zdrowotnego, jeżeli wynagrodzenie brutto wynosi 3 000,00 zł, a składki na ubezpieczenie społeczne 411,30 zł?

A. 2 788,70 zł
B. 2 588,70 zł
C. 2 888,70 zł
D. 2 688,70 zł
ROL.05 Pytanie 1 391
Organizacja i prowadzenie prz…

Najniższym stopniem uciążliwości pod względem obowiązków ewidencji księgowej i podatkowej charakteryzuje się

A. księga inwentarzowa.
B. karta podatkowa.
C. ryczałt ewidencjonowany.
D. księga podatkowa.
ROL.05 Pytanie 1 392
Organizacja i prowadzenie prz…

Fundusze udziałowy i zasobowy występują

A. w spółce komandytowej.
B. w przedsiębiorstwie państwowym.
C. w spółdzielni.
D. w spółce z o.o.
ROL.05 Pytanie 1 393
Organizacja i prowadzenie prz…

Planowanie powierzchni magazynowej oraz zapotrzebowania na środki transportu to działalność

A. handlowa.
B. promocyjna.
C. usługowa.
D. logistyczna.
ROL.05 Pytanie 1 394
Organizacja i prowadzenie prz…

Gospodarstwo planuje budowę chlewni. Całkowity koszt inwestycji wynosi 450 000 zł. Rolnik posiada materiały budowlane o wartości 55 000 zł oraz 75 000 zł na rachunku bankowym. Pozostałą kwotę zamierza pozyskać z banku w formie kredytu inwestycyjnego. Kredyt wyniesie

A. 370 000 zł
B. 320 000 zł
C. 270 000 zł
D. 220 000 zł
ROL.05 Pytanie 1 395
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma świadcząca usługi rolnicze zamierza rozszerzyć działalność o usługi w zakresie rachunkowości. W tym celu powinna zatrudnić

A. technologa.
B. ekonomistę.
C. księgowego.
D. prawnika.
ROL.05 Pytanie 1 396
Organizacja i prowadzenie prz…

Obcym źródłem finansowania inwestycji w przedsiębiorstwie jest

A. kredyt bankowy.
B. wkład założycielski.
C. dochód firmy.
D. kapitał własny.
ROL.05 Pytanie 1 397
Organizacja i prowadzenie prz…

Jak nazywa się styl kierowania polegający na ustalaniu celów i zadań bez konsultacji z grupą oraz przekazywaniu decyzji w formie nakazu?

A. Nieingerujący.
B. Konsultacyjny.
C. Demokratyczny.
D. Autokratyczny.
ROL.05 Pytanie 1 398
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma zajmuje się sprzedażą środków do pielęgnacji kopyt koni biorących udział w zawodach sportowych. Firma powinna reklamować swój wyrób przede wszystkim

A. w prasie specjalistycznej i na targach specjalistycznych.
B. w prasie rolniczej i radiu.
C. w prasie ogólnopolskiej i telewizji.
D. w Internecie i podczas targów.
ROL.05 Pytanie 1 399
Organizacja i prowadzenie prz…

Podstawowym dokumentem, z którym powinna zapoznać się osoba wyznaczona do obsługi nowego urządzenia w firmie jest

A. dokument zakupu.
B. kosztorys produkcji.
C. specyfikacja techniczna.
D. instrukcja obsługi.
ROL.05 Pytanie 1 400
Organizacja i prowadzenie prz…

Proces polegający na wyciskaniu oleju za pomocą prasy to

A. tłoczenie.
B. przecieranie.
C. rozcieranie.
D. wygniatanie.