Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.04 Pytanie 1361
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Która roślina jest odpowiednia do siewu w życie, na lekkich glebach?

A. seradela
B. lucerna chmielowa
C. esparceta
D. koniczyna białoróżowa
ROL.04 Pytanie 1362
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Które z zbóż jarych wykazuje największe zapotrzebowanie na wodę?

A. proso
B. owies
C. gryka
D. kukurydza
ROL.04 Pytanie 1363
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do pionowego transportu ziarna w silosie zbożowym wykorzystuje się przenośnik

A. rolkowy
B. wstrząsowy
C. zgarniakowy
D. czerpakowy
ROL.05 Pytanie 1364
Organizacja i prowadzenie prz…

Spółka, w której udział kapitałowy właściciela jest udokumentowany za pomocą papierów wartościowych nabywanych na giełdzie, to spółka

A. akcyjną
B. komandytową
C. z ograniczoną odpowiedzialnością
D. cywilną
ROL.04 Pytanie 1365
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W jakich uprawach najczęściej można spotkać miotłę zbożową?

A. owsa
B. jęczmienia jarego
C. pszenicy jarej
D. żyta ozimego
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Infekcja brucelozą może wystąpić w wyniku

A. kontaktowania się z chorymi zwierzętami lub udzielania im pomocy
B. konsumpcji mięsa pochodzącego od zarażonych owiec
C. spożywania mleka oraz mięsa pochodzącego od zarażonych krów
D. jedzenia jajek lub mięsa od zakażonych kur
Organizacja i prowadzenie prz…

Zgodnie z kosztorysem inwestycyjnym, wydatki na budowę nowego obiektu biurowego wynoszą 350 000,00 zł. Firma posiada materiały budowlane o wartości 80 000,00 zł oraz na ten cel na koncie bankowym zarezerwowano 120 000,00 zł. Różnicę w kwocie pokryje kredyt inwestycyjny. Jaka będzie wartość tego kredytu?

A. 150 000,00 zł
B. 250 000,00 zł
C. 200 000,00 zł
D. 100 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 1370
Organizacja i prowadzenie prz…

Wzrost wydatków przedsiębiorstwa na reklamę produktu jest działaniem

A. marketingowym
B. produkcyjnym
C. logistycznym
D. handlowym
ROL.04 Pytanie 1371
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W celu zapewnienia odpowiednich potrzeb paszowych dla bydła w gospodarstwie dysponującym ograniczoną powierzchnią użytków zielonych, korzystne może być wprowadzenie do struktury zasiewów płodozmianu paszowego z przewagą uprawy

A. zbóż
B. kukurydzy na nasiona
C. roślin strączkowych na nasiona
D. mieszanki roślin motylkowych z trawami
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zagrożenie erozją gleby na stokach może wystąpić przy

A. nieprawidłowym kierunku uprawy.
B. uprawie roślin o głębokim systemie korzeniowym.
C. zbyt intensywnej obsadzie roślin na m2.
D. nieprawidłowym stosunku N:K w zastosowanej dawce nawozu.
ROL.04 Pytanie 1374
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wszystkie transakcje gotówkowe związane z wpłatami oraz wypłatami w firmie powinny być zawarte w zbiorczym dokumencie o nazwie

A. wyciąg bankowy
B. dowód wypłaty
C. dowód wpłaty
D. raport kasowy
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Niedobór wody w glebie może skutkować

A. wyleganiem roślin
B. wyrastaniem ziarna w kłosach
C. niedostatecznym wypełnieniem ziarna
D. wydłużeniem wegetacji i opóźnieniem dojrzewania
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii dotyczy pasztetów drobiowych, których termin minimalnej trwałości upływa dnia

Komunikat prasowy Głównego Lekarza Weterynarii nr 16 w związku z otrzymaniem
pierwszych wyników badań wieprzowiny pochodzącej z Irlandii w kierunku dioksyn.
(Wyciąg)
Informuję, że do godziny 15-ej dnia 23 grudnia 2008 roku, Główny Lekarz Weterynarii otrzymał kolejne listy produktów, które muszą zostać wycofane z rynku.
Produkty te były wyprodukowane w zakładzie Wytwórnia Żywności, 00-000 Warszawa ul. Rozszerzona 3.
Dotyczy to produktów znajdujących się w handlu i wytworzonych między:
18.10.08 a 06.11.08, z datą minimalnej trwałości od 18.10.10 do 06.11.10: pasztet z drobiu z papryką (131 g), pasztet z drobiu firmowy (131 g i 250 g), pasztet z drobiu z zielonym pieprzem (131 g), pasztet z drobiu z pomidorami (131 g i 250 g), pasztet z drobiu z pieczarkami (131 g i 250 g), pasztet z drobiu z majerankiem (131 g);

A. 6 listopada 2010 r.
B. 18 października 2008 r.
C. 6 listopada 2008 r.
D. 23 grudnia 2008 r.
Organizacja i prowadzenie prz…

Dokumentacja określa składniki oraz ich wagowe proporcje, które muszą być ze sobą połączone, a także maszyny, jakie powinny być użyte w procesie produkcyjnym?

A. techniczna
B. technologiczna
C. kosztorysowa
D. fabryczna
ROL.05 Pytanie 1380
Organizacja i prowadzenie prz…

Absorpcja tłuszczu w organizmie ludzkim jest procesem złożonym. Uzależnia się, że 1 gram tłuszczu dostarcza organizmowi człowieka

A. 19 kcal
B. 9 kcal
C. 15 kcal
D. 12 kcal
Organizacja i prowadzenie prz…

Zgodnie z ustawą o swobodzie działalności gospodarczej, podstawowym celem prowadzenia działalności gospodarczej jest

A. troska o ochronę środowiska
B. redukcja bezrobocia
C. kształcenie dzieci i młodzieży
D. osiąganie korzyści finansowych
ROL.05 Pytanie 1382
Organizacja i prowadzenie prz…

Jak nazywa się metoda konserwacji mleka, która polega na podgrzewaniu produktu do temperatury nieprzekraczającej 100°C?

A. pasteryzacja
B. sterylizacja UHT
C. normalizacja
D. homogenizacja
ROL.04 Pytanie 1383
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zespół procesów biologicznych występujących w systemie reprodukcyjnym samicy pomiędzy kolejnymi jajeczkowaniami określamy jako

A. owulacją
B. ortogenezą
C. cyklem płciowym
D. rują
ROL.04 Pytanie 1384
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie będą koszty wytworzenia 1 kg kiełbasy żywieckiej, gdy produkcja wyniesie 500 kg, a:
- jednostkowy koszt zmienny to 7 zł/kg,
- koszty stałe wynoszą 2 000 zł?

A. 7 zł/kg
B. 4 zł/kg
C. 500 zł/kg
D. 11 zł/kg
ROL.05 Pytanie 1385
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaką wartość ma roczna stopa amortyzacji kserokopiarki, której przewidywana trwałość wynosi 5 lat?

A. 15%
B. 20%
C. 25%
D. 10%
ROL.05 Pytanie 1386
Organizacja i prowadzenie prz…

Średnia efektywność pracy osób wchodzących w skład grupy pracowniczej określana jest jako efektywność zespołowa

A. krajowa
B. zespołowa
C. indywidualna
D. społeczna
ROL.05 Pytanie 1387
Organizacja i prowadzenie prz…

Sprzęt używany do delikatnego podgrzewania produktu do maksymalnej temperatury 100 °C, mający na celu eliminację mikroorganizmów oraz wydłużenie okresu przydatności produktu, to

A. pasteryzator
B. wirówka
C. destylator
D. kuter
ROL.04 Pytanie 1388
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Oblicz, na podstawie danych z tabeli, zapotrzebowanie tucznika o masie 53á75 kg na energię metaboliczną i białko ogólno strawne w ciągu 30 dni tuczu.

Normy żywienia tuczników (tucz mięsny intensywny)
Orientacyjna masa ciała [kg]Energia metaboliczna [MJ]Białko strawne [g]
25÷3116,0180
31÷5321,5240
53÷7527,0300
75÷9632,0360

A. EM 27 MJ i 300 g b.s.
B. EM 810 MJ i 300 g b.s.
C. EM 27 MJ i 9000 g b.s.
D. EM 810 MJ i 9000 g b.s.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie urządzenie można zastosować do rozdrabniania darni w trakcie całkowitej rekultywacji łąk, jeśli zajdzie taka potrzeba?

A. pług łąkowy
B. kultywator
C. bronę ciężką
D. glebogryzarkę
ROL.04 Pytanie 1391
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wskaż optymalny sposób użycia siarczanu amonu (NH4)2S04 w uprawie ziemniaków?

A. Bezpośrednio po sadzeniu, bez mieszania z glebą
B. Dolistnie, w postaci oprysku, podczas walki z stonką ziemniaczaną
C. Po wschodach, do wysokości 15 cm, przed obredlaniem
D. Przed sadzeniem, dokładnie wymieszać z glebą
ROL.04 Pytanie 1392
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na zdjęciu przedstawiono

Ilustracja do pytania 32
A. agregat uprawowo-siewny.
B. agregat uprawowy bierny.
C. siewnik rzędowy.
D. bronę aktywną
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma, która zakończyła swoją działalność, powinna zająć się dokumentacją pracowniczą w sposób

A. przekazać pracownikom
B. zdeponować w Urzędzie Skarbowym
C. przekazać do Archiwum Państwowego
D. wysłać do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych
ROL.05 Pytanie 1395
Organizacja i prowadzenie prz…

Wytwórnia przetworów mięsnych postanowiła wesprzeć finansowo organizowane przez Stowarzyszenie Producentów Trzody Chlewnej Święto Wieprzowiny. Jakie to działanie marketingowe?

A. transport
B. wymiana
C. sponsoring
D. franchising
ROL.04 Pytanie 1396
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Praca w warunkach niskich temperatur może prowadzić do wystąpienia schorzeń

A. reumatycznych
B. zakaźnych
C. odzwierzęcych
D. alergicznych
ROL.04 Pytanie 1397
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie analizy danych w tabeli można stwierdzić, ze największą zimotrwałość wśród roślin zbożowych wykazuje

ZbożeTemperatura kiełkowania [°C]Minimalna temperatura rozwoju [°C]Optymalna temperatura rozwoju [°C]Wytrzymałość na spadek temperatury bez okrywy śnieżnej do [°C]
Jęczmień ozimy3 – 41420 – 24-15
Pszenica ozima2 – 312 – 1516 – 20-20
Pszenżyto ozime210 -1516 – 25-25
Żyto1215 – 18-30

A. jęczmień ozimy.
B. pszenica ozima.
C. pszenżyto ozime.
D. żyto.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Aby zminimalizować rozwój mikroorganizmów, mleko surowe zbierane co drugi dzień z gospodarstwa powinno być schłodzone do temperatury nieprzekraczającej

A. 8°C w ciągu 2 godzin po udoju
B. 8°C w ciągu 6 godzin po udoju
C. 10°C w ciągu 8 godzin po udoju
D. 6°C w ciągu 2 godzin po udoju
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Oblicz, jaką ilość preparatu należy użyć do przeprowadzenia suchej dezynfekcji ściółki w kojcu porodowym o powierzchni 3,5 m2 dla lochy, gdy optymalna dawka wynosi 100 g/1 m2 podłogi?

A. 350 g
B. 1 000 g
C. 100 g
D. 700 g
ROL.04 Pytanie 1400
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie zwierzęta dotyka choroba obrzękowa?

A. prosięta w czasie odsądzenia
B. cielęta w pierwszych dniach życia
C. źrebaki w czasie odsądzenia
D. jagnięta pasące się na pastwisku