Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.05 Pytanie 1 441
Organizacja i prowadzenie prz…

Dynamicznie rozwijająca się spółka z o.o., działająca na rynku krajowym i międzynarodowym w celu podniesienia swojej wiarygodności oraz możliwości pozyskania środków na rozwój powinna przekształcić się w spółkę

A. akcyjną
B. partnerską
C. jawną
D. komandytową
ROL.05 Pytanie 1 442
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorstwo zobowiązane do rejestracji sprzedaży poprzez kasę fiskalną powinno wystawić paragon

A. miesiąc po zrealizowaniu sprzedaży
B. tydzień po zrealizowaniu sprzedaży
C. wyłącznie na prośbę klienta
D. bezpośrednio po zrealizowaniu sprzedaży
ROL.05 Pytanie 1 443
Organizacja i prowadzenie prz…

Wzrost wydatków przedsiębiorstwa na reklamę produktu jest działaniem

A. handlowym
B. produkcyjnym
C. logistycznym
D. marketingowym
ROL.05 Pytanie 1 444
Organizacja i prowadzenie prz…

Wzrost produkcji spowodował podniesienie kosztów bezpośrednich o 30%. Poprzednie koszty bezpośrednie wyniosły 50 000,00 zł miesięcznie. Oblicz, jaką dodatkową kwotę należy przeznaczyć na pokrycie wzrostu miesięcznych kosztów bezpośrednich?

A. 20 000,00 zł
B. 15 000,00 zł
C. 10 000,00 zł
D. 25 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 1 445
Organizacja i prowadzenie prz…

Kierownik podejmuje decyzje samodzielnie, nie konsultując ich z pracownikami. Oczekuje też, że jego podwładni będą bezwarunkowo realizować jego polecenia. Jaki styl zarządzania zespołem reprezentuje ten kierownik?

A. Demokratyczny
B. Autokratyczny
C. Konsultacyjny
D. Nieingerujący
ROL.05 Pytanie 1 446
Organizacja i prowadzenie prz…

Dokument, który określa składniki potrzebne do produkcji danego wyrobu, to

A. instrukcja obsługi
B. zamówienie
C. kosztorys
D. receptura
ROL.05 Pytanie 1 447
Organizacja i prowadzenie prz…

W procesie wytwarzania wina stosuje się fermentację

A. octową
B. alkoholową
C. mlekową
D. masłową
ROL.05 Pytanie 1 448
Organizacja i prowadzenie prz…

Proces sterylizacji polega na długotrwałym podgrzewaniu żywności w temperaturze

A. poniżej 20°C
B. powyżej 100°C
C. od 21°C do 65°C
D. od 65°C do 85°C
ROL.05 Pytanie 1 449
Organizacja i prowadzenie prz…

Osmoaktywną metodą konserwacji żywności jest

A. wędzenie
B. kiszenie
C. pasteryzowanie
D. solenie
ROL.05 Pytanie 1 450
Organizacja i prowadzenie prz…

W kurniku codziennie produkuje się 1 000 jaj. 60% z nich pakowanych jest w wkładki na 30 jaj. Pozostałe jaja są umieszczane w opakowaniach na 10 jaj. Ile opakowań na 30 i 10 jaj należy zamówić na okres 30 dni?

A. 500 szt., 1 000 szt.
B. 800 szt., 1 600 szt.
C. 600 szt., 1 200 szt.
D. 700 szt., 1 400 szt.
ROL.05 Pytanie 1 451
Organizacja i prowadzenie prz…

Aby zmierzyć wagę produktów sypkich przy użyciu wagi elektronicznej bez pojemnika, należy umieścić pojemnik na wadze i nacisnąć przycisk z napisem

A. OFF
B. ON
C. TARA
D. STORE
ROL.05 Pytanie 1 452
Organizacja i prowadzenie prz…

Jęczmień do produkcji piwa powinien mieć niską ilość

A. soli mineralnych
B. skrobi
C. białka
D. suchej masy
ROL.05 Pytanie 1 453
Organizacja i prowadzenie prz…

Głównym produktem ubocznym, który wymaga przetworzenia przy wytwarzaniu biodiesla z oleju rzepakowego, jest

A. makuchy
B. glukoza
C. woda
D. gliceryna
ROL.05 Pytanie 1 454
Organizacja i prowadzenie prz…

Producent żywności pochodzącej z ekologicznych gospodarstw ma prawo oznaczać swoje produkty jako Bio, tylko w przypadku gdy

A. zrealizuje badania w Państwowej Inspekcji Sanitarnej
B. przeprowadzi analizę punktów krytycznych
C. otrzyma zgodę od urzędu gminy
D. uzyska certyfikat od jednostki certyfikującej
ROL.05 Pytanie 1 455
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca wystawił fakturę VAT. Oryginał dokumentu powinien być dostarczony

A. urzędowi skarbowemu
B. księgowej w firmie wystawcy
C. firmie transportowej, która przewozi towar
D. odbiorcy towaru
ROL.05 Pytanie 1 456
Organizacja i prowadzenie prz…

Spółka z o.o. zobowiązana jest do złożenia deklaracji CIT-8 w Urzędzie Skarbowym do końca

A. stycznia
B. kwietnia
C. lutego
D. marca
ROL.05 Pytanie 1 457
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaki skrót używa się do określenia systemu, który zapewnia bezpieczeństwo zdrowotne żywności na podstawie analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli?

A. ISO 9000
B. GHP
C. HACCP
D. RMP
ROL.05 Pytanie 1 458
Organizacja i prowadzenie prz…

Kapitały własne obejmują

A. pożyczkę w rachunku bieżącym
B. zysk za ubiegły rok przeznaczony na inwestycje
C. zobowiązania wobec dostawców
D. pożyczkę na cele inwestycyjne
ROL.05 Pytanie 1 459
Organizacja i prowadzenie prz…

W bilansie majątkowym, budynek przeznaczony na warsztat kwalifikuje się jako

A. kapitały obce
B. aktywa trwałe
C. kapitały własne
D. aktywa obrotowe
ROL.05 Pytanie 1 460
Organizacja i prowadzenie prz…

Wszystkie produkty w sklepie zostały zliczone i zapisane w dedykowanym formularzu. Inwentaryzację przeprowadzono według metody

A. potwierdzenia sald
B. spisu z natury
C. weryfikacji
D. pośrednią uproszczoną
ROL.05 Pytanie 1 461
Organizacja i prowadzenie prz…

Podczas pożaru wywołanego zwarciem w instalacji elektrycznej, część towarów w magazynie została zniszczona. Jakie będą skutki tych strat?

A. niezawinione
B. systematyczne
C. zawinione
D. naturalne
ROL.05 Pytanie 1 462
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaką wartość ma roczna stopa amortyzacji budynku, którego przewidywany czas eksploatacji wynosi 50 lat?

A. 2%
B. 4%
C. 3%
D. 1%
ROL.05 Pytanie 1 463
Organizacja i prowadzenie prz…

Wartość środka trwałego po dziewięciu latach eksploatacji wynosi 20 000,00 zł. Przewidywany czas użytkowania to 10 lat. Jaka była wartość początkowa tego środka trwałego?

A. 300 000,00 zł
B. 200 000,00 zł
C. 250 000,00 zł
D. 150 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 1 464
Organizacja i prowadzenie prz…

Konta bilansowe aktywne mają saldo początkowe po

A. stronie Winien (Debet) oraz po stronie Ma (Credit).
B. stronie Winien (Debet).
C. jakiejkolwiek stronie.
D. stronie Ma (Credit).
ROL.05 Pytanie 1 465
Organizacja i prowadzenie prz…

Saldo początkowe po stronie Debet (Winien) powinno być zapisane na koncie

A. Kapitał własny
B. Inwestycje długoterminowe
C. Pożyczki bankowe
D. Zobowiązania wobec pracowników
ROL.05 Pytanie 1 466
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca zadecydował o promocji swojego nowego produktu. Fundusze przeznaczone na ten cel są traktowane jako koszty

A. sprzedaży
B. finansowe
C. zarządu
D. działalności podstawowej
ROL.05 Pytanie 1 467
Organizacja i prowadzenie prz…

Zaciągnięty kredyt został wykorzystany do uregulowania należności wobec dostawcy. Jakie zmiany spowoduje ta operacja gospodarcza?

A. ujemne w aktywach i pasywach
B. tylko w pasywach
C. tylko w aktywach
D. dodatnie w aktywach i pasywach
ROL.05 Pytanie 1 468
Organizacja i prowadzenie prz…

Producent wytworzył 1 000 sztuk towaru. Całkowite koszty wyniosły 20 000,00 zł. Jakie są koszty jednostkowe produktu?

A. 30,00 zł
B. 20,00 zł
C. 10,00 zł
D. 40,00 zł
ROL.05 Pytanie 1 469
Organizacja i prowadzenie prz…

Pracownik zatrudniony na pół etatu w systemie czasowym z premią przepracował w grudniu 20 dni po 4 godziny dziennie zgodnie z jego normą czasu pracy. Jakie wynagrodzenie brutto otrzyma pracownik za grudzień, jeśli stawka za godzinę wynosi 14,00 zł, a premia to 20%?

A. 2 240,00 zł
B. 1 344,00 zł
C. 2 688,00 zł
D. 1 120,00 zł
ROL.05 Pytanie 1 470
Organizacja i prowadzenie prz…

Przy produkcji 1 000 sztuk całkowite wydatki na produkcję wynoszą 80 000,00 zł. Koszt jednostkowy bezpośredni to 50,00 zł. Jakie są koszty pośrednie produkcji?

A. 30 000,00 zł
B. 10 000,00 zł
C. 40 000,00 zł
D. 20 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 1 471
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca nabył nowy pojazd dostawczy. Aby ograniczyć straty, które mogą wyniknąć w przypadku uszkodzenia samochodu z winy kierowcy, powinien on wykupić ubezpieczenie

A. odpowiedzialności cywilnej
B. autocasco
C. agrocasco
D. assistance
ROL.05 Pytanie 1 472
Organizacja i prowadzenie prz…

W miesiącu październiku pracownik przepracował 168 godzin zgodnie z ustalonym wymiarem czasu pracy przy stawce 15,00 zł za godzinę oraz 5 godzin w nadgodzinach w niedzielę z dodatkiem wynoszącym 100% wynagrodzenia. Jakie będzie wynagrodzenie brutto pracownika za październik?

A. 2 595,00 zł
B. 2 670,00 zł
C. 2 770,00 zł
D. 2 520,00 zł
ROL.05 Pytanie 1 473
Organizacja i prowadzenie prz…

Osoba prowadząca działalność gospodarczą oferującą serwis maszyn rolniczych osiąga wysokie zyski w porównaniu do przychodu. Jaka forma opodatkowania podatkiem dochodowym od osób fizycznych będzie dla niej najkorzystniejsza?

A. Ryczałt ewidencjonowany
B. Pełna księgowość
C. Karta podatkowa
D. Zasady ogólne
ROL.05 Pytanie 1 474
Organizacja i prowadzenie prz…

Dokument, w którym emitent zobowiązuje się do dokonania płatności określonej kwoty w ustalonym czasie i miejscu na rzecz właściciela dokumentu, to

A. przelew bankowy
B. polecenie zapłaty
C. weksel własny
D. czek gotówkowy
ROL.05 Pytanie 1 475
Organizacja i prowadzenie prz…

Przy zakładaniu spółki, minimalny kapitał zakładowy wynoszący 100 000 zł jest wymagany w przypadku spółki

A. z ograniczoną odpowiedzialnością
B. akcyjnej
C. komandytowo-akcyjnej
D. komandytowej
ROL.05 Pytanie 1 476
Organizacja i prowadzenie prz…

Wyznacz, jaką kwotę pieniędzy należy przeznaczyć na zakup materiałów na 3 dni produkcji, jeśli codzienne całkowite wydatki na produkcję wynoszą 24 000 zł, z czego 25% to koszty materiałów.

A. 60000 zł
B. 18000 zł
C. 72000 zł
D. 24000 zł
ROL.05 Pytanie 1 477
Organizacja i prowadzenie prz…

Instytucja doradztwa w rolnictwie, która zleciła utrzymanie czystości w biurach firmie zajmującej się świadczeniem usług porządkowych, powinna podpisać umowę

A. outsourcingu
B. leasingu
C. franchisingu
D. merchandisingu
ROL.05 Pytanie 1 478
Organizacja i prowadzenie prz…

Osoba biorąca udział w przetargu zobowiązana jest do wniesienia

A. akcept.
B. udział.
C. wadium.
D. poręczenie.
ROL.05 Pytanie 1 479
Organizacja i prowadzenie prz…

Jakie narzędzie powinno być wykorzystane w promocji sprzedaży danego produktu?

A. Próbki produktu, drugi produkt 50% gratis
B. Reklama w lokalnych gazetach i stacjach radiowych
C. Artykuły sponsorowane w magazynie dla kobiet
D. Kartki z życzeniami świątecznymi dla lojalnych klientów
ROL.05 Pytanie 1 480
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca tworzy kampanię promocyjną dla swoich produktów na podstawie modelu AIDA, według którego powinien

A. zainteresować klienta produktem, zmotywować do zakupu, sfinalizować transakcję, potwierdzić słuszność decyzji klienta
B. zainteresować klienta, wzbudzić pragnienie posiadania, zmotywować do zakupu
C. przyciągnąć uwagę klienta, zaangażować go produktem, wzbudzić chęć jego nabycia, zmotywować do zakupu
D. wywołać w odbiorcy pragnienie posiadania produktu i zrealizować transakcję zakupu