Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
ROL.05 Pytanie 1 441
Organizacja i prowadzenie prz…

Urządzenie przedstawione na zdjęciu służy do

Ilustracja do pytania 1
A. mielenia mięsa.
B. produkcji makaronu.
C. rozdrabniania owoców.
D. nadziewania kiełbas.
ROL.05 Pytanie 1 442
Organizacja i prowadzenie prz…

Każda osoba, która w swojej pracy ma bezpośredni kontakt z żywnością, ma obowiązek

A. zdać egzamin z bezpieczeństwa żywności.
B. przejść szkolenie z gastronomii.
C. uzyskać opinię Urzędu Pracy.
D. wykonać badanie sanitarno-epidemiologiczne.
ROL.05 Pytanie 1 443
Organizacja i prowadzenie prz…

Faktury dotyczące sprzedaży należy przechowywać od końca roku, którego dotyczą, przez co najmniej

A. rok.
B. 10 lat.
C. 5 lat.
D. 2 lata.
ROL.05 Pytanie 1 444
Organizacja i prowadzenie prz…

Marchew można przechowywać w temperaturze 0 °C i wilgotności powietrza 92% do

Ilustracja do pytania 4
A. 4 miesięcy.
B. 6 miesięcy.
C. 8 miesięcy.
D. 2 miesięcy.
ROL.05 Pytanie 1 445
Organizacja i prowadzenie prz…

Osoba, która rezygnuje z działalności gospodarczej i nie ma warunków do przechowywania dokumentów dotyczących zatrudnienia pracowników, powinna przekazać je do

A. Zakładu Ubezpieczeń Społecznych.
B. Urzędu Skarbowego.
C. Państwowej Inspekcji Pracy.
D. Archiwum Państwowego.
ROL.05 Pytanie 1 446
Organizacja i prowadzenie prz…

Wskaż środek trwały.

A. Należności.
B. Zapasy.
C. Budynki.
D. Gotówka.
ROL.05 Pytanie 1 447
Organizacja i prowadzenie prz…

Do kapitałów własnych należą

A. kredyty w rachunku bieżącym.
B. otrzymane pożyczki.
C. zobowiązania wobec dostawców.
D. zyski z lat ubiegłych.
ROL.05 Pytanie 1 448
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca zobowiązany jest do przeprowadzenia inwentaryzacji na dzień

A. 31 grudnia.
B. 1 stycznia.
C. 1 lipca.
D. 30 czerwca.
ROL.05 Pytanie 1 449
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedstawiony dokument wykorzystywany jest

Ilustracja do pytania 9
A. w magazynie.
B. w produkcji.
C. w sprzedaży.
D. w kasie.
ROL.05 Pytanie 1 450
Organizacja i prowadzenie prz…

Niedobory wynikające z wysychania owoców i warzyw podczas prawidłowego przechowywania określa się jako

A. naturalne.
B. systematyczne.
C. zawinione.
D. niezawinione.
ROL.05 Pytanie 1 451
Organizacja i prowadzenie prz…

Wartość początkowa środka trwałego wynosi 100 000 zł. Jaka będzie wartość tego środka po 5 latach użytkowania, jeżeli okres jego amortyzacji to 10 lat.

A. 25 000 zł
B. 50 000 zł
C. 75 000 zł
D. 15 000 zł
ROL.05 Pytanie 1 452
Organizacja i prowadzenie prz…

Konta bilansowe aktywne posiadają saldo początkowe po stronie

A. Ma (Ct).
B. dowolnej.
C. Wn i Ma (Dt i Ct).
D. Wn (Dt).
ROL.05 Pytanie 1 453
Organizacja i prowadzenie prz…

Wskaż operację gospodarczą, która nie ma wpływu na sumę bilansową.

A. Zakup towaru z odroczonym terminem płatności.
B. Zakup towaru za gotówkę.
C. Spłata zobowiązań z rachunku bieżącego.
D. Zakup maszyny sfinansowanej kredytem.
ROL.05 Pytanie 1 454
Organizacja i prowadzenie prz…

Ile wynosi stopa amortyzacji maszyny, której okres użytkowania wynosi 5 lat?

A. 20%
B. 25%
C. 10%
D. 15%
ROL.05 Pytanie 1 455
Organizacja i prowadzenie prz…

Kwoty wynikające z odroczonego terminu zapłaty za zakupiony towar stanowią w bilansie

A. należność.
B. pożyczkę.
C. zobowiązanie.
D. kredyt.
ROL.05 Pytanie 1 456
Organizacja i prowadzenie prz…

Podstawowymi elementami rachunku zysku i strat są

A. koszty i zadłużenie.
B. koszty i należności.
C. przychody i zapasy.
D. przychody i koszty.
ROL.05 Pytanie 1 457
Organizacja i prowadzenie prz…

Koszty w związku z wielkością produkcji dzielą się na

A. stałe i zmienne.
B. bezpośrednie i pośrednie.
C. produkcyjne i sprzedaży.
D. proste i złożone.
ROL.05 Pytanie 1 458
Organizacja i prowadzenie prz…

Do kosztów bezpośrednich w produkcji pszenicy ozimej można zaliczyć

A. podatek rolny.
B. składkę KRUS rolnika.
C. wysiany materiał siewny.
D. amortyzację ciągnika.
ROL.05 Pytanie 1 459
Organizacja i prowadzenie prz…

Rolnik wyprodukował 100 tuczników, ponosząc następujące koszty:
zakup prosiąt - 15 000 zł,
zakup paszy - 20 000 zł,
usługi weterynaryjne - 1 000 zł,
inne koszty - 4 000 zł.

Koszt jednostkowy produkcji 1 tucznika wynosi

A. 500 zł.
B. 300 zł.
C. 200 zł.
D. 400 zł.
ROL.05 Pytanie 1 460
Organizacja i prowadzenie prz…

Koszty uprawy 5 ha pszenicy jarej wynoszą 15 000 zł. Planowany przychód z 5 ha pszenicy rolnik określił na 20 000 zł. Ile wyniesie planowany dochód z 1 ha pszenicy?

A. 1 200 zł
B. 1 000 zł
C. 600 zł
D. 800 zł
ROL.05 Pytanie 1 461
Organizacja i prowadzenie prz…

Pracownik w okresie ostatnich 12 miesięcy otrzymywał średnio 3 000 zł miesięcznie. Ile wyniesie zasiłek dzienny w kwietniu, jeżeli niezdolność do pracy powstała podczas drogi do pracy?

A. 75 zł
B. 100 zł
C. 150 zł
D. 125 zł
ROL.05 Pytanie 1 462
Organizacja i prowadzenie prz…

Rozpoczynając działalność handlową w formie spółki z ograniczoną odpowiedzialnością w celu rozliczenia podatku dochodowego należy zastosować

A. kartę podatkową.
B. księgę przychodów i rozchodów.
C. pełną księgowość.
D. ryczałt ewidencjonowany.
ROL.05 Pytanie 1 463
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca jako podatnik podatku dochodowego od osób fizycznych na zasadach ogólnych zobowiązany jest do prowadzenia

A. książki kasowej.
B. ewidencji sprzedaży.
C. księgi przychodów i rozchodów.
D. ewidencji zakupu.
ROL.05 Pytanie 1 464
Organizacja i prowadzenie prz…

Na podstawie przedstawionej listy płac pracownika za maj, ustal kwotę wynagrodzenia netto.

Ilustracja do pytania 24
A. 1 745,42 zł
B. 2 156,72 zł
C. 1 538,42 zł
D. 2 554,72 zł
ROL.05 Pytanie 1 465
Organizacja i prowadzenie prz…

Osoba wykorzystująca do ewidencji zdarzeń gospodarczych program księgowy powinna na koniec każdego dnia pracy wykonać

A. dzienny rachunek zysków i strat.
B. bilans majątku.
C. podsumowanie wpisów.
D. archiwizację danych.
ROL.05 Pytanie 1 466
Organizacja i prowadzenie prz…

Dokumentem zakupu wystawionym przez sprzedającego, który nie jest płatnikiem podatku VAT, a który dla kupującego stanowi podstawę ewidencji zobowiązania wobec dostawcy, jest

A. czek.
B. weksel.
C. rachunek.
D. faktura zakupu.
ROL.05 Pytanie 1 467
Organizacja i prowadzenie prz…

Kontrakty czyli umowy między producentem i odbiorcą produktów rolnych wykorzystywane są głównie w integracji

A. poziomej.
B. strategicznej.
C. technicznej.
D. pionowej.
ROL.05 Pytanie 1 468
Organizacja i prowadzenie prz…

W postępowaniu przed sądem gospodarczym zdolności sądowej nie posiada spółka

A. z ograniczoną odpowiedzialnością.
B. cywilna, prowadząca działalność gospodarczą.
C. jawna.
D. komandytowa.
ROL.05 Pytanie 1 469
Organizacja i prowadzenie prz…

Jedną z form rozliczeń bezgotówkowych jest

A. przekaz pocztowy.
B. obligacja.
C. przelew.
D. wpłata należnej kwoty do kasy.
ROL.05 Pytanie 1 470
Organizacja i prowadzenie prz…

Powierzenie usługodawcy kompetencji decyzyjnych w zakresie sposobów realizacji zleconych zadań to warunek zastosowania

A. outsourcingu.
B. merchandisingu.
C. franchisingu.
D. downsizingu.
ROL.05 Pytanie 1 471
Organizacja i prowadzenie prz…

Dokument Mm w gospodarce magazynowej wystawiany jest w sytuacji

A. wydania materiałów odbiorcy.
B. przesunięcia międzymagazynowego.
C. zwrotu dostawcy materiałów złych jakościowo.
D. przyjęcia towarów od dostawcy.
ROL.05 Pytanie 1 472
Organizacja i prowadzenie prz…

Właściciel zabudowań inwentarskich przekazał je sąsiadowi na określony czas, za ustaloną kwotę czynszu. Którą z umów podpisali sąsiedzi?

A. Kredytu.
B. Dzierżawy.
C. Pożyczki.
D. Leasingu.
ROL.05 Pytanie 1 473
Organizacja i prowadzenie prz…

O kredyt inwestycyjny w rolnictwie z dopłatą ARiMR na zakup gruntów rolnych może ubiegać się

A. dyrektor przedsiębiorstwa państwowego.
B. pracownik spółdzielni ogrodniczo-pszczelarskiej.
C. właściciel gospodarstwa rolnego.
D. przedsiębiorca mający osobowość prawną.
ROL.05 Pytanie 1 474
Organizacja i prowadzenie prz…

Którą metodę zarządzania stosuje się w przedsiębiorstwie rzemieślniczym zatrudniającym 3 osoby?

A. Macierzową.
B. Sztabowo-liniową.
C. Wielofunkcyjną.
D. Liniową.
ROL.05 Pytanie 1 475
Organizacja i prowadzenie prz…

Metodę zarządzania przez cele można inaczej określić jako

A. BCG
B. BCC
C. MBO
D. BOM
ROL.05 Pytanie 1 476
Organizacja i prowadzenie prz…

W mediach ukazało się ogłoszenie o wolnym etacie z następującymi wymaganiami: wykształcenie wyższe, doświadczenie zawodowe 5 lat, wysoka motywacja i orientacja na osiąganie stawianych celów, umiejętność kształtowania właściwych relacji interpersonalnych, kreatywność, dynamizm. Wymagania konkursu wskazują, że wolny etat dotyczy stanowiska

A. dyrektora działu produkcji.
B. kierownika referatu logistyki.
C. dyrektora działu marketingu.
D. głównego księgowego.
ROL.05 Pytanie 1 477
Organizacja i prowadzenie prz…

Elementami występującymi w tradycyjnym modelu marketingu mix, za pomocą których można oddziaływać na rynek, są:

A. surowiec, produkt, dystrybucja, promocja.
B. produkt, cena, dystrybucja, sprzedaż.
C. produkt, cena, transport, promocja.
D. produkt, cena, dystrybucja, promocja.
ROL.05 Pytanie 1 478
Organizacja i prowadzenie prz…

W Unii Europejskiej dodatki do żywności uznane za bezpieczne oznacza się na etykietach produktu literą

A. G
B. K
C. S
D. E
ROL.05 Pytanie 1 479
Organizacja i prowadzenie prz…

Przeciwutleniacze chronią żywność przed procesami

A. czerstwienia.
B. gnicia.
C. pleśnienia.
D. jełczenia.
ROL.05 Pytanie 1 480
Organizacja i prowadzenie prz…

Metodą dyfuzyjną stosowaną do odsalania wielu materiałów oraz modyfikacji składu mineralnego wielu produktów lub półproduktów w procesach biotechnologicznych, np. oczyszczanie serwatki, jest

A. liofilizacja.
B. nanofiltracja.
C. ultrafiltracja.
D. mikrofiltracja.