Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.05 Pytanie 1 441
Organizacja i prowadzenie prz…

Jakie są kapitały własne, jeśli w bilansie majątkowym firmy całkowita wartość aktywów wynosi 240 000,00 zł, a zobowiązania to 80 000,00 zł?

A. 240 000,00 zł
B. 80 000,00 zł
C. 160 000,00 zł
D. 320 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 1 442
Organizacja i prowadzenie prz…

Dokumentacja określa składniki oraz ich wagowe proporcje, które muszą być ze sobą połączone, a także maszyny, jakie powinny być użyte w procesie produkcyjnym?

A. techniczna
B. technologiczna
C. kosztorysowa
D. fabryczna
ROL.05 Pytanie 1 443
Organizacja i prowadzenie prz…

Margaryna zawiera 80% tłuszczów. Oblicz, jaką ilość tego składnika należy przygotować, aby uzyskać 1 500 kg margaryny?

A. 1 000 kg
B. 1 200 kg
C. 2 500 kg
D. 2 400 kg
ROL.04 Pytanie 1 444
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Czyszczenie dna rowów w celu zachowania odpowiedniej głębokości oraz zapewnienia odpływu wody z wylotów drenarskich powinno być realizowane minimum

A. raz na kwartał
B. raz w roku
C. raz na miesiąc
D. dwa razy w roku
ROL.05 Pytanie 1 445
Organizacja i prowadzenie prz…

Najłatwiej dostępnym oraz najtańszym źródłem krótkoterminowego uzupełniania brakujących funduszy na finansowanie działalności firmy handlowej jest kredyt

A. konsumpcyjny
B. obrotowy
C. kupiecki
D. komercyjny
ROL.04 Pytanie 1 446
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wskaż kategorię roślin, która ze względu na krótki czas wegetacji nadaje się do uprawy w międzyplonie ścierniskowym?

A. Jęczmień jary i pszenica jara
B. Koniczyna czerwona i lucerna
C. Kukurydza i ziemniaki
D. Facelia i gorczyca biała
ROL.05 Pytanie 1 447
Organizacja i prowadzenie prz…

Jak długo będzie trwał efektywny czas pracy zespołu pracującego z kombajnem ziemniaczanym o wydajności 0,20 ha/h, zbierając ziemniaki z areału wynoszącego 5 ha?

A. 20 godzin
B. 10 godzin
C. 25 godzin
D. 15 godzin
ROL.05 Pytanie 1 448
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaki skrót używa się do określenia systemu, który zapewnia bezpieczeństwo zdrowotne żywności na podstawie analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli?

A. GHP
B. ISO 9000
C. RMP
D. HACCP
ROL.04 Pytanie 1 449
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Okres karencji pestycydów chroni

A. wody gruntowe przed zanieczyszczeniem.
B. ludzi oraz zwierzęta przed toksycznością.
C. glebę przed akumulacją szkodliwych substancji.
D. produkty ekologiczne w rolnictwie.
ROL.04 Pytanie 1 450
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W przypadku wykę kosmatą, przeznaczoną na nasiona, orkę siewną należy przeprowadzić

A. późną jesienią, na głębokość 20 + 25 cm
B. wiosną, na głębokość 15 + 20 cm
C. latem, bezpośrednio po zbiorze przedplonu, na głębokość 8 + 15 cm
D. w połowie sierpnia, na głębokość 15 + 20 cm
ROL.04 Pytanie 1 451
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Aby uzyskać sianokiszonkę w balotach, jakie urządzenie należy wykorzystać do zbioru zielonki?

A. przyczepę zbierającą
B. prasę silosującą
C. sieczkarnię polową
D. prasę zwijającą
ROL.04 Pytanie 1 452
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie analizy danych z tabeli określ dawkę azotu zalecaną w uprawie pszenicy ozimej odmiany intensywnej, na glebie kompleksu żytniego dobrego, przy założonym plonie ziarna 6,5 t/ha.

Dawki azotu dla pszenicy ozimej w zależności od kompleksu glebowego (w kg/ha)
Przewidywany plon ziarna (t/ha)Kompleks glebowy
Pszenny bardzo dobry i dobryŻytni bardzo dobry i dobry
Odmiany pszenicy średnio intensywne
3,0 – 5,560 – 80 kg/ha80 – 100 kg/ha
6,5 i więcej80 – 90 kg/ha100 – 120 kg/ha
Odmiany pszenicy intensywne
3,0 – 5,580 – 100 kg/ha90 – 120 kg/ha
6,5 i więcej100 – 120 kg/ha110 – 150 kg/ha

A. 80 - 90 kg N/ha
B. 100 - 120 kg N/ha
C. 110 - 150 kg N/ha
D. 80 - 100 kg N/ha
ROL.05 Pytanie 1 453
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaki rodzaj analizy finansowej pozwala przedsiębiorcy ocenić rentowność działalności agrobiznesowej?

A. Analiza SWOT
B. Analiza PEST
C. Analiza morfologiczna
D. Analiza wskaźnikowa
ROL.04 Pytanie 1 454
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Przed podaniem ziarna zbóż trzodzie chlewnej, należy je

A. toastować
B. rozdrobnić
C. namoczyć
D. prażyć
ROL.05 Pytanie 1 455
Organizacja i prowadzenie prz…

Resztki nasion, owoców oraz warzyw po wyciskaniu soku, które mogą być wykorzystywane jako karma dla bydła lub do dalszej obróbki, to

A. odwar.
B. wytłoczyny.
C. pary.
D. wytłoki.
ROL.04 Pytanie 1 456
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zimowe mrozy oraz brak pokrywy śnieżnej mogą prowadzić do zmniejszenia plonów

A. bobiku
B. żyta
C. ziemniaków
D. gorczycy
ROL.05 Pytanie 1 457
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorstwo planuje wprowadzenie na rynek innowacyjnego, specjalistycznego produktu, który ułatwi przygotowywanie posiłków w lokalach gastronomicznych. Kluczowymi odbiorcami będą kucharze. Towar będzie dystrybuowany przez wyspecjalizowanego sprzedawcę z równoczesną demonstracją jego funkcji. Najbardziej efektywną metodą sprzedaży będzie

A. oferta w specjalistycznym sklepie z wyposażeniem kuchni
B. bezpośrednie dotarcie do miejsca pracy kucharzy
C. demonstracja w supermarkecie przy stoisku z akcesoriami kuchennymi
D. sprzedaż przez sklep internetowy
ROL.04 Pytanie 1 458
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Dzienne zapotrzebowanie na energię i składniki pokarmowe dla lochy karmiącej wynosi

Grupa produkcyjnaKoncentracja energii EM (MJ)Białko ogólne (g)Białko strawne (g)
Loszki 30 – 110 kg29,0365290
Lochy ciąża do 90 dni26,0281225
Lochy ciąża powyżej 90 dni38,0479380
Lochy laktacja 6 tydzień68,0881700

A. 29 MJ i 290 g b.s.
B. 26 MJ i 225 g b.s.
C. 38 MJ i 380 g b.s.
D. 68 MJ i 700 g b.s.
ROL.05 Pytanie 1 459
Organizacja i prowadzenie prz…

Produkcja sera białego (twarogu) realizowana jest przez podgrzanie mleka

A. skwaszonego
B. surowego
C. zagęszczonego
D. w proszku
ROL.05 Pytanie 1 460
Organizacja i prowadzenie prz…

Podczas inwentaryzacji w sklepie ujawniono straty w wysokości 4 500,00 zł. W okresie między inwentaryzacjami firma uzyskała przychody na poziomie 2 500 000,00 zł. Właściciel ustalił limit ubytków na 0,5% wartości przychodów. Czy wartość ubytków jest

A. wyższa niż limit
B. niższa niż limit
C. niemożliwa do określenia
D. równa limitowi
ROL.04 Pytanie 1 461
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Oblicz, jaką ilość azotu należy zastosować w uprawie 1 hektara kukurydzy na kiszonkę z całych roślin, jeżeli przewidywany plon zielonki wynosi 40 t/ha.

Pobieranie składników pokarmowych na 1 t plonu kukurydzy w kg/ha
(wg INUG - PIB)
Rodzaj plonuNP₂O₅K₂OMgO
Ziarno2813339
CCM147209
Całe rośliny – silos3,51,36,30,7

A. 560 kg/ha
B. 140 kg/ha
C. 252 kg/ha
D. 52 kg/ha
ROL.05 Pytanie 1 462
Organizacja i prowadzenie prz…

Osoba prowadząca działalność gospodarczą, która rozlicza się z podatku dochodowego od osób fizycznych w formie ryczałtu ewidencjonowanego, musi prowadzić

A. ewidencję zakupu
B. ewidencję przychodów
C. księgę przychodów i rozchodów
D. książkę kasową
ROL.04 Pytanie 1 463
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie podanych informacji, oblicz dawkę preparatu potrzebną do sporządzenia 300 litrów cieczy roboczej.

Środek owadobójczy w formie koncentratu do sporządzania emulsji wodnej.

Przeznaczony do stosowania przy użyciu opryskiwaczy polowych.

Zalecane opryskiwanie średniokropliste.

Zalecana dawka środka chemicznego dla jednorazowego zastosowania wynosi 25 g na 100 litrów wody.

A. 100 g
B. 125 g
C. 75 g
D. 25 g
ROL.05 Pytanie 1 464
Organizacja i prowadzenie prz…

Kierownik podejmuje decyzje bez konsultacji z pracownikami. Dokładnie określa im zadania oraz sposób ich realizacji. Jaki styl zarządzania zespołem reprezentuje ten kierownik?

A. Normatywny
B. Demokratyczny
C. Autokratyczny
D. Konsultacyjny
ROL.05 Pytanie 1 465
Organizacja i prowadzenie prz…

W zakładzie przetwórstwa grzybów do konserwacji produktów wykorzystuje się mrożenie. Jaką metodą jest to konserwacja?

A. fizyczną
B. biologiczną
C. fizykochemiczną
D. chemiczną
ROL.04 Pytanie 1 466
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Który z poniższych elementów nie stanowi narzędzia promocji?

A. public relations
B. reklama
C. monitoring
D. sprzedaż osobista
ROL.05 Pytanie 1 467
Organizacja i prowadzenie prz…

Jak należy postąpić z towarem, który uległ zniszczeniu w wyniku zamoczenia przez uszkodzony dach po wichurze?

A. Obniżyć cenę
B. Poinformować nabywców o tym zdarzeniu
C. Wycofać ze sprzedaży
D. Zgłosić to sanepidowi
ROL.04 Pytanie 1 468
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Nawozem ogólnym do stosowania przed siewem oraz po wschodach, dla wszystkich roślin uprawnych z grupy nawozów amonowo-saletrzanych, jest

A. siarczan amonowy
B. mocznik
C. saletra amonowa
D. saletra wapniowa
ROL.05 Pytanie 1 469
Organizacja i prowadzenie prz…

Najmniej wymagającą formą w zakresie obowiązków związanych z ewidencją podatkową oraz księgową jest

A. ryczałt ewidencjonowany
B. karta podatkowa
C. księga inwentarzowa
D. księga podatkowa
ROL.05 Pytanie 1 470
Organizacja i prowadzenie prz…

Łączne źródła finansowania majątku wynoszą 900 000 zł. Firma dysponuje kapitałem własnym w wysokości 675 000 zł. Jaki jest udział kapitałów obcych w finansowaniu działalności?

A. 30%
B. 25%
C. 45%
D. 75%
ROL.05 Pytanie 1 471
Organizacja i prowadzenie prz…

Tyndalizacja to metoda termicznego zabezpieczania żywności. Na czym polega?

A. na długotrwałym gotowaniu produktów w temperaturze poniżej 70°C
B. na sterylizacji produktów w dedykowanych urządzeniach
C. na pasteryzacji mięsnych produktów w słoikach
D. na 2 - 3 krotnej pasteryzacji wykonywanej w odstępach 1 - 3 dni
ROL.04 Pytanie 1 472
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Która z podanych roślin uprawnych posiada największe wymagania temperaturowe w trakcie rozwoju organów wegetatywnych?

A. Owies
B. Gryka
C. Kukurydza
D. Ziemniaki
ROL.05 Pytanie 1 473
Organizacja i prowadzenie prz…

Metodą fizyczną stosowaną do konserwacji żywności jest

A. kiszenie
B. wędzenie
C. mrożenie
D. peklowanie
ROL.04 Pytanie 1 474
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Weryfikacja dowodu księgowego, polegająca na ocenie, czy wartości liczbowe są wolne od błędów arytmetycznych, jest kontrolą z punktu widzenia

A. rachunkowym
B. prawnym
C. merytorycznym
D. formalnym
ROL.04 Pytanie 1 475
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W celu zapewnienia odpowiednich potrzeb paszowych dla bydła w gospodarstwie dysponującym ograniczoną powierzchnią użytków zielonych, korzystne może być wprowadzenie do struktury zasiewów płodozmianu paszowego z przewagą uprawy

A. kukurydzy na nasiona
B. zbóż
C. mieszanki roślin motylkowych z trawami
D. roślin strączkowych na nasiona
ROL.04 Pytanie 1 476
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Ile wynosi czystość nasion ziania pszenicy ustalona na podstawie wyodrębnionych zanieczyszczeń przy ocenie organoleptycznej 250 g próbki?

Rodzaj zanieczyszczeńMasa (g)
Ziarna połamane7,5
Martwe owady0,5
Ziarna porośnięte5
Nasiona obce2

A. 98%
B. 94%
C. 96%
D. 95%
ROL.04 Pytanie 1 477
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W tabeli przedstawiono powierzchnię upraw gospodarstwa rolnego. Wiodącą w strukturze zasiewów tego gospodarstwa jest uprawa roślin

Rodzaj uprawyPowierzchnia uprawy (w ha)
łubin3
żyto6
ziemniaki4
rzepak6
buraki pastewne2
pszenica4
Razem25

A. okopowych.
B. zbożowych.
C. oleistych.
D. motylkowych
ROL.05 Pytanie 1 478
Organizacja i prowadzenie prz…

Najczęściej produkcję chipsów realizuje się poprzez smażenie osuszonych plasterków

A. ziemniaków
B. ogórków
C. selerów
D. cebuli
ROL.05 Pytanie 1 479
Organizacja i prowadzenie prz…

Obowiązek nałożony na mikrofirmy, dotyczący comiesięcznego przesyłania ewidencji VAT drogą elektroniczną na specjalną platformę skarbową, jest określany skrótem

A. VAT – 7
B. VAT – Z
C. VAT – UE
D. JPK_VAT
ROL.05 Pytanie 1 480
Organizacja i prowadzenie prz…

Które z poniższych działań przedsiębiorstwa agrobiznesowego ma na celu zwiększenie efektywności produkcji?

A. Ograniczenie działań marketingowych
B. Zmniejszenie liczby pracowników
C. Zwiększenie powierzchni biurowej
D. Inwestycje w nowoczesne technologie