Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
ROL.04 Pytanie 121
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Rolnik będący ryczałtowym podatnikiem podatku VAT ma obowiązek przechowywać faktury przez

A. 5 lat.
B. 10 lat.
C. 8 lat.
D. 7 lat.
ROL.04 Pytanie 122
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Kontrola Państwowej Inspekcji Pracy stwierdziła brak badań okresowych u kilku pracowników przetwórni warzyw i nakazała ich wykonanie. Obowiązek wykonywania pracowniczych badań lekarskich mają osoby

A. zatrudnione na zasadach wolontariatu.
B. świadczące pracę na podstawie umowy zlecenia.
C. świadczące pracę na podstawie umowy o dzieło.
D. zatrudnione na podstawie umowy o pracę.
ROL.04 Pytanie 123
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Likwidacja zadrzewień śródpolnych związana z intensyfikacją produkcji rolniczej spowoduje

A. erozję wierzchniej warstwy gleby.
B. zwiększenie populacji ptaków pożytecznych.
C. zmniejszenie populacji ptaków pożytecznych.
D. obniżenie poziomu wód gruntowych.
ROL.04 Pytanie 124
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na stokach górskich zaleca się wykonywanie orki wzdłuż stoku ze względu na

A. erozję wietrzną.
B. erozję wodną.
C. ochronę powietrza.
D. ochronę krokusów.
ROL.04 Pytanie 125
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Las jest przykładem zasobu

A. naturalnego.
B. odnawialnego.
C. żadnego z powyższych rodzajów.
D. nieodnawialnego.
ROL.04 Pytanie 126
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do otoczenia bliższego firmy agrobiznesowej zaliczymy

A. personel pracowniczy i warunki prawno-instytucjonalne.
B. warunki demograficzne i zasoby odnawialne.
C. rynki konsumenckie i konkurencję.
D. siłę nabywczą kupujących i czynniki klimatyczne.
ROL.04 Pytanie 127
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Roślina, pod uprawę, której wskazane jest nawożenie obornikiem to

A. ziemniak.
B. żyto.
C. jęczmień.
D. pszenica.
ROL.04 Pytanie 128
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Płodem rolnym będącym jednocześnie surowcem dla przemysłu spożywczego i produktem żywnościowym jest

A. mleko krowie.
B. nasiona rzepaku.
C. ziarno jęczmienne.
D. korzeń buraka cukrowego.
ROL.04 Pytanie 129
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Krótkookresowe działanie stosujące bodźce ekonomiczne w celu pobudzenia sprzedaży produktu lub usługi to

A. public relations.
B. reklama zewnętrzna.
C. sprzedaż osobista.
D. promocja sprzedaży.
ROL.04 Pytanie 130
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką rolę pełni zamieszczony obok dokument?

Ilustracja do pytania 10
A. Potwierdza wpłatę zaliczki w formie gotówki.
B. Potwierdza wypłatę z kasy.
C. Potwierdza wpłatę zaliczki na rachunek bankowy.
D. Potwierdza wypłatę zaliczki z rachunku bankowego.
ROL.04 Pytanie 131
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wytwórnia opakowań wytwarza jeden typ kontenerów. Koszty produkcji wynoszą 16 000 zł. W ciągu okresu produkcji przekazano do magazynu 160 gotowych kontenerów. Jaki jest koszt jednostkowy wyrobu?

A. 95 zł/szt.
B. 106,25 zł/szt.
C. 100 zł/szt.
D. 110 zł/szt.
ROL.04 Pytanie 132
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wynik finansowy netto wyliczamy

A. dodając lub odejmując od wyniku z działalności gospodarczej wynik z operacji nad- zwyczajnej.
B. od wyniku brutto odejmując obowiązkowe obciążenie wyniku finansowego.
C. dodając lub odejmując od wyniku z działalności operacyjnej wynik z działalności finansowej.
D. dodając lub odejmując od wyniku ze sprzedaży wynik z pozostałej działalności operacyjnej.
ROL.04 Pytanie 133
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Analiza ekonomiczno-finansowa firmy wykazała, że jej wskaźnik ogólnej płynności wynosi 4,5. Taka sytuacja świadczy o tym, że firma

A. musi zmienić strukturę produkcji.
B. jest zagrożona bankructwem.
C. ma trudności płatnicze.
D. utrzymuje nadmierne środki obrotowe.
ROL.04 Pytanie 134
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką kwotę uzyska przedsiębiorca po 2 latach, jeżeli wpłaci do banku 500 tys. zł, przy stałej stopie procentowej wynoszącej 20%?

A. 720 tys. zł
B. 750 tys. zł
C. 800 tys. zł
D. 700 tys. zł
ROL.04 Pytanie 135
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Rynek, na którym występują takie formy sprzedaży, jak: sprzedaż aukcyjna, komisowa, spółdzielcza, nazywamy

A. bazarem handlowym.
B. giełdą towarową.
C. rynkiem hurtowym.
D. supermarketem.
ROL.04 Pytanie 136
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Firma produkująca płatki kukurydziane sprzedaje je jako danie śniadaniowe. Jednak poprzez modyfikację płatków (różne smaki) wprowadza nawyk "chrupania" ich przy innych okazjach. Jakie kryterium segmentacji rynku firma wykorzystuje w ten sposób?

A. Geograficzne.
B. Behawioralne.
C. Psychograficzne.
D. Demograficzne.
ROL.04 Pytanie 137
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Pan Malinowski dokonał analizy SWOT swojego przedsiębiorstwa. Które z wymienionych czynników są jego mocnymi stronami?

A. Brak badań rynku, niskie koszty wejścia do branży, wzrost cen paliwa.
B. Zagraniczny inwestor, umiarkowana rywalizacja w sektorze, atrakcyjne substytuty.
C. Umiejętność pracy w zespole, niski koszt kapitału, strategiczna lokalizacja.
D. Mocny pieniądz, niskie oprocentowanie kredytu, możliwość wykorzystania zachodniej technologii.
ROL.04 Pytanie 138
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Przy zakupie produktów w sklepie dokonujemy oceny ich jakości przy wykorzystaniu zmysłów: wzroku, węchu, smaku i dotyku. Taki sposób sprawdzenia produktu to ocena

A. sensoryczna.
B. organoleptyczna.
C. analityczna.
D. porównawcza.
ROL.04 Pytanie 139
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zakupiono za gotówkę materiały do produkcji na kwotę 300 zł. Który ze sposobów zaksięgowania tej operacji jest prawidłowy?

Ilustracja do pytania 19
A. B.
B. A.
C. C.
D. D.
ROL.04 Pytanie 140
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W przedsiębiorstwie stwierdzono niedobór składników majątkowych niezawiniony przez pracownika, powstały z przyczyn losowych. Który ze sposobów rozliczenia niedoborów jest prawidłowy?

A. Materiały -> Rozliczenie niedoborów i szkód -> Należności z tytułu niedoborów.
B. Materiały -> Rozliczenie niedoborów i szkód -> Straty nadzwyczajne.
C. Materiały -> Rozliczenie niedoborów i szkód -> Koszty handlowe.
D. Materiały -> Rozliczenie niedoborów i szkód -> Roszczenia sporne.
ROL.04 Pytanie 141
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Pani Marta pracuje w zakładzie rolnym jako pracownik fizyczny. Kierownik zlecił jej przewiezienia nawozu taczką jednokołową o wadze 70 kg . Pani Marta odmówiła jednak wykonania tego zadania, powołując się na

A. zakres obowiązków pracownika.
B. rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej w sprawie rodzaju prac wymagających szczególnej sprawności psychofizycznej.
C. regulamin pracy przedsiębiorstwa.
D. rozporządzenie Rady Ministrów w sprawie wykazu prac szczególnie uciążliwych lub szkodliwych dla zdrowia kobiet.
ROL.04 Pytanie 142
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Inspektor bhp kontrolując przebieg pracy w gospodarstwie, stwierdził nieprawidłowość przy wykonywaniu zabiegów ochrony roślin. Pracownik wykonujący zabieg nie posiadał odzieży ochronnej, co powodowało bezpośrednie zagrożenie dla

A. jakości wykonanego zabiegu.
B. zdrowia i życia pracownika.
C. środowiska naturalnego roślin.
D. osób, które będą się stykać z tym pracownikiem.
ROL.04 Pytanie 143
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie główne zagrożenie dla środowiska niesie nadmierne nawożenie nawozami azotowymi?

A. Złe przechowywanie roślin.
B. Trudności w pobieraniu innych składników przez rośliny.
C. Zanieczyszczenie powietrza.
D. Skażenie wód gruntowych.
ROL.04 Pytanie 144
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Firma wprowadziła na rynek nowe odmiany produkowanych przez siebie napojów: napoje niskokaloryczne i mieszane z sokami owocowymi. Takie działanie to strategia

A. rozwoju rynku.
B. dywersyfikacji.
C. rozwoju produktu.
D. penetracji rynku.
ROL.04 Pytanie 145
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Akta osobowe pracownika przechowuje się przez okres

A. 15 lat.
B. 5 lat.
C. 50 lat.
D. 25 lat.
ROL.04 Pytanie 146
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Szkodnik, który żeruje w pąkach kwiatowych i zjada zawiązki zalążni oraz pylników, to

A. słodyczek rzepakowy.
B. stonka ziemniaczana.
C. pchełka ziemna.
D. oprzędzik pręgowany.
ROL.04 Pytanie 147
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Specjalne zabezpieczenia przeciwpożarowe powinny posiadać pomieszczenia do przechowywania

A. superfosfatu.
B. polifoski.
C. saletry.
D. mikronawozów.
ROL.04 Pytanie 148
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do prac polowych zastosowano agregat uprawowy o wydajności 2 ha/h. Jedna godzina pracy agregatu kosztuje 80 zł. Ile wynosi koszt pracy agregatu uprawowego na powierzchni 5 ha?

A. 240 zł
B. 80 zł
C. 200 zł
D. 160 zł
ROL.04 Pytanie 149
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Listki zaokrąglone, o białym, spodkowatym rysunku na górnej stronie, na brzegach ząbkowane, nieomszone, pod spodem błyszczące są charakterystyczne dla koniczyny

A. inkarnatki.
B. czerwonej.
C. szwedzkiej.
D. białej.
ROL.04 Pytanie 150
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Przycinanie dziobów i amputacja grzebienia stosowane są

A. w chowie masowym indyków.
B. w hodowli zarodowej gęsi.
C. w chowie przemysłowym kur.
D. w hodowli zarodowej kur.
ROL.04 Pytanie 151
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na zdjęciu przedstawiono suszarnię do ziarna

Ilustracja do pytania 31
A. przewoźną.
B. fluidyzacyjną.
C. komorową.
D. podłogową.
ROL.04 Pytanie 152
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Próba reduktazowa z błękitem metylenowym określa jakość mikrobiologiczną mleka. Która z prób A, B, C, D wskazuje na najlepszą jakość mikrobiologiczną mleka?

Ilustracja do pytania 32
A. A.
B. D.
C. B.
D. C.
ROL.04 Pytanie 153
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Po wykonaniu zabiegu ochrony roślin na plantacji rzepaku nastąpiło zatrucie pszczół. Zaistniała sytuacja została spowodowana nieprzestrzeganiem okresu

A. tolerancji.
B. karencji.
C. prewencji.
D. wrażliwości.
ROL.04 Pytanie 154
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Odczytaj z wykresu, jaki będzie plon żyta przy dawce azotu (N) wynoszącej 120 kg/ha, gdy przedplonem są rośliny zbożowe.

Ilustracja do pytania 34
A. 3,1 t/ha
B. 3,4 t/ha
C. 4,0 t/ha
D. 3,6 t/ha
ROL.04 Pytanie 155
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Poplonem ścierniskowym o długim okresie wegetacji, uprawianym w przypadku niedoboru pasz dla bydła, jest

A. żyto.
B. mieszanka zbożowa.
C. rzodkiew.
D. kapusta pastewna.
ROL.04 Pytanie 156
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Czas, jaki musi upłynąć od zastosowania środka chemicznego do zbioru rośliny i jej spożycia, to okres

A. prewencji.
B. karencji.
C. tolerancji.
D. wrażliwości.
ROL.04 Pytanie 157
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Korzystając z tabeli, określ minimalną ilość wysiewu pszenicy ozimej na 1 hektar

Ilustracja do pytania 37
A. 120 kg
B. 140 kg
C. 180 kg
D. 110 kg
ROL.04 Pytanie 158
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Łuszczyna jest owocem

A. seradeli.
B. lucerny chmielowej.
C. rzepaku.
D. nostrzyka.
ROL.04 Pytanie 159
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Przeszkolenie pracownika w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy należy do obowiązków

A. Urzędu Pracy.
B. pracodawcy.
C. Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
D. Państwowej Inspekcji Pracy.
ROL.04 Pytanie 160
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Laktacja to

A. ilość mleka wydzielana od porodu do porodu.
B. ilość mleka wyprodukowanego w ciągu roku.
C. wydzielanie mleka przez samicę.
D. wydzielanie mleka podczas doju.