Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
ROL.05 Pytanie 1 561
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedstawione na zdjęciu urządzenie służy do

Ilustracja do pytania 1
A. nadziewania kiełbas.
B. mielenia mięsa.
C. produkcji makaronu.
D. rozdrabniania owoców.
ROL.05 Pytanie 1 562
Organizacja i prowadzenie prz…

Otręby powstałe jako produkt uboczny są wykorzystywane najczęściej w przemyśle

A. spożywczym.
B. browarniczym.
C. paszowym.
D. spirytusowym.
ROL.05 Pytanie 1 563
Organizacja i prowadzenie prz…

Rośliny genetycznie modyfikowane określa się skrótem

A. HACCP
B. BCR
C. GMO
D. ISO
ROL.05 Pytanie 1 564
Organizacja i prowadzenie prz…

Który dowód księgowy jest podstawą do zaksięgowania operacji kasowej?

A. Rw
B. KP
C. Wz
D. PK
ROL.05 Pytanie 1 565
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma wystawiła fakturę z błędnie naliczonym podatkiem VAT. W celu poprawienia błędu należy

A. przekreślić błędny wpis i wpisać poprawną wartość.
B. zniszczyć błędny dokument i wystawić nowy.
C. wystawić nową fakturę i podczepić do faktury błędnej.
D. wystawić fakturę korygującą.
ROL.05 Pytanie 1 566
Organizacja i prowadzenie prz…

Aktywem obrotowym jest

A. maszyna.
B. budynek.
C. gotówka.
D. budowla.
ROL.05 Pytanie 1 567
Organizacja i prowadzenie prz…

Do kapitałów własnych zalicza się

A. zobowiązania wobec dostawców.
B. kredyt długoterminowy.
C. kapitał akcyjny.
D. kredyt inwestycyjny.
ROL.05 Pytanie 1 568
Organizacja i prowadzenie prz…

Ubytki powstałe w wyniku procesów biologicznych zachodzących w czasie przechowywania towaru nazywa się niedoborami

A. naturalnymi.
B. zawinionymi.
C. systematycznymi.
D. niezawinionymi.
ROL.05 Pytanie 1 569
Organizacja i prowadzenie prz…

Inwentaryzację składników majątku, do których dostęp jest utrudniony lub niemożliwy przeprowadza się metodą

A. uzgadniania sald aktywów.
B. spisu z natury.
C. nadzwyczajną.
D. porównania danych księgowych z dokumentami.
ROL.05 Pytanie 1 570
Organizacja i prowadzenie prz…

Który dokument sporządza komisja powołana do przeprowadzenia inwentaryzacji towarów w magazynie?

A. Plan inwentaryzacji.
B. Potwierdzenie zgodności sald.
C. Arkusz spis z natury.
D. Zestawienie różnic inwentaryzacyjnych.
ROL.05 Pytanie 1 571
Organizacja i prowadzenie prz…

Rozliczenie niedoboru ujawnioną nadwyżką towarów w podobnym asortymencie, będących pod pieczą tej samej osoby materialnie odpowiedzialnej, nazywa się

A. kompensatą.
B. niwelacją.
C. zamianą.
D. pozycjonowaniem.
ROL.05 Pytanie 1 572
Organizacja i prowadzenie prz…

Ile wynosi stopa amortyzacji budowli, której okres użytkowania jest przewidywany na 25 lat?

A. 4%
B. 3%
C. 2%
D. 5%
ROL.05 Pytanie 1 573
Organizacja i prowadzenie prz…

Wartość początkowa środka trwałego wynosi 60 000 zł. Jaka będzie wartość tego środka po 5 latach użytkowania, jeżeli okres jego amortyzacji wynosi 10 lat?

A. 30 000 zł
B. 50 000 zł
C. 20 000 zł
D. 40 000 zł
ROL.05 Pytanie 1 574
Organizacja i prowadzenie prz…

Konta bilansowe aktywne posiadają saldo początkowe po

A. stronie winien (debet) i po stronie ma (credit).
B. dowolnej stronie.
C. stronie ma (credit).
D. stronie winien (debet).
ROL.05 Pytanie 1 575
Organizacja i prowadzenie prz…

Podstawowymi elementami rachunku zysków i strat są:

A. przychód, zobowiązania, wynik finansowy.
B. koszty, wynik finansowy, należności.
C. przychody, koszty, wynik finansowy.
D. aktywa, koszty, nadwyżki.
ROL.05 Pytanie 1 576
Organizacja i prowadzenie prz…

Do kosztów działalności podstawowej w firmie produkcyjnej zalicza się

A. wynagrodzenie magazyniera.
B. koszty ogólne zarządu.
C. koszty reklamy.
D. zużycie materiałów w produkcji.
ROL.05 Pytanie 1 577
Organizacja i prowadzenie prz…

Koszty całkowite produkcji 1 tony pszenicy ozimej w gospodarstwie wynoszą 500 zł. Koszty stałe stanowią 10% kosztów całkowitych. Ile wynoszą koszty stałe produkcji 100 ton pszenicy?

A. 6 000 zł
B. 3 000 zł
C. 5 000 zł
D. 4 000 zł
ROL.05 Pytanie 1 578
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma produkująca przetwory z warzyw wyprodukowała w miesiącu 10 ton surówki z warzyw, ponosząc następujące koszty:
- zakup warzyw 5 000 zł,
- wynagrodzenie pracowników 5 000 zł,
- energia elektryczna 4 000 zł,
- inne koszty 6 000 zł.

Na podstawie przedstawionych danych oblicz koszt jednostkowy produkcji 1 kg surówki z warzyw.

A. 4 zł
B. 1 zł
C. 3 zł
D. 2 zł
ROL.05 Pytanie 1 579
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaki procent średniego wynagrodzenia otrzyma pracownik hurtowni rolniczej, który przebywa na zwolnieniu lekarskim i korzysta z zasiłku chorobowego?

A. 75%
B. 100%
C. 90%
D. 80%
ROL.05 Pytanie 1 580
Organizacja i prowadzenie prz…

Jeżeli podatek naliczany jest jako określony procent od uzyskanego przychodu, to przedsiębiorca rozlicza podatek dochodowy w formie

A. zasad ogólnych.
B. pełnej księgowości.
C. karty podatkowej.
D. ryczałtu ewidencjonowanego.
ROL.05 Pytanie 1 581
Organizacja i prowadzenie prz…

Warunkiem zastosowania programu finansowo-księgowego w firmie jest

A. uzyskanie zgody organu rejestrującego firmę.
B. posiadanie licencji sprzedawcy programu.
C. zgłoszenie tego faktu w urzędzie skarbowym.
D. ukończenie szkolenia dotyczącego obsługi programu.
ROL.05 Pytanie 1 582
Organizacja i prowadzenie prz…

Zgodnie z ustawą o swobodzie działalności gospodarczej głównym celem prowadzenia działalności gospodarczej jest

A. zmniejszenie bezrobocia.
B. dbałość o ochronę środowiska.
C. osiąganie korzyści finansowych.
D. edukacja dzieci i młodzieży.
ROL.05 Pytanie 1 583
Organizacja i prowadzenie prz…

Właściciele spółki z ograniczoną odpowiedzialnością, którzy planują w przyszłości wprowadzenie przedsiębiorstwa na giełdę papierów wartościowych, powinni zmienić formę organizacyjno-prawną na spółkę

A. partnerską.
B. akcyjną.
C. komandytową.
D. cywilną.
ROL.05 Pytanie 1 584
Organizacja i prowadzenie prz…

Nabywca zapłacił w kasie za zakupiony towar. Który z przedstawionych druków posłuży do sporządzenia dokumentu, potwierdzającego to zdarzenie?

Ilustracja do pytania 24
A. C.
B. A.
C. B.
D. D.
ROL.05 Pytanie 1 585
Organizacja i prowadzenie prz…

Planowane miesięczne wydatki na działalność firmy wynoszą 25 000,00 zł, a szacowane zobowiązania wobec budżetu 6 000,00 zł. Która kwota środków finansowych będzie potrzebna, aby sfinansować działalność firmy przez okres 90 dni?

A. 93 000,00 zł
B. 124 000,00 zł
C. 31 000,00 zł
D. 62 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 1 586
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma posiada urządzenia produkcyjne o wysokim stopniu zautomatyzowania. W celu zapewnienia serwisu tych urządzeń należy zatrudnić

A. mechatronika.
B. elektronika.
C. mechanika.
D. elektryka.
ROL.05 Pytanie 1 587
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca prowadzi działalność produkcyjną w systemie dwuzmianowym zatrudniając 30 pracowników. W związku ze wzrostem zamówień planowane jest uruchomienie systemu trójzmianowego. O ile osób firma musi zwiększyć zatrudnienie?

A. O 20 osób.
B. O 25 osób.
C. O 15 osób.
D. O 10 osób.
ROL.05 Pytanie 1 588
Organizacja i prowadzenie prz…

Określ udział środków obcych w ogólnej wartości dokonanych inwestycji.

Ilustracja do pytania 28
A. 45%
B. 10%
C. 30%
D. 25%
ROL.05 Pytanie 1 589
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma sprzedaje swoje produkty w popularnej sieci sprzedaży o zasięgu krajowym. Którą formę reklamy powinna wybrać, aby dotrzeć do największej liczby potencjalnych klientów?

A. Reklamę telewizyjną.
B. Ogłoszenie w prasie lokalnej.
C. Billboard uliczny.
D. Ulotki rozdawane na ulicach.
ROL.05 Pytanie 1 590
Organizacja i prowadzenie prz…

Kierownik nie dopuszcza swoich podwładnych do podejmowania decyzji i przejmowania inicjatywy, częściej stosuje kary niż nagrody. Który styl kierowania cechuje przedstawiony opis?

A. Konsultacyjny.
B. Autokratyczny.
C. Nieingerujący.
D. Demokratyczny.
ROL.05 Pytanie 1 591
Organizacja i prowadzenie prz…

Dostarczonym przez producenta dokumentem opisującym zasady wykorzystania i obsługi maszyny lub urządzenia jest instrukcja

A. technologiczna.
B. naprawy.
C. obsługi.
D. kosztorysowa.
ROL.05 Pytanie 1 592
Organizacja i prowadzenie prz…

Surowcem wykorzystywanym do produkcji masła jest

A. serwatka.
B. kazeina.
C. śmietana.
D. twaróg.
ROL.05 Pytanie 1 593
Organizacja i prowadzenie prz…

W technologii produkcji kapusty kiszonej stosowana jest fermentacja

A. octowa.
B. alkoholowa.
C. mlekowa.
D. propionowa.
ROL.05 Pytanie 1 594
Organizacja i prowadzenie prz…

Na podstawie danych przedstawionych w tabeli, określ ile miesięcy wynosi maksymalny okres przechowywania w temperaturze -18°C wieprzowiny bez utraty jej jakości.

Ilustracja do pytania 34
A. 4 miesiące.
B. 2 miesiące.
C. 6 miesięcy.
D. 8 miesięcy.
ROL.05 Pytanie 1 595
Organizacja i prowadzenie prz…

Przetwórnia grzybów do konserwacji produktów stosuje mrożenie. Jest to konserwacja metodą

A. chemiczną.
B. fizyczną.
C. biologiczną.
D. fizykochemiczną.
ROL.05 Pytanie 1 596
Organizacja i prowadzenie prz…

Proces technologiczny polegający na oddziaływaniu dymu, którego celem jest przedłużenie okresu przechowywania wędlin i podnoszący jej walory smakowe, to

A. wędzenie.
B. pasteryzacja.
C. solenie.
D. marynowanie.
ROL.05 Pytanie 1 597
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma wytwarza miesięcznie około 45 000 litrów napojów smakowych. Są one pakowane w butelki o pojemności 1,5 litra. Ile sztuk butelek należy zamówić miesięcznie, aby zapewnić ciągłość produkcji?

A. 10 000 sztuk.
B. 40 000 sztuk.
C. 20 000 sztuk.
D. 30 000 sztuk.
ROL.05 Pytanie 1 598
Organizacja i prowadzenie prz…

Urządzeniem wykorzystywanym do produkcji spirytusu surowego jest

A. destylator.
B. prasa.
C. pasteryzator.
D. wirówka.
ROL.05 Pytanie 1 599
Organizacja i prowadzenie prz…

W Polsce olej jadalny uzyskiwany jest głównie z nasion

A. rzepaku.
B. soi.
C. oliwek.
D. słonecznika.
ROL.05 Pytanie 1 600
Organizacja i prowadzenie prz…

Urządzenie przedstawione na ilustracji służy do

Ilustracja do pytania 40
A. wędzenia wędlin.
B. nadziewania wędlin.
C. peklowania mięsa.
D. rozdrabniania mięsa.