Kwalifikacja: CHM.03 - Przygotowywanie sprzętu, odczynników chemicznych i próbek do badań analitycznych
Aby w badanej próbie w trakcie zmiany pH nastąpiła zmiana barwy na malinową, należy użyć
Zmiany barw najważniejszych wskaźników kwasowo-zasadowych | ||||
---|---|---|---|---|
Wskaźnik | Barwa w środowisku | Zakres pH zmiany barwy | ||
Kwasowym | Obojętnym | Zasadowym | ||
oranż metylowy | czerwona | żółta | żółta | 3,2÷4,4 |
lakmus (mieszanina substancji) | czerwona | fioletowa | niebieska | 4,5÷8,2 |
fenoloftaleina | bezbarwna | bezbarwna | malinowa | 8,2÷10,0 |
wskaźnik uniwersalny (mieszanina substancji) | czerwona (silnie kwaśne) pomarańczowa (słabo kwaśne) | żółta | niebieska (silnie zasadowe) zielona (słabo zasadowe) | co jeden stopień skali |
herbata | żółta | czerwona-brunatna | brązowa | |
sok z czerwonej kapusty | fioletowa | niebieska | zielona |