Kwalifikacja: BUD.14 - Organizacja i kontrola robót budowlanych oraz sporządzanie kosztorysów
Na każdej zmianie zatrudnionych jest 14 pracowników mających kontakt ze szkodliwymi środkami chemicznymi. Na podstawie przedstawionych wymagań określ minimalną powierzchnię jadalni typu I, jeżeli jednocześnie posiłek będzie spożywać 7 pracowników.
Jadalnie § 29.1. Pracodawca zatrudniający powyżej dwudziestu pracowników na jednej zmianie powinien zapewnić pracownikom pomieszczenie do spożywania posiłków, zwane dalej "jadalnią". 2. Obowiązek określony w ust. 1 dotyczy również pracodawców zatrudniających dwudziestu i mniej pracowników, jeżeli narażeni są na kontakt ze szkodliwymi środkami chemicznymi lub promieniotwórczymi, materiałami biologicznie zakaźnymi albo przy pracach szczególnie brudzących. 3. W jadalni należy umieścić w widocznych miejscach napisy lub znaki informujące o zakazie palenia tytoniu. 4. Przepis ust. 1 nie dotyczy zakładów pracy, w których wykonywane są prace wyłącznie o charakterze biurowym. § 30. Ustala się następujące typy jadalni: 1) jadalnia przeznaczona do spożywania posiłków własnych (typ I); 2) jadalnia przeznaczona do spożywania posiłków własnych i wydawania napojów (typ II); 3) jadalnia z zapleczem - przeznaczona do spożywania posiłków profilaktycznych (typ III). Dopuszcza się łączenie jadalni typu I i II. § 31.1. W pomieszczeniu jadalni typu I powinno przypadać co najmniej 1,1 m² powierzchni na każdego z pracowników jednocześnie spożywających posiłek. 2. Powierzchnia jadalni nie powinna być mniejsza niż 8 m². [...] |