Kwalifikacja: EKA.04 - Prowadzenie dokumentacji w jednostce organizacyjnej
Przedsiębiorca, który prowadzi działalność handlową w zakresie sprzedaży owoców i warzyw, opłaca podatek dochodowy w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych. W styczniu z tytułu prowadzonej działalności jego przychody po odliczeniach wyniosły 50 000,00 zł. Oblicz kwotę ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych.
| Stawka ryczałtu | Przychody ewidencjonowane |
|---|---|
| 20% | osiągane w zakresie wolnych zawodów |
| 17% | ze świadczenia usług, m.in.: reprodukcji komputerowych nośników informacji; związanych z zakwaterowaniem; pośrednictwa w sprzedaży hurtowej pojazdów samochodowych, części i akcesoriów do pojazdów samochodowych |
| 10% | z odpłatnego zbycia praw majątkowych lub nieruchomości (...) |
| 8,5% | z działalności usługowej, w tym: z działalności gastronomicznej w zakresie sprzedaży napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,5%; z działalności polegającej na wytwarzaniu przedmiotów (wyrobów) z materiału powierzonego przez zamawiającego; ze świadczenia usług wychowania przedszkolnego |
| 5,5% | z działalności wytwórczej, robót budowlanych lub w zakresie przewozów ładunków taborem samochodowym o ładowności powyżej 2 ton |
| 3% | z działalności gastronomicznej, z wyjątkiem przychodów ze sprzedaży napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,5%; ze świadczenia usług związanych z produkcją zwierzęcą; z działalności usługowej w zakresie handlu; z działalności rybaków morskich i zalewowych w zakresie sprzedaży ryb i innych surowców pochodzących z własnych połowów, z wyjątkiem sprzedaży konserw oraz przetworów z ryb i innych surowców z połowów |
| 2% | ze sprzedaży przetworzonych w sposób inny niż przemysłowy produktów roślinnych i zwierzęcych |