Kwalifikacja: MED.09 - Sporządzanie i wytwarzanie produktów leczniczych oraz prowadzenie obrotu produktami leczniczymi, wyrobami medycznymi, suplementami diety i środkami spożywczymi specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz innymi produktami dopuszczonymi do obrotu w aptece

Ile potrzeba masła kakaowego (nie biorąc pod uwagę strat technologicznych), aby przygotować czopki według podanej receptury, jeśli pojemność formy wynosi 2,1 g, a współczynnik wyparcia metronidazolu to 0,6?
Rp.
Metronidazoli               3,0
Cacao olei                 q.s.
M.f. supp. anal.
Div. in part. aeq. No 10
D.S. 1 czopek na noc

M = F – (s1 × f1 + s2 × f2 + ...)
M – całkowita ilość podłoża czopkowego [g] do sporządzenia przepisanej liczby czopków
F – pojemność formy [g] pomnożona przez ilość czopków
s – ilość przepisanej substancji leczniczej [g] na wszystkie czopki
f – współczynnik wyparcia (jeżeli nie podano szczegółowo – 0,7)

Odpowiedzi