Kwalifikacja: MED.09 - Sporządzanie i wytwarzanie produktów leczniczych oraz prowadzenie obrotu produktami leczniczymi, wyrobami medycznymi, suplementami diety i środkami spożywczymi specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz innymi produktami dopuszczonymi do obrotu w aptece
Ile potrzeba masła kakaowego (nie biorąc pod uwagę strat technologicznych), aby przygotować czopki według podanej receptury, jeśli pojemność formy wynosi 2,1 g, a współczynnik wyparcia metronidazolu to 0,6?
Rp. Metronidazoli 3,0 Cacao olei q.s. M.f. supp. anal. Div. in part. aeq. No 10 D.S. 1 czopek na noc |
M = F – (s1 × f1 + s2 × f2 + ...) M – całkowita ilość podłoża czopkowego [g] do sporządzenia przepisanej liczby czopków F – pojemność formy [g] pomnożona przez ilość czopków s – ilość przepisanej substancji leczniczej [g] na wszystkie czopki f – współczynnik wyparcia (jeżeli nie podano szczegółowo – 0,7) |