Kwalifikacja: HGT.03 - Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
Zawód: Technik hotelarstwa
Którego z elementów zastawy stołowej nie powinno znaleźć się na stole podczas przygotowywania śniadania – poranna herbata?
Odpowiedzi
Informacja zwrotna
Talerzyk do pieczywa to nie jest coś, co zazwyczaj spotkasz przy porannej herbacie. Gdy podajesz śniadanie z herbatą, ważne są rzeczy, które naprawdę pomagają w piciu tego napoju i jedzeniu, jak ciastka czy kanapki. Masz filiżankę, spodek, łyżeczkę i cukiernicę – te akcesoria są podstawowe i trzeba je mieć, żeby wszystko wygodnie podać. Talerzyk do pieczywa, choć w wielu sytuacjach się przydaje, jak przy serwowaniu chleba, to w kontekście herbaty to nie jest tak naprawdę konieczne. W restauracjach, gdzie serwują śniadania, często rezygnują z talerzyków do pieczywa, bo po prostu nie są potrzebne. Dobrze ustawiony stół to podstawa – nie tylko ładnie wygląda, ale też sprawia, że posiłek jest przyjemniejszy, no i gra to w zgodzie z zasadami kulinarnej obsługi gości.
Cukiernica, łyżeczka i filiżanka ze spodkiem to przedmioty, które można znaleźć na stole przy herbacie, ale to nie znaczy, że zawsze muszą być. Niektórzy mogą myśleć, że cukiernica jest konieczna do każdej herbaty, ale to nie jest prawda, bo wiele osób woli herbatę bez cukru. Z kolei łyżeczka, mimo że często służy do mieszania, też nie jest zawsze potrzebna, gdy napój jest podawany bez dodatków. Filiżanka ze spodkiem wygląda estetycznie, ale jak nie planujesz podawać pieczywa, to talerzyk staje się zbędny. Wiele osób błędnie myśli, że wszystkie te elementy muszą być na stole zawsze. W rzeczywistości, to zależy od tego, co serwujesz, co wolą goście i jakie są tradycje. Powinno się też brać pod uwagę, co mówi gastronomia na temat odpowiednich zestawień elementów zastawy, żeby zaspokoić zarówno potrzeby estetyczne, jak i praktyczne gości.