Zawód:  Technik hotelarstwa 
 Kategorie:  Gastronomia hotelowa  Bezpieczeństwo i odpowiedzialność 
Naświetlanie jaj promieniami UV to naprawdę skuteczny sposób na ich dezynfekcję. Działa to tak, że te promieniowanie zabija różne patogeny, w tym bakterie Salmonella, które mogą być na skorupkach. W praktyce używa się do tego specjalnych urządzeń, które emitują UV w odpowiednich długościach fal, co skutecznie eliminuje zagrożenia zdrowotne. Światowa Organizacja Zdrowia oraz Amerykański Departament Rolnictwa zalecają tę metodę, bo dzięki temu zwiększa się bezpieczeństwo żywności w przemyśle jajecznym. I co ważne, naświetlanie UV nie wpływa na jakość jaj, więc to świetna technika do obróbki wstępnej. Dzięki tej technologii producenci mogą naprawdę zmniejszyć ryzyko zakażeń Salmonellą, co w końcu buduje większe zaufanie konsumentów i jest korzystne dla zdrowia publicznego.