Kwalifikacja: SPL.01 - Obsługa magazynów
Korzystając z danych zawartych w tabelach, wskaż warunki przechowywania jaj w pomieszczeniach magazynowych.
| Wymagania dotyczące wilgotności względnej powietrza podczas przechowywania towarów | |
|---|---|
| Optymalna wilgotność względna powietrza | Rodzaj towaru |
| 85 ÷ 90% | kwiaty, świeże owoce i warzywa, mrożonki owocowe i warzywne, ryby |
| 65 ÷ 80% | jaja, miód |
| 60 ÷ 70% | mąka, cukier, sól, zboże, suszone owoce, papier, drewno |
| 50% | żelazo, wyroby metalowe, deski |
| Wymagania dotyczące temperatury powietrza podczas przechowywania towarów | |
|---|---|
| Temperatura przechowywania | Rodzaj towaru |
| 20°C | mąka, cukier, sól |
| 15°C | oleje jadalne, deski |
| 4°C ÷ 10°C | margaryna, mleko |
| 3°C ÷ 10°C | masło, smalec, jaja |
| 0°C ÷ 10°C | owoce, warzywa |
| -18°C ÷ -26°C | mrożone mięso wieprzowe, drób, ryby |