Kwalifikacja: OGR.02 - Zakładanie i prowadzenie upraw ogrodniczych
Zawód: Technik ogrodnik
Do określenia dojrzałości zbiorczej jabłek wykorzystuje się płyn Lugola. Ten test pozwala na stwierdzenie w owocach obecności
Odpowiedzi
Informacja zwrotna
No, odpowiedzią jest skrobia. To dlatego, że płyn Lugola zawiera jod, który reaguje ze skrobią i wtedy robi się ten charakterystyczny niebiesko-czarny kolor. Jak chodzi o dojrzałość jabłek, to naprawdę ważne jest, ile skrobi mają, bo im bardziej dojrzewają, tym mniej skrobi w nich zostaje, a więcej cukrów, jak glukoza czy fruktoza. Używanie płynu Lugola w sadownictwie daje możliwość sprawdzenia, czy jabłka są gotowe do zbioru, co wpływa na jakość owoców i ich cenę na rynku. Jeśli jabłka mają wysoką zawartość skrobi, to znaczy, że są jeszcze niedojrzałe i może to wpłynąć na ich smak oraz to, jak długo można je przechowywać. Najlepiej jest regularnie sprawdzać skrobię, żeby dobrze zaplanować zbiory i nie tracić owoców. Warto pamiętać, że jeśli zbierzesz owoce za wcześnie, mogą być gorszej jakości, więc ten test jest naprawdę istotny.
Wybór glukozy jako odpowiedzi nie jest dobry, bo płyn Lugola nie potrafi wykryć tego cukru. Glukoza jest ważna w metabolizmie owoców, ale nie ma związku z ich dojrzałością, raczej chodzi o to, co się z nimi dzieje podczas dojrzewania. To samo tyczy się fruktozy, która wprawdzie występuje w owocach, ale jod w płynie Lugola z nią nie reaguje, więc też nie da się jej wykryć. Najważniejsza jest zawartość skrobi w jabłkach – w miarę dojrzewania skrobia zamienia się w cukry, co jest kluczowe dla jakości owoców. A sacharoza, mimo że to też cukier w owocach, to płyn Lugola też z nią nie zadziała w taki sposób, by zmienić kolor. Błąd w wyborze odpowiedzi pewnie wynika z nieporozumienia o tym, co się dzieje w owocach podczas dojrzewania i pomylenia skrobi z innymi cukrami. W sadownictwie ważne jest, by wiedzieć, że to skrobia wskazuje na dojrzałość, a nie inne cukry, które nie są wykrywane w tym teście. Trzeba uważnie podchodzić do terminologii i wiedzy o metodach oceny dojrzałości owoców, żeby uniknąć takich błędów.