Filtrowanie pytań
OGR.02 Pytanie 201
Zakładanie i prowadzenie upra…
A. odkłady klasyczne
B. sadzonki łodygowe
C. sadzonki liściowe
D. odkłady horyzontalne
OGR.02 Pytanie 202
Zakładanie i prowadzenie upra…
Na podstawie danych zawartych w tabeli określ, jaką dawkę azotu należy zastosować w sadzie w pierwszym roku uprawy, przy zawartości materii organicznej 2,8%, na powierzchni nawożonej 800 m2.
WIEK SADU | ZAWARTOŚĆ MATERII ORGANICZNEJ(%) | ||
---|---|---|---|
0,5-1,5 | 1,6-2,5 | 2,6-3,5 | |
DAWKA AZOTU | |||
Pierwsze 2 lata | 20* | 15* | 10* |
Następne lata | 80** | 60** | 40** |
* dawki N w g/m2 powierzchni nawożonej | |||
** dawki N w kg/ha powierzchni nawożonej |
A. 80,00 kg
B. 2,40 kg
C. 24,00 kg
D. 8,00 kg
OGR.02 Pytanie 203
Zakładanie i prowadzenie upra…
Jakim gatunkiem roślinnym ozdobnym wyróżniają się pędy?
A. śnieguliczka biała
B. dereń biały
C. lawenda wąskolistna
D. jaśminowiec wonny
OGR.02 Pytanie 204
Zakładanie i prowadzenie upra…
W gospodarstwie uprawiającym gleby torfowe o pH 4,8 zaleca się hodowlę
A. różanecznika
B. bukszpanu
C. derenia
D. lawendy
OGR.02 Pytanie 205
Zakładanie i prowadzenie upra…
Niedobór światła podczas uprawy rozsady warzyw prowadzi do
A. krępej budowy roślin.
B. intensywniejszego rozwoju korzeni.
C. ciemnozielonej barwy liści.
D. wybiegania roślin.
OGR.02 Pytanie 206
Zakładanie i prowadzenie upra…
Aby wzmocnić łodygi, a także nadać roślinom pożądany kształt i wydłużyć zbyt krótkie pędy do konkretnej aranżacji, co należy zastosować?
A. druty techniczne
B. gąbkę florystyczną zieloną
C. cienki drucik florystyczny
D. gąbkę florystyczną szarą
OGR.02 Pytanie 207
Zakładanie i prowadzenie upra…
Który z nawozów mineralnych jest akceptowany w ogrodnictwie ekologicznym?
A. Siarczan potasu
B. Saletra potasowa
C. Siarczan amonowy
D. Saletra wapniowa
OGR.02 Pytanie 208
Zakładanie i prowadzenie upra…
Podczas przycinania róż istotne dla przyszłych zbiorów jest pozostawienie na pędzie 2-3 dobrze rozwiniętych
A. kwiatów
B. kolców
C. odgałęzień
D. liści
OGR.02 Pytanie 209
Zakładanie i prowadzenie upra…
Proces przygotowania podłoża do hodowli pieczarek zaczyna się od
A. sczesania okrywy grzybni
B. fermentacji
C. wysiewu grzybni
D. pasteryzacji
OGR.02 Pytanie 210
Zakładanie i prowadzenie upra…
Jakie zabiegi pozwalają na przerwanie okresu spoczynku u roślin cebulowych?
A. ciepłym kąpielom
B. opryskom regulatorami wzrostu
C. przemrażaniu lub schładzaniu
D. działaniu pary wodnej
OGR.02 Pytanie 211
Zakładanie i prowadzenie upra…
Aby zwalczać szkodniki posiadające aparat gębowy kłująco-ssący, należy użyć preparatów
A. profilaktycznych
B. systemowych
C. glebowych
D. drażniących
OGR.02 Pytanie 212
Zakładanie i prowadzenie upra…
Nasiona drobnych warzyw, takich jak marchew, pietruszka i cebula, powinny być siane na głębokości
A. 7-8 cm
B. 8-10 cm
C. 5-6 cm
D. 1-3 cm
OGR.02 Pytanie 213
Zakładanie i prowadzenie upra…
Dojrzewanie owoców truskawek wczesnych można przyspieszyć, sadząc je na glebach
A. ciężkich, na północno-wschodnim stoku
B. ciężkich, na południowym stoku
C. lekkich, na południowo-zachodnim stoku
D. lekkich, na północnym stoku
OGR.02 Pytanie 214
Zakładanie i prowadzenie upra…
Nasiona roślin dekoracyjnych zazwyczaj wysiewa się na głębokość, która jest większa niż ich średnica
A. 8 razy
B. 5 razy
C. 1 raz
D. 3 razy
OGR.02 Pytanie 215
Zakładanie i prowadzenie upra…
Przed wykonaniem głębokiej orki, w trakcie przygotowań gleby do zakupu sadu, konieczne jest zastosowanie nawozów
A. azotowych
B. azotowych i wapniowych
C. wapniowych
D. fosforowych i potasowych
OGR.02 Pytanie 216
Zakładanie i prowadzenie upra…
Kiedy należy wykonać cięcie forsycji?
A. w okresie letnim
B. po zakończeniu kwitnienia
C. po zawiązaniu owoców
D. w porze jesiennej
OGR.02 Pytanie 217
Zakładanie i prowadzenie upra…
Co najlepiej zasadzić w cienistym miejscu?
A. funkię
B. wydmuchrzycę
C. lawendę
D. słonecznik
OGR.02 Pytanie 218
Zakładanie i prowadzenie upra…
Jakie rodzaje roślin dekoracyjnych można sadzić na glebach o kwaśnym odczynie?
A. Goździki oraz kosaćce
B. Wrzośce i różaneczniki
C. Dziewanny i dzwonki
D. Macierzanki oraz sasanki
OGR.02 Pytanie 219
Zakładanie i prowadzenie upra…
Aby stworzyć dekoracje na Wielkanoc, należy użyć
A. złocienie, szałwię
B. świerk, poinsecję
C. narcyzy, forsycję
D. ostrokrzew, poinsecję
OGR.02 Pytanie 220
Zakładanie i prowadzenie upra…
Jaką roślinę dnia długiego uprawia się do zbioru wczesną wiosną?
A. sałata
B. ogórek
C. pomidor
D. soja
OGR.02 Pytanie 221
Zakładanie i prowadzenie upra…
Najlepszym miejscem do założenia sadu owocowego są
A. doliny i kotliny
B. strome zbocza
C. pasy gradowe
D. łagodne zbocza
OGR.02 Pytanie 222
Zakładanie i prowadzenie upra…
Siewki nie powinny być pikowane
A. sałaty i pomidora
B. kalafiora oraz selera
C. ogórka i dyni
D. kapusty oraz ogórka
OGR.02 Pytanie 223
Zakładanie i prowadzenie upra…
Morele i brzoskwinie z uwagi na niską odporność na mróz nie powinny być uprawiane
A. na Opolszczyźnie
B. w Małopolsce
C. w Wielkopolsce
D. na Mazurach
OGR.02 Pytanie 224
Zakładanie i prowadzenie upra…
Namaczanie nasion warzyw przed ich siewem ma na celu
A. eliminację chorób i szkodników
B. poprawę precyzji siewu
C. aktywację nasion do kiełkowania
D. klasyfikację nasion
OGR.02 Pytanie 225
Zakładanie i prowadzenie upra…
Cebuli nie sprzyja wcześniejsze uprawianie
A. bób
B. pomidor
C. por
D. sałata
OGR.02 Pytanie 226
Zakładanie i prowadzenie upra…
Co powoduje robaczywienie owoców czereśni?
A. nasionnica trześniówka
B. przędziorek owocowy
C. mszyca czereśniowa
D. owocówka śliwkóweczka
OGR.02 Pytanie 227
Zakładanie i prowadzenie upra…
Jaką kwotę uzyskamy ze sprzedaży 100 sztuk okulantów jabłoni po 11 zł za sztukę oraz 200 sztuk okulantów gruszy po 12 zł za sztukę?
A. 1 500 zł
B. 3 500 zł
C. 1 800 zł
D. 1 650 zł
OGR.02 Pytanie 228
Zakładanie i prowadzenie upra…
Jaką dawkę nawozów wapniowych należy zastosować, na podstawie zamieszczonych w tabeli danych, na gleby średnie o pH 5,1?
Dawki nawozów wapniowych w przeliczeniu na CaO w t/ha | |||
---|---|---|---|
Odczyn gleby | Gleby lekkie | Gleby średnie | Gleby ciężkie |
Do 4,5 | 1,5 | 2,0 | 2,5 |
4,5-5,5 | 0,75 | 1,5 | 2,0 |
5,6-6,0 | 0,25 | 0,75 | 1,5 |
A. 1,5 t/ha
B. 0,75 t/ha
C. 2,0 t/ha
D. 2,5 t/ha
OGR.02 Pytanie 229
Zakładanie i prowadzenie upra…
Aby zredukować ryzyko chorób przechowalniczych, konieczne jest wykorzystanie nawożenia dolistnego
A. fosforem
B. azotem
C. wapniem
D. potasem
OGR.02 Pytanie 230
Zakładanie i prowadzenie upra…
Cechują się dużymi wymaganiami cieplnymi
A. sałata oraz rzodkiewka
B. pomidor oraz fasola
C. marchew oraz pietruszka
D. groch oraz kapusta
OGR.02 Pytanie 231
Zakładanie i prowadzenie upra…
Czym charakteryzuje się bukszpan jako element dekoracyjny?
A. pędy
B. zielone liście
C. kwiaty
D. czerwone liście
OGR.02 Pytanie 232
Zakładanie i prowadzenie upra…
Niskie pH w glebie sprzyja hodowli
A. porzeczki
B. maliny
C. truskawki
D. borówki
OGR.02 Pytanie 233
Zakładanie i prowadzenie upra…
Kiedy powinno się zbierać nasiona kminku?
A. jesienią w drugim roku uprawy
B. latem w drugim roku uprawy
C. latem w pierwszym roku uprawy
D. jesienią w pierwszym roku uprawy
OGR.02 Pytanie 234
Zakładanie i prowadzenie upra…
Jaką rośliną charakteryzują się smukłe, wyraźne kwiatostany w formie kłosa?
A. malwa
B. dalia
C. piwonia
D. gipsówka
OGR.02 Pytanie 235
Zakładanie i prowadzenie upra…
Jakie jest podziemne organ zimowita jesiennego?
A. rozłóg wieloletni
B. korzeń spichrzowy
C. kłącze
D. bulwa
OGR.02 Pytanie 236
Zakładanie i prowadzenie upra…
Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż owoce, które można przechowywać przez 3 tygodnie w temperaturze 0°C przy wilgotności 91%.
PRODUKT | TEMPERATURA Stopnie Celsjusza | WILGOTNOŚĆ Względna powietrza % | OKRES PRZECHOWYWANIA |
---|---|---|---|
Banany zielone | 13-15 | 90-95 | 1-4 tygodni |
Brzoskwinie | -1-0 | 90-95 | 2-6 tygodni |
Czereśnie | -1-0 | 90-95 | 2-3 tygodnie |
Jabłka Idared | 3,5-4,5 | 90-95 | 5 miesięcy |
Truskawki | 0 | 90-95 | 2-7 dni |
Wiśnie | 0 | 90-95 | 3-7 dni |
A. Jabłka Idared.
B. Truskawki.
C. Brzoskwinie.
D. Banany zielone.
OGR.02 Pytanie 237
Zakładanie i prowadzenie upra…
W sadzie jabłoniowym o karłowych rozmiarach powinno się używać korony
A. wrzecionowej
B. naturalnej
C. kotłowej
D. prawie naturalnej
OGR.02 Pytanie 238
Zakładanie i prowadzenie upra…
Który z tych produktów wymaga najwyższej temperatury podczas przechowywania?
A. groch
B. melon
C. burak
D. seler
OGR.02 Pytanie 239
Zakładanie i prowadzenie upra…
Nadmierne stosowanie nawozów azotowych w przypadku młodych jabłoni prowadzi do
A. większej podatności na przymrozki
B. większej immunności na choroby grzybowe
C. spowolnienia wzrostu wegetacyjnego drzew
D. przyspieszenia momentu owocowania
OGR.02 Pytanie 240
Zakładanie i prowadzenie upra…
Kiedy należy wysiewać nasiona fasoli ozdobnej oraz nasturcji?
A. w kwietniu na rozsadniku
B. w maju bezpośrednio do docelowego miejsca
C. w lutym w mnożarce
D. w sierpniu do stałego miejsca