Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
OGR.02 Pytanie 241
Zakładanie i prowadzenie upra…

Pierwszą analizę gleby wykonuje się przed założeniem sadu, a następne średnio co

A. 6 lat.
B. 2 lata.
C. 8 lat.
D. 4 lata.
OGR.02 Pytanie 242
Zakładanie i prowadzenie upra…

W szkółce podkładek generatywnych podkładki wykopuje się i sortuje

A. późną jesienią po pierwszych przymrozkach.
B. późną jesienią przed pierwszymi przymrozkami.
C. wczesną wiosną po ostatnich przymrozkach.
D. wczesną wiosną przed ostatnimi przymrozkami.
OGR.02 Pytanie 243
Zakładanie i prowadzenie upra…

Termin rozpoczęcia i zakończenia wegetacji roślin sadowniczych oraz stopień przygotowania roślin do zimy zależy od

A. wilgotności powietrza.
B. układu temperatur.
C. rozkładu opadów.
D. długości dnia.
OGR.02 Pytanie 244
Zakładanie i prowadzenie upra…

W intensywnych sadach jabłoniowych najczęściej prowadzi się drzewka w formie korony

A. szpalerowej.
B. osiowej.
C. kotłowej.
D. mikado.
OGR.02 Pytanie 245
Zakładanie i prowadzenie upra…

Obfite zraszanie gleby w sadzie przed nadejściem wiosennych przymrozków sprawia, że ciepło zgromadzone w glebie wypromieniowuje i podnosi nieco temperaturę powietrza w obrębie koron drzew. Do zabiegu zraszania gleby możemy wykorzystać instalację

A. zamgławiania.
B. nawadniania kropelkowego.
C. nawadniania strefy korzeniowej.
D. minizraszaczy podkoronowych.
OGR.02 Pytanie 246
Zakładanie i prowadzenie upra…

Która choroba bakteryjna jabłoni objawia się porażeniem kwiatów, liści, pędów, gałęzi i owoców i jest najlepiej widoczna w czasie kwitnienia, powoduje kurczenie się i brunatnienie kwiatów?

A. Szara pleśń.
B. Parch jabłoni.
C. Zaraza ogniowa.
D. Mączniak właściwy.
OGR.02 Pytanie 247
Zakładanie i prowadzenie upra…

Stosując akarycydy skutecznie można zwalczyć

A. owady.
B. nicienie.
C. gryzonie.
D. roztocza.
OGR.02 Pytanie 248
Zakładanie i prowadzenie upra…

Fotoperiodyzm to reakcja roślin na długość dnia. Rośliną dnia długiego jest

A. fasola wielkokwiatowa.
B. papryka.
C. soja.
D. sałata.
OGR.02 Pytanie 249
Zakładanie i prowadzenie upra…

Jabłka przeznaczone do długiego przechowywania zbiera się do skrzyń o pojemności

A. 100 kg
B. 50 kg
C. 300 kg
D. 30 kg
OGR.02 Pytanie 250
Zakładanie i prowadzenie upra…

Podczas przerzedzania zawiązków owoców jabłoni należy pamiętać, że dla prawidłowego wzrostu i rozwoju owoców konieczna jest odpowiednia ilość liści na pędzie. U odmian letnich liczba liści niezbędna do wyżywienia 1 owocu to

A. 5 liści.
B. 10 liści.
C. 30 liści.
D. 50 liści.
OGR.02 Pytanie 251
Zakładanie i prowadzenie upra…

Wilgotność względna powietrza w czasie przechowywania owoców w normalnej atmosferze powinna wynosić około

A. 98%
B. 80%
C. 90%
D. 78%
OGR.02 Pytanie 252
Zakładanie i prowadzenie upra…

Ze względu na wysokie wymagania cieplne papryka w Polsce uprawiana jest głównie pod osłonami.
Najwięcej papryki produkuje się w rejonie

A. Poznania.
B. Bydgoszczy.
C. Radomia.
D. Białegostoku.
OGR.02 Pytanie 253
Zakładanie i prowadzenie upra…

Odmiany tyczkowe fasoli sieje się wprost do gruntu metodą

A. pasową.
B. rzędową.
C. rzutową.
D. gniazdową.
OGR.02 Pytanie 254
Zakładanie i prowadzenie upra…

Na zdjęciu przedstawiono chwast upraw sadowniczych. Jest to

Ilustracja do pytania 14
A. iglica pospolita.
B. mniszek lekarski.
C. pokrzywa zwyczajna.
D. babka lancetowata.
OGR.02 Pytanie 255
Zakładanie i prowadzenie upra…

Jaka jest zdolność kiełkowania nasion marchwi, jeżeli ze 150 sztuk wykiełkowało 120?

A. 90%
B. 60%
C. 70%
D. 80%
OGR.02 Pytanie 256
Zakładanie i prowadzenie upra…

Zaprawa grzybobójcza i owadobójcza w jednym to zaprawa

A. składana.
B. pomieszana.
C. łączona.
D. kombinowana.
OGR.02 Pytanie 257
Zakładanie i prowadzenie upra…

Tylko wegetatywnie rozmnaża się

A. pora.
B. dynię.
C. ogórka.
D. czosnek.
OGR.02 Pytanie 258
Zakładanie i prowadzenie upra…

Podaj złe następstwo uprawy warzyw. Po cebuli nie należy sadzić

A. pietruszki.
B. pora.
C. rzepy.
D. endywii.
OGR.02 Pytanie 259
Zakładanie i prowadzenie upra…

Ze względu na nierównomierne dojrzewanie wielokrotny zbiór warzyw stosuje się w uprawie

A. marchwi.
B. kapusty.
C. ogórka.
D. pietruszki.
OGR.02 Pytanie 260
Zakładanie i prowadzenie upra…

Według Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej przegląd opryskiwaczy sadowniczych powinno się wykonywać co

A. 4 lata.
B. 2 lata.
C. 1 rok.
D. 3 lata.
OGR.02 Pytanie 261
Zakładanie i prowadzenie upra…

Biohumus, to naturalny i bardzo cenny nawóz ogrodniczy, który może być stosowany w uprawach ekologicznych warzyw. Powstaje on w wyniku przetworzenia substancji organicznej przez

A. mrówki faraonki.
B. mikroorganizmy glebowe.
C. dżdżownice kalifornijskie.
D. zwierzęta gospodarskie.
OGR.02 Pytanie 262
Zakładanie i prowadzenie upra…

Technologia przechowywania owoców ULO (Ultra Low Oxygen), polega na utrzymywaniu najniższej możliwej zawartości tlenu w komorze, tj. w granicach

A. 4-5%
B. 1-2%
C. 6-7%
D. 8-9%
OGR.02 Pytanie 263
Zakładanie i prowadzenie upra…

Koszt produkcji ziemniaków na powierzchni 1 ha wyniósł 5 000 zł. Uzyskany plon to 25 t z ha. Ogrodnik sprzedał ziemniaki do skupu i uzyskał 0,5 zł za 1 kg. Oblicz zysk z produkcji.

A. 2500 zł
B. 7500 zł
C. 9000 zł
D. 5000 zł
OGR.02 Pytanie 264
Zakładanie i prowadzenie upra…

Gatunkiem ozdobnym z pędów jest

A. jaśminowiec wonny.
B. lawenda wąskolistna.
C. dereń biały.
D. śnieguliczka biała.
OGR.02 Pytanie 265
Zakładanie i prowadzenie upra…

Przez okulizację rozmnaża się

A. lawendę.
B. tulipany.
C. róże.
D. dalie.
OGR.02 Pytanie 266
Zakładanie i prowadzenie upra…

Na zacienionym stanowisku najlepiej posadzić

A. lawendę.
B. słonecznik.
C. funkię.
D. wydmuchrzycę.
OGR.02 Pytanie 267
Zakładanie i prowadzenie upra…

Rozpoznaj gatunek ozdobny przedstawiony na zdjęciu.

Ilustracja do pytania 27
A. Lawenda wąskolistna.
B. Trzmielina pospolita.
C. Sit rozpierzchły.
D. Rojnik murowy.
OGR.02 Pytanie 268
Zakładanie i prowadzenie upra…

Gatunkiem wrażliwym na mróz jest

A. magnolia.
B. karagana.
C. tawlina.
D. mikrobiota.
OGR.02 Pytanie 269
Zakładanie i prowadzenie upra…

Nasiona roślin ozdobnych wysiewa się zwykle na głębokość większą od ich średnicy

A. 3 razy.
B. 8 razy.
C. 5 razy.
D. 1 raz.
OGR.02 Pytanie 270
Zakładanie i prowadzenie upra…

Na zdjęciu przedstawiono organy podziemne dalii. Są to

Ilustracja do pytania 30
A. rozłogi.
B. kłącza.
C. cebule.
D. bulwy.
OGR.02 Pytanie 271
Zakładanie i prowadzenie upra…

Ile sztuk rozsady begonii stale kwitnącej należy wysadzić na kwietnik o wymiarach 1 m x 1 m, przy rozstawie
20 cm x 20 cm?

A. 20 sztuk.
B. 15 sztuk.
C. 30 sztuk.
D. 25 sztuk.
OGR.02 Pytanie 272
Zakładanie i prowadzenie upra…

Ogrody botaniczne to tereny zieleni

A. towarzyszące obiektom urbanistycznym.
B. wycieczkowo-wypoczynkowe.
C. otwartej.
D. specjalnego przeznaczenia.
OGR.02 Pytanie 273
Zakładanie i prowadzenie upra…

Okres, który musi upłynąć od zastosowania chemicznego środka ochrony roślin do zbiorów roślin przeznaczonych do spożycia nazywamy

A. separacją.
B. prewencją.
C. izolacją.
D. karencją.
OGR.02 Pytanie 274
Zakładanie i prowadzenie upra…

Podczas cięcia róż ważne dla dalszego plonowania, jest pozostawienie na pędzie 2-3 dobrze wykształconych

A. odgałęzień.
B. kwiatów.
C. kolców.
D. liści.
OGR.02 Pytanie 275
Zakładanie i prowadzenie upra…

Metryczkę na rysunku technicznym lub rysunku projektowym umieszcza się w

A. prawym górnym rogu.
B. lewym dolnym rogu.
C. lewym górnym rogu.
D. prawym dolnym rogu.
OGR.02 Pytanie 276
Zakładanie i prowadzenie upra…

Chłodnia do kwiatów ciętych musi być wyposażona w urządzenia pozwalające na regulację temperatury, zabezpieczające przed wahaniami większymi niż 0,5°C, oraz spadkiem temperatury poniżej

A. −5°C
B. −1°C
C. −3°C
D. 0°C
OGR.02 Pytanie 277
Zakładanie i prowadzenie upra…

Jaki będzie koszt obsadzenia kwietnika aksamitką rozpierzchłą w cenie 1,60 zł za sztukę jeżeli powierzchnia kwietnika to 2 m2, a rozstawa sadzenia 20 cm x 20 cm?

A. 100 zł
B. 120 zł
C. 60 zł
D. 80 zł
OGR.02 Pytanie 278
Zakładanie i prowadzenie upra…

Narzędziem służącym do napowietrzania trawnika poprzez nakłuwanie gleby specjalnymi kolcami lub rurkami jest

A. kosiarka.
B. wertykulator.
C. aerator.
D. walec.
OGR.02 Pytanie 279
Zakładanie i prowadzenie upra…

Maliny do bezpośredniej sprzedaży najczęściej zbiera się do pojemników o pojemności

A. 1700 - 2000 g
B. 1000 - 1500 g
C. 250 g - 500 g
D. powyżej 2000 g
OGR.02 Pytanie 280
Zakładanie i prowadzenie upra…

Grusze wymagają, aby woda gruntowa występowała na głębokości

A. 80 – 100 cm
B. 100 – 130 cm
C. 180 – 200 cm
D. 130 – 150 cm