Filtrowanie pytań
Planowanie i organizacja prac…
A. chrzan, szpinak
B. ogórek, seler korzeniowy
C. cebula, chrzan
D. bób, sałata
Planowanie i organizacja prac…
Szyjka cebuli, która ma być sprzedawana, powinna mieć
A. oberwaną ręcznie na wysokości 15 cm
B. ukręconą lub odciętą na wysokości około 10 cm
C. uciętą pod kątem na wysokości 1 cm
D. uciętą równo na wysokości 2 cm
Planowanie i organizacja prac…
Aby zapewnić długotrwałe przechowywanie, w fazie "pędzla" (półotwartego pąka) powinno się przycinać
A. goździki
B. cyklameny
C. storczyki
D. anturium
Planowanie i organizacja prac…
W sadach jabłoniowych najwyższe zapotrzebowanie na pracowników występuje w czasie
A. zbioru owoców
B. letniego przycinania drzew
C. wczesnowiosennego przycinania drzew
D. przygotowywania owoców do sprzedaży
Planowanie i organizacja prac…
Na jakim etapie zbiera się owoce pomidora w celu ich przechowywania i późniejszego dojrzewania?
A. Zielone, nieuformowane
B. W pełni wybarwione
C. Na początku procesu wybarwiania
D. Bielejące, w pełni wyrośnięte
Planowanie i organizacja prac…
Po zbiorze cebuli, którą planuje się długo przechowywać, należy
A. dosuszyć
B. zapakować w folię
C. poddać szokowi termicznemu
D. schłodzić
Planowanie i organizacja prac…
Aby przyspieszyć zbiór kapusty wczesnej, powinno się zastosować
A. okrywanie roślin włókniną przed zbiorem
B. ściółkowanie przestrzeni międzyrzędzi czarną folią
C. okrywanie włókniną posadzonej rozsady
D. ściółkowanie przestrzeni międzyrzędzi słomą
Planowanie i organizacja prac…
Co można przechowywać w temperaturze ujemnej?
A. ziemniaki późne
B. ogórki szklarniowe
C. cebulę suchą
D. kapustę głowiastą
Planowanie i organizacja prac…
Najlepszym momentem na zbiór cebuli, który ma być długo przechowywany, jest czas, w którym
A. 70 – 80% roślin ma załamany szczypior
B. 50% roślin ma uschnięty szczypior
C. 80% roślin ma żółty szczypior
D. 90% roślin ma zbrązowiały szczypior
Planowanie i organizacja prac…
Podczas pełnego rozkwitu, które kwiaty należy przycinać do długotrwałego przechowywania?
A. frezje
B. róże
C. goździki
D. gerbery
Planowanie i organizacja prac…
Jakie jest zalecane optimum temperatury dla przechowywania większości typów gruszek?
A. w przedziale od 5 do 6°C
B. w granicach od 0 do 2°C
C. w wartości od -1 do 1°C
D. w zakresie od 3 do 4°C
Planowanie i organizacja prac…
Aby jabłka mogły być przechowywane przez dłuższy czas w KA, temperatura powietrza powinna wynosić około
A. + 7 °C
B. + 2 °C
C. +10 °C
D. – 2 °C
Planowanie i organizacja prac…
Z tabeli wynika, że aby możliwy był zbiór kalafiora w październiku, rozsadę należy wysadzić
| Terminy uprawy kalafiora | ||||
|---|---|---|---|---|
| Uprawa na zbiór | Odmiany | Termin siewu | Termin sadzenia | Termin zbioru |
| wiosenny | wczesne | połowa lutego | połowa kwietnia | czerwiec |
| średnio wczesne | marzec | koniec kwietnia, początek maja | lipiec | |
| jesienny | średnio późne i późne | maj do początku czerwca | od czerwca do początku lipca | od września do początku listopada |
A. w połowie kwietnia.
B. na początku maja.
C. w końcu kwietnia.
D. w końcu czerwca.
Planowanie i organizacja prac…
Aby właściwie wybarwić zebrane niedojrzałe owoce papryki, powinny one być przechowywane w miejscu
A. osłoniętym od słońca i ciepłym
B. mocno oświetlonym i ciepłym
C. osłoniętym od słońca i chłodnym
D. mocno oświetlonym oraz chłodnym
Planowanie i organizacja prac…
Jabłka przeznaczone do długoterminowego przechowywania powinny być
A. określonej jakości, bez względu na metodę zbioru
B. zbierane ręcznie, po wcześniejszym sortowaniu w sadzie
C. zbierane ręcznie, niezależnie od ich jakości
D. zbierane mechanicznie, po wcześniejszym sortowaniu w sadzie
Planowanie i organizacja prac…
Zbiór owoców papryki polega na
A. wycinaniu sekatorem owoców bez szypułki
B. ukręcaniu szypułki razem z owocem
C. oderwaniu owocu od szypułki
D. ucinaniu sekatorem owoców wraz z szypułką
Planowanie i organizacja prac…
Przy zakładaniu sadu z zimowymi odmianami gruszy, które owoce będą przeznaczone do długoterminowego przechowywania, warto nabyć sadzonki odmiany
A. Konferencja
B. Komisówka
C. Carola
D. Faworytka
Planowanie i organizacja prac…
Czynnikami obniżającymi trwałość kwiatów po ich zbiorze są
A. obecność etylenu w powietrzu
B. niska temperatura powietrza
C. obecność CO2 w powietrzu
D. duża wilgotność powietrza
Planowanie i organizacja prac…
Aby przechować kłącza paciorecznika, należy je wykopać
A. na początku wiosny
B. na początku zimy
C. w środku lata
D. na początku jesieni
Planowanie i organizacja prac…
Temperatura w komorze składowej przed załadunkiem jabłek powinna być obniżona do wartości
A. -5°C
B. 10°C
C. 5-8°C
D. 0-4°C
Planowanie i organizacja prac…
Pomidory, które mają być przetwarzane, powinny być zbierane, gdy owoce
A. przechodzą zmianę koloru na czerwony
B. zmieniają swój kolor na różowo-żółtawy
C. nie osiągnęły jeszcze dojrzałości fizjologicznej
D. osiągają pełną dojrzałość do spożycia
Planowanie i organizacja prac…
Owoce pomidora, które są przeznaczone do transportu i przechowywania, zbiera się
A. w pełni wybarwione
B. zielone
C. w stanie zapalonym
D. pomarańczowe
Planowanie i organizacja prac…
Długotrwałe przechowywanie ciętych kwiatów w chłodni ułatwia
A. wzrost poziomu etylenu
B. trzymanie ich obok owoców
C. usuwanie fragmentów liści
D. łamane końcówki pędów
Planowanie i organizacja prac…
W przypadku dwuetapowego zbioru cebuli należy wykonać następujące kroki:
A. wykopywanie cebul, zbieranie, dosuszanie pod wiatą i ścinanie szczypioru
B. wykopywanie cebul, podsuszanie na polu, ścinanie szczypioru i zbieranie
C. wykopywanie cebul, dosuszanie na polu, zbieranie i ścinanie szczypioru pod wiatą
D. ścinanie szczypioru, wykopywanie cebul, zbieranie i suszenie pod wiatą
Planowanie i organizacja prac…
Który typ roślin ozdobnych może być przechowywany w suchym stanie najdłużej, nie tracąc znacznie na atrakcyjności?
A. Róża
B. Tulipan
C. Goździk
D. Chryzantema
Planowanie i organizacja prac…
Po zbiorze, pieczarki powinny być natychmiast wystawione na temperaturę około
A. 5°C
B. 2°C
C. -2°C
D. 10°C
Planowanie i organizacja prac…
Maliny przeznaczone do sprzedaży detalicznej najczęściej umieszcza się w
A. pojemnikach papierowych
B. skrzyniach
C. workach foliowych
D. łubiankach
Planowanie i organizacja prac…
W czasie szczytowego rozwoju, w celu długotrwałego przechowywania, zaleca się przycinanie
A. goździki
B. mieczyki
C. chryzantemy
D. piwonie
Planowanie i organizacja prac…
Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż termin wysiewu buraka przeznaczonego do bezpośredniego spożycia w sierpniu.
| Terminy uprawy buraka | ||
|---|---|---|
| Rodzaj uprawy | Termin siewu | Termin zbioru |
| Zbiór pęczkowy | kwiecień | czerwiec, lipiec |
| Zbiór na bezpośrednie spożycie | 20 kwietnia do 20 maja | lipiec do 15 września |
| Zbiór do przemysłu przetwórczego | 1 do 15 lipca | koniec września |
| Na przechowywanie | 20 maja do 10 lipca | wrzesień, październik |
A. W pierwszej dekadzie czerwca.
B. W pierwszej dekadzie kwietnia.
C. W połowie maja.
D. W połowie lipca.
Planowanie i organizacja prac…
Kiedy należy przystąpić do zbioru kminku zwyczajnego?
A. W drugim roku uprawy, pod koniec czerwca
B. Gdy rośliny mają 30–45 cm wysokości
C. W drugim roku uprawy, na początku maja
D. Gdy rośliny osiągną 10–15 cm wysokości
Planowanie i organizacja prac…
Określ najbardziej odpowiedni czas na zbiór cebuli, która ma być przechowywana.
A. wszystkie rośliny mają zwiędnięty szczypior
B. 70-80% roślin wykazuje pożółkły szczypior
C. 1/3 roślin posiada zbrązowiały szczypior
D. 70-80% roślin ma załamany szczypior
Planowanie i organizacja prac…
Tulipany zbiera się w etapie
A. zielonego pąka.
B. wybarwionego pąka.
C. pełnego rozwinięcia kielicha.
D. połowicznie otwartego kielicha.
Planowanie i organizacja prac…
Termin zbioru owoców aronii powinien przypadać na
A. luty/marzec
B. listopad/grudzień
C. sierpień/wrzesień
D. maj/czerwiec
Planowanie i organizacja prac…
Wiele schorzeń fizjologicznych jabłek, które mogą wystąpić podczas przechowywania, jest spowodowanych niskim poziomem składników w owocach
A. potasu
B. azotu
C. wapnia
D. fosforu
Planowanie i organizacja prac…
Odmiany zimowe jabłek i gruszek zbiera się
A. na kilka miesięcy przed osiągnięciem dojrzałości konsumpcyjnej
B. gdy osiągną odpowiednią wielkość
C. gdy uzyskają właściwe zabarwienie
D. na krótko przed osiągnięciem pełnej dojrzałości spożywczej
Planowanie i organizacja prac…
Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż właściwe warunki do przechowywania podziemnych organów bylin niezimujących w gruncie.
| Warunki przechowywania bulw, cebul i kłączy roślin ozdobnych | ||||
|---|---|---|---|---|
| Temperatura | Podłoże | Pojemniki | Pomieszczenia | |
| I | 8 – 15°C | Lekko wilgotny torf lub piasek | Drewniane lub plastikowe skrzynki ażurowe | Suche piwnice lub budynki gospodarcze |
| II | 0 – 2°C | Suchy piasek | Worki foliowe | Suche piwnice lub budynki gospodarcze |
| III | 15 - 20°C | Suchy torf | Worki jutowe | Ciepłe szklarnie |
| IV | -5 – 0°C | Wilgotna ziemia gliniasta | Skrzynki ażurowe | Chłodne altanki |
A. I
B. III
C. II
D. IV
Planowanie i organizacja prac…
Najprostszy ręczny zbiór owoców wiśni umożliwia formowanie drzew w postaci
A. niskopiennej, w systemie pasowym
B. niskopiennej, w systemie jednorzędowym
C. krzaczastej, w systemie dwurzędowym
D. wysokopiennej, w systemie jednorzędowym
Planowanie i organizacja prac…
Podczas zbierania pieczarek należy owoce grzybów
A. wykopywać
B. wyrywać
C. podważać
D. wykręcać
Planowanie i organizacja prac…
Jakiej rośliny ciętej temperatura podczas długotrwałego przechowywania jest najwyższa?
A. gerbera
B. anturium
C. chryzantema
D. lilia
Planowanie i organizacja prac…
Metoda testu skrobiowego jest najczęściej używana do oceny stopnia dojrzałości
A. gruszek.
B. śliwek.
C. jabłek.
D. wiśni.