Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Planowanie i organizacja prac…

Pomidory, które mają być przetwarzane, powinny być zbierane, gdy owoce

A. zmieniają swój kolor na różowo-żółtawy
B. nie osiągnęły jeszcze dojrzałości fizjologicznej
C. przechodzą zmianę koloru na czerwony
D. osiągają pełną dojrzałość do spożycia
OGR.02 Pytanie 208
Zakładanie i prowadzenie upra…

Do układania kompozycji z kwiatów żywych, układanych w gąbce, nadają się

A. wazony z przezroczystego szkła.
B. nienasiąkliwe naczynia nieprzezroczyste.
C. wyroby wiklinowe.
D. pojemniki z gliny niewypalanej.
OGR.02 Pytanie 216
Zakładanie i prowadzenie upra…

Głównym walorem dekoracyjnym mahonii są

A. intensywnie pachnące, białe lub kremowe kwiaty.
B. duże, kolorowe kwiaty oraz puszyste owoce.
C. koralowo-czerwone, okrągłe, drobne owoce.
D. skórzaste, ciemnozielone, błyszczące liście.
OGR.02 Pytanie 217
Zakładanie i prowadzenie upra…

Na rysunku przedstawiającym zespół roboczy pługa, numerem 7 oznaczono

Ilustracja do pytania 17
A. krój.
B. odkładnicę.
C. słupicę.
D. lemiesz.
OGR.02 Pytanie 219
Zakładanie i prowadzenie upra…

Bielenie warzyw to zabieg polegający na

A. obcięciu wierzchołka pędu.
B. odcięciu dostępu światła do rośliny.
C. dosadzeniu roślin.
D. usunięciu części roślin.
Planowanie i organizacja prac…

Na jakim etapie zbiera się owoce pomidora w celu ich przechowywania i późniejszego dojrzewania?

A. Na początku procesu wybarwiania
B. W pełni wybarwione
C. Zielone, nieuformowane
D. Bielejące, w pełni wyrośnięte
OGR.02 Pytanie 227
Zakładanie i prowadzenie upra…

Na rysunku przedstawiającym zespół roboczy pługa, numerem 7 oznaczono

Ilustracja do pytania 27
A. odkładnicę.
B. słupicę.
C. lemiesz.
D. krój.
OGR.02 Pytanie 228
Zakładanie i prowadzenie upra…

Można przyspieszyć dojrzewanie owoców truskawek, uprawiając je na glebach

A. lekkich z wystawą na południe
B. ciężkich z wystawą na północ
C. lekkich z wystawą na północ
D. ciężkich z wystawą na południe
OGR.02 Pytanie 236
Zakładanie i prowadzenie upra…

Która infekcja bakteryjna jabłoni manifestuje się osłabieniem kwiatów, liści, pędów, gałęzi oraz owoców, a jej objawy są najbardziej widoczne podczas kwitnienia, prowadząc do kurczenia i brunatnienia kwiatów?

A. Parch jabłoni
B. Szara pleśń
C. Mączniak właściwy
D. Zaraza ogniowa
OGR.02 Pytanie 239
Zakładanie i prowadzenie upra…

Uszkodzeniom przymrozkowym w sadzie można zapobiegać poprzez

A. nawadnianie nadkoronowe.
B. nawożenie dolistne.
C. niszczenie chwastów.
D. nawożenie doglebowe.
OGR.02 Pytanie 240
Zakładanie i prowadzenie upra…

Najbardziej odpowiednia temperatura przechowywania jabłek w chłodniach to

A. od -5 do -4°C.
B. od -3 do -1°C.
C. od 4 do 8°C.
D. od 0 do 3°C.