Filtrowanie pytań
 Przetwórstwo wytworów papiern… 
A. Zwiększenie chłonności wody
B. Wyrównanie powierzchni i poprawa gładkości
C. Zmniejszenie grubości wstęgi
D. Zwiększenie elastyczności papieru
 Przetwórstwo wytworów papiern… 
Celem procesu kalandrowania jest
A. wyrównanie grubości podłoża oraz uzyskanie większej gładkości
B. pokrycie powierzchni tektury zadrukowanym papierem
C. aplikacja warstwy masy topliwej na powierzchnię papieru
D. wprowadzenie chemikaliów w głąb struktury papieru
 Przetwórstwo wytworów papiern… 
Jaką gramaturę osiąga powłoka papieru powlekanego, gdy na 10 m2 podłoża o zawartości lateksu 10 pph naniesione zostanie 100 g kaolinu?
A. 22 g/m2
B. 11 g/m2
C. 5,5 g/m2
D. 7,5 g/m2
 Przetwórstwo wytworów papiern… 
Jakim urządzeniem dokonuje się kontroli barwy na wydruku?
A. spektrofotometru
B. pehametru
C. mętnościomierzu
D. ekspozymetru
 Przetwórstwo wytworów papiern… 
Jak należy dostosować temperaturę wałów ryflująco-sklejających, aby uzyskać temperaturę kleikowania skrobi wynoszącą około 60°C, jeśli pomiar temperatury wałów wskazał 100°C?
A. Zmniejszyć do 60°C
B. Zwiększyć do około 180°C
C. Regulować co pewien czas od 60°C do 100°C
D. Zachować bez zmian