Kategorie: Procesy technologiczne Surowce i dodatki
Serwatka podpuszczkowa to naprawdę cenny surowiec, który w mleczarstwie ma swoje wyjątkowe zastosowanie, między innymi do produkcji laktozy technicznej. Laktoza, to taki disacharyd, zbudowany z glukozy i galaktozy, który ma szerokie zastosowanie w wielu branżach, jak spożywcza, farmaceutyczna czy kosmetyczna. Proces pozyskiwania laktozy z serwatki polega na jej oczyszczaniu i krystalizowaniu, co pozwala nam uzyskać produkt wysokiej jakości. Co ważne, zgodnie z normami ISO 22000 i HACCP, trzeba trzymać się standardów bezpieczeństwa żywności przy tym wszystkim. Laktoza techniczna może być używana w jedzeniu, farmacji, a nawet kosmetykach. Zastosowanie serwatki do produkcji laktozy pokazuje, jak fajne i efektywne może być wykorzystanie surowców z mleczarni i przy tym ograniczanie odpadów, co pasuje do współczesnych trendów związanych z zrównoważonym rozwojem. Fajnie, że serwatka jest w stanie zastąpić marnotrawstwo, bo to oznacza solidne podejście do przetwarzania surowców w mleczarstwie.