Kwalifikacja: SPC.06 - Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów mleczarskich
Zafałszowanie mleka substancjami o odczynie alkalicznym najlepiej oznaczyć, miareczkując podejrzaną próbkę roztworem
Odpowiedzi
Informacja zwrotna
Kwas solny to dobry wybór, jeśli chodzi o miareczkowanie mleka, które zostało zafałszowane substancjami alkalicznymi. Działa to na zasadzie neutralizacji, co oznacza, że kwas solny reaguje z tymi zasadami. Kiedy mleko jest zafałszowane, to często pH rośnie, co sugeruje obecność takich substancji jak wodorotlenek sodu czy wapnia. Miareczkowanie w tym przypadku pozwala sprawdzić, ile kwasu potrzebujemy, żeby osiągnąć punkt równoważnikowy, czyli moment, kiedy pH jest około 7. W laboratoriach to standardowa metoda, bo dzięki niej można zapewnić, że mleko jest bezpieczne dla konsumentów. Co ciekawe, użycie kwasu solnego jest też zgodne z normami ISO dotyczącymi analizy mleka, co zwiększa wiarygodność naszych wyników. Dlatego zdecyowanie, kwas solny to najlepszy wybór, jeśli chodzi o analizę zafałszowanego mleka.
Miareczkowanie próbek mleka z wodorotlenkiem wapnia to nie jest dobry pomysł, bo to zasada, a nie kwas. Można by się pomylić uważać, że to zadziała, ale w rzeczywistości tylko wprowadzi dalsze problemy. Nie neutralizuje zasadowych substancji w mleku, a samo może dodać zasadowości, co jeszcze bardziej skomplikuje wyniki. Kwas mlekowy, który naturalnie jest w mleku, też się nie nadaje, bo nie reaguje z zasadami tak, jak byśmy chcieli. To może prowadzić do błędnych wniosków, bo substancje zafałszowujące nadal będą obecne. Wodorotlenek sodu jest w podobnej sytuacji co wodorotlenek wapnia, bo to również zasada, a nie kwas, więc też nie pomoże w analizie. W chemii ważne, by dobierać odpowiednie odczynniki, które dają jasne wyniki. Jak wybierzemy źle, to cały eksperyment mija się z celem.