Filtrowanie pytań
Prowadzenie produkcji pszczel…
A. Żuwaczkowym.
B. Rektalnym.
C. Zapachowym.
D. Kieszonkowym.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Pszczoła kaukaska zaliczana jest do grupy pszczół
A. bałkanów.
B. ciemnych z północnej Afryki.
C. orientalnych.
D. ciemnych z północnej Europy.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Której choroby dotyczą objawy przedstawione na ilustracji?

A. Choroby woreczkowej.
B. Zgnilca europejskiego.
C. Zgnilca amerykańskiego.
D. Grzybicy wapiennej.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którego produktu pszczelego dotyczy zamieszczony obok opis?
| Wykorzystywany jest do uszczelniania gniazda i dezynfekcji komórek plastra po wygryzieniu się z tych komórek pszczół. Wykazuje silne działanie antybakteryjne, regeneracyjne, immunologiczne i znieczulające. Znajduje zastosowanie w przemyśle chemicznym do wyrobu politur, lakierów i past. |
A. Pierzgi.
B. Propolisu.
C. Pyłku.
D. Wosku.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Do jakiego rodzaju chorób pszczół zalicza się ostry i chroniczny paraliż pszczół?
A. Wirusowych.
B. Grzybiczych.
C. Pasożytniczych.
D. Bakteryjnych.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który szkodnik jest przedstawiony na ilustracji?

A. Chowacz czterozębny.
B. Mszyca kapuściana.
C. Słodyszek rzepakowy.
D. Pryszczarek kapustnik.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Przy zakupie rodzin pszczelich ważne jest, aby
A. matka miała maksymalnie 2 lata.
B. pszczoły były żądliwe.
C. plastry miały dużo komórek trutowych.
D. plastry w ulu były ciemne.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który gruczoł pszczoły wydziela mleczko pszczele?
A. Kieszonkowy.
B. Rektalny.
C. Gardzielowy.
D. Ślinowy.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jaka w przybliżeniu temperatura panuje w centrum kłębu w czasie zimowli, gdy w rodzinie nie ma czerwiu?
A. 25 °C
B. 30 °C
C. 35 °C
D. 15 °C
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którą z wymienionych chorób pszczół opisano?
| W komórkach nabłonkowych jelita środkowego pszczoł odbywa się cykl rozwojowy pasożyta. Prowadzi to do zaburzeń w trawieniu i wchłanianiu pokarmu przez pszczoły. Wiosną na wylotku i przed ulem pszczoły pełzają z nabrzmiałymi rozciągniętymi odwłokami. Dochodzi do przepełnienia jelita prostego pszczół i przedwczesnego jego opróżniania. Plastry i ściany ula zabrudzone są kałem. |
A. Warrozę.
B. Kiślicę.
C. Askosferiozę.
D. Nosemozę.
Prowadzenie produkcji pszczel…
W celu wyrównania zapachu łączonych rodzin pszczelich można zastosować
A. kamforę krystaliczną.
B. olejek lawendowy.
C. roztwór octu.
D. wywar z pokrzywy.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Do przenoszenia i magazynowania płynnych pokarmów w obrębie układu pokarmowego pszczoły służy
A. wole.
B. gardziel.
C. przedżołądek.
D. przełyk.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Plaster z jednodniowymi larwami należy podać rodzinie, gdy stwierdzono w niej
A. brak czerwiu krytego.
B. brak czerwiu otwartego.
C. mateczniki rojowe.
D. mateczniki ratunkowe.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Oblicz ile kilogramów miodu na dobę zużyje podczas karmienia czerwiu rodzina ważący 2 kg, jeżeli rodzina o wadze 1 kg zużywa do tego celu 0,09 kg na dobę.
A. 1,00 kg
B. 2,00 kg
C. 0,18 kg
D. 0,09 kg
Prowadzenie produkcji pszczel…
Co wpływa na wybór larw do przekładania?
A. Obfitość pierzgi wokół komórek z larwami.
B. Data złożenia jajeczka przez matkę.
C. Obfitość zapasów miodu wokół komórek z larwami.
D. Wielkość i kształt larwy.
Prowadzenie produkcji pszczel…
W jakiej proporcji powinno stosować się syrop cukrowy do podkarmiania pobudzającego?
A. 1:1
B. 1:2
C. 3:2
D. 3:1
Prowadzenie produkcji pszczel…
Warunkiem koniecznym likwidacji nastroju rojowego jest
A. dodanie węzy.
B. poddanie matki czerwiącej.
C. wykonanie odkładów.
D. niszczenie mateczników.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Ograniczenie matek w czerwieniu wykonuje się poprzez
A. zastosowanie kraty odgrodowej.
B. podkarmienie stymulacyjne.
C. odsklepienie plastrów.
D. przestawienie czerwiu.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Która z wymienionych ras pszczół charakteryzuje się jednolitym ziemisto-ciemnobrązowym ubarwieniem ciała, krótkim języczkiem, dużą skłonnością do żądlenia, płochliwością na plastrze oraz dobrą zimotrwałością?
A. Włoska.
B. Środkowoeuropejska.
C. Kaukaska.
D. Kraińska.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Zaraźliwą chorobą bakteryjną atakującą starszy czerw pszczeli jest
A. posocznica bakteryjna.
B. zgnilec złośliwy.
C. chroniczny paraliż pszczół.
D. choroba sporowcowa.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Których plastrów należy użyć do utworzenia 5-ramkowego startera wg Hodowli Pszczół J. Wilde i J. Prabuckiego?
A. Plastra z czerwiem krytym, dwóch z czerwiem otwartym, plastra z zapasem miodu i plastra z pierzgą.
B. Plastra z zapasem miodu, plastra z pierzgą i plastra z czerwiem otwartym.
C. Plastra z pierzgą i dwóch plastrów z zapasem miodu.
D. Dwóch plastrów z czerwiem krytym i dwóch plastrów z zapasem miodu.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Której rasy pszczół dotyczy zamieszczony opis?
| Osobniki należące do tej rasy są najmniejsze spośród występujących w Polsce pszczół. Ciało mają pokryte szarobiałym owłosieniem. Są łagodne, mają najmniejszą skłonność do rojenia, miód sklepią na mokro, silnie klują gniazdo, ul trzymają niezbyt czysto. Cechuje je duża skłonność do rabunku. Posiadają najdłuższe języczki dzięki czemu są cenione jako dobre zapylaczki. |
A. Krainskiej.
B. Włoskiej.
C. Środkowoeuropejskiej.
D. Kaukaskiej.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Przedstawionym na rysunku szkodnikiem pyłku jest

A. kolczatka.
B. trojszyk ulec.
C. rozkruszek drobny.
D. zakamarnik.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Czym powinny odżywiać się robotnice przed okresem wypacania, aby miały silnie rozwinięte gruczoły woskowe?
A. Syropem.
B. Miodem.
C. Kandem.
D. Pyłkiem.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który zabieg należy wykonać w rodzinie pszczelej posiadającej czerw przedstawiony na ilustracji?

A. Usunąć czerw.
B. Wymienić matkę.
C. Podzielić rodzinę.
D. Ścieśnić gniazdo.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jaka jest różnica między temperaturą zewnętrzną wynoszącą -30°C a temperaturą panującą w środku kłębu podczas wychowu czerwiu?
A. 34,5°C
B. 50,5°C
C. 60,5°C
D. 64,5°C
Prowadzenie produkcji pszczel…
Która choroba pszczół powoduje u nich biegunkę, niechęć do wychodzenia z ula przy niższych temperaturach, słabe odbudowywanie plastrów oraz małą ilość miodu w ulu?
A. Roztoczowa.
B. Sporowcowa.
C. Pełzakowa.
D. Woreczkowa.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jeżeli pszczoły oblepiają kitem siatkę klateczki, w której poddawana jest nowa matka to należy
A. przejrzeć gniazdo w celu usunięcia mateczników.
B. wypuścić matkę do gniazda.
C. usunąć z ula klateczkę z matką.
D. usunąć kit z klateczki.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jaką rolę w rodzinie pszczelej pełnią 3-dniowe pszczoły robotnice?
A. Budują plastry.
B. Zbierają nektar.
C. Karmią larwy.
D. Bronią ula.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Która z opisanych sytuacji w ulu jest wskazaniem do użycia węzy?
A. Budowa dzikiej zabudowy.
B. Pojawienie się nakropu w gnieździe.
C. Pojawienie się czerwiu na drugim plastrze z brzegu.
D. Zajęcie przez pszczoły ostatniej uliczki.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Która z wymienionych właściwości jest podstawową cechą świadczącą o jakości matki pszczelej?
A. Wygląd czerwiu na plastrze.
B. Zachowanie się pszczół w gnieździe.
C. Liczba plastrów zajętych przez pszczoły.
D. Liczba plastrów z czerwiem.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jaka musi być minimalna temperatura powietrza, aby można było przeprowadzić główny przegląd wiosenny z dokonaniem oceny rodziny po zimie?
A. 10°C
B. 5°C
C. 20°C
D. 15°C
Prowadzenie produkcji pszczel…
Której choroby pszczół dotyczą objawy przedstawione na ilustracji?

A. Zatrucia pyłkiem.
B. Grzybicy kamiennej.
C. Zgnilca amerykańskiego.
D. Grzybicy wapiennej.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Przerobem nektaru zajmują się robotnice porządkowe w wieku
A. 21-26 dni.
B. 17-20 dni.
C. 8-16 dni.
D. 2-6 dni.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Na rysunku przedstawiono kwiaty

A. lipy.
B. wierzby.
C. berberysu.
D. głogu.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Podgatunek pszczoły Apis mellifera sicula zaliczany jest do pszczół
A. orientalnych.
B. afrykańskich.
C. bałkańskich.
D. środkowoeuropejskich.
Prowadzenie produkcji pszczel…
O ile dni wcześniej trzeba przystąpić do wychowu trutni niż do wychowu matek, by trutnie były gotowe do unasienniania w tym samym czasie co młode matki?
A. 10-12 dni.
B. 14-21 dni.
C. 24-26 dni.
D. 6-8 dni.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jaką rasę pszczół przedstawiono na ilustracji?

A. Włoską.
B. Środkowoeropejską.
C. Kaukaską.
D. Kraińską.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Podczas pierwszego przeglądu wiosennego pszczelarz stwierdził w gnieździe rodziny pszczelej za małą ilość pokarmu węglowodanowego. Czym powinien uzupełnić brakujący pokarm?
A. Nektarem.
B. Syropem cukrowym.
C. Ciastem miodowo-cukrowym.
D. Cukrem pudrem.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Której rasy pszczół dotyczy opis?
| Osobniki należące do tej rasy są najmniejsze spośród występujących w Polsce pszczół. Ciało mają pokryte szarobrązowym owłosieniem. Są łagodne, mają najmniejszą skłonność do rojenia, miód sklepią na mokro, silnie kitują gniazdo, ul utrzymają niezbyt czysto. Cechuje je duża skłonność do rabunku. Posiadają najdłuższe języczki dzięki czemu są cenione jako dobre zapylaczki. |
A. Krainskiej.
B. Środkowoeuropejskiej.
C. Kaukaskiej.
D. Włoskiej.