Filtrowanie pytań
Prowadzenie produkcji pszczel…
A. Kieszonkowym.
B. Żuwaczkowym.
C. Rektalnym.
D. Zapachowym.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Pszczoła kaukaska zaliczana jest do grupy pszczół
A. bałkanów.
B. orientalnych.
C. ciemnych z północnej Europy.
D. ciemnych z północnej Afryki.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Która z wymienionych roślin uprawnych cechuje się największą wydajnością miodową z 1 ha?
A. Nostrzyk biały.
B. Koniczyna białoróżowa.
C. Gorczyca biała.
D. Koniczyna biała.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Ile pokarmu miodowego potrzebuje rodzina pszczela w okresie od początku kwietnia do końca czerwca?
| Produkt | Miesiące roku | Razem | |||||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | ||
| Miód | 1 | 1 | 3 | 8 | 15 | 20 | 15 | 13 | 8 | 3 | 2 | 1 | 90 |
| Pyłek | - | 0,3 | 1,8 | 3,6 | 6,6 | 8,1 | 5,4 | 3,6 | 0,6 | - | - | - | 30 |
A. 43 kg
B. 35 kg
C. 28 kg
D. 23 kg
Prowadzenie produkcji pszczel…
Z którym nawozem można mieszać mączkę fosforytową?
A. Saletrzakiem.
B. Superfosfatem pylistym.
C. Fosforanem amonu.
D. Solą potasową.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Na podstawie przedstawionej normy spożycia pokarmów przez jedną rodzinę pszczelą w ciągu roku oblicz, ile kilogramów pokarmu pyłkowego potrzebuje rodzina pszczela w okresie od początku lutego do końca czerwca w danym roku.
| Produkt | Miesiące roku | Razem | |||||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | ||
| Miód, kg | 1 | 1 | 3 | 8 | 15 | 20 | 15 | 13 | 8 | 3 | 2 | 1 | 90 |
| Pyłek, kg | - | 0,3 | 1,8 | 3,6 | 6,6 | 8,1 | 5,4 | 3,6 | 0,6 | - | - | - | 30 |
A. 10,2 kg
B. 20,4 kg
C. 12,0 kg
D. 18,3 kg
Prowadzenie produkcji pszczel…
W jakim okresie sezonu wegetacyjnego kwitnie roślina pokazana na ilustracji?

A. Późnowiosennym.
B. Jesiennym.
C. Letnim.
D. Wczesnowiosennym.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Gdzie montuje się przedstawiony na rysunku poławiacz pyłku?

A. Na wylocie ula.
B. Nad gniazdem.
C. W powałce.
D. Na dnie dennicy.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Najbardziej energetyczny składnik paszy to
A. białka.
B. tłuszcze.
C. węglowodany.
D. skrobia.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Przy zakupie rodzin pszczelich ważne jest, aby
A. plastry miały dużo komórek trutowych.
B. pszczoły były żądliwe.
C. matka miała maksymalnie 2 lata.
D. plastry w ulu były ciemne.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Miód z plastrów nadstawkowych można wirować, jeżeli komórki zasklepione są
A. przynajmniej na 2/3 powierzchni plastra.
B. przynajmniej na 3/4 powierzchni plastra.
C. na całej powierzchni plastra.
D. na połowie powierzchni plastra.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jaki jest zasób surowca miodowego borówki czarnej, stanowiącej 4% powierzchni 100 ha lasu i wydajności miodowej 100 kg/ha?
A. 100 kg
B. 200 kg
C. 300 kg
D. 400 kg
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którego sprzętu należy użyć, aby otrzymać baloty przedstawione na ilustracji?

A. Agregatu ścierniskowego.
B. Prasy kostkującej.
C. Prasy zwijającej.
D. Owijarki bel.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który gruczoł pszczoły wydziela mleczko pszczele?
A. Gardzielowy.
B. Rektalny.
C. Ślinowy.
D. Kieszonkowy.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jaka w przybliżeniu temperatura panuje w centrum kłębu w czasie zimowli, gdy w rodzinie nie ma czerwiu?
A. 35 °C
B. 30 °C
C. 25 °C
D. 15 °C
Prowadzenie produkcji pszczel…
O czym może świadczyć osyp rozrzucony po całej dennicy po zimowli pszczół?
A. O braku mleczka.
B. O wilgoci w ulu.
C. O występowaniu warrozy.
D. O braku matki.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Która fermentacja powinna zachodzić podczas prawidłowo przebiegającego procesu kiszenia pasz?
A. Octowa.
B. Propionowa.
C. Masłowa.
D. Mlekowa.
Prowadzenie produkcji pszczel…
W celu wyrównania zapachu łączonych rodzin pszczelich można zastosować
A. wywar z pokrzywy.
B. kamforę krystaliczną.
C. roztwór octu.
D. olejek lawendowy.
Prowadzenie produkcji pszczel…
O czym świadczy tworzony "stożek" spływającego miodu z miodarki?

A. O braku zanieczyszczeń.
B. O wysokiej zawartości wody.
C. O początkach krystalizacji.
D. O dojrzałości miodu.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Do przenoszenia i magazynowania płynnych pokarmów w obrębie układu pokarmowego pszczoły służy
A. przełyk.
B. gardziel.
C. wole.
D. przedżołądek.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jaki jest maksymalny okres przechowywania mleczka pszczelego w temperaturze 0-5 °C?
A. 14 dni.
B. 7 dni.
C. 21 dni.
D. 28 dni.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Plaster z jednodniowymi larwami należy podać rodzinie, gdy stwierdzono w niej
A. brak czerwiu krytego.
B. mateczniki rojowe.
C. brak czerwiu otwartego.
D. mateczniki ratunkowe.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którą roślinę miododajną przedstawiono na ilustracji?

A. Rzepak ozimy
B. Chaber bławatek.
C. Facelię błękitną.
D. Grykę zwyczajną.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Oblicz ile kilogramów miodu na dobę zużyje podczas karmienia czerwiu rodzina ważący 2 kg, jeżeli rodzina o wadze 1 kg zużywa do tego celu 0,09 kg na dobę.
A. 0,09 kg
B. 1,00 kg
C. 0,18 kg
D. 2,00 kg
Prowadzenie produkcji pszczel…
Co wpływa na wybór larw do przekładania?
A. Obfitość zapasów miodu wokół komórek z larwami.
B. Obfitość pierzgi wokół komórek z larwami.
C. Wielkość i kształt larwy.
D. Data złożenia jajeczka przez matkę.
Prowadzenie produkcji pszczel…
W jakiej proporcji powinno stosować się syrop cukrowy do podkarmiania pobudzającego?
A. 3:1
B. 1:2
C. 1:1
D. 3:2
Prowadzenie produkcji pszczel…
Która z wymienionych pasz zaliczana jest do pasz objętościowych suchych?
A. Siano.
B. Buraki.
C. Zielonki.
D. Ziemniaki.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Na postawie zamieszczonych danych oblicz w jednostkach miodowych wartość produkcji z pasieki, w której wyprodukowano 1000 kg miodu wielokwiatowego, 20 kg wosku i 2 kg mleczka pszczelego.
| Przeliczniki: | ||
| 1 kg miodu wielokwiatowy = 1 jednostka miodowa | ||
| 1 kg wosku = 3,5 jednostki miodowej | ||
| 1 kg mleczka pszczelego = 100 jednostek miodowych |
A. 1 270 jednostek miodowych
B. 1 300 jednostek miodowych
C. 1 070 jednostek miodowych
D. 1 200 jednostek miodowych
Prowadzenie produkcji pszczel…
Warunkiem koniecznym likwidacji nastroju rojowego jest
A. dodanie węzy.
B. niszczenie mateczników.
C. poddanie matki czerwiącej.
D. wykonanie odkładów.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Przewóz pasieki wędrownej należy zorganizować tak, aby na miejsce pożytku dojechać
A. o zachodzie słońca.
B. do południa.
C. o wschodzie słońca.
D. po południu.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którą roślinę pożytkową przedstawiono na zdjęciu?

A. Ogórecznik.
B. Przegorzan.
C. Facelię.
D. Lucernę.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Na podstawie danych podanych w tabeli wskaż wysokość nadwyżki bezpośredniej z jednej rodziny pszczelej, produkującej 20 kg miodu.
| Przychody/koszty | Cena za 1 kg lub szt. | Wartość zł | |
|---|---|---|---|
| Przychody | |||
| Miód | 20 kg | 30,00 | 600,00 |
| Wosk | 0,3 kg | 20,00 | 6,00 |
| Inne produkty | 25% wartości miodu | 150,00 | |
| Razem przychody | 756,00 | ||
| Koszty | |||
| Cukier | 15 kg | 2,00 | 30,00 |
| Węza | 0,3 kg | 30,00 | 9,00 |
| Matka pszczela | ½ szt. | 30,00 | 15,00 |
| Leki | równowartość ceny hurtowej 1 kg miodu | 15,00 | 15,00 |
| Inne koszty | równowartość ceny handlowej 1 kg miodu | 30,00 | 30,00 |
| Razem koszty | 99,00 | ||
A. 657,00 zł
B. 855,00 zł
C. 756,00 zł
D. 198,00 zł
Prowadzenie produkcji pszczel…
W jakiej formie należy zastosować lek widoczny na ilustracji?

A. Podać tabletkę rozpuszczoną w syropie.
B. Ułożyć tabletkę na powałce ula.
C. Wprowadzić tlącą się tabletkę przez wylot.
D. Zawiesić tabletkę między plastrami z czerwiem.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Po stwierdzeniu której choroby stosuje się zabieg podwójnego przesiedlenia rodziny?
A. Choroby sporowcowej.
B. Zgnilca złośliwego.
C. Zaziębienia czerwiu.
D. Zatrucia nektarem.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Wykaszanie dna i skarp rowów melioracyjnych powinno przeprowadzać się
A. 3 razy w roku.
B. 5 razy w roku.
C. 2 razy w roku.
D. 4 razy w roku.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Podczas głównego przeglądu jesiennego w gnieździe rodziny pszczelej stwierdzono ok. 2 kg miodu.
Ilość pokarmu w tym okresie powinna wynosić minimum 6 kg. Z ilu kg cukru pszczelarz musi zrobić syrop cukrowy (o proporcjach 3:2), aby uzupełnić brakujący "żelazny zapas"?
A. 3 kg
B. 4 kg
C. 2 kg
D. 1 kg
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którą roślinę paszową przedstawiono na fotografii?

A. Komonica.
B. Lucerna.
C. Koniczyna biała.
D. Koniczyna inkarnatka.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Zasób roślinności nektarodajnej i pyłkodajnej jest najuboższy w Polsce
A. centralnej.
B. północno-wschodniej.
C. południowo-zachodniej.
D. południowej.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Koniczyna biała, gorczyca polna, mlecz polny są pożytkami
A. występującymi w pełni lata.
B. okresu wczesnowiosennego.
C. okresu późnoletniego.
D. występującymi w pełni wiosny.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Ograniczenie matek w czerwieniu wykonuje się poprzez
A. podkarmienie stymulacyjne.
B. zastosowanie kraty odgrodowej.
C. przestawienie czerwiu.
D. odsklepienie plastrów.