Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Prowadzenie produkcji pszczel…

W celu ułatwienia odnalezienia wejścia do ula pszczoły oznaczają pobliże ula wydzieliną. W którym gruczole powstaje ta wydzielina?

A. Kieszonkowym.
B. Żuwaczkowym.
C. Rektalnym.
D. Zapachowym.
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na podstawie przedstawionej normy spożycia pokarmów przez jedną rodzinę pszczelą w ciągu roku oblicz, ile kilogramów pokarmu pyłkowego potrzebuje rodzina pszczela w okresie od początku lutego do końca czerwca w danym roku.

ProduktMiesiące rokuRazem
123456789101112
Miód, kg113815201513832190
Pyłek, kg-0,31,83,66,68,15,43,60,6---30

A. 10,2 kg
B. 20,4 kg
C. 12,0 kg
D. 18,3 kg
ROL.03 Pytanie 10
Prowadzenie produkcji pszczel…

Przy zakupie rodzin pszczelich ważne jest, aby

A. plastry miały dużo komórek trutowych.
B. pszczoły były żądliwe.
C. matka miała maksymalnie 2 lata.
D. plastry w ulu były ciemne.
ROL.03 Pytanie 11
Prowadzenie produkcji pszczel…

Miód z plastrów nadstawkowych można wirować, jeżeli komórki zasklepione są

A. przynajmniej na 2/3 powierzchni plastra.
B. przynajmniej na 3/4 powierzchni plastra.
C. na całej powierzchni plastra.
D. na połowie powierzchni plastra.
ROL.03 Pytanie 19
Prowadzenie produkcji pszczel…

O czym świadczy tworzony "stożek" spływającego miodu z miodarki?

Ilustracja do pytania 19
A. O braku zanieczyszczeń.
B. O wysokiej zawartości wody.
C. O początkach krystalizacji.
D. O dojrzałości miodu.
ROL.03 Pytanie 22
Prowadzenie produkcji pszczel…

Plaster z jednodniowymi larwami należy podać rodzinie, gdy stwierdzono w niej

A. brak czerwiu krytego.
B. mateczniki rojowe.
C. brak czerwiu otwartego.
D. mateczniki ratunkowe.
ROL.03 Pytanie 24
Prowadzenie produkcji pszczel…

Oblicz ile kilogramów miodu na dobę zużyje podczas karmienia czerwiu rodzina ważący 2 kg, jeżeli rodzina o wadze 1 kg zużywa do tego celu 0,09 kg na dobę.

A. 0,09 kg
B. 1,00 kg
C. 0,18 kg
D. 2,00 kg
ROL.03 Pytanie 25
Prowadzenie produkcji pszczel…

Co wpływa na wybór larw do przekładania?

A. Obfitość zapasów miodu wokół komórek z larwami.
B. Obfitość pierzgi wokół komórek z larwami.
C. Wielkość i kształt larwy.
D. Data złożenia jajeczka przez matkę.
ROL.03 Pytanie 28
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na postawie zamieszczonych danych oblicz w jednostkach miodowych wartość produkcji z pasieki, w której wyprodukowano 1000 kg miodu wielokwiatowego, 20 kg wosku i 2 kg mleczka pszczelego.

Przeliczniki:
1 kg miodu wielokwiatowy = 1 jednostka miodowa
1 kg wosku = 3,5 jednostki miodowej
1 kg mleczka pszczelego = 100 jednostek miodowych

A. 1 270 jednostek miodowych
B. 1 300 jednostek miodowych
C. 1 070 jednostek miodowych
D. 1 200 jednostek miodowych
Prowadzenie produkcji pszczel…

Przewóz pasieki wędrownej należy zorganizować tak, aby na miejsce pożytku dojechać

A. o zachodzie słońca.
B. do południa.
C. o wschodzie słońca.
D. po południu.
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na podstawie danych podanych w tabeli wskaż wysokość nadwyżki bezpośredniej z jednej rodziny pszczelej, produkującej 20 kg miodu.

Przychody/kosztyCena za 1 kg lub szt.Wartość zł
Przychody
Miód20 kg30,00600,00
Wosk0,3 kg20,006,00
Inne produkty25% wartości miodu150,00
Razem przychody756,00
Koszty
Cukier15 kg2,0030,00
Węza0,3 kg30,009,00
Matka pszczela½ szt.30,0015,00
Lekirównowartość ceny
hurtowej 1 kg miodu
15,0015,00
Inne kosztyrównowartość ceny
handlowej 1 kg miodu
30,0030,00
Razem koszty99,00

A. 657,00 zł
B. 855,00 zł
C. 756,00 zł
D. 198,00 zł
Prowadzenie produkcji pszczel…

W jakiej formie należy zastosować lek widoczny na ilustracji?

Ilustracja do pytania 33
A. Podać tabletkę rozpuszczoną w syropie.
B. Ułożyć tabletkę na powałce ula.
C. Wprowadzić tlącą się tabletkę przez wylot.
D. Zawiesić tabletkę między plastrami z czerwiem.
Prowadzenie produkcji pszczel…

Po stwierdzeniu której choroby stosuje się zabieg podwójnego przesiedlenia rodziny?

A. Choroby sporowcowej.
B. Zgnilca złośliwego.
C. Zaziębienia czerwiu.
D. Zatrucia nektarem.
ROL.03 Pytanie 36
Prowadzenie produkcji pszczel…

Podczas głównego przeglądu jesiennego w gnieździe rodziny pszczelej stwierdzono ok. 2 kg miodu.
Ilość pokarmu w tym okresie powinna wynosić minimum 6 kg. Z ilu kg cukru pszczelarz musi zrobić syrop cukrowy (o proporcjach 3:2), aby uzupełnić brakujący "żelazny zapas"?

A. 3 kg
B. 4 kg
C. 2 kg
D. 1 kg
Prowadzenie produkcji pszczel…

Koniczyna biała, gorczyca polna, mlecz polny są pożytkami

A. występującymi w pełni lata.
B. okresu wczesnowiosennego.
C. okresu późnoletniego.
D. występującymi w pełni wiosny.
ROL.03 Pytanie 40
Prowadzenie produkcji pszczel…

Ograniczenie matek w czerwieniu wykonuje się poprzez

A. podkarmienie stymulacyjne.
B. zastosowanie kraty odgrodowej.
C. przestawienie czerwiu.
D. odsklepienie plastrów.