Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.03 Pytanie 3
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jak często powinno przeprowadzać się odmulanie dna rowów melioracyjnych w celu ich konserwacji?

A. Raz na kwartał.
B. Raz na rok.
C. Co 2-3 lata.
D. Co 4-5 lat.
ROL.03 Pytanie 4
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaka jest obsada zwierząt w opisanym gospodarstwie?

W gospodarstwie o powierzchni 15 ha prowadzona jest hodowla bydła o następującej strukturze stada w dużych jednostkach przeliczeniowych (DJP):
   − 10 DJP krów,
   − 1,0 DJP cieląt w wieku 0 – 6 m-cy,
   − 1,5 DJP jałówek i byczków 6 – 12 m-cy,
   − 4,0 DJP jałówek i byczków w wieku 12 – 24 m-cy.

A. 1,03 DJP/ha
B. 0,67 DJP/ha
C. 0,93 DJP/ha
D. 1,10 DJP/ha
ROL.03 Pytanie 9
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który zabieg wykonuje się w celu rozgarnięcia kretowisk oraz wyrównania powierzchni łąk i pastwisk?

A. Wykaszanie.
B. Bronowanie.
C. Wałowanie.
D. Włókowanie.
ROL.03 Pytanie 10
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na ile stanowisk uwięziowych przeznaczone jest 1 poidło indywidualne u krów?

A. Na pięć.
B. Na dwa.
C. Na trzy.
D. Na cztery.
ROL.03 Pytanie 14
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którego z wymienionych nawozów nie powinno się stosować w nawożeniu mineralnym na glebach kwaśnych?

A. Saletry amonowej.
B. Saletrzaku.
C. Mocznika.
D. Siarczanu amonu.
ROL.03 Pytanie 15
Prowadzenie produkcji pszczel…

W Polsce najbardziej rozpowszechnił się chów trzody chlewnej o kierunku

A. mięsnym.
B. tłuszczowo-mięsnym.
C. bekonowym.
D. mięsno-słoninowym.
ROL.03 Pytanie 16
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którą część anatomiczną krowy zaznaczono cyfrą "1" na zamieszczonym rysunku?

Ilustracja do pytania 16
A. Czepiec.
B. Księgi.
C. Trawieniec.
D. Żwacz.
ROL.03 Pytanie 18
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaki będzie efekt prowadzenia orki zawsze na taką samą głębokość?

A. Nastąpi rozwój chwastów.
B. Warstwa orna ulegnie zbryleniu.
C. Powstanie podeszwa płużna.
D. Gleba ulegnie zaskorupieniu.
ROL.03 Pytanie 23
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaki szkodnik roślin uprawnych został przedstawiony na fotografii?

Ilustracja do pytania 23
A. Łąkoś garbatek.
B. Słodyszek rzepakowy.
C. Mszyca zbożowa.
D. Skrzypionka zbożowa.
ROL.03 Pytanie 24
Prowadzenie produkcji pszczel…

Wykaszanie roślinności ze skarp i dna rowu melioracyjnego należy do obowiązków

A. właściwego lokalnie starosty.
B. właściwego inspektora ochrony środowiska.
C. właściciela i użytkownika gruntów.
D. właściwego lokalnie wójta gminy.
ROL.03 Pytanie 25
Prowadzenie produkcji pszczel…

Podeszwa płużna powstaje, gdy orze się

A. pługiem z pogłębiaczem.
B. na głębokość 20-25 cm.
C. pługiem odwracalnym.
D. zawsze na tę samą głębokość.
ROL.03 Pytanie 27
Prowadzenie produkcji pszczel…

Przedstawiona na ilustracji maszyna uprawowa służy do

Ilustracja do pytania 27
A. wałowania wgłębnego gleby.
B. kruszenia gleby.
C. zagęszczania wierzchniej warstwy gleby.
D. przygotowania gleby do wykonywania orki.
ROL.03 Pytanie 28
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na ilustracji przedstawiono larwy szkodnika roślin uprawnych. Jaki to szkodnik?

Ilustracja do pytania 28
A. Stonka ziemniaczana.
B. Chrabąszcz majowy.
C. Bielinek kapustnik.
D. Słodyszek rzepakowy.
ROL.03 Pytanie 29
Prowadzenie produkcji pszczel…

Które z wymienionych zwierząt gospodarskich posiada żołądek wielokomorowy?

A. Królik.
B. Kura.
C. Świnia.
D. Owca.
ROL.03 Pytanie 32
Prowadzenie produkcji pszczel…

Kiedy wysiewany jest międzyplon ścierniskowy?

A. Wiosną jednocześnie z plonem głównym.
B. W drugiej połowie lata po zbiorze wczesnego plonu głównego.
C. Jesienią po zbiorze plonu głównego.
D. Wczesną wiosną przed wysianiem plonu głównego.
ROL.03 Pytanie 33
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jak nazywa się chwast roślin uprawnych przedstawiony na rysunku?

Ilustracja do pytania 33
A. Wierzbownica kosmata.
B. Koniczyna żółtozłocista.
C. Mlecz polny.
D. Czyściec błotny.
ROL.03 Pytanie 34
Prowadzenie produkcji pszczel…

Temperatura w tuczarni trzody chlewnej powinna wynosić

A. 13-14°C
B. 15-18°C
C. 19-21°C
D. 10-12°C
ROL.03 Pytanie 35
Prowadzenie produkcji pszczel…

W gospodarstwie o powierzchni 15 ha prowadzona jest hodowla bydła o następującej strukturze stada:
- 10 szt. krów,
- 5 szt. cieląt w wieku 0–6 m-cy,
- 5 szt. jałówek i byczków w wieku 6–12 m-cy,
- 5 szt. jałówek i byczków w wieku 12–24 m-cy.
Ile obornika produkuje stado?

Grupa zwierzątobornikgnojowica
masa
ton
azot
kg
fosfor
kg
potas
kg
masa
ton
azot
kg
fosfor
kg
potas
kg
Cielęta 0 – 6 m-cy2,620,85,215,6----
Jałówki, byczki 6 – 12 m-cy2,915,48,119,17,023,17,729,4
Jałówki, byczki 12 – 24 m-cy4,825,015,43,212,142,315,758,1
Krowy12,066,038,364,823,297,439,4107,0

A. 173,97 t
B. 171,50 t
C. 327,50 t
D. 211,50 t
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na podstawie zamieszczonego fragmentu rozporządzenia określ, z jakiego okresu rolnik prowadzący działalność w zakresie produkcji jaj pozyskanych od drobiu i trudniący się ich sprzedażą bezpośrednią, powinien prowadzić dokumentację, zawierającą informacje o ilości sprzedanych jaj.

§ 39. 1. Podmiot prowadzący działalność w zakresie produkcji jaj przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej prowadzi i przechowuje dokumentację, zawierającą informacje o:

1) ilości sprzedanych produktów w danym:

a) tygodniu – w przypadku jaj pozyskanych od drobiu,

b) miesiącu – w przypadku jaj pozyskanych od ptaków bezgrzebieniowych;

2) wynikach czynności sprawdzających, o których mowa w § 18.

2. Dokumentację, o której mowa w ust. 1, przechowuje się przez rok następujący po roku, w którym została sporządzona, i udostępnia się na żądanie właściwego powiatowego lekarza weterynarii.

A. Z miesiąca.
B. Z dwóch lat.
C. Z roku.
D. Z tygodnia.
ROL.03 Pytanie 37
Prowadzenie produkcji pszczel…

Której choroby koni dotyczy opis?

Koń jest niespokojny, podrzuca nogi ku brzuchowi, rozgląda się na boki, wierzga kopytami, tarza się, wygina górną wargę, obficie poci się, przybiera postawę jak do oddawania moczu i siedzącego psa (pozycja ta zmniejsza ucisk na przeponę i ułatwia oddychanie), ma zaczerwienione lub zażółcone spojówki, ma wzdęcie, czyli dostrzegalne gołym okiem powiększenie obwodu brzucha.

A. Kolki.
B. Lipcówki.
C. Łykawości.
D. Żabki.
ROL.03 Pytanie 38
Prowadzenie produkcji pszczel…

Do jakiego zjawiska podczas dojrzewania zbóż ozimych może dojść w okresie długotrwałej deszczowej i ciepłej pogody?

A. Wysmalenia.
B. Wyprzenia.
C. Porastania.
D. Wylegania.
ROL.03 Pytanie 39
Prowadzenie produkcji pszczel…

Objawami niedoboru azotu na roślinie są:

A. chloroza młodych liści, zabarwienie niebieskozielone.
B. młode liście skręcone i zgięte haczykowato, purpurowe zabarwienie.
C. strzelisty pokrój rośliny, żółtozielone zabarwienie.
D. zwiędły pokrój rośliny, zielononiebieskie zabarwienie.
ROL.03 Pytanie 40
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na podstawie danych zawartych w tabeli określ, który sposób suszenia zielonej masy przynosi największe straty białka strawnego.

Sposób suszeniaStraty w %
Suchej masyBiałka strawnegoKarotenu
Suszenie w kopkach przy sprzyjającej pogodzie15-3012-2560-85
Suszenie w kopkach przy niesprzyjającej pogodzie25-5050-6095-98
Dosuszanie nieogrzanym powietrzem15-2010-2050-85
Sztuczne suszenie ciągłym powietrzem5-105-85-6

A. Suszenie w kopkach przy sprzyjającej pogodzie.
B. Suszenie w kopkach przy niesprzyjającej pogodzie.
C. Dosuszanie ciepłym powietrzem.
D. Dosuszanie niedogrzanym powietrzem.