Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.03 Pytanie 2
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którego produktu pszczelego dotyczy zamieszczony obok opis?

Wykorzystywany jest do uszczelniania gniazda i dezynfekcji komórek plastra po wygryzieniu się z tych komórek pszczół. Wykazuje silne działanie antybakteryjne, regeneracyjne, immunologiczne i znieczulające. Znajduje zastosowanie w przemyśle chemicznym do wyrobu politur, lakierów i past.

A. Wosku.
B. Pierzgi.
C. Pyłku.
D. Propolisu.
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na podstawie przedstawionej normy spożycia pokarmów przez jedną rodzinę pszczelą w ciągu roku oblicz, ile kilogramów pokarmu pyłkowego potrzebuje rodzina pszczela w okresie od początku lutego do końca czerwca w danym roku.

ProduktMiesiące rokuRazem
123456789101112
Miód, kg113815201513832190
Pyłek, kg-0,31,83,66,68,15,43,60,6---30

A. 18,3 kg
B. 10,2 kg
C. 12,0 kg
D. 20,4 kg
ROL.03 Pytanie 4
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który z wymienionych miodów charakteryzuje się barwą jasnosłomkową, wysoką zawartością fruktozy i powolną krystalizacją?

A. Gryczany.
B. Wrzosowy.
C. Malinowy.
D. Akacjowy.
Prowadzenie produkcji pszczel…

Miód z plastrów nadstawkowych można wirować, jeżeli komórki zasklepione są

A. na połowie powierzchni plastra.
B. przynajmniej na 3/4 powierzchni plastra.
C. przynajmniej na 2/3 powierzchni plastra.
D. na całej powierzchni plastra.
ROL.03 Pytanie 8
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którego miodu dotyczy opis?

Miód ten należy do miodów nektarowych, przybiera galaretowatą konsystencję w kolorze pomarańczowym lub ciemnobrunatnym. Odznacza się niską słodyczą, ma przyjemny zapach. Zalecany jest przy chorobach dróg moczowych, prostaty, kamicy nerkowej oraz przy zapaleniu jelit i biegunkach. Zwiększa odporność organizmu i chroni przed rozwojem zakażeń.

A. Akacjowego.
B. Spadziowego.
C. Rzepakowego.
D. Wrzosowego.
Prowadzenie produkcji pszczel…

O czym świadczy tworzony "stożek" spływającego miodu z miodarki?

Ilustracja do pytania 9
A. O dojrzałości miodu.
B. O początkach krystalizacji.
C. O wysokiej zawartości wody.
D. O braku zanieczyszczeń.
ROL.03 Pytanie 11
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na postawie zamieszczonych danych oblicz w jednostkach miodowych wartość produkcji z pasieki, w której wyprodukowano 1000 kg miodu wielokwiatowego, 20 kg wosku i 2 kg mleczka pszczelego.

Przeliczniki:
1 kg miodu wielokwiatowy = 1 jednostka miodowa
1 kg wosku = 3,5 jednostki miodowej
1 kg mleczka pszczelego = 100 jednostek miodowych

A. 1 270 jednostek miodowych
B. 1 070 jednostek miodowych
C. 1 200 jednostek miodowych
D. 1 300 jednostek miodowych
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na podstawie danych podanych w tabeli wskaż wysokość nadwyżki bezpośredniej z jednej rodziny pszczelej, produkującej 20 kg miodu.

Przychody/kosztyCena za 1 kg lub szt.Wartość zł
Przychody
Miód20 kg30,00600,00
Wosk0,3 kg20,006,00
Inne produkty25% wartości miodu150,00
Razem przychody756,00
Koszty
Cukier15 kg2,0030,00
Węza0,3 kg30,009,00
Matka pszczela½ szt.30,0015,00
Lekirównowartość ceny
hurtowej 1 kg miodu
15,0015,00
Inne kosztyrównowartość ceny
handlowej 1 kg miodu
30,0030,00
Razem koszty99,00

A. 855,00 zł
B. 657,00 zł
C. 756,00 zł
D. 198,00 zł
ROL.03 Pytanie 13
Prowadzenie produkcji pszczel…

Podczas głównego przeglądu jesiennego w gnieździe rodziny pszczelej stwierdzono ok. 2 kg miodu.
Ilość pokarmu w tym okresie powinna wynosić minimum 6 kg. Z ilu kg cukru pszczelarz musi zrobić syrop cukrowy (o proporcjach 3:2), aby uzupełnić brakujący "żelazny zapas"?

A. 4 kg
B. 3 kg
C. 1 kg
D. 2 kg
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaką maksymalną temperaturę może mieć śmietana surowa podczas transportu trwającego ok. 3 godziny?

§ 10.1.Temperatura przechowywanych lub transportowanych produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej nie może być wyższa niż:

1) 4°C - dla tuszek drobiowych, zajęczaków i drobnej zwierzyny łownej niewypatroszonej;

2) 3°C - dla narządów wewnętrznych grubej zwierzyny łownej nieoskórowanej;

3) 7°C - dla tusz grubej zwierzyny łownej nieoskórowanej;

4) 6°C - dla mleka surowego i surowej śmietany;

5) 2°C - dla produktów rybołówstwa, z wyłączeniem żywych produktów rybołówstwa.

2. Produkty pochodzenia zwierzęcego przeznaczone do sprzedaży bezpośredniej schładza się niezwłocznie, jeżeli jest to konieczne dla zapewnienia ich bezpieczeństwa.

3. Temperatury, o których mowa w ust. 1 pkt 1-4, mogą być wyższe o 2°C podczas transportu do miejsc prowadzenia sprzedaży bezpośredniej lub zakładu prowadzącego handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego, jeżeli transport ten nie trwa dłużej niż 2 godziny, a po jego zakończeniu produkty zostaną schłodzone do temperatury określonej w ust. 1 pkt 1-4.

A. 7°C
B. 4°C
C. 6°C
D. 8°C
Prowadzenie produkcji pszczel…

Do wyrobu świec parafinowo-woskowych o średnicy 2,3 cm powinny być użyte knoty o numerach

Średnica świecy
mm
Numery knota dla świec
parafinowo (45%)-
woskowa (55%)
woskowa (100%)
0 – 50 – 10 – 1
5 – 80 – 11 – 2
8 – 102 – 33 – 4
10 – 1534 – 5
15 – 183 – 46 – 7
18 – 2048 – 9
20 – 224 – 510 – 11
22 – 256 – 711 – 12
25 – 307 – 812 – 13
30 – 358 – 913 – 14
35 – 4010 – 1114 – 15
40 – 4511 – 1215 – 16
45 – 5012 – 1316 – 17
50 – 5513 – 1418 – 19
55 – 6014 – 1519 – 20
60 – 7016 – 1720
70 – 8018 – 19-

A. 6-7
B. 11-12
C. 13-14
D. 4-5
ROL.03 Pytanie 18
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaką ilość syropu cukrowego uzyska się z 50 kg cukru, jeżeli do zakarmienia należy użyć syropu o proporcji 5:3?

A. 50 litrów
B. 80 litrów
C. 60 litrów
D. 30 litrów
ROL.03 Pytanie 19
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którą właściwość miodu można określić za pomocą refraktometru?

A. Kwasowość.
B. Ciężar właściwy.
C. Przewodność elektryczną.
D. Zawartość wody.
Prowadzenie produkcji pszczel…

Zgodnie z danymi przedstawionymi w tabeli zapotrzebowanie na miód i pyłek w rodzinie pszczelej jest największe

ProduktKolejne miesiące rokuRazem
123456789101112
Miód113815201513832190
Pyłek-0,31,83,66,68,15,43,60,6---30

A. w maju.
B. w lipcu.
C. w czerwcu.
D. w sierpniu.
ROL.03 Pytanie 22
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który miód charakteryzuje się wysoką zawartością glukozy, szybką krystalizacją i drobnoziarnistą konsystencją?

A. Spadziowy.
B. Rzepakowy.
C. Akacjowy.
D. Wrzosowy.
ROL.03 Pytanie 26
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaką temperaturę przechowywania miodu należy zapewnić, aby zachował on początkową, wysoką jakość przez okres około roku?

A. 15°C
B. 10°C
C. 25°C
D. 20°C
ROL.03 Pytanie 27
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który miód ma barwę bursztynowoherbacianą, jest lekko gorzkawy w smaku, a w temperaturze około 20°C żeluje w galaretowatą masę?

A. Wrzosowy.
B. Wielokwiatowy.
C. Gryczany.
D. Lipowy.
ROL.03 Pytanie 28
Prowadzenie produkcji pszczel…

Miód z której rośliny zmienia się w ciągu 23 tygodni w galaretowatą masę?

A. Z wrzosu zwyczajnego.
B. Z rzepaku ozimego.
C. Z maliny właściwej.
D. Z gryki zwyczajnej.
ROL.03 Pytanie 29
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który z wymienionych produktów pasiecznych jest produktem przetworzonym?

A. Mleczko pszczele.
B. Świeczki woskowe.
C. Miód wielokwiatowy.
D. Pyłek pszczeli.
ROL.03 Pytanie 31
Prowadzenie produkcji pszczel…

W jaki sposób powinien być przechowywany kit pszczeli?

A. W ciemnych workach foliowych spożywczych.
B. W jasnych workach lnianych.
C. W jasnych opakowaniach szklanych.
D. W ciemnych opakowaniach kartonowych.
Prowadzenie produkcji pszczel…

O którą z wymienionych informacji należy uzupełnić pokazaną na rysunku etykietę, aby była zgodna z przepisami dotyczącymi oznakowania środków spożywczych?

Ilustracja do pytania 32
A. Datę produkcji.
B. Sposób przyrządzania.
C. Zawartość netto.
D. Logo producenta.
ROL.03 Pytanie 37
Prowadzenie produkcji pszczel…

Ile litrów wody należy użyć do sporządzenia brzeczki z 20 litrów miodu, przeznaczonej do domowej produkcji miodu pitnego "czwórniak"?

A. 20 litrów.
B. 60 litrów.
C. 40 litrów.
D. 80 litrów.
ROL.03 Pytanie 38
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jak należy postąpić z obnóżami pyłkowymi po ich wysuszeniu?

A. Dokładnie przebrać, aby usunąć zanieczyszczenia.
B. Umieścić w szczelnym, ciemnym pojemniku
C. Wywiać lżejsze zanieczyszczenia strumieniami powietrza.
D. Wyłożyć na słońcu.
ROL.03 Pytanie 39
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który z produktów pszczelich może być zaatakowany przez roztoczka suszowego, zwanego także mlekowym
(Carpoglyphus lactis)?

A. Propolis.
B. Miód.
C. Pyłek.
D. Wosk.
ROL.03 Pytanie 40
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaką ilość cukru należy przygotować do sporządzenia syropu cukrowego dla 10 rodzin zimujących w ulu warszawskim zwykłym z których każda posiada 5 plastrów?

A. 100kg
B. 20kg
C. 10kg
D. 50kg