Filtrowanie pytań
Organizacja i nadzorowanie pr…
A. Glebogryzarką.
B. Wałem Campbella.
C. Kultywatorem.
D. Broną talerzową.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Podstawowym jesiennym zabiegiem uprawowym, przygotowującym glebę do uprawy zbóż jarych, jest
A. orka odwrotka.
B. talerzowanie.
C. bronowanie.
D. orka przedzimowa.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Który kwas służy do zwalczania barciaka mniejszego w suszu pszczelim?
A. Kwas mlekowy.
B. Kwas octowy.
C. Kwas siarkowy.
D. Kwas fosforowy.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Którą z wymienionych metod stosuje się do zwalczania słodyszka rzepakowego na dużych obszarach uprawowych?
A. Oprysk środkiem chwastobójczym.
B. Oprysk środkiem owadobójczym.
C. Pułapki feromonowe.
D. Zbiór ręczny szkodnika.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Pszczelarz stwierdzając chorobę majową u robotnic, powinien
A. przenieść ul na nowe pasieczysko.
B. przesiedlić je do nowego ula.
C. podkarmić je rzadkim, ciepłym syropem.
D. podać im leki.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Który z wymienionych zestawów zawiera podstawowy sprzęt pasieczny, niezbędny do obsługi rodzin pszczelich?
A. Szczotka pasieczna, dłuto pasieczne, miodarka.
B. Rojnica transportówka, podkurzacz, siatka ochronna.
C. Podkurzacz, szczotka pasieczna, kombinezon.
D. Dłuto pasieczne, podkurzacz, siatka ochronna.
Organizacja i nadzorowanie pr…
W którym miejscu gniazda pszczelnego, przy poszerzaniu, należy wstawić dwie ramki z węzą?
A. Między plastry z czerwiem otwartym.
B. Po jednej z każdej strony czerwiu.
C. Między plastry z czerwiem krytym.
D. Obok siebie na skraju czerwiu.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jak zimują pszczoły miodne?
A. Skupiają się w kłąb zimowy.
B. Zapadają w sen na dennicy.
C. Zasypiają każda w swojej komórce.
D. Skupiają się na powałce.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Który z wymienionych płodozmianów powinien być zastosowany na glebach kompleksu żytniego słabego?
| I | II | III | IV |
|---|---|---|---|
| Ziemniaki Jęczmień jary Rzepak ozimy Pszenica ozima | Ziemniaki Owies Łubin żółty Żyto | Buraki cukrowe Jęczmień jary Lucerna Lucerna | Buraki cukrowe Pszenica jara Kukurydza Pszenica ozima |
A. I
B. IV
C. III
D. II
Organizacja i nadzorowanie pr…
Rasa bydła Jersey reprezentuje typ bydła
A. mlecznego.
B. kombinowanego.
C. wszechstronnego.
D. mięsnego.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Objawy której choroby pszczół można stwierdzić na podstawie przedstawionej ilustracji?

A. Zgnilca europejskiego.
B. Zgnilca amerykańskiego.
C. Choroby woreczkowej.
D. Grzybicy wapiennej.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Zgodnie z Kodeksem Dobrej Praktyki Rolniczej w celu ochrony przed erozją gleb gruntów o nachyleniu powyżej 20% zaleca się
A. pozostawianie roli na zimę w ostrej skibie.
B. trwałe zadarnianie.
C. obsiewanie roślinami jarymi.
D. uprawę podłużno-stokową.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Przedstawiony na ilustracji sprzęt wykorzystuje się do

A. niszczenia chwastów.
B. wstępnego doprawiania roli po orce.
C. spulchnienia ścierniska w celu zasiania poplonów.
D. spulchniania gleb ciężkich.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Którą z wymienionych ras geograficznych pszczół powinien wybrać pszczelarz, jeżeli wokół pasieki znajdują się duże pożytki koniczyny czerwonej?
A. Włoską.
B. Kraińską.
C. Kaukaską.
D. Środkowoeropejską.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Określ na podstawie danych z tabeli zapotrzebowanie krowy na zielonkę, przy założeniu, że średnia wydajność krowy wynosi 5 000 litrów mleka o zawartości 4% tłuszczu.
| Orientacyjne normy zapotrzebowania na pasze dla jednej sztuki efektywnej bydła w okresie żywienia 365 dni, dt | |||||
|---|---|---|---|---|---|
| Wydajność krów – mleko o zawartości tłuszczu 4% | Siano | Zielonki | Kiszonki | Pasze treściwe | Rośliny okopowe |
| 11 | 74 | 77 | 3,3 | - | |
| 3500 litrów | 15 | 83 | 77 | 6,8 | 12 |
| 5000 litrów | 16 | 85 | 78 | 8,2 | 15 |
| 5500 litrów | 17 | 87 | 78 | 9,6 | 15 |
| 6000 litrów | |||||
A. 77 dt
B. 83 dt
C. 87 dt
D. 15 dt
Organizacja i nadzorowanie pr…
Która z wymienionych roślin jest najlepszym przedplonem dla rzepaku jarego?
A. Ziemniaki.
B. Fasola.
C. Pszenica.
D. Kukurydza.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jakie jest podstawowe przeznaczenie zagiętego końca dłuta pasiecznego?

A. Zeskrobywanie z ramek kitu.
B. Przycinanie węzy.
C. Wycinanie woszczyny z ramek.
D. Rozdzielanie elementów ula.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaki może być maksymalny wzrost plonu rzepaku ozimego, jeżeli będzie on zapylony przez pszczoły?
A. 60%
B. 40%
C. 20%
D. 80%
Organizacja i nadzorowanie pr…
Preparat Biowar 500 pozostawiony w ulu na zimę powoduje
A. narastanie oporności u osobników warroa.
B. nieprawidłowe ułożenie pokarmu.
C. narastanie odporności u osobników warroa.
D. wypryskiwanie pszczół w okresie zimowym.
ROL.09 Pytanie 60
Organizacja i nadzorowanie pr…
Pszczelarz wyposażył swoją pasiekę w urządzenie pokazane na zdjęciu. W tym sezonie pasiecznym będzie mógł rozpocząć pozyskiwanie

A. kitu pszczelego.
B. jadu.
C. pierzgi.
D. obnóży pyłkowych.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaki jest optymalny zakres temperatur wychowu matek pszczelich?
A. 31-32°C
B. 33-35°C
C. 38-39°C
D. 36-37°C
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jak powinien postąpić pszczelarz z rodziną pszczelą, w której pojawiły się trutówki fizjologiczne?
A. Przeprowadzić podwójne przesiedlenie rodziny.
B. Spryskać rodzinę syropem.
C. Połączyć z inną rodziną pszczelą.
D. Poddać do rodziny nieunasienioną matkę w klateczce.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jak często powinny być strzyżone owce o okrywie jednolitej?
A. 3 razy w roku.
B. Co 3 miesiące.
C. 1 raz w roku.
D. Co 6 miesięcy.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaki rodzaj pługa należy zastosować, aby wyeliminować nadmierne jałowe przejazdy na uwrociach podczas orki?
A. Bezzagonowy obracalny.
B. Zagonowy wieloskibowy.
C. Zagonowy podorywkowy.
D. Zagonowy dwuskibowy.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Układanie dawki pokarmowej dla krowy należy zacząć od zaplanowania
A. pasz objętościowych suchych.
B. pasz objętościowych soczystych.
C. dodatków paszowych.
D. mieszanek paszowych.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Na podstawie informacji zawartych w tabeli określ, w której fazie rozwojowej lucerny należy ją zebrać, aby zielonka zawierała dużo białka i witamin oraz charakteryzowała się wysoką strawnością przy możliwie wysokim plonie?
| Wartość pokarmowa lucerny w zależności od fazy rozwojowej rośliny | |||||
|---|---|---|---|---|---|
| Faza rozwojowa roślin | Plon zielonej masy | Zawartość białka ogólnego | Plon białka ogólnego | Strawność masy organicznej | Zawartość witamin |
| Przed pąkowaniem | mały | duża | średni | wysoka | duża |
| Pąkowanie | średni | duża | duży | wysoka | duża |
| Początek kwitnienia | duży | średnia | duży | średnia | średnia |
| Kwitnienie | bardzo duży | mała | średni | niska | mała |
| Koniec kwitnienia | od 5,6 | bardzo mała | mały | bardzo niska | bardzo mała |
A. Na początku kwitnienia.
B. Kwitnienia.
C. Pąkowania.
D. Na końcu kwitnienia.
ROL.09 Pytanie 67
Organizacja i nadzorowanie pr…
Na podstawie opisu określ liczbę rodzin pszczelich, jaką można wywieźć na plantację rzepaku ozimego.
| Z oceny zasobów rzepaku ozimego wynika, że pszczoły mogłyby zebrać około 3000 kg. Rodzina na własne potrzeby wykorzystuje 20 kg, a pszczelarz zakłada zbiór z tego pożytku: ok. 20 kg z rodziny pszczelej. |
A. 35 rodzin.
B. 50 rodzin.
C. 20 rodzin.
D. 75 rodzin.
ROL.09 Pytanie 68
Organizacja i nadzorowanie pr…
Który typ miodarki wymaga ręcznego obracania plastrów podczas wirowania miodu?
A. Diagonalna.
B. Radialno-kasetowa.
C. Hordalna.
D. Kasetowa elektryczna.
ROL.09 Pytanie 69
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jedna rodzina pszczela średnio produkuje 120 kg miodu rocznie. W tym czasie na własne potrzeby zużywa około 90 kg miodu. Ile miodu w ciągu roku uzyska pszczelarz posiadający 20-pniową pasiekę?
A. 120 kg
B. 30 kg
C. 600 kg
D. 2400 kg
Organizacja i nadzorowanie pr…
Który kwas jest najbardziej pożądany w czasie zakiszania pasz?
A. Mlekowy.
B. Stearynowy.
C. Octowy.
D. Mrówkowy.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Która z wymienionych roślin jest najlepszym przedplonem dla rzepaku jarego?
A. Kukurydza.
B. Ziemniak.
C. Pszenica.
D. Fasola.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaką liczbę par liści powinien rozwinąć przed zimą rzepak ozimy w dobrych warunkach klimatyczno-glebowych?
A. Do 2.
B. Do 8.
C. Do 4.
D. Do 6.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Pszczelarz planuje podać każdej z 30 rodzin po 10 kilogramów cukru. Ile zapłaci za cukier dla wszystkich rodzin, jeżeli cena 1 kg cukru wynosi 2,50 zł?
A. 300,00 zł
B. 75,00 zł
C. 25,00 zł
D. 750,00 zł
Organizacja i nadzorowanie pr…
W którym dniu rozwoju osobniczego matki pszczelej nie jest wskazane wykonywanie w rodzinie wychowującej żadnej pracy pasiecznej ze względu na histolizę?
A. W 10. dniu.
B. W 9. dniu.
C. W 11. dniu.
D. W 8. dniu.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaką optymalną temperaturę należy zapewnić w pomieszczeniach przeznaczonych do przechowywania miodu?
A. Poniżej 0°C
B. Około 18°C
C. Powyżej 24°C
D. Około 4°C
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaką czynność należy wykonać natychmiast po stwierdzeniu podczas przeglądu, że rodzina pszczela zamarła?
A. Wysypać z dennicy pszczoły pod krzakami, a do ula wsypać nowy rój.
B. Rozdać plastry innym rodzinom, aby wykorzystały pokarm.
C. Zatkać wylot, zabezpieczyć martwe pszczoły i pobrać próbkę do badania.
D. Otworzyć szeroko ul, aby umożliwić innym rodzinom wyrabowanie pokarmu.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Na fermach o intensywnym chowie świń prosięta odsadza się w wieku
A. 58-62 dni.
B. 24-28 dni.
C. 35-42 dni.
D. 49-56 dni.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Koszty całkowite w gospodarstwach pasiecznych niskotowarowych wynoszą 192,00 zł na 1 rodzinę pszczelą. Koszty stałe wynoszą 30,00 zł na 1 rodzinę pszczelą. Jak kształtuje się koszt bezpośredni produkcji na 1 rodzinę pszczelą w tym gospodarstwie?
A. 162,00 zł
B. 222,00 zł
C. 132,00 zł
D. 252,00 zł
ROL.09 Pytanie 79
Organizacja i nadzorowanie pr…
Pszczelarz wyposażył swoją pasiekę w urządzenie pokazane na ilustracji. Co ile dni będzie musiał wybierać z niego obnóża pyłkowe?

A. 9-10 dni.
B. 7-8 dni.
C. 1-2 dni.
D. 4-5 dni.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Zgodnie z Kodeksem Dobrej Praktyki Rolniczej w celu ochrony przed erozją gleb o nachyleniu powyżej 20% zaleca się
A. uprawę podłużno-stokową.
B. obsiewanie roślinami jarymi.
C. trwałe zadarnianie.
D. pozostawianie roli na zimę w ostrej skibie.