Filtrowanie pytań
Organizacja i nadzorowanie pr…
A. 31-32°C
B. 38-39°C
C. 33-35°C
D. 36-37°C
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jak powinien postąpić pszczelarz z rodziną pszczelą, w której pojawiły się trutówki fizjologiczne?
A. Spryskać rodzinę syropem.
B. Poddać do rodziny nieunasienioną matkę w klateczce.
C. Przeprowadzić podwójne przesiedlenie rodziny.
D. Połączyć z inną rodziną pszczelą.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jak często powinny być strzyżone owce o okrywie jednolitej?
A. 1 raz w roku.
B. Co 3 miesiące.
C. 3 razy w roku.
D. Co 6 miesięcy.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Układanie dawki pokarmowej dla krowy należy zacząć od zaplanowania
A. pasz objętościowych suchych.
B. pasz objętościowych soczystych.
C. mieszanek paszowych.
D. dodatków paszowych.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Na podstawie informacji zawartych w tabeli określ, w której fazie rozwojowej lucerny należy ją zebrać, aby zielonka zawierała dużo białka i witamin oraz charakteryzowała się wysoką strawnością przy możliwie wysokim plonie?
| Wartość pokarmowa lucerny w zależności od fazy rozwojowej rośliny | |||||
|---|---|---|---|---|---|
| Faza rozwojowa roślin | Plon zielonej masy | Zawartość białka ogólnego | Plon białka ogólnego | Strawność masy organicznej | Zawartość witamin |
| Przed pąkowaniem | mały | duża | średni | wysoka | duża |
| Pąkowanie | średni | duża | duży | wysoka | duża |
| Początek kwitnienia | duży | średnia | duży | średnia | średnia |
| Kwitnienie | bardzo duży | mała | średni | niska | mała |
| Koniec kwitnienia | od 5,6 | bardzo mała | mały | bardzo niska | bardzo mała |
A. Kwitnienia.
B. Na końcu kwitnienia.
C. Pąkowania.
D. Na początku kwitnienia.
ROL.09 Pytanie 46
Organizacja i nadzorowanie pr…
Na podstawie opisu określ liczbę rodzin pszczelich, jaką można wywieźć na plantację rzepaku ozimego.
| Z oceny zasobów rzepaku ozimego wynika, że pszczoły mogłyby zebrać około 3000 kg. Rodzina na własne potrzeby wykorzystuje 20 kg, a pszczelarz zakłada zbiór z tego pożytku: ok. 20 kg z rodziny pszczelej. |
A. 50 rodzin.
B. 75 rodzin.
C. 35 rodzin.
D. 20 rodzin.
ROL.09 Pytanie 47
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jedna rodzina pszczela średnio produkuje 120 kg miodu rocznie. W tym czasie na własne potrzeby zużywa około 90 kg miodu. Ile miodu w ciągu roku uzyska pszczelarz posiadający 20-pniową pasiekę?
A. 30 kg
B. 600 kg
C. 2400 kg
D. 120 kg
Organizacja i nadzorowanie pr…
Który kwas jest najbardziej pożądany w czasie zakiszania pasz?
A. Stearynowy.
B. Octowy.
C. Mlekowy.
D. Mrówkowy.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Która z wymienionych roślin jest najlepszym przedplonem dla rzepaku jarego?
A. Kukurydza.
B. Pszenica.
C. Fasola.
D. Ziemniak.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaką liczbę par liści powinien rozwinąć przed zimą rzepak ozimy w dobrych warunkach klimatyczno-glebowych?
A. Do 6.
B. Do 4.
C. Do 8.
D. Do 2.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaką optymalną temperaturę należy zapewnić w pomieszczeniach przeznaczonych do przechowywania miodu?
A. Około 4°C
B. Około 18°C
C. Poniżej 0°C
D. Powyżej 24°C
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaką czynność należy wykonać natychmiast po stwierdzeniu podczas przeglądu, że rodzina pszczela zamarła?
A. Otworzyć szeroko ul, aby umożliwić innym rodzinom wyrabowanie pokarmu.
B. Zatkać wylot, zabezpieczyć martwe pszczoły i pobrać próbkę do badania.
C. Wysypać z dennicy pszczoły pod krzakami, a do ula wsypać nowy rój.
D. Rozdać plastry innym rodzinom, aby wykorzystały pokarm.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Koszty całkowite w gospodarstwach pasiecznych niskotowarowych wynoszą 192,00 zł na 1 rodzinę pszczelą. Koszty stałe wynoszą 30,00 zł na 1 rodzinę pszczelą. Jak kształtuje się koszt bezpośredni produkcji na 1 rodzinę pszczelą w tym gospodarstwie?
A. 222,00 zł
B. 132,00 zł
C. 162,00 zł
D. 252,00 zł
Organizacja i nadzorowanie pr…
Ile par liści powinien rozwinąć przed zimą rzepak ozimy w dobrych warunkach klimatyczno-glebowych?
A. Do 4.
B. Do 2.
C. Do 6.
D. Do 8.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaką liczbę ramek ogółem powinien wpisać pszczelarz, po wykonanym przeglądzie, w karcie rodziny pszczeliej w rubryce oznaczonej X?
A. 6
B. 13
C. 3
D. 19
Organizacja i nadzorowanie pr…
W uprawie której rośliny wykonuje się widoczne na ilustracji redliny?

A. Buraków.
B. Kukurydzy.
C. Gryki.
D. Ziemniaków.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Którą z wymienionych metod przyspieszających rozwój rodziny pszczelej stosuje się w sierpniu?
A. Odsklepianie zapasów miodu.
B. Oddzielanie plastrów z czerwiem od pozostałych.
C. Zwężanie uliczek międzyplastrowych.
D. Podkarmianie pobudzające syropem.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Biorąc pod uwagę warunki zdrowotne pszczół określ, jakie plastry należy wycofać z ula podczas drugiego przeglądu jesiennego wykonanego pod koniec sierpnia.
A. Jasne.
B. Jasnobrązowe.
C. Ciemnobrązowe.
D. Czarne.
ROL.09 Pytanie 59
Organizacja i nadzorowanie pr…
Nadstawki ze styropianu nie można wykorzystywać do produkcji
A. mleczka pszczelego.
B. miodu ekologicznego.
C. kitu pszczelego.
D. jadu pszczelego.
Organizacja i nadzorowanie pr…
W jakiej fazie rozwojowej traw należy kosić łąki z przeznaczeniem na siano?
A. Koniec kłoszenia gatunków dominujących.
B. Początek kłoszenia gatunków będących w mniejszości.
C. Początek kwitnienia gatunków będących w mniejszości.
D. Początek kłoszenia gatunków dominujących.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Który z wymienionych zabiegów jest skuteczny przy pozyskiwaniu jadu pszczelego?
A. Drażnienie dymem.
B. Spryskiwanie wodą.
C. Spryskiwanie melisą.
D. Drażnienie prądem.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Które ze zbóż szczególnie źle znosi następstwo po sobie?
A. Jęczmień.
B. Żyto.
C. Pszenica.
D. Owies.
Organizacja i nadzorowanie pr…
W intensywnej gospodarce pasiecznej pszczelarz zmuszony jest do systematycznej wymiany plastrów w gnieździe. Jaka minimalna część gniazda powinna być wymieniona w ciągu roku?
A. 70%
B. 20%
C. 10%
D. 30%
ROL.09 Pytanie 64
Organizacja i nadzorowanie pr…
Który z wymienionych sprzętów pasiecznych może być zastosowany do usprawnienia i przyspieszenia odbioru plastrów z miodem?
A. Omiatacz pszczół.
B. Rojołapka.
C. Podkurzacz.
D. Odsiewacz trutni.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Którego składnika odżywczego powinno być najwięcej w paszach przeznaczonych do żywienia kur niosek?
A. Soli.
B. Węglowodanów.
C. Białka.
D. Tłuszczów.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Na ilustracji przedstawiono narzędzie rolnicze stosowane do

A. pielenia międzyrzędzi.
B. wyorywania buraków.
C. obsypywania ziemniaków.
D. spulchniania warstwy podornej.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Którą maszynę, z przedstawionych na ilustracjach, należy zastosować do spulchniania głębszych warstw gleby?

A. IV.
B. II.
C. I.
D. III.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Które z wymienionych środków produkcji stanowią wyłącznie koszty zmienne pasieki?
A. Matki pszczele, miodarka, leki, węza.
B. Cukier, ule, węza, opakowanie na miód.
C. Dzierżawa pasieczyska, ule, leki, podkurzacz.
D. Węza, matki pszczele, opakowania na miód, cukier.
Organizacja i nadzorowanie pr…
W przypadku stwierdzenia u młodych robotnic choroby majowej należy
A. zamknąć wylotek.
B. przenieść ul w miejsce nasłonecznione.
C. odseparować je od reszty gniazda.
D. podkarmiać je rzadkim, ciepłym syropem.
Organizacja i nadzorowanie pr…
W sprzedaży najbardziej wartościowe są odkłady, w których matka pszczela jest
A. unasienniona, czerwiąca.
B. unasiennionymi, nieczerwiąca.
C. nieunasienniona, nieczerwiąca.
D. nieunasienniona, czerwiąca.
Organizacja i nadzorowanie pr…
W którym momencie gniazdo powinno być poszerzane ramką, przedstawioną na ilustracji?

A. Gdy pszczoły zaczną pobielać plastry.
B. Gdy rodzina jest w nastroju rojowym.
C. Gdy w rodzinie pojawią się trutówki.
D. Gdy matka rozpocznie czerwić na wiosnę.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Którą rasę owiec wykorzystuje się do usługowego wypasu?
| Owce te ze względu na drobną budowę ciała i silne nogi są przystosowane do dalekich wędrówek. Wypasane na halach i wałach, chronią przestrzeń przed zarastaniem krzewami. Nie wyrywają przy tym roślin, tylko „strzygą" je tuż przy ziemi, jednocześnie ugniatając raciczkami podłoże, co sprzyja utrzymaniu łąk, pastwisk i trawników w dobrym stanie |
A. Uhruską.
B. Czarnogłówkę.
C. Cygaj.
D. Wrzosówkę.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaką ilość cukru należy przygotować do zazimowania 10 rodzin po 5 plastrów każda, jeżeli konieczny zapas zimowy miodu w ulu wynosi 2 kg na jeden plaster rodziny pszczelej?
A. 10 kg
B. 50 kg
C. 20 kg
D. 100 kg
Organizacja i nadzorowanie pr…
Po ilu godzinach od utraty pełnowartościowej matki w rodzinie pszczelej pszczoły zaczynają budować mateczniki ratunkowe?
A. Po 12 godzinach.
B. Po 24 godzinach.
C. Po 6 godzinach.
D. Po 18 godzinach.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Kiedy należy przystąpić do wychowu trutni?
A. 1 tydzień przed rozpoczęciem wychowu matek pszczelich.
B. 4 tygodnie przed rozpoczęciem wychowu matek pszczelich.
C. 2,5-3 tygodni przed rozpoczęciem wychowu matek pszczelich.
D. W momencie rozpoczęcia wychowu matek pszczelich.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Siła rodziny pszczelej jest ustalana podczas przeglądu na podstawie liczby plastrów
A. nieobsiadanych przez pszczoły i bez czerwiu.
B. obsiadanych przez pszczoły, bez czerwiu.
C. obsiadanych przez pszczoły i z czerwiem.
D. tylko z czerwiem krytym.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Który produkt pszczeli przedstawiono na rysunku?

A. Obnóża pyłkowe.
B. Mleczko pszczele.
C. Propolis.
D. Pierzgę.
Organizacja i nadzorowanie pr…
W czasie głównego przeglądu jesiennego pszczelarz stwierdził w swoich 10 rodzinach średnio po 2 kg miodu.
Z ilu kg cukru musi wykonać syrop 3:2, aby uzupełnić żelazny zapas?
A. Z 20 kg.
B. Z 10 kg.
C. Z 80 kg.
D. Z 40 kg.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Na podstawie załączonej tabeli określ w których pomieszczeniach, zgodnie z wymogami zootechnicznymi, należy zapewnić najwięcej światła.
| Oświetlenie dzienne w pomieszczeniach inwentarskich dla bydła (stosunek powierzchni okien do powierzchni podłogi) | |
|---|---|
| Pomieszczenia dla krów, jałówek i cieląt powyżej 2 tygodni | 1:18 |
| Pomieszczenia dla młodego bydła opasowego | 1:25 |
| Paszarnia, przechowalnia mleka | 1:20 |
| Hala udojowa, porodówka | 1:15 |
A. W pomieszczeniach dla jałówek.
B. W paszarni i przechowalni mleka.
C. W hali udojowej i porodówce.
D. W pomieszczeniach dla młodego bydła opasowego.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Sprzęt przedstawiony na rysunku wykorzystywany jest do odsiewania

A. pyłku.
B. pszczół.
C. pierzgi.
D. trutni.