Filtrowanie pytań
ROL.09 Pytanie 161
Kategorie: Gospodarka pasieczna Choroby i zdrowie pszczół
Organizacja i nadzorowanie pr…
A. Na przechowywaniu plastrów w komorach w oparach kwasu siarkowego.
B. Na spalaniu siarki w komorach przeznaczonych do przechowywania plastrów.
C. Na posypywaniu plastrów siarką.
D. Na spryskiwaniu plastrów wodnym roztworem kwasu siarkowego.
ROL.09 Pytanie 162
Kategorie: Gospodarka pasieczna Chów i hodowla pszczół
Organizacja i nadzorowanie pr…
Wyrojenie się rodziny pszczelej poprzedzone jest wystąpieniem
A. zmniejszonej liczby trutni.
B. nastroju rojowego.
C. dużej liczby pszczół lotnych.
D. dużej liczby woszczarek.
ROL.09 Pytanie 163
Kategorie: Gospodarka pasieczna Pozyskiwanie i przetwarzanie produktów pszczelich
Organizacja i nadzorowanie pr…
Pszczelarz zaopatrzył swoją pasiekę w przedmiot przedstawiony na ilustracji. W sezonie pasiecznym będzie mógł pozyskiwać

A. jad.
B. propolis.
C. pyłek.
D. pierzgę.
ROL.09 Pytanie 164
Kategorie: Pozyskiwanie i przetwarzanie produktów pszczelich Rośliny miododajne i pożytki
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jedna jednostka miodowa jest równoważnikiem 1 kg miodu
A. gryczanego.
B. rzepakowego.
C. lipowego
D. wielokwiatowego.
ROL.09 Pytanie 165
Kategorie: Gospodarka pasieczna Ekonomia i organizacja produkcji
Organizacja i nadzorowanie pr…
Który z wymienionych kosztów produkcji pszczelarskiej w pasiece zalicza się do kosztów stałych?
A. Paliwo na dojazd do pasieki.
B. Wynagrodzenie pracowników sezonowych.
C. Podatek od nieruchomości.
D. Karma dla pszczół.
ROL.09 Pytanie 166
Kategorie: Gospodarka pasieczna Pozyskiwanie i przetwarzanie produktów pszczelich Ekonomia i organizacja produkcji
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jedna rodzina pszczela średnio produkuje 120 kg miodu rocznie. W tym czasie na własne potrzeby zużywa około 90 kg miodu. Ile miodu w ciągu roku uzyska pszczelarz posiadający 20-pniową pasiekę?
A. 30 kg
B. 120 kg
C. 600 kg
D. 2400 kg
ROL.09 Pytanie 167
Kategorie: Gospodarka pasieczna Sprzęt i technika pasieczna
Organizacja i nadzorowanie pr…
W której metodzie wykorzystuje się widoczne na rysunku kliniki?

A. Gonkiewicza.
B. Hopkinsa.
C. Zandera.
D. Alleya.
ROL.09 Pytanie 168
Kategorie: Gospodarka pasieczna Chów i hodowla pszczół
Organizacja i nadzorowanie pr…
Siła rodziny pszczelej jest ustalana podczas przeglądu na podstawie liczby plastrów
A. nieobsiadanych przez pszczoły i bez czerwiu.
B. obsiadanych przez pszczoły i z czerwiem.
C. tylko z czerwiem krytym.
D. obsiadanych przez pszczoły, bez czerwiu.
ROL.09 Pytanie 169
Kategorie: Pozyskiwanie i przetwarzanie produktów pszczelich Sprzęt i technika pasieczna Rośliny miododajne i pożytki
Organizacja i nadzorowanie pr…
Który dodatkowy element wyposażenia jest niezbędny w pasiece korzystającej z pożytku wrzosowego?
A. Rozluźniacz do miodu.
B. Odsklepiacz widelcowy.
C. Cedzidło do miodu.
D. Miodarka promienista.
ROL.09 Pytanie 170
Kategorie: Pozyskiwanie i przetwarzanie produktów pszczelich Sprzęt i technika pasieczna
Organizacja i nadzorowanie pr…
Które urządzenie, stosowane w pracowni pszczelarskiej, przedstawiono na fotografii?

A. Suszarkę do pyłku.
B. Sito podgrzewane.
C. Poławiacz pyłku.
D. Miodarkę.
ROL.09 Pytanie 171
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne i pożytki
Organizacja i nadzorowanie pr…
Która z wymienionych roślin jest najlepszym przedplonem dla rzepaku jarego?
A. Pszenica.
B. Kukurydza.
C. Fasola.
D. Ziemniaki.
ROL.09 Pytanie 172
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne i pożytki
Organizacja i nadzorowanie pr…
Którym z wymienionych pokarmów należy dokarmiać pszczoły na zimę w pasiece ekologicznej?
A. Syropem glukozowo-fruktozowym.
B. Miodem z własnej pasieki.
C. Izoglukozą.
D. Cukrem buraczanym.
ROL.09 Pytanie 173
Kategorie: Ekonomia i organizacja produkcji Bezpieczeństwo i przepisy
Organizacja i nadzorowanie pr…
W jakiej odległości od granicy działki można urządzić płytę gnojową?
A. 4 m
B. 2 m
C. 10 m
D. 8 m
ROL.09 Pytanie 174
Kategorie: Gospodarka pasieczna Choroby i zdrowie pszczół
Organizacja i nadzorowanie pr…
Na fotografii przedstawiono objawy chorobowe zgnilca amerykańskiego. Którą czynność musi wykonać pszczelarz, jeżeli stwierdzi podobne objawy podczas przeglądu w swojej pasiece?

A. Poszerzyć gniazdo węzą.
B. Powiadomić lekarza weterynarii.
C. Powiadomić służby porządkowe.
D. Zwęzić gniazdo.
ROL.09 Pytanie 175
Kategorie: Chów i hodowla pszczół Choroby i zdrowie pszczół
Organizacja i nadzorowanie pr…
Ile wynosi najkrótszy okres trzymania prosiąt z lochą?
A. 21 dni.
B. 7 dni.
C. 28 dni.
D. 14 dni.
ROL.09 Pytanie 176
Kategorie: Gospodarka pasieczna Chów i hodowla pszczół Choroby i zdrowie pszczół
Organizacja i nadzorowanie pr…
Na podstawie danych zawartych w tabeli, wskaż najlepszy syrop do dokarmiania pszczół na okres zimy.
Rodzaj syropu | Cukier, kg | Woda, l | Cukier, % | Nagromadzenie zapasów, % |
---|---|---|---|---|
Bardzo rzadki | 1 | 2 | 33,3 | 70 |
Rzadki | 2 | 3 | 40,0 | 79 |
Średnio gęsty | 1 | 1 | 50,0 | 87 |
Gęsty | 3 | 2 | 60,0 | 91 |
Bardzo gęsty | 3 | 1 | 70,0 | 85 |
A. Rzadki.
B. Gęsty.
C. Bardzo gęsty.
D. Bardzo rzadki.
ROL.09 Pytanie 177
Kategorie: Gospodarka pasieczna Bezpieczeństwo i przepisy
Organizacja i nadzorowanie pr…
Który zestaw środków ochrony indywidualnej powinien być stosowany przez pszczelarza podczas przeglądu rodzin pszczelich?
A. Fartuch, buty i rękawice ochronne.
B. Kombinezon, obuwie i rękawice ochronne, kapelusz pszczelarski.
C. Kombinezon, rękawice i buty ochronne, ochronniki słuchu.
D. Fartuch, rękawice, okulary i buty ochronne
ROL.09 Pytanie 178
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne i pożytki
Organizacja i nadzorowanie pr…
Której rośliny uprawnej dotyczy zamieszczony opis siewu?
Siew najlepiej przeprowadzić siewnikiem zbożowym w rozstawie 20-25 cm na głębokość 1-2 cm. Ważne jest, by nasiona dokładnie przykryć glebą, gdyż wystawione na działanie promieni słonecznych mogą mieć problem z wykiełkowaniem. Nasion nie zaprawia się, gdyż w trakcie wschodów nie porażają ich choroby i szkodniki. W czystym siewie lub w mieszankach wysiewamy do połowy sierpnia. Uprawiając je na nasiona, siew przeprowadzamy na przełomie marca i kwietnia. Zakwita średnio po 55 dniach po wysiewie. Wysiana wczesną wiosną ma bardzo wysoką wydajność miodową około 300 kg/ha i pyłkową około 180 kg/ha. Kwiaty pięciokrotne, zebrane w skrętki na szczycie łodygi. |
A. Nostrzyka białego.
B. Facelii błękitnej.
C. Gryki.
D. Farbownika lekarskiego.
ROL.09 Pytanie 179
Kategorie: Gospodarka pasieczna Sprzęt i technika pasieczna
Organizacja i nadzorowanie pr…
Na rysunku przedstawiono narzędzie rolnicze stosowane do

A. pielenia międzyrzędzi.
B. wyorywania buraków.
C. obsypywania ziemniaków.
D. spulchniania warstwy podornej.
ROL.09 Pytanie 180
Kategorie: Gospodarka pasieczna Chów i hodowla pszczół
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaka powinna być temperatura i wilgotność w pomieszczeniu do przekładania larw?
A. 22-27°C i 70%
B. 18-20°C i 70%
C. 20-27°C i 60%
D. 18-20°C i 60%
ROL.09 Pytanie 181
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne i pożytki
Organizacja i nadzorowanie pr…
Na podstawie informacji zawartych w tabeli określ, w której fazie rozwojowej lucerny należy ją zebrać, aby zielonka zawierała dużo białka i witamin oraz charakteryzowała się wysoką strawnością przy możliwie wysokim plonie?
Wartość pokarmowa lucerny w zależności od fazy rozwojowej rośliny | |||||
---|---|---|---|---|---|
Faza rozwojowa roślin | Plon zielonej masy | Zawartość białka ogólnego | Plon białka ogólnego | Strawność masy organicznej | Zawartość witamin |
Przed pąkowaniem | mały | duża | średni | wysoka | duża |
Pąkowanie | średni | duża | duży | wysoka | duża |
Początek kwitnienia | duży | średnia | duży | średnia | średnia |
Kwitnienie | bardzo duży | mała | średni | niska | mała |
Koniec kwitnienia | od 5,6 | bardzo mała | mały | bardzo niska | bardzo mała |
A. Pąkowania.
B. Na końcu kwitnienia.
C. Na początku kwitnienia.
D. Kwitnienia.
ROL.09 Pytanie 182
Kategorie: Gospodarka pasieczna Ekonomia i organizacja produkcji
Organizacja i nadzorowanie pr…
Ile wody w swoim składzie może zawierać siano, aby nie uległo zagrzaniu i spleśnieniu?
A. 21-25%
B. Powyżej 26%
C. Poniżej 15%
D. 16-20%
ROL.09 Pytanie 183
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne i pożytki
Organizacja i nadzorowanie pr…
Który z wymienionych miodów może być pozostawiony pszczołom na zimę?
A. Rzepakowy.
B. Lipowy.
C. Lipowy z domieszką spadzi.
D. Wrzosowy z domieszką spadzi.
ROL.09 Pytanie 184
Kategorie: Chów i hodowla pszczół Choroby i zdrowie pszczół
Organizacja i nadzorowanie pr…
Niedobór których makroelementów w organizmie bardzo szybko powoduje niekorzystne zmiany, szczególnie u młodych zwierząt?
A. Sodu i żelaza.
B. Fosforu i sodu.
C. Wapnia i fosforu.
D. Wapnia i żelaza.
ROL.09 Pytanie 185
Kategorie: Chów i hodowla pszczół Pozyskiwanie i przetwarzanie produktów pszczelich
Organizacja i nadzorowanie pr…
Pszczelarz pozyskał jad pszczeli od rodziny pszczelej 1 sierpnia. Kiedy najwcześniej może pozyskać jad od tej samej rodziny?
A. 8 sierpnia.
B. 30 sierpnia.
C. 3 sierpnia.
D. 15 sierpnia.
ROL.09 Pytanie 186
Kategorie: Ekonomia i organizacja produkcji
Organizacja i nadzorowanie pr…
Do tuczu mięsnego trzody chlewnej należy dobrać typ zwierząt, który cechuje
A. powolny wzrost i wczesne dojrzewanie.
B. szybki wzrost i wczesne dojrzewanie.
C. powolny wzrost i późne dojrzewanie.
D. szybki wzrost i późne dojrzewanie.
ROL.09 Pytanie 187
Kategorie: Pozyskiwanie i przetwarzanie produktów pszczelich Rośliny miododajne i pożytki
Organizacja i nadzorowanie pr…
Do jakiej zawartości suchej masy należy podsuszyć zielonkę przy produkcji sianokiszonki?
A. 40-60%
B. 61-80%
C. Poniżej 40%
D. Powyżej 80%
ROL.09 Pytanie 188
Kategorie: Pozyskiwanie i przetwarzanie produktów pszczelich Rośliny miododajne i pożytki
Organizacja i nadzorowanie pr…
Ilustracje przedstawiają gałązki drzew. Na obszarach występowania których z nich może pojawić się miód cementowy?

A. IV.
B. III.
C. I.
D. II.
ROL.09 Pytanie 189
Kategorie: Rośliny miododajne i pożytki Ekonomia i organizacja produkcji
Organizacja i nadzorowanie pr…
Kiedy należy wykonać wapnowanie pod buraki cukrowe?
A. Przed wysiewem.
B. Po wysiewie.
C. Po zbiorze przedplonu.
D. Przed orką siewną.
ROL.09 Pytanie 190
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne i pożytki
Organizacja i nadzorowanie pr…
Na pożytki zakwitające stopniowo należy wywozić pszczoły
A. gdy zakwitnie 10% roślin pożytkowych.
B. przed rozpoczęciem kwitnięcia pożytku.
C. po tygodniu od początku kwitnięcia pożytku.
D. gdy zakwitnie 25% roślin pożytkowych.
ROL.09 Pytanie 191
Kategorie: Pozyskiwanie i przetwarzanie produktów pszczelich Rośliny miododajne i pożytki
Organizacja i nadzorowanie pr…
Który miód opisano w załączonej ramce?
Charakterystyka miodu Miód posiada gęstą konsystencję, jego barwa może być ciemnobrunatna lub prawie czarna. Zawiera rutynę. Posiada wysoką aktywność antybiotyczną oraz zawiera najwięcej mikroelementów ze wszystkich rodzajów miodu, dlatego też zaleca się go przy uzupełnianiu niedoborów energetycznych. Stosowany jest w leczeniu schorzeń układu krążenia, chorobiach płuc i nerwicach. |
A. Spadziowy.
B. Wielokwiatowy.
C. Gryczany.
D. Malinowy.